Alexander Madsen ottanut kehitysaskelia Prahassa

6.1.2017 Laituri Alexander Madsen allekirjoitti kesällä kaksivuotisen sopimuksen tshekkiläisen USK Prahan kanssa. Ensimmäistä ammattilaiskauttaan ulkomailla pelaava 21-vuotias on nopeasti ottanut ison roolin prahalaisseurassa.

Alexander Madsen siirtyi kesällä USK Prahan riveihin. (Kuva: Ville Vuorinen)

Madsen juhli viime keväänä Suomen mestaruutta Kouvojen kanssa. (Kuva: Kai Kilappa)

Alexander Madsen debytoi Susijengissä kesällä 2015. (Kuva: Ville Vuorinen)

Madsen matkasi Vltavan varrelle maajoukkuekesän jälkeen ja on asettunut hyvin aloilleen uusiin maisemiin.

- Olen viihtynyt hyvin. Praha on hieno kaupunki, maa on halpa, siellä on helppo elää ja seura on hoitanut kaikki viimeisen päälle. Ei ole mitään valittamista ja sääkin suosii, Madsen heittää.

Kouvolan Poikien kasvatti debytoi Korisliigassa jo vuonna 2011 ja pääsi viime keväänä juhlimaan Kouvojen paidassa Suomen mestaruutta. Jos sopeutuminen Prahaan on sujunut ilman ongelmia, niin uusi sarja ja uusi pelitapa ovat tuoneet mukanaan pienoisia haasteita.

- Pelitapa on hyvin erilainen kuin Suomessa. Tshekissä pelataan paljon 5vs.5 -peliä ja settipelejä, kun taas meillä Kouvoissa oli aika "run and gun" -tyylistä peliä. Kun hyökkäyksessä avautui paikka ratkaisulle, niin se käytettiin. Siinä on ollut oma haasteensa.

- Juoksemme pidempiä settejä ja tuntuu monesti, että peli menee hitaaksi ja seisoskeluksi. Tshekissä on hyvin erilainen pelityyli, Madsen valottaa.

Ammattilaisuralle lähtiessä on tärkeä ottaa sopivan mittainen askel, jossa vastuuta on tarjolla ja siten kehitys jatkuisi. Tilastojen valossa Madsenin debyyttikausi on täyttänyt tavoitteen.  Madsen on pelannut keskimäärin yli 30 minuuttia ottelua kohden ja hän on joukkueessaan toiseksi tehokkain pistemies 12,6 pisteen keskiarvolla. Levypalloja on tarttunut kouriin 5,6 keskiarvolla ja torjuntoja on tullut keskimäärin 1,2 ottelua kohden. Ne riittävät joukkueen tilastoissa ykköspaikalle. Lisäksi hän on syöttötilaston neljäs 1,6 korisyötön keskiarvolla.

Hyvät otteet on myös noteerattu. Madsen valittiin mukaan Tshekin liigan tähdistöotteluun, jossa nuoret ottivat voiton konkareista ja lisäksi hän oli mukana donkkikilpailussa, josta ei kuitenkaan voittoa tullut.

- Tämä on ollut todella hyvä askel. Olen päässyt pelaamaan paljon ja vastuuta on tullut. Olen oppinut paljon uusia asioita. Varsinkin uran alku ulkomailla on oppimisvaihetta ja tämä on ollut erinomainen kokemus, Madsen hehkuttaa.

Puolustuspelaaminen suurennuslasin alla

Tehdessään sopimusta prahalaisseuran kanssa Madsen odotti työskentelyä tiukkana ja tarkkana tunnetun Mirsad Alilovicin alaisuudessa. Ennakkokäsitykset valmentajasta ovat vastanneet myös todellisuutta.

- Hän on todella tarkka valmentaja ja tosi ammattimainen. Kentän ulkopuolella hän auttaa tarvittaessa ja kentän puolella hän pitää huolen, että fokus ja intensiteetti ovat koko ajan kohdillaan. Hän haastaa pelaajan sekä fyysisesti että henkisesti, Madsen kehuu.

Madsen on aina tunnettu hyvänä hyökkäyspään pelaajana ja Prahassa on keskitytty hiomaan 207-senttisen pelurin puolustustyöskentelyä.

- Olemme kiinnittäneet paljon huomiota puolustukseen. Peliasentoa on tiputettu ja se on auttanut liikkuvuuteen. Tuntuu, että olen nyt valmiimpi. Olemme tehneet pieniä asioita ja koko ajan menen eteenpäin ja opin lisää.

Tavoitteet korkealla

Lyhyelle joulutauolle lähdettäessä USK Praha oli sarjassa seitsemäntenä seitsemällä voitolla ja kymmenellä tappiolla. Madsen on kohtalaisen tyytyväinen joukkueen tähänastiseen kauteen.

- Siihen nähden miten nuori joukkue meillä on, niin meillä on mennyt suhteellisen hyvin. Nuoruus on näkynyt erityisesti otteluiden lopuissa ja ne ovat olleet meille usein vaikeita ja teemme hölmöjä virheitä. Niistä vastustaja on sitten päässyt rankaisemaan, kouvolalainen kertaa kautta.

Tshekin liigaa on hallinnut perinteiseen tapaan kovissa euroliemissä keitetty Nymburk, joka on voittanut mestaruuden 13 kertaa peräkkäin. Nymburkin takana on kuitenkin tasaisempaa ja joukkueiden välillä pienet erot. USK Praha havitteleekin paikkaa vähintään neljän joukkoon kauden päätyttyä.

- Tavoitteena on päästä ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta jatkoon eli vähintään välieriin. Se on ihan realistinen tavoite, mutta se vaatii tiettyjen asioiden onnistumista. Vaikeaa tosin tulee olemaan, jos olemme runkosarjassa kahdeksansia ja Nymburk tulisi vastaan. Jos olisimme esimerkiksi sijoilla 6-7, niin se olisi jo huomattavasti helpompaa, miettii Madsen.

Lisätietoja: Alexander Madsen
 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia