Vesa Mäkäläinen hurjana Ruotsissa

8.1.2010 Viime kauden Korisliigan finaalien arvokkain pelaaja Vesa Mäkäläinen on päässyt uuden vuoden kunniaksi hirmuvireeseen Ruotsissa. Mäkäläisen Plannja Luulaja kaatoi viikon otteluissa Södertäljen ja Gothian. Ohessa myös suomalaissähkeitä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:sta.

Vesa Mäkäläinen käynnisti vuoden 2010 perättäisillä tupla-tuplilla.

Gerald Lee Jr.:n Old Dominion haali toisen perättäisvoittonsa.

UNC-Greensboron Mikko Koivisto alkaa päästä pelikuntoon. Kuvat: Tomi Kaminen.

Vesa Mäkäläinen käynnisti vuoden 2010 liigaottelut räjähtävästi tiistaina, kun Plannja päihitti kokonaan Södertälje Kingsin päätösjakson vahvan esityksen turvin numeroin 79-69 (35-37). Kaikki kuusi kakkostaan säkittänyt Mäkäläinen viimeisteli ottelussa 15 pistettä ja kouri 14 levypalloa, joista huikeat yhdeksän hyökkäyspäässä. Mäkäläiselle merkittiin ottelussa myös kaksi heitontorjuntaa, yksi pallonriisto, kaksi menetystä sekä neljä virhettä.

Liigan häntäpään joukkueisiin lukeutuva Södertälje piti Plannjaa pihdeissään 30 minuuttia, mutta alkoi lopulta taipua Luulajan vahvan korinaluspuolustuksen johdosta. Kaksimetrisen Mäkäläisen lisäksi Kingsiä kurittivat 203-senttinen John Rosendahl (23/9) sekä 210-senttinen Jonas Åkesson (14/8).

Torstaina Plannja matkusti Göteborgiin kohtaamaan pudotuspeleihin havittelevan Gothia Basketin. Ilman jalkavaivaista tähtipelaajaansa Brandon McKnightia pelannut Plannja johti päätösjakson alussa jo 18 pisteellä, mutta päästi silkkaa huolimattomuuttaan göteborgilaiset vielä peliin mukaan. Loppuluvut merkittiin kuitenkin Plannjalle 82-87 (28-42).

Mäkäläinen jatkoi vahvoja otteitaan nakuttamalla 35 minuutissa 15 pistettä (kakkoset 7/11) ja keräämällä hulppeat 15 levypalloa, joista kahdeksan hyökkäyspäässä sekä jakamalla kolme korisyöttöä ja torjumalla vastustajan heiton kahdesti. Jim Enbom oli Plannjan paras korintekijä 25 pisteellä. Gothiasta Liam Rush nakutteli 19 pistettä ja haki 15 levypalloa.

- Mäkäläinen on liigan paras puolustaja, kehui Plannjan valmentaja Mattias Kenttä suomalaislaituriaan Norrbottens Kuriren-lehdessä.

Plannja nousi kahdella voitollaan Basketliganin sarjataulukon kakkossijalle. Plannja on voittanut 24 ottelustaan 19.

Leen Old Dominionille kaksi voittoa

Gerald Lee Jr.:n Old Dominion jatkoi kamppailuaan Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n Colonial-konferenssissa päihittämällä maanantaina vieraskentällä Towsonin 71-87 (31-37). Old Dominion ratkaisi ottelun toisen puoliajan puolivälissä vetäisemällä 45-47-johtoasemassa viiden minuutin jakson 16-4, jonka aikana Towsonin valmentaja Pat Kennedy ajettiin kentältä kahden teknisen virheen johdosta.

Lee kuritti Towsonia mättämällä 34 minuutissa 19 pistettä (kakkoset 4/8, kolmoset 1/1, vapaaheitot 8/10), keräämällä seitsemän levypalloa, jakamalla yhden korisyötön ja riistämällä kerran. Lee menetti pallon neljästi ja sai kaksi virhettä. Ben Finney heitti Old Dominionille 17 pistettä, ja Kent Bazemore jakoi 14 pisteensä lisäksi kahdeksan korisyöttöä.

Old Dominion jatkoi voittoputkeaan keskiviikkona kaatamalla Ben Finneyn viime sekuntien layupilla kotikentällään James Madisonin 74-72 (30-31). Lee urakoi 29 minuutissa 14 pistettä (kakkoset 5/8, vapaaheitot 4/4), haki kolme levypalloa sekä keräsi myös yhden korisyötön, yhden riiston ja yhden torjunnan. Kaksinumeroisiin pistelukuihin James Madisonia vastaan ylsivät myös Kent Bazemore (19/6 syöttöä), Frank Hassell (14p) ja Keyon Carter (13p).

Old Dominion on voittanut 16 ottelustaan 11 sekä neljästä konferenssiottelustaan kolme.

Koivistolle ja Latimerille tappiot

Mikko Koiviston UNC-Greensboro joutui poistumaan parketilta tappio niskassaan, kun Wofford päihitti isäntäjoukkue Greensboron 62-79 (26-44). Koko avausjakson selkeänä altavastaajana ollut Greensboro vei toisen puoliajan ensi minuutit 10-2, mutta putosi uudelleen kyydistä Woffordin vastatessa omalla 17-6-kirillään.

Vaihdosta peliin saapunut Koivisto urakoi Woffordia vastaan 26 minuuttia ja nakutti neljä pistettä (kakkoset 1/1, kolmoset 0/1, vapaaheitot 2/3), haki kaksi levypalloa, syötti kahdesti, riisti kerran, torjui yhden vastustajan heiton ja menetti kerran. Ben Stywall keräsi Greensborolle 21 pistettä ja 12 levypalloa. Woffordin kärkinimi oli 18 pistettä heittänyt Junior Salters. UNC-Greensboro on voittanut 14 ottelustaan kaksi sekä kolmesta konferenssiottelustaan yhde.

Cedric Latimerin St. Francis Pennsylvania kohtasi Northeastern-konferenssissa kaimaseuransa St. Francis New Yorkin vieraskentällä. Tasainen vääntö kääntyi viimeisillä minuuteilla newyorklaisille 69-57 (34-31). Vaihdosta kentälle saapunut Latimer uurasti 24 minuuttia, nakutti yhdeksän pistettä (kakkoset 2/5, kolmoset 1/2, vapaaheitot 2/2), keräsi neljä levypalloa, menetti pallon kerran ja rikkoi kolmasti.

Umar Shannon heitti Latimerin St. Francis Pennsylvanialle 18 pistettä. Kotijoukkueen paras pistemies oli niin ikään 18 upottanut Akeem Bennett. St. Franacis Pennsylvania on voittanut 14 ottelustaan neljä ja kolmesta konferenssiottelustaan kaksi.

Terävälle toinen perättäisvoitto

Riikka Terävän Oakland haki toisen perättäisen voittonsa kurittamalla Western Illinoisia kotonaan 64-44 (40-22). Voiton takuupelaaja oli Oaklandin Melissa Jeltema, joka nakutti 22 pistettä erinomaisin heittoprosentein. Aloitusviisikosta käsin 20 minuuttia pelannut Terävä viimeisteli ottelussa kuusi pistettä (kakkoset 2/3, vapaaheitot 2/2), kolme korisyöttöä, kolme levypalloa, yhden riiston ja yhden pallonmenetyksen.

Oakland on voittanut 14 ottelustaan viisi sekä kolmesta Summit-konferenssin ottelustaan kaksi.

26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.