Koponen johti Virtuksen voittoon Lottomatica Romasta

17.1.2010 Petteri Koponen jatkoi vahvojen otteluidensa sarjaa Italian Serie A:n sunnuntain sarjakierroksella, kun Koposen Virtus Bologna kellisti Euroliigaa pelaavan Lottomatica Roman komeasti 81-61 (47-22). Ohessa myös muita suomalaissähkeitä Euroopan koripalloparketeilta.

Petteri Koponen oli kentän hahmo Virtuksen ryöpyttäessä Lottomatica Romaa.

Teemu Rannikon heitto osui taas mallikkaasti, mutta Bilbao haki silti vierasvoiton Granadasta.

Shawn Huff linkosi kaksi kolmosta, kun Kavala kiusasi Aris Thessalonikia Kreikan liigassa.

Antti Nikkilän Sant Josep Girona kärsi jo kuuden perättäistappionsa Espanjan LEB Goldissa.

Juha Stenin Lobe Huesca varmisteli asemiaan Espanjan LEB Silverin kärjessä.

Kauden avausvoitto jäi Scafatiin siirtyneeltä Kimmo Muuriselta kahden pisteen päähän.

Vesa Mäkäläisen Plannja Luulaja rymisteli voitollaan Ruotsin Basketliganin kakkossijalle.

Ville Mäkäläinen tyylitteli 27 pistettä Worthing Thunderin kukistaessa Newcastlen. Kuvat: Tomi Kaminen, Francois Perthuis ja Tuomas Venhola.

Bologna ja Lottomatica etenivät tasaväkisesti ottelun avausjakson viimeisille minuuteille tilanteeseen 15-12. Virtus pommitti kuitenkin seuraavat kahdeksan minuuttia nimiinsä huikeasti 20-0 Koposen heilutellessa tahtipuikkoa kahdella kolmosella, kahdella korisyötöllä, yhdellä riistolla ja kahdella levypallolla. Ottelun toinen puoliaika oli pelkkä muodollisuus Virtuksen varmistellessa 81-61 (47-22)-voittoaan.

Virtuksen aloitusviisikon heittävänä takamiehenä kentälle tullut Koponen pelasi ottelussa 29 minuuttia viimeistellen joukkueensa korkeimman pistemäärän, 16 (kakkoset 3/3, kolmoset 3/7, vapaaheitot 1/2). Pisteistään Koponen heitti 11 jo taukoon mennessä. Lisäksi Koponen täytti tilastosarakkeita neljällä levypallolla, kolmella syötöllä, kahdella riistolla, yhdellä menetyksellä ja yhdellä virheellä.

Koposta tahdittivat Virtuksesta takamies Patricio Prato (12p), sentteri Michele Maggioli (10/8/4 riistoa) ja David Moss (9/5/3 riistoa). Kennedy Winston viimeisteli Lottomaticalle 17 pistettä.

Voitto oli Virtus Bolognalle kolmas perättäinen. Joukkue on voittanut 14 ottelustaan yhdeksän ja nousi Serie A:n sarjataulukossa neljännelle sijalle tasapisteisiin Armani Jeans Milanon kanssa. Virtus pelaa ensi sunnuntaina vieraskentällä hallitsevaa mestaria, kauden kaikki 14 otteluaan voittanutta Montepaschi Sienaa vastaan.

Rannikon Granada jäi ahtaalle

Teemu Rannikko jatkoi hyvää heittovirettään sunnuntaina Espanjan pääsarja ACB:n sarjakierroksella, mutta ei pystynyt auttamaan joukkuettaan Granadaa voittoon. ACB:n toiseksi viimeisellä sijalla kamppailuaan putoamista vastaan käyvä Bizkaia Bilbao vei vieraspisteet Granadasta 66-78 (36-35).

Tasainen ottelu alkoi kääntyä Bilbaon hyväksi kolmannella jaksolla. Bilbao-puolustuksen sitoessa täysin Granadan amerikkalaiset Jimmie Hunterin (4p) ja Richard Hendrixin (8p) jäi Granada lähes kokonaan kaukoheittojen varaan. Islantilainen Jon Stefansson (16p) ja australialainen Joe Ingles (15p) yritivät pitää Granadaa pinnalla, mutta kolmikko Marko Banic (20)-Alex Mumbru (15)-Renaldas Seibutis (14) pystyi aina vastaamaan Granadan kavennuskoriin korilla.

Rannikko kamppaili Bilbaota vastaan 19 minuuttia ja heitti yhdeksän pistettä (kolmoset 2/5, vapaaheitot 3/4), haki kaksi levypalloa, jakoi kaksi korisyöttöä, menetti pallon kerran ja rikkoi neljästi. Granada on voittanut 18 ottelustaan seitsemän ja jakaa ACB:n sarjataulukossa sijat 12.-15. Lagun Aron, Xacobeo Blu:sensin ja Fuenlabradan kanssa.

Huffin Kavala kiusasi Aris Thessalonikia

Kreikan pääsarja A1 Ethnikissä Shawn Huffin Kavala/Panorama antoi vieraskentällä tiukan vastuksen perinteikkäälle Euroliiga-seuralle Aris Thessalonikille.

Nimivahva Aris rynnisti vierailtaan pitkin ottelua useasti lähes kymmenen pisteen karkumatkalle, mutta Kavala kykeni kokoamaan rivinsä jokaisen mustan hetken jälkeen ja käväisi Milt Palacion kolmosella vielä neljän pisteen päässä, 62-58, viisi minuuttia ennen loppua. Aris vei kuitenkin päätösminuutit 9-0 ja koko ottelun 71-58 (27-26).

Vaihdosta peliin saapunut Huff heitti 17 minuutissa kuusi pistettä (kakkoset 0/1, kolmoset 2/3), haki yhden levypallon, riisti kerran, menetti kerran ja rikkoi kolmasti. Kavalan tehokaksikon muodostivat Miroslav Rajcevic (15p) ja Grendrius Gustas (14p). Andrew Betts viimeisteli Arisille 18 pistettä.

Kavala on voittanut 12 ottelustaan kolme ja jakaa A1 Ethnikin sijat 11.-13. yhdessä Olimpia Larissan ja Trikallan kanssa.

Nikkilän Gironan tappioputki jatkuu

Antti Nikkilän Sant Josep Girona ei saanut vieläkään katkaistuaan tappioputkeaan Espanjan kakkosliiga LEB Goldissa. Gironan tuskaa jatkoi sunnuntaina sarjan keskikastiin kuuluva Caceres 2016, joka haki vierasvoiton Gironasta lukemin 84-86 (53-38).

Girona johti vielä päätösjakson alkaessa vieraitaan turvallisen tuntuisesti 70-59, mutta kotijoukkue ei löytänyt lopussa lääkkeitä Caceresin tehotriolle Carlos Gonzales (21/5 syöttöä)-Lucio Espinosa (19/4)-Ira Newble (12/3).

Kuusi Gironan pelaajaa ylsi 10-16 pisteen kokonaissaldoon. Nikkilä kamppaili Caceresia vastaan 11 minuuttia viimeistellen kaksi pistettä (kakkoset 1/3), kaksi levypalloa, yhden pallonmenetyksen sekä yhden virheen.

Gironalle tappio oli jo kuudes perättäinen. Joukkue on voittanut 19 ottelustaan kymmenen ja vajonnut liigan kärkinelikosta jaetuille sijoille 7.-9.

Stenin Huesca pysyy kärjessä

Juha Stenin Lobe Huesca vahvisti asemiaan Espanjan kolmosliiga LEB Goldin kärkisijalla päihittämällä liigan toiseksi viimeisellä sijalla majailleen ADT Tarragonan kotonaan 93-89 (46-41). Huesca kasvatti päätösjaksolla johtonsa jo 16 pisteeseen, mutta Tarragona rynnisti Ronald Thompsonin (27/11/6 syöttöä) johdolla vielä heiton päähän ennen kuin pelikellosta loppui aika.

Peräti seitsemän Lobe Huescan pelaajaa ylsi ottelussa 9-16 pisteen kokonaissaldoon. Penkiltä kentälle tullut Sten heitti 13 minuutissa neljä pistettä (kakkoset 2/4), haki yhden levypallon, riisti kerran, menetti pallon kerran ja rikkoi neljästi. Lobe Huesca on voittanut 17 ottelustaan 13 ja on kahden voiton karkumatkalla sarjakakkonen Corunasta.

Muurinen ei päässyt vieläkään voiton makuun

Italian Serie A:n hännänhuippu NSB Napolista sarjaporrasta alemmas Italian LegaDueen siirtynyt Kimmo Muurinen ei vieläkään päässyt nauttimaan kauden ensimmäisestä voitostaan.

Muurisen uusi seura Bialetti Scafati johti kotiotteluaan Casalpusterlengoa vastaan runsaat 35 minuuttia, mutta tipahti päätösminuuteilla kuuden pisteen päähän eikä saanut enää kertaakaan menettämäänsä johtoasemaa takaisin. Scafati hävisi ottelun 70-71 (32-31).

Vaihdosta peliin saapunut Muurinen nakutti 15 peliminuutissaan viisi pistettä (kakkoset 2/3, vapaaheitot 1/1), haki yhden levypallon, riisti kahdesti ja menetti kahdesti, mutta istui ratkaisevilla minuuteilla penkillä neljän virheen johdosta. Roberto Chiacig viimeisteli Scafatille 25 pistettä ja 12 levypalloa ja Casalpusterlengon ykkönen oli suomalaisillekin tuttu Michael Cuffee (14/9/6 riistoa).

Scafati on voittanut 16 runkosarjaottelustaan viisi.

Plannjalle vakuuttava kotivoitto

Ruotsin pääsarja Basketliganin kärkinelikkoon läpi kauden kuulunut, mutta lähes järjestäen kaikki kärkiottelunsa hävinnyt Vesa Mäkäläisen Luulajan Plannja otti tiistaina kotonaan vakuuttavan voiton sarjakolmonen Sundsvall Dragonsista lukemin 80-68 (40-33).

Plannja alkoi karata vierailtaan ottelun toisella jaksolla tiukalla puolustuspelillään ja karkasi tauon jälkeen yli kymmenen pisteen johtoon. Islantilaisen Jakob Sigurdarsonin (17p) tarkasta heittopelistä huolimatta Sundsvall ei päässyt toisella puoliajalla enää peliin mukaan.

Jälleen erinomaisesti puolustanut Vesa Mäkäläinen hikoili ottelussa 31 minuuttia keräten tililleen kolme pistettä (kakkoset 1/1, vapaaheitot 1/4), seitsemän levypalloa, yhden riiston, yhden heitontorjunnan, kaksi menetystä sekä kolme virhettä. Brandon McKnight (22/6/4 syöttöä) oli tuttuun tapaan Plannjan paras pelaaja saaden hyökkäystukea lähinnä Jim Enbomilta (17) ja Christopher Ryanilta (16).

Voitollaan Basketliganin kakkossijalle noussut Plannja on voittanut 25 ottelustaan 20. Sarjakärki Norrköping Dolphins on voittanut ottelun enemmän kuin Plannja.

Thunder jatkoon BBL Trophyssa, Chemnitzille arvovoitto

Ville Mäkäläisen Worthing Thunder rökitti sarjaporrasta alempana pelaavan Manchester Magicin lauantaina vieraskentällä 72-109 (47-57) Ison-Britannian kakkoscupissa eli BBL Trophyssa. Ottelun kulminaatiopisteeksi nousi tauon jälkeinen kymmenminuuttinen, jonka kuluessa Thunder rynnisti 55-84-johtoon.

Sunnuntaina Thunder palasi arkirytmiin Ison-Britannian pääsarja BBL:n runkosarjassa kukistamalla sarjakakkonen Newcastle Eaglesin kotonaan 105-99 (45-52). Mäkäläinen loisti ottelussa kentän tähtenä kurittamalla Newcastlea peräti 27 pisteellä. Mäkäläinen oli parhaimmillaan päätösminuuteilla, jotka Thunder vei lukemin 18-9.

Worthing Thunder on voittanut 18 ottelustaan yhdeksän ja tukevoitti voitollaan asemiaan BBL:n sarjataulukon kahdeksannella sijalla. Leicester Riders ja Cheshire Jets jakavat kuudennen sijan voitettuaan 17 ottelusta yhdeksän.

Anton Mirolybovin valmentama Chemnitz haki arvokkaan voiton Saksan kakkosliiga ProA:ssa päihittämällä Karlsruhen kotonaan 76-66. Chemnitz nousi voitollaan tasapisteisiin Karlsruhen kanssa ProA:n kolmannelle sijalle. Joukkueet ovat keskinäisissä otteluissaan molemmat hakeneet yhden voiton, mutta Chemnitz nousee tasapisteissä edelle paremman korieronsa turvin. Chemnitzin edellä sarjataulukossa ovat enää Bayeruth ja Cuxhaven.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Miikka Muurinen debytoi pirteästi Petteri Koposen alaisuudessa nuorten Euroliigassa

Petteri Koposen valmentama Next Generation -kutsujoukkue sijoittui Dubain turnauksessa kolmanneksi. Joukkueen riveissä pelasi täksi kaudeksi Yhdysvaltain high school -kentille Sunrise Christianiin siirtynyt Miikka Muurinen.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

25.3.2024 10:43 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen johdatti Kalev/Cramon runkosarjan ykköseksi

Viron ja Latvian yhteisliigassa saatiin runkosarja paketoitua ja Severi Kaukiaisen Kalev/Cramo lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana. Alexander Madsen pääsi juhlimaan tärkeitä pisteitä Espanjassa ja Perttu Blomgren heitti joukkueensa ABA2:n pudotuspeleihin.

25.3.2024 09:22 Suomalaiset ulkomailla

Osku Heinonen Islannista Italiaan loppukaudeksi

Heinosen uusi seura on Italian Serie A2 -sarjassa pelaava San Giobbe Chiusi.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.