Möttölän tie Käpylästä NBA-kentille

26.7.2000 Helsingin Käpylä-nimisestä kaupunginosasta on pitkä ja mutkikas matka NBA:n hohdokkaille koripalloparketeille. 23-vuotias suomalaismies Hanno Möttölä on kuitenkin ratkaissut tämän tuhkimotarinalta kuulostavan yhtälön. Miten Möttölä sitten on päätynyt tähän tilanteeseen?

Hanno Aleksanteri Möttölä syntyi 9. syyskuuta 1976 ja hänen nuoruusvuotensa kuluivat Käpylässä. Koripalloilun pariin hän ajautui kuusi-vuotiaana, kun hän isoveljensä innoittamana aloitti harrastuksen Käpylän Panttereissa ja viskoi ensimmäiset korinsa. Kolme vuotta myöhemmin (1986) Möttölä vaihtoi Pakilan NMKY:n riveihin ja valmentaja Ville Helttulan hoiteisiin.

Haasteet veivät nopeasti eteenpäin. Helsingin NMKY:n juniorikouluun Möttölä päätyi 1989, jolloin pitkästä, mutta laihasta nuorukaisesta vain kouliintunein silmä osasi löytää varman tulevaisuuden tähden. Eero Nikkarisen valmennuksessa Möttölä joukkuetovereineen keskittyi monipuolisuuden ja henkilökohtaisten taitojen kehittämiseen. Ominaisuuksiin, joista Möttölää kehutaan nykypäivänäkin.

Sadan maaottelun putki alkoi

Möttölästä alkoi kehittyä pelaaja. Niin potentiaalinen pelaaja, että Harri Jokela kaappasi hänet nuorten maajoukkueeseen vuonna 1992. Vuotta aiemmin Möttölä oli voittanut HNMKY:n kanssa C-nuorten Suomen mestaruuden - mestaruuden, joka oli Möttölän uran ensimmäinen. Jatkoa toki seurasi, sillä Möttölä ja HNMKY valtasi myös B-poikien (1993) sekä 22-vuotiaiden (1995) tittelit.

Koti-Suomen menestyksen ohella myös maajoukkueura alkoi kukostaa. Vuonna 1994 Möttölä oli 17-vuotiaana 22-vuotiaiden EM-lopputurnauksessa Sloveniassa. Joukkuetta valmentanut ja Möttölän urakehitystä läheltä seurannut Henrik Dettmann pitääkin kyseisiä EM-kisoja Möttölän kansainvälisenä läpimurtona. Möttölä kohtasi turnauksessa mm. nykyisin NBA-kenttiä Minnesota TimberWolvesin paidassa koluavan Radoslav Nesterovicin.

Dettmann nosti vuotta myöhemmin Möttölän jo miesten maajoukkueeseenkin ja otti tämän oppipojaksi mukaan Ateenan EM-kilpailuihin 1995. 18-vuotiaan nuorukaisen heitot kolisivat pääasiassa rautoihin, mutta potentiaalin näki jo harjaantumattomampikin silmä. Möttölä oli kisoissa mm. Suomen toiseksi paras levypallomies Pekka Markkasen jälkeen, vaikka pelasi vain reilut 13 minuuttia ottelua kohden.

Nykyisellään Hanno Möttölä on pelannut tasan sata kertaa eri ikäluokkien maajoukkueissa. Hänellä on hallussaan kaikkien ikäluokkien maaotteluiden piste-ennätys 43, jonka hän heitti syyskuussa 1997 Belgiaa vastaan 22-vuotiaiden mittelössä.

Utah kiinnostui - Möttölä epäröi lähtöä

Esitykset maaotteluissa sekä miesten mestaruussarjassa, jonka Vuoden tulokkaaksi Möttölä valittiin 1995, herättivät mielenkiintoa maailmalla ja erityisesti Yhdysvalloissa. Syksyllä 1995 Utahin yliopiston päävalmentaja Rick Majerus vieraili ensimmäistä kertaa Helsingissä katsastamassa pitkälti yli parimetristä suomalaislupausta. Saman vuoden jouluna Möttölä käväisi Utahin campuksella tutustumassa tulevaan ympäristöönsä.

Päätös yliopistoon lähdöstä ei ollut kuitenkaan Möttölälle helppo. Vaikka ns. aiesopimus Utahin kanssa oli jo allekirjoitettu, astui Möttölä varusmiespalveluun Lahden Urheilukouluun kesäkuussa 1996 ajatuksenaan jäädä Suomeen ainakin vuodeksi. Mieli kääntyi heinäkuussa, kun Möttölä oli ruotsalaisista ja suomalaisista maajoukkuepelaajista kootun Nordic Champion -ryhmän kanssa pelaamassa Los Angelesissa kesäliigaa. Möttölä pärjäsi liigassa erinomaisesti kovassa seurassa.

Palattuaan Yhdysvalloista Suomeen Möttölä ilmoitti HNMKY:n miesten joukkueen ruoriin tuoreeltaan hypänneelle Eero Nikkariselle lähtevänsä Utahiin. Möttölä pakkasi laukkunsa ja otti suunnan kohti Salt Lake Cityä.

Yliopistouran huippuna NCAA-loppuottelu

Tulokaskausi Utahissa ei ollut ruusuilla tanssimista. Peliminuutteja tuli mukavasti (17,5), mutta rooli joukkueessa oli hyvin erilainen, mihin Möttölä oli tottunut Suomessa. Kurinalaisuus oli Majeruksen pelifilosofiassa kaiken a ja o, puolustuspeli kaikki kaikessa. Möttölälle ominaisia luovia hyökkäyspään ratkaisuja ei katsottu hyvällä. Joukkue raatoi Majeruksen kolmituntisiksi venyvissä harjoituksissa ja Möttölä oppi raa'an työnteon mentaliteetin. Utah menestyi edeten NCAA-mestaruusturnauksessa aina kahdeksan parhaan joukkoon.

Möttölän toinen kausi (1997-98) Utahissa toi mukanaan lisää menestystä sekä kasvaneen määrän vastuuta tähtipelaaja Keith Van Hornin NBA-lähdön myötä. Utah voitti kauden 18 ensimmäistä otteluaan häviten koko kauden aikana vain neljä kertaa (29 voittoa). Harmittavasti yksi Utahin tappioista tuli Kentuckylle NCAA-loppuottelussa, jonne Utah hieman yllättäen selviytyi.

Oli Michael Doleacin vuoro jättää Utah ja siirtyä NBA:han, joka tiesi entistäkin suurempaa roolia Hanno Möttölälle sekä takamies Andre Millerille. Möttölän kolmannesta kaudesta tuli lähes toisen toisto. Utah nitisti vastustajan toisensa jälkeen ja kirjautti kaudesta voittosuhteen 28-5. Kausi oli Utahille viides peräkkäinen, jolla se voitti vähintään 25 ottelua. Vain 13 muuta yliopistojoukkuetta oli pystynyt kyseiseen temppuun aikaisemmin. Matkallaan viidenteen peräkkäiseen WAC-konferenssin mestaruuteen Utah ei hävinnyt otteluakaan (14-0). NCAA-turnauksen toisella kierroksella Miami (Ohio) osoittautui kuitenkin nykyisen NBA-jyrä Wally Szczerbiakin johdolla vahvemmaksi.

Loukkaantumiset värittivät seniorikautta

Möttölän viimeinen eli ns. seniorivuosi (1999-2000) yliopistossa onkin sitten oma lukunsa sinällään. Millerin seuratessa Van Hornia ja Doleacia NBA:han, piti kaudesta tulla Hanno Möttölän näytöstä. Onni käänsi kuitenkin julmasti selkänsä.

Ensimmäinen isku kasvoille oli polven nivelsiteen osittainen repeäminen Utahin harjoitusottelussa ennen kauden alkua lokakuussa. Viiden viikon sairasloman jälkeen Möttölä palasi kentälle tehden paluuottelussaan heti 20 minuutissa 16 pistettä (Utah voitti Chicago Staten 84-58). Seuraavassa kamppailussa Möttölä herätti USA:ssa kohua pitämällä lähes pilkkanaan yliopistokoripallon kirkkaimpiin tähtiin lukeutuvaa Texas-sentteri Chris Mihmiä. Valtakunnallisesti televisioidussa ottelussa Möttölä pelasi kuin hurmiossa ja pussitti piste-ennätyksensä 32 pistettä ja repi 11 levypalloa. Utah-sentteri Nate Althoffin ollessa loukkaantuneena Möttölä joutui vielä vartioimaankin Mihmiä ja piti tämän saldoissa 19/8.

Polvivammansa hidastamana Möttölä pelasi kohtuullisesti aina tammikuun lopulle, jolloin miehen koettelemukset saivat jatkoa. Möttölän oikean käden peukalosta sekä vasemman käden kyynärpäästä repesivät nivelsiteet 29.1. ottelussa Air Forcea vastaan. Jälleen jäi väliin otteluita, tällä kertaa kolme, kunnes suomalainen teki toistamiseen tehokkaan paluun tositoimiin. Vankoista peukalo- ja kyynärpäätuista huolimatta Möttölä heitti 20 pistettä 19 minuutissa, kun Utah kellisti Nevada Las Vegasin 96-51.

Möttölän lisäksi Utah kärsi muistakin loukkaantumisista. Varsinkin ratkaisuotteluissa siviilivaatteisiin pukeutuneita Utah-pelureita oli yllin kyllin vaihtopenkillä. Lopulta Utah selviytyi NCAA-mestaruusturnauksessa 32 joukkoon, kunnes Michigan State kukisti sen 73-61.

Loukkaantumisistaan huolimatta Möttölä oli kauden aikana joukkueensa paras pistemies 17,0 ottelukohtaisella keskiarvollaan. Hänet valittiin myös Mountain West -konferenssin tähdistöviisikkoon. Ja mikä tärkeintä - Möttölä suoritti määräajassa taloustieteiden tutkintonsa Utahin yliopistossa ja vieläpä erinomaisin arvosanoin, joka toi miehelle valinnan USA:n akateemiseen tähdistöjoukkueeseen (Academic All-American).

Myös Utahin kotiyleisö antoi arvonsa Möttölän hienolle uralle koulun koripallojoukkueessa. Möttölän pelatessa 4.3.2000 viimeisen ottelunsa Utahin kotihallissa Huntsman Centerissä, sai hän 14.928-päiseltä yleisöltä ns. "seisovat suosionosoitukset". Poikansa ikimuistoista hetkeä lehtereillä seurasivat Hannon vanhemmat Marjatta ja Kari.

Periksiantamaton työnteko kannatti

Ennen seniorikauttaan Hanno Möttölän arvioitiin yleisesti menevän vuoden 2000 NBA Draftissa ensimmäisen 15 varauksen joukossa. Möttölän uskottiin täydentävän Utahin putkea - koulu onnistui kolmena peräkkäisenä vuotena tuottamaan ns. lottery-varauksen (ensimmäiset 13). Vuonna 1997 Keith Van Horn varattiin toisena Philadelphiaan (hänet tosin kaupattiin draft-iltana New Jersey Netsiin). Seuraavana vuonna oli Michael Doleacin vuoro, jonka varasi Orlando Magic 12:na. Cleveland Cavaliers puolestaan nappasi Andre Millerin viime vuonna kahdeksantena varauksena.

Jouduttuaan lepuuttamaan itseään 11:ssä Utahin ottelussa kuluneella kaudella, oli Möttölällä täysi työ vakuuttaa NBA-joukkueet ennen varaustilaisuutta siitä, että hänen vammansa ovat menneen talven lumia. Möttölä raatoi touko- ja kesäkuun aikana peräti 15 joukkueen testeissä.

Loukkaantumisista jääneet mielikuvat, ennätysmäärä yliopistosta valmistumattomia pelaajia ja NBA-joukkueiden yllättävät eurooppalaisvaraukset pudottivat Möttölän lopulta 28.6.2000 Minneapolisissa järjestetyssä NBA Draftissa toiselle kierrokselle ja sijalle 40.

Oli uuden työrupeaman aika. Ensimmäisen kierroksen varauksille (29 ensimmäistä) taataan kolmivuotinen sopimus, mutta toisen kierroksen varaukset joutuvat taistelemaan sopimuksensa eteen kesäleireillä ja -harjoituksissa. Möttölä aloitti leireilyn Atlantan muiden tulokkaiden ja joukkueeseen pyrkivien ns. vapaiden agenttien kanssa 9. heinäkuuta. 15 päivän ajan Möttölä antoi näyttöjä Hawksin harjoituksissa ja pelasi jakson viimeisen 13 päivän aikana kymmenen ottelua.

Lopulta Möttölän kova työnteko ennen yliopistouraa, yliopistouran aikana ja sen jälkeen palkittiin. Möttölä sai sopimuksensa Atlantaan ja nyt hän voi ryhtyä kirjoittamaan uutta lehteä suomalaisessa urheiluhistoriassa.

 
8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

6.4.2024 08:05 Suomalaiset ulkomailla

Islannissa saatiin runkosarja päätökseen – Ville Tahvanaisen kausi jatkuu pudotuspeleissä

Islannissa paketoitiin runkosarja ja Ville Tahvanaisen kausi jatkuu pudotuspelien merkeissä. Antti Kanervon osalta kausi tuli päätökseen.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

1.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Kolme Susiladies-pelaajaa Bundesliigan välieriin – Espanjassa hienoja onnistumisia ja voittoja

Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern eteni vakuuttavasti Saksan Bundesliigan välieriin ja saivat Anissa Poundsista sekä Lions Hallesta seuraa. Espanjassa suomalaisten joukkueet ottivat tärkeitä voittoja.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

Näytä lisää vastaavia