Rannikon Granada säikytteli Barcelonan maailmantähtiä

15.3.2010 Teemu Rannikon Granada laittoi sunnuntaina tiukasti kampoihin Espanjan ACB:n sarjajohtaja FC Barcelonalle Rannikon kantaessa päävastuun joukkueensa pelinteosta. Petteri Koponen avitti puolestaan 13 pisteellään Bolognan voittoon Varesesta ja Samuel Haanpään Palencia vei Antti Nikkilän Gironaa Espanjan kakkosliigan suomalaiskamppailussa.

Teemu Rannikko huhki kentällä 36 minuuttia, kun Granada kamppaili tasaväkisesti FC Barcelonaa vastaan.

Rannikko sai Barcelonan takakentällä vastaansa mm. Juan Carlos Navarron.

Petteri Koponen nakutti 13 pistettä Bolognan päihittäessä Varesen.

Samuel Haanpää keräsi 13 pistettä Espanjan kakkosliigan suomalaiskamppailussa.

Vesa Mäkäläisen Plannja varmisteli Ruotsin Basketliganin kakkossijaansa.

Juha Stenin Lobe Huesca nousi LEB Silverin ylemmän jatkosarjan kärkeen.

Ville Mäkäläisen Worthing Thunder otti ison askeleen kohti BBL:n pudotuspelejä. Kuvat: Francois Perthuis, Tomi Kaminen ja Euroleague Pictures.

Rannikon Granada lähti sunnuntain vieraspeliin tähtiä vilisevää FC Barcelonaa vastaan altavastaajan asemasta. Euroliigan ja ACB:n tiukan ottelutahdin väsyttämä Barcelona ei kuitenkaan saanut pelirytmistä kiinni ja ontui erityisesti kaukoheittopelissään pahasti (kolmoset 4/19). Vielä avausjaksolla Granada sinnitteli isäntien kyydissä, mutta alkoi Jimmie Hunterin (17) toisen jakson onnistumisten myötä uskomaan mahdollisuuksiinsa.

Leveää joukkuehyökkäystä vyöryttänyt Granada nousi päätösjakson alkajaisiksi 54-55-johtoon. Barcelona pääsi kuitenkin niskan päälle slovenialaisen Erazem Lorbekin (17/5) päätösjakson 11 pisteen turvin. Peli kulminoitui tilanteessa 70-66, jolloin Granadan Richard Hendrix (12/8) syyllistyi kahteen perättäiseen pallonmenetykseen ja Jimmie Hunter puhui itselleen teknisen viheen. Barcelona haki kauden 23. voittonsa lopulta lukemin 79-72 (34-33).

Teemu Rannikko sai ottelussa tilaisuuden osoittaa iskukykynsä Granadan avauspelinrakentaja Nicolas Gianellan (0/1) vetäydyttyä kentältä avausjaksolta loukkaantumisen jälkeen. Lähes 36 minuuttia kentällä huhkinut Rannikko johti joukkueensa peliä erinomaisesti keräten samalla tililleen seitsemän pistettä (kakkoset 1/1, kolmoset 1/3, vapaaheitot 2/2) sekä levypallon, riiston, syötön, menetyksen ja kaksi virhettä.

Tilastollisesti Rannikko piti erinomaisesti puolensa Barcelonan Euroopan parhaaksikin kutsuttua takakenttää vastaan: 19-vuotias suurlupaus Ricky Rubio viimeisteli 19 minuutissa kahdeksan pistettä ja kolme syöttöä, Slovenian maajoukkueen tukipilari Jaka Lakovic 19 minuutissa kuusi pistettä sekä mittavaa Euroliiga- ja NBA-kokemusta omaava Juan Carlos Navarro 22 minuutissa kuusi pistettä ja kolme menetystä.

Lorbekin lisäksi Barcelonan tehokkain pelaaja oli 30 minuutin ajan joukkuettaan hyökkäyspäässä kannatellut Pete Mickeal (23/8). Hunterin, Hendrixin ja Rannikon lisäksi Granadan tehokkaimmat olivat Juan Gutierrez (16/7) ja Joe Ingles (13/5).

Granada on hakenut 25 ottelustaan 10 voittoa ja jakaa ACB:n 14. sijan Bizkaia Bilbaon kanssa. Viimeinen pudotuspelipaikka on kahden voiton päässä.

Koposen Bologna karkasi Vareselta

Petteri Koposen Virtus Bologna joutui lähtemään Italian Serie A:n sunnuntain sarjakierroksen kotiotteluun Cimberio Varesea vastaan ilman ykköskorintekijäänsä David Mossia. Huikaisevilla tarkkuuksilla pelitilanneheittonsa säkittänyt Varese käytti Mossin poissaolon luomaa sekaannusta hyödykseen hyökkäyspäässä siirtymällä kuuden minuutin pelin jälkeen 13-17-johtoon.

Virtus löysi kuitenkin puolustusvireensä ja nousi Michele Maggiolin (15/6/3 blokkia) avausjakson 10 pisteen turvin 40-29-johtoon. Varese kavensi puoliaikaeron vielä kahdeksaan pisteeseen, mutta tipahti täysin kyydistä tauon jälkeen Virtuksen kiristettyä intensiteettiään puolustuksessa. Voittolukemat merkittiin Bolognalle luvuin 80-67 (44-36).

Totutusti Bolognan avaukseen kuulunut Koponen heitti 29 minuutissa 13 pistettä (kakkoset 3/3, kolmoset 1/3, vapaaheitot 4/4), jakoi kolme korisyöttöä, nappasi kaksi levypalloa, riisti pallon kerran ja rikkoi kahdesti. Virtuksen ykköstykki oli kuusi kolmosta upottanut Andre Collins (20/3/3 riistoa). Collinsin, Maggiolin ja Koposen lisäksi kaksinumeroisille pisteluvuille ylsi myös Dusan Vukcevic (11/4/4 syöttöä).

Varesen tehokolmikon muodostivat Jobey Thomas (12/3), Nicolo Martinoni (12/3/3 riistoa) ja Donnie McGrath (12/4 syöttöä).

Haanpää voittoon Nikkilästä LEB Goldin suomalaisottelussa

Espanjan kakkosliiga LEB Goldissa elettiin perjantaina mielenkiintoisia hetkiä, kun Samuel Haanpään Palencia kohtasi kotonaan Antti Nikkilän Sant Josep Gironan. Girona hallitsi ottelun ensimmäistä puoliaikaa, mutta viime viikon ottelukierroksella nilkkaansa lepuuttanut Haanpää loisti ratkaisuroolissa Palencian hakiessa 82-77 (34-43)-kotivoiton.

Tasaisen avauskymmenminuuttisen jälkeen Girona rynnisti yhdeksän pisteen puoliaikajohtoon Dreke Bouldinin (16/6) ratkaisujen saattelemana. Puoliajan jälkeen Palencia tiivisti puolustustaan kirien Gironan rinnalle. Hyvässä heitossa ollut Haanpää tykitti kolmannen jakson lopussa kolmosellaan joukkueensa tasatilanteeseen 58-58. Palencia avasi päätösjakson juosten seitsemän pisteen johtoon, eikä päästänyt Gironaa lopussa enää viittä pistettä lähemmäksi.

Palencian avaukseen tiensä pelannut Haanpää huhki kentällä runsaat 26 minuuttia heittäen Espanjan piste-ennätyksensä, 13 (kakkoset 3/6, kolmoset 2/5, vapaaheitot 1/2). Lisäksi Haanpää kalasti viisi levypalloa, menetti pallon kolmasti sekä rikkoi kolmasti. 210-senttinen Nikkilä sai Gironan vaihtopenkiltä peliaikaa 10 minuuttia, mutta merkkautti tilastoihinsa vain yhden pallonmenetyksen sekä kaksi virhettä.

Haanpään lisäksi Palencialta kunnostautuivat sentteri Oliver Padron (19/7) sekä tehokasta työtä molemmissa kenttäpäädyissä tehnyt Juan Riveiro Lebrato (10/10/5 syöttöä). Palencia on voittanut 27 ottelustaan 11 ja jakaa LEB Goldin 1. sijan Mallorcan kanssa ja Girona pysyi tappiosta huolimatta sarjan kahdeksannella sijalla 14 voiton ja 14 tappion saldollaan.

Plannja varmisteli kakkossijaansa

Vesa Mäkäläisen Luulajan Plannja varmisteli sarjasijoitustaan Ruotsin Basketliganin runkosarjassa kukistamalla tiistaina sarjanelonen Solna Vikingsin vieraissa 88-90 (44-50). Tasaväkinen kamppailu ratkesi Plannjan eduksi vain 0,6 sekuntia ennen loppua, kun joukkueen tehopelaaja Brandon McKnight (23) säkitti kakkosellaan joukkueensa kahden pisteen johtoon. Solnalle ei jäänyt McKnightin korin jälkeen pelikelloon tarpeeksi aikaa tasapainoiseen ratkaisuun.

Mäkäläinen huhki Solnaa vastaan 24 minuutissa kahdeksan pistettä (kakkoset 4/5, kolmoset 0/1, vapaaheitot 4/6), keräsi viisi levypalloa, jakoi kolme korisyöttöä ja riisti pallon kerran ennen virhetilinsä täyttymistä. McKnightin lisäksi John Williamson (23/9) pelasi erinomaisesti. Solnan korkeimmista tehoista vastasi Andrew Mitchell (22/5).

Perjantaina Plannjalla oli kotihallissaan helppo iltapuhde, kun sarjan jumbokolmikkoon kuuluva 08 Stockholm saapui kaupunkiin. Tukholmalaiset eivät saaneet Plannjan puristuksessa hyökkäystään kulkemaan ja Plannja haki väsyneelläkin pelillä 80-60 (44-26)-voiton. Mäkäläinen ehti pelata vain 12 minuuttia ennen virhetilinsä täyttymistä, mutta keräsi tilastoihin kuusi pistettä (kakkoset 2/2, vapaaheitot 2/4), neljä levypalloa ja yhden syötön. Plannjan tehokkaimmat olivat Williamson (16) ja John Rosendahl (15/13).

Kun Basketliganin runkosarjaa on pelaamatta kaksi kierrosta, pysyy Plannja tukevasti toisella sijalla haettuaan 38 ottelusta 30 voittoa. Sarjajohtaja Norrköping Dolphins on hakenut kolme voittoa enemmän kuin Plannja. Sarjakolmonen Sundsvall Dragons on kahden voiton päässä Plannjasta. Joukkueet ovat runkosarjan aikana voittaneet toisensa kahdesti.

Stenin Huescalle kolmas perättäisvoitto

Edeltävällä viikolla kaksi murskavoittoa Espanjan kolmosliiga LEB Silverin ylemmässä jatkosarjassa hakenut Juha Stenin Lobe Huesca jatkoi voittojensa sarjaa päihittämällä perjantaina Plasencian kotonaan 74-64 (35-33). Puolustusvoittoisen ottelun ratkaisu tapahtui kolmannella jaksolla, kun Huesca pääsi hetkeksi irti Plasencian pihdeistä ja latoi tauluun 26 pistettä nousten 10 pisteen karkumatkalle. Huesca käytti päätösjakson voittonsa varmisteluun.

Vaihdosta peliin tullut Sten nosteli 19 minuutissa kuusi pistettä (kakkoset 2/2, kolmoset 0/2, vapaaheitot 2/2), jakoi kolme korisyöttöä, haki yhden levypallon, menetti pallon neljästi sekä rikkoi kahdesti. Pelin ehdoton ykkönen oli Huescan Stevie Johnson (22/11/7 syöttöä).

Lobe Huesca nousi voitollaan LEB Silverin ylemmän jatkosarjan jaetulle ykköspaikalle Alcazarin kanssa. Huesca on voittanut 16 ottelustaan 11.

Muurisen Scafatin pudotuspelihaaveille kolaus

Italian kakkosliiga LegaDuen pudotuspeleihin tähtäävä Kimmo Muurisen Bialetti Scafati joutui lähtemään sunnuntaina parketilta niskassaan 67-72 (33-33)-vierastappio Prima Verolia vastaan. Tappio oli Scafatille toinen perättäinen.

Tasainen kamppailu kääntyi kotijoukkue Verolille ottelun päätösjakson alkajaisiksi, jolloin Veroli ryntäsi 55-47-johtoon. Scafati kavensi eron kerta toisensa jälkeen 2-4-pisteeseen, mutta nukahti puolustuspäässä aina onnistuttuaan korinteossa. Ottelun edetessä Scafatilla oli vaikeuksia saada koria hyvistäkin heittopaikoista.

Vaihdosta peliin tulleella Muurisella ei ollut paras iltansa: 15 minuutissa yksi levypallo, kolme menetystä sekä kaksi virhettä. Kyle Hines nakutteli kotijoukkue Verolille 17 pistettä ja Scafatin tehokkaimmat olivat Rick Apodaca (18/4) ja Phil Goss (17/6).

Scafati pysyttelee LegaDuen jaetulla 12. sijalla Fileni Jesin kanssa voitettuaan 23 ottelustaan yhdeksän.

Worthing varmisteli pudotuspelipaikkaansa

Kevättalven otteluissa alamaissa ollut Ville Mäkäläisen Worthing Thunder avasi viikonloppunsa Ison-Britannian BBL-liigassa kehnosti häviämällä lauantaina kotonaan Everton Tigersille selvin lukemin 89-107 (42-65). Hurjassa vireessä ollut Tigers linkosi koko arsenaalillaan pisteitä tauluun tasaiseen tahtiin tiputtaen Worthingin jo avausjakson jälkeen 20 pisteen takaa-ajoasemaan, 14-34. Tigers hölläsi otettaan vasta ottelun päätösjaksolla, jolloin Thunder käytti tilaisuutensa hyödykseen kaventaen lopullisen eron 17 pisteeseen.

Ville Mäkäläinen viimeisteli 25 minuutissa joukkueensa toiseksi korkeimman pistemäärän, 16 (kakkoset 4/7, kolmoset 2/5, vapaaheitot 2/3). Lisäksi Mäkäläinen vastasi kolmesta levypallosta, kahdesta syötöstä, neljästä menetyksestä ja kolmesta virheestä. Samuel Cricelli heitti Thunderille 27 pistettä. Tasaisen Tigersin korkeimmista pistemääristä vastasivat Jerome Gumbs (24/4) ja James Jones (20).

Sunnuntaina Thunder otti kuitenkin ison askeleen kohti pudotuspelejä päihittämällä BBL:n 9. sijalla majailevan Guildford Heatin vieraissa jatkoajan jälkeen 96-102 (87-87, 40-51). Avauspuoliskoa mielin määrin hallinnut Thunder joutui tauon jälkeen puolustuskannalle Heatin amerikkalaiskaksikon Chad McKnight (39/8)-Kenny Langhorne (13/5) ryhtyessä korintekoon. Heat onnistui tasoittamaan ottelun juuri ennen varsinaisen peliajan umpeutumista, mutta tipahti heti jatkoajan alussa kahdeksan pisteen tappioasemaan, eikä saanut eroa enää kurottua umpeen.

Ville Mäkäläinen pelasi Heatia vastaan muhkeat 43 minuuttia. Lahtelaislaituri viimeisteli joukkueensa korkeimman pistemäärän, 23 (kakkoset 8/14, kolmoset 1/4, vapaaheitot 4/6). Lisäksi Mäkäläiselle merkittiin seitsemän levypalloa, kaksi korisyöttöä, yksi riisto, kuusi menetystä sekä yksi virhe. Sherrad Prezzie-Blue (20) keräsi Thunderin toiseksi suurimman korisaaliin.

Worthing Thunder varmisteli voitollaan asemiaan BBL:n kahdeksannella sijalla. Joukkue on voittanut 29 ottelustaan 14, eli kolme enemmän kuin sarjayhdeksäs Guildford Heat.

Suomalaisvalmentajille tappiot

Henrik Dettmannin valmentama Dijon kärsi Ranskan liigassa huiman 61-105-vierastappion Roannelle. Dijon katkaisi viime viikolla lokakuusta asti jatkuneen tappioputkensa. Dijon on Ranskan liigataulukossa jumbosijalla haettuaan 22 ottelusta viisi voittoa.

Anton Mirolybovin Chemnitz 99ers hävisi Saksan kakkosliiga ProA:ssa jatkoajan jälkeen Bayern Münchenille 72-74. Ottelun tehomies oli muhkeat 33 pistettä ja kahdeksan levypalloa kerännyt Münchenin Kenny Barker. Chemnitz on voittanut 24 ottelustaan 12 ja jakaa ProA:n 7. sijan Crailsheimin kanssa.

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.