Koposen Bologna nousi Italian kakkossijalle

5.4.2010 Petteri Koposen Virtus Bologna nousi kertaheitolla Italian Serie A:n kakkossijalle kukistamalla Carife Ferraran sunnuntaina kotonaan 68-63 (32-24). Teemu Rannikon CB Granada puolestaan menetti viimeisellä minuutilla mahdollisuutensa yllätysvoittoon Espanjan sarjakolmonen Caja Laboralista. Ohessa myös muita uutisia suomalaisten edesottamuksista Euroopan koripallokentillä.

Petteri Koposen Virtus Bologna nousi viikonlopun voitollaan Italian Serie A:n kakkossijalle.

Yllätysvoitto Caja Laboralista lipsahti Teemu Rannikon CB Granadan käsistä.

Antti Nikkilän Sant Josep Girona kamppailee yhä Espanjan LEB Goldin pudotuspelipaikoista.

Samuel Haanpään Palencia karsiutui viikonloppuna LEB Goldin pudotuspelitaistelusta.

Juha Stenin Lobe Huesca antoi kurinpalautuksen Tijolalle LEB Silverissa. Kuvat: Tomi Kaminen ja Francois Perthuis.

Petteri Koposen Virtus Bologna harppasi suuren askeleen kohti Italian pääsarja Serie A:n pudotuspelien kotietua päihittämällä viimeisen kahden viikon vieraspeleissään Air Avellinon ja Pepsi Casertan. Pääsiäissunnuntaina Bologna jatkoi hyvää virettään voittamalla liigan toiseksi viimeisellä sijalla majailevan Carife Ferraran kotikentällään 68-63 (32-24).

Bologna hallitsi sunnuntain ottelua hienokseltaan ja pystyi pitämään vieraansa läpi ottelun takaa-ajoasemassa, vaikka Ferrara hiipi tuon tuosta takaa-ajoasemasta takaisin heiton päähän. Ferrara käväisi Anthony Grundyn (21/3) ja Luke Jacksonin (7/6) kolmosilla kolmen pisteen päässä, 64-61, ottelun viimeisen minuutin alussa, mutta Bologna upotti kuumilla loppuhetkillä ratkaisevat vapaaheitot sisään.

Hyvää kevätvirettään jatkanut Koponen kuului sunnuntaina Virtus Bolognan aloitukseen, mutta ajautui virhevaikeuksiin ja pelasi vain 22 minuuttia. Verrattain pienistä peliminuuteistaan huolimatta Koponen latoi tilastokirjaan 12 pistettä (kakkoset 2/3, kolmoset 2/4, vapaaheitot 2/2), kolme levypalloa ja yhden riiston. Koposen arvosta joukkueelleen kertoo myös joukkueensa ylivoimaisesti paras +/- -lukema, +17. Koponen sai viidennen virheensä vajaat viisi minuuttia ennen ottelun loppua Virtuksen johtaessa 58-52.

Koposen ohessa Virtus Bolognan kantavat voimat olivat Andre Collins (12/4/4 syöttöä), David Moss (10/6) ja georgialainen Viktor Sanikidze (10/6/4 riistoa). Viime kaudella Bolognassa pelannut sentteri Sharrod Ford kannatteli Ferraraa korin alla 15 pisteellä, 15 levypallolla ja peräti seitsemällä blokilla.

Virtus Bologna nousi voitollaan Italian Serie A:n jaetulle kakkossijalle ohi Montegranaron. Bologna on voittanut 24 ottelustaan 16.

Rannikon Granada romahti lopussa

Teemu Rannikon CB Granada oli lähellä hakea kolmannen perättäisvoittonsa Espanjan pääsarja ACB:n pääsiäismaanantain kierroksella. ACB:n sarjakolmonen Caja Laboralin kotiluolaan matkustanut Granada kiusasi isäntäjoukkuetta tiiviillä puolustuspelillään aina ottelun päätösminuutin alkuun asti, jolloin Jimmie Hunter (12/2/3 riistoa) vei illan kolmannella kolmosellaan Granadan ratkaisevan tuntuiseen 63-69-johtoon.

Kuuden pisteen kaula ei kuitenkaan vieraille riittänyt. Caja Laboralin Fernando San Emeterio Lara (17/4/3 syöttöä) nosti hetkeä myöhemmin kakkosen sisään ja säkitti myös bonusvapaaheittonsa kalastettuaan Rannikolle virheen. Granadan seuraavan hyökkäyksen epäonnistuttua heitti isäntien Tiago Splitter (15/12) joukkueensa pisteen päähän, 68-69. Vain muutamaa sekuntia myöhemmin Splitter riisti pallon Granadan hyökätessä ja vieraat joutuivat rikkomaan San Emeteriota, joka upotti vapaaheittoviivalta loppuluvuiksi 70-69 (32-30).

Rannikko ehti heittää 13 peliminuutissa kolme pistettä (kakkoset 0/1, kolmoset 1/1, vapaaheitot 0/2), hakea kolme levypalloa, jakaa neljä korisyöttöä, riistää pallon kerran, menettää kerran ja rikkoa kolmasti. Pablo Aguilar oli Granadan tehokkain 16 pistellä ja kahdeksalla levypallolla.

Granada pysyttelee tappiostaan huolimatta ACB:n 11. sijalla voitettuaan 28 ottelustaan 12. ACB:n viimeisellä pudotuspelipaikalla keikkuva Gran Canaria on hakenut voiton enemmän.

Nikkilän Gironalle jatkoaikavoitto

Antti Nikkilän Sant Josep Girona on yhä tiukasti kiinni pudotuspelipaikassa Espanjan kakkosliiga LEB Goldissa. Liigan alemman keskikastin Tenerife Rural laittoi kotijoukkueen tiukoille, mutta Girona selvisi kentältä kuivin jaloin 108-103 (94-94, 44-45)-jatkoaikavoitto sarakkeessaan.

Girona sinnitteli muutaman pisteen johtoasemassa läpi ottelun koko pelaavan kahdeksikkonsa osallistuessa pistetalkoisiin. Tenerife kieltäytyi kuitenkin jäämästä kannoille ja pysytteli Adrian Boccian (28/7) ja sentteri Lou Roen (21/7) ratkaisuilla isäntien tuntumassa. Girona ratkaisi ottelun vasta jatkoajan ensimmäisen kolmen minuutin aikana ryntäämällä 94-94-tasatilanteesta 104-97-johtoon.

Nikkilä uurasti Tenerifea vastaan 18 minuuttia, nosteli kuusi pistettä (kakkoset 2/4, vapaaheitot 2/2) ja repi kuusi levypalloa. Nikkilä myös menetti pallon kahdesti sekä rikkoi vastustajaa neljästi. Darryl Middleton oli Gironan tehokkain 19 pisteellä ja kahdeksalla levypallolla, mutta kaikki kentällä käyneet Gironan pelaajat heittivät vähintään kuusi pistettä.

Girona on voittanut 31 ottelustaan 16 ja pysyttelee LEB Goldin yhdeksännellä sijalla, voiton päässä sijoista 6.-8.

Haanpään Palencian pudotuspeliunelmat kariutuivat

Samuel Haanpään Palencian teoreettisetkin mahdollisuudet selvitä LEB Goldin pudotuspeleihin karisivat parketin rakoon lauantaina, kun liigan kahdeksannella sijalla majaillut Breogan haki 89-71 (53-40)-kotivoiton Palenciasta. Breogan tukevoitti voitolla asemiaan LEB Goldin kahdeksannella sijalla. Breogan on hakenut neljä voittoa Palenciaa enemmän, joten Palencialla ei ole enää mahdollisuuksia pudotuspelipaikkaan, kun runkosarjaa on jäljellä enää kolme kierrosta.

Breogan ratkaisi ottelun käytännössä jo avauskymmenminuuttisella nakuttamalla Jeffrey Xavierin (19/4) ja Alberto De La Cruzin (14/1) johdolla johtolukemiksi 32-19. Palencia pysytteli koko ottelun lopun vähintään yhdeksän pisteen takaa-ajoasemassa.

Palencian avaukseen kuulunut Haanpää jäi 17 minuutissa pisteittä (kakkoset 0/2, kolmoset 0/1), mutta haki yhden levypallon, antoi yhden korisyötön ja rikkoi vastustajaa kahdesti. Oliver Padron (20/3) oli Palencian ykköskorintekijä.

Muurisen Scafati jatkaa nousuaan

Kimmo Muurisen Bialetti Scafati haki toisen perättäisen murskavoittonsa Italian kakkosliiga LegaDuessa. Scafatin uhriksi jäi aprillipäivänä LegaDuen kahdeksannella sijalla viihtynyt Aget Imola tyrmäyslukemin 81-58 (39-29). Vielä ottelun toisen kymmenminuuttisen alussa takaa-ajoasemassa ollut Scafati käänsi ottelun hyväkseen taukoon mennessä ja riisui toisella puoliajalla vieraat täysin aseista.

Scafatin avaukseen kuulunut Muurinen pelasi Imolaa vastaan säästeliäästi, 10 minuuttia, keräten kaksi pistettä (kakkoset 1/3), kaksi levypalloa ja kaksi riistoa. Scafatin tehokolmikon muodostivat Phil Goss (17/2/5 syöttöä/3 riistoa), Roberto Chiacig (14/9) sekä Giovanni Fattori (12/6). Imola oli täysin Robert Vadenin (26/5/3 syöttöä) varassa.

Scafati on voittanut 11 ottelua sekä hävinnyt 15. Scafatilla on vielä pienet mahdollisuudet pudotuspeleihin, sillä kun LegaDuen runkosarjaa on pelaamatta neljä kierrosta, on sarjan viimeinen pudotuspelipaikka kolmen voiton päässä.

Stenin Huescalle sarjajohtajan päänahka

Juha Stenin Lobe Huesca osoitti toipuneensa edellisviikon tappiostaan pieksemällä Espanjan kolmosliiga LEB Silverin ylemmän jatkosarjan liigaykkösen Tijolan kotonaan 92-64 (51-38). Vaihtelevia puolustusmuotoja, nopeita vastahyökkäyksiä ja hurmioituneita kaukoheittoja esittänyt Huesca johti kolmen jakson jälkeen jo numeroissa 75-46 ja kasvatti johtonsa päätösjakson alussa vielä yli 30 pisteen.

Sten jäi Tijolaa vastaan 11 peliminuuttiin, missä ajassa turkulaistakamiehelle merkittiin kaksi pistettä (kakkoset 1/2), yksi levypallo, yksi syöttö, yksi riisto ja kolme menetystä. Huescan korintekotalkoissa ahkerimmat pisteidentekijät olivat Stevie Johnson (25/11/4 riistoa), Javier Perez (13/3), Asier Garcia (13/2), Jesus Aranda Roma (11/4/6 syöttöä) ja Oscar Gimenez (11/6).

Huesca pysyttelee LEB Silverin ylemmän jatkosarjan kolmossijalla voitettuaan 19 ottelustaan 13. Sarjaykköseksi nousi viime viikolla Lobe Huescan päihittänyt Alcazar.

Mäkäläisen Thunder yhä kahdeksannella sijalla

Ville Mäkäläisen Worthing Thunder säilytti asemansa Ison-Britannian pääsarja BBL:n kahdeksannella sijalla kukistettuaan lauantaina Plymouth Raidersin kotonaan 104-101 (51-49). Thunder on hakenut voiton enemmän kuin liigan yhdeksännelle sijalle varkain noussut Worcester Wolves.

Isäntäjoukkue hallitsi kenttätapahtumia Evaldas Zabasin (25/5) ja Reggie Brattonin (24/5) johdolla, mutta Raiders pysyi Tino Valencian (29/11) ja Drew Laskerin (35/5) koreilla iskuetäisyydellä. Lasker heitti kolmosellaan Raidersin pisteen päähän tilanteeseen 102-101 vain muutama sekunti ennen loppua, mutta Thunderin Sherrad Prezzie-Blue (20/2/4 syöttöä) heitti ratkaisevat pisteet vapaaheittoviivalta.

Mäkäläinen upotti lauantain pelissä 33 minuutissa 14 pistettä (kakkoset 3/5, kolmoset 1/4, vapaaheitot 5/5), noukki kuusi levypalloa, antoi kaksi korisyöttöä, menetti pallon kerran sekä rikkoi kahdesti.

Valmentajille tappioita

Henrik Dettmannin Dijon kärsi lauantaina 54-88-vierastappion Ranskan sarjakolmonen Gravelinesille. Tappio ei muuttanut Dijonin asemia Ranskan liigan tyvipäässä, missä Dijon jakaa kuudella voitollaan jumbosijan Rouenin kanssa. Le Havre ja Strasbourg ovat hakeneet kaksi voittoa Dijonia ja Rouenia enemmän.

Anton Mirolybovin Chemnitz 99ers kärsi Saksan kakkosliiga ProA:ssa 82-94-kotitappion Saar-Pfalz Bravesille. Kotijoukkueelle pitelemättömäksi pelaajaksi osoittautui Bravesin Walt Baxley, joka upotti 35 pistettä, haki viisi levypalloa ja antoi neljä korisyöttöä. Chemnitz on voittanut 27 ottelustaan 14 ja pysyttelee ProA:n seitsemännellä sijalla voiton päässä Crailsheimista.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.