Henrik Dettmann loppukaudeksi Ranskan liigaan

20.1.2010 13:15 Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann, 51, on vastaanottanut loppukauden kattavan pestin seuratasolta. Dettmannin tuore haaste on luotsata Ranskan pääsarjassa (Pro A) tappioputkessa oleva JDA Dijon kuivalle maalle.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann siirtyy loppukaudeksi Ranskan liigaan Dijonin luotsiksi.

Dettmann jatkaa väliaikaisesta seurapestistään huolimatta maajoukkueen päävalmentajana, kun Suomi kohtaa Eurobasket-karsintalohkossaan ensi elokuussa Israelin, Italian, Latvian ja Montenegron.

Suomen ja Saksan päävalmentajana urallaan toimineella Dettmannilla (oik.) on tilillään yhteensä 269 miesten maaottelua. Saksan maajoukkueessa hänen luottomiehiinsä lukeutui Dirk Nowitzkin lisäksi Ademola Okulaja (vas.). Kuvat: Tomi Kaminen & Tuomo Kuusisto.

Dettmannilla on voimassaoleva sopimus Suomen Koripalloliiton kanssa. Liitto ei asettunut poikkiteloin ranskalaisten ottaessa yhteyttä suomalaisvalmentajaan, vaan näki pyynnön kunnianosoituksena ja antoi Dettmannille vapaata nykytehtävistä. Dettmann palaa kesäksi Suomeen ja jatkaa maajoukkueen päävalmentajana.

- Olen kiitollinen liiton johdolle, että sain mahdollisuuden tarttua haasteeseen. Uuteen ympäristöön ja tilanteeseen heittäytyminen kasvattaa aina valmentajaa. Näen tämän hienona oppimismahdollisuutena, kommentoi perjantaina Ranskaan matkaava Dettmann.

Haastetta Dettmannilla riittää pätkätyössään, sillä JDA Dijon on Ranskan liigassa vaikeuksissa. Joukkue on hävinnyt kymmenen peräkkäistä ottelua ja valahtanut 16 joukkueen sarjassa 14. sijalle. Dijonia reilut kaksi kautta valmentaneen Randoald Dessarzinin ja seuran tiet erkanivat syöksykierteen johdosta viikko sitten.

- Valmentaminen on ajoittain palomiehen työtä. On aika heittää taas haalarit niskaan ja sukeltaa savun sekaan, Dettmann jatkaa värikkääseen tyyliinsä.

Kesken kauden joukkueen kurssin kääntäminen ei ole Dettmannille uusi haaste. Loppuvuodesta 2004 Dettmann hyppäsi saksalaisen Braunschweigin peräsimeen, kun joukkue oli rämpinyt FIBA Euroopan liigassa voittosuhteella 2-6. Dettmannin alaisuudessa Braunschweig teki hyvän loppukirin voittaen kuudesta ottelustaan neljä jääden kuitenkin niukasti pudotuspelien ulkopuolelle.

Dettmannin ja Dijonin tiet ovat kohdanneet aiemmin – useammassa yhteydessä. Vuonna 2004 Dettmannin valmentama saksalaisryhmä Mitteldeutscher voitti Dijonin FIBA Euroopan cupin finaalissa. Braunschweigin kurssinkäännös-operaatiossa Dettmannin valmentamat saksalaiset hakivat Dijonista vierasvoiton FIBA Euroopan liigassa. Saksan maajoukkueen Dettmann johdatti vuoden 1999 EM-kisoihin karsintaturnauksesta, joka pelattiin Dijonissa.

- Dijonin kaupunkiin liittyy paljon hyviä muistoja. Toivottavasti niitä tulee tulevina kuukausina lisää, Dettmann päättää.

Ranskan liigan runkosarja jatkuu toukokuulle. Kun tasan puolet runkosarjasta on pelattu, on Dijonin voittosuhde 4-11. Seuran ensisijainen tavoite on välttää kaksi viimeistä sijaa, jotka tietäisivät putoamista kakkosliigaan (Pro B). Toisaalta pudotuspelipaikka ei hurjasta tappioputkesta huolimatta ole karannut Dijonilta kolmea voittoa kauemmas.

Dijoniin matkaa 269 maaottelun kokemus

Dijon-pestin jälkeen Dettmannia odottaa haasteet Suomen maajoukkueen kanssa. Suomen maajoukkueen vastustajiksi huippukovaan lohkoon arvottiin Israel, Italia, Latvia ja Montenegro. Joukkueet kisailevat EM-kisalipuista ensi elokuussa.

Henrik Dettmann on toiminut yhtäjaksoisesti Suomen maajoukkueen päävalmentajana vuodesta 2004 palattuaan Suomeen. Dettmannin käskyttämänä Suomi on viime vuosina noussut Euroopan B-divisioonasta A-tasolle, jossa se on haastanut ennakkoluulottomasti maanosan jättiläiset. Maukkaimmat voittonsa Suomi on ottanut Serbiasta, Ranskasta ja Italiasta. Vuonna 2008 Suomelle hävinnyt Serbia sijoittui viime kesänä EM-hopealle. Viime vuoden elokuussa Suomi onnistui kaatamaan NBA-tähtiä vilisseen Ranskan sekä ottamaan ensimmäisen voittonsa Italiasta 44 vuoteen. Ranska eteni lopulta EM-turnaukseen, hävisi turnauksessa vain kerran – puolivälierissä tulevalle mestarille Espanjalle ja oli viides selviytyen sijoituksensa turvin Turkin MM-turnaukseen 2010.

Nykypestiään ennen Dettmann luotsasi Suomen maajoukkuetta vuosina 1992-97 ennen siirtymistään Saksan maajoukkueen päävalmentajaksi. Suomen päävalmentajana Dettmann esiintyi EM-kisoissa 1995. Saksan maajoukkueen Dettmann johdatti tähtipelaajansa Dirk Nowitzkin avittamana EM-kisoihin 1999 (9:s), 2001 (4:s) ja 2003 (9:s) sekä MM-pronssille 2002. Sensaatiomainen MM-pronssi toi Dettmannille mukanaan valinnat Saksan vuoden koripallovalmentajaksi 2002 sekä vuoden valmentajaksi Suomessa niin Urheilutoimittajain liiton kuin Suomen valmentajat ry:nkin valinnoissa 2002.

Kaikkiaan Dettmannilla on tilillään 157 miesten maaottelua Suomen päävalmentajana, joka on kolmanneksi eniten kautta aikain. Dettmannin edellä ovat Suomi-koriksen historiankirjojen lehdillä vain hänen oppi-isänsä Robert ”Petteri” Petersen (234) sekä Kalevi ”Kallu” Tuominen (196). Miesten maaotteluiden kokonaismäärässä Dettmann tosin ohittaa kyseisen legendakaksikonkin, sillä Saksan maajoukkueen päävalmentajana Dettmannille kirjattiin yhteensä 112 maaottelua.

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Näytä lisää vastaavia