16.2.2010 Gerald Lee Jr.:n Old Dominion haki 21. perättäisen kotivoittonsa siirtyen samalla CAA-konferenssin jaetulle ykkössijalle Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa. Yliopistokenttien muista suomalaisvoitoista viikon aikana vastasivat Cedric Latimer, Erica Tukiainen, Riikka Terävä ja Kira Kojola.

Gerald Lee Jr.:n Old Dominionin kotivoittoputki on NCAA:n kaikkien aikojen 5. pisin.

Cedric Latimerin St. Francis Pennsylvania ylsi kahteen voittoon.

Mikko Koivisto nakutti 13 pistettä tappio-ottelussa.

Monipuolinen Riikka Terävä kunnostautui voitto-otteluissa. Kuvat: ODU Athletics, Tuomas Venhola ja Tomi Kaminen.

Viime viikolla pieniin pistemääriin jäänyt Gerald Lee Jr. karisteli kipsiä heittokädestään heittämällä joukkueensa korkeimman pistemäärän, 18, vierasvoitossa James Madisonia vastaan. Old Dominion kuritti kotijoukkuetta murskaluvuin 44-64 (21-40).

Lee repi 18 pisteensä (kakkoset 7/13, vapaaheitot 4/7) lisäksi kuusi levypalloa ja riisti pallon kahdesti. Voitto oli 11. ottelu, jonka aikana Old Dominion on pitänyt vastustajansa alle 50 pisteen.

Lauantaina Old Dominion kohtasi loppuunmyydyn, 8,424-päisen kotiyleisönsä edessä George Masonin ja hemmotteli kotiyleisöään ryntäämällä heti avausminuuteilla 17-1-johtoon matkallaan 76-60 (34-21)-voittoon. Old Dominionin ryntäystä johti Ben Finney, joka tykitti 19 pistettä, repi seitsemän levypalloa ja jakoi seitsemän korisyöttöä. Kotivoitto oli Old Dominionille 21. perättäinen, joka on NCAA:n historiassa kaikkien aikojen viidenneksi pisin.

Lee osallistui George Masonin kaatotalkoisiin nostelemalla 29 minuutissa 16 pistettä (kakkoset 4/10, kolmoset 1/1, vapaaheitot 5/6), kiskomalla neljä levypalloa ja jakamalla yhden korisyötön. Leelle merkittiin myös kolme pallonmenetystä.

Old Dominion nousi voitollaan CAA-konferenssin jaetulle ykkössijalle Northeasternin kanssa. Old Dominion on voittanut 27 ottelustaan 20 ja 15 konferenssin sisäisestä ottelustaan 12.

208-senttinen maajoukkuelaituri Lee on pelannut kauden aikana 27 ottelua, ja kuulunut joukkueensa jokaisessa ottelussa avausviisikkoon. Lee on saanut peliaikaa 28,6 minuuttia ottelua kohden ja viimeistellyt ottelukeskiarvoikseen 14,0 pistettä, 5,2 levypalloa ja 1,4 korisyöttöä. Lee on upottanut pelitilanneheittonsa 52,4%, kolmosensa 57,1% ja vapaaheittonsa 75,6% tarkkuudella.

Latimerin St. Francis voittoihin vieraskentällä

Suomalaislaituri Cedric Latimerin St. Francis Pennsylvania on käynnistämässä kiriä parantaakseen sijoituksiaan maaliskuisiin konferenssin lopputurnauksiin. Torstaina St. Francis päihitti vieraskentällä Bryantin 34-60 (14-30) ja haki lauantaina trillerivoiton Central Connecticut Statea vastaan 59-57 (30-21).

Torstain ottelussa St. Francis sai tasaisesti onnistumisia koko miehistöltään kauden kaikki 24 otteluaan hävinnyttä Bryantia vastaan. Joukkueen parhaaksi pistemieheksi nousi ruotsalaistakamies Sorena Orandi 13 pisteellään. Vaihdosta kentälle saapunut Latimer nakkeli 21 minuutissa kolme pistettä (kakkoset 0/2, kolmoset 1/2), repi viisi levypalloa ja riisti kahdesti.

Lauantaina St. Francisin ratkaisijaksi nousi tulokaslaituri Will Felder, joka upotti kaksi tärkeää kolmen pisteen heittoa viimeisen minuutin aikana. Latimer jäi ottelussa 12 peliminuuttiin, jonka aikana hän nosti kaksi pistettä (kakkoset 1/3, kolmoset 0/1), haki yhden levypallon ja sai virhetilinsä täyteen.

St. Francis on voittanut 25 ottelustaan yhdeksän sekä NEC-konferenssin 14 ottelustaan seitsemän.

Koiviston UNCG:lle tappio

Mikko Koiviston UNC-Greensboro kävi väliviikon jälkeen tositoimiin maanantaina häviämällä kotikentällään Western Carolinalle 70-75 (23-29). Päätöslukemat mairittelevat kotijoukkuetta, joka ei päässyt koko toisen puoliajan aikana iskuetäisyydelle vastustajastaan.

Koivisto säkitti 32 peliminuutissa mukavat 13 pistettä (kakkoset 2/4, kolmoset 3/8), jakoi neljä korisyöttöä sekä merkitsi tilastoihin yhden levypallon, yhden riiston sekä kolme virhettä. Kyle Randall johti UNC-Greensboroa 20 pisteellä ja yhdeksällä levypallolla, mutta kentän hahmo oli Western Carolinan Brandon Giles (20/7).

UNC-Greensboro on voittanut 25 ottelustaan viisi ja Southern-konferenssin 14 ottelustaan neljä.

Tukiainen tehokas leikittelyvoitossa

Erica Tukiaisen UCLA kohtasi lauantaina 8,006-päisen kotiyleisönsä edessä Southern Californian. UCLA aloitti ottelun vauhdilla jyräten 14-4-johtoon ja kävi parhaimmillaan 27 pisteen johdossa matkallaan 74-56 (37-18)-voittoon.

Tukiainen kuului ottelussa joukkueensa parhaimmistoon nakellen 30 minuutissa 13 pistettä (kakkoset 4/8, kolmoset 1/3, vapaaheitot 2/3). Tukiainen kunnostautui myös pelin muilla osa-alueilla repien seitsemän levypalloa, jakaen kaksi korisyöttöä ja riistäen pallon kahdesti, jonka lisäksi Tukiaiselle merkittiin kaksi pallonmenetystä ja kaksi virhettä.

Tukiaisen lisäksi UCLA:n tehonelikkoon kuuluivat Markel Walker (13/7/6 syöttöä), Jasmine Dixon (13/8/3 riistoa) sekä Darxia Morris (10/5 syöttöä). UCLA on voittanut 25 ottelustaan 17 ja Pac-10-konferenssin 12 ottelustaan yhdeksän.

Terävän Oakland voittoihin vieraspelikiertueella

Riikka Terävän Oakland Grizzlies pelasi runkosarjakauden viimeiset vierasottelunsa. Oakland tukahdutti vahvan puolustuspelinsä turvin lauantaina UMKC:n 73-53 (41-28) ja maanantaina Southern Utahin 68-52 (35-26). Oakland on hakenut kauden 26 ottelustaan 14 voittoa, mutta Summit-konferenssin 15 ottelustaan peräti 11 voittoa.

Oaklandin hyökkäyspään kulmakivi viikon otteluissa oli Melissa Jeltema, joka nosteli UMKC:ta vastaan 16 pistettä ja haki yhdeksän levypalloa, mutta vertyi Southern Utahia vastaan peräti 26 pisteen ja 10 levypallon saldoon.

Suomalaispelinrakentaja Terävä kuului molemmissa otteluissa joukkueensa parhaimmistoon. UMKC:ta vastaan Terävä upotti kahdeksan pistettä (kakkoset 0/2, kolmoset 2/2, vapaaheitot 2/2), sekä täytti muita tilastosarakkeita ansiokkaasti keräten neljä levypalloa, neljä syöttöä, yhden riiston ja yhden blokin. Southern Utahia vastaan Terävä kääri 35 minuutissa kokoon viisi pistettä (kakkoset 2/5, vapaaheitot 1/2), viisi syöttöä, kolme levypalloa sekä yhden riiston.

Kojolan St. Mary's konferenssikakkosena

Kira Kojolan St. Mary's Gaels avasi koripalloviikon torstaina häviämällä konferenssinsa ennakkosuosikki Gonzagalle kotonaan 75-88 (38-40). Jontelle Smith piti St. Mary'sia pelissä mukana 24 pisteellään, mutta joukkue ei löytänyt vastausta Gonzagan tehokaksikolle Courtney Vandersloot (18/11 syöttöä)-Katelan Redmon (20/4).

Kojola sai ottelussa peliaikaa viisi minuuttia, jona aikana hänelle merkittiin yksi virhe sekä yksi ohi heitetty kakkonen.

Lauantaina St. Mary's palasi voittokantaan päihittämällä Portlandin kotonaan 67-64 (36-30). St. Mary'sin voiton pääarkkitehti oli tuttuun tapaan sentteri Louella Tomlinson, joka heitti 15 pistettä ja kahmi 14 levypalloa. Kojola heitti kuudessa minuutissa kaksi kolmosta ohi, haki yhden levypallon ja jakoi yhden korisyötön.

St. Mary's on voittanut 27 ottelustaan 18 ja West Coast -konferenssin 11 ottelustaan yhdeksän.

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.