Hanno Möttölän NBA-unelma toteutui

26.7.2000 Hanno Möttölästä tulee historian ensimmäinen suomalaispelaaja yhdysvaltalaisessa NBA-koripalloliigassa. 23-vuotias Möttölä on allekirjoittanut Atlanta Hawks -joukkueen kanssa yksivuotisen sopimuksen, joka pitää sisällään Hawksin option Möttölän palveluksista toiseksi vuodeksi.

Keskiviikkona Suomeen saapunut Möttölä kuittaa ensimmäisestä NBA-kaudestaan 316.969 USA:n dollaria eli vajaat kaksi miljoonaa Suomen markkaa. Möttölän saama rahasumma on NBA:n minimipalkka, joka on standardi sopimuksen saaville toisen kierroksen varauksille. Möttölähän varattiin Atlantaan kesäkuisessa NBA Draftissa toisella kierroksella ja koko tilaisuuden 40. valintana.

Sopimus Hawksin kanssa syntyi Bostonin kesäliigan jälkeen. Möttölä pelasi Bostonissa Atlantan testijoukkueen mukana 17.-24. heinäkuuta seitsemän ottelua. Bostonin turneella Möttölän heitto oli kadoksissa ja hän kirjautti tehoikseen 6,3 pistettä ja 3,0 levypalloa. Möttölä antoi kuitenkin harjoituksissa ja Atlantassa 12.-14.7. isännöimässään turnauksessa Hawksin valmennusjohdon vakuuttaneet näytöt. Atlantassa 209-senttinen Möttölä oli joukkueen paras korintekijä 17,0 pisteen keskiarvollaan. Lisäksi hän noukki 8,3 irtopalloa ottelua kohden johdattaessaan Hawksit kahteen voittoon kolmessa kamppailussa.

Mutombon aisapariksi

Utahin yliopistosta viime toukokuussa neljän vuoden aherruksen jälkeen taloustieteiden opintonsa päätökseen saanut Möttölä viettää seuraavat viisi viikkoa koti-Suomessa lomaillen. Syyskuun alussa on edessä muutto Atlantaan ja orientoituminen NBA-elämään. NBA:n runkosarja käynnistyy 31. lokakuuta. Atlanta Hawks avaa kautensa kyseisenä päivänä kotiottelulla Charlotte Hornetsia vastaan.

Atlantassa Möttölä saa rinnalleen zairelaissentteri Dikembe Mutombon, joka on Hawksin joukkueen ykkösnimi, supertähti ja puolustuksen viimeinen lukko. 218-senttinen Mutombo on valittu kolmesti liigan parhaaksi puolustajaksi. Kuluneella kaudella Mutombo oli sarjan ahkerin levypallojen kerääjä ja toiseksi kovin torjuja 14,2 levyrin ja 3,30 "blokin" ottelukohtaisilla keskiarvoillaan. Lisäksi Mutombo pussitti 11,5 pistettä.

Mutombon ohella nimekkäimmät "haukat" ovat heittävä takamies Jim Jackson (16,7 pistettä/ottelu viime kaudella) sekä laituri Alan Henderson (13,2). 206-senttinen Henderson kuuluukin siihen Hawks-laitureiden ryhmään, jonka kanssa Möttölä tulee peliminuuteistaan kisailemaan.

Takana heikko kausi

Atlanta Hawksille kulunut kausi oli vaikea. Joukkue voitti runkosarjassa vain 28 ottelua ja hävisi 54, joka on seuran historian huonoin yhden kauden voittosuhde sitten vuoden 1968. Hawks jäi pudotuspelien ulkopuolelle ensimmäisen kerran sitten kauden 1991-92. Ainoastaan kotiotteluiden plus-merkkiseen voittosuhteeseen 21-20 voidaan Atlantassa olla tyytyväisiä.

NBA-historian voitokkain valmentaja Lenny Wilkens (1.179 voittoa) erosikin tehtävästään seitsemän kauden jälkeen. Hawks palkkasi Wilkensin seuraajaksi Illinoisin yliopistojoukkueen valmentajatontilta Lon Krugerin, jolla on edessään Möttölän lailla NBA-tulokaskausi.

 
10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

6.4.2024 08:05 Suomalaiset ulkomailla

Islannissa saatiin runkosarja päätökseen – Ville Tahvanaisen kausi jatkuu pudotuspeleissä

Islannissa paketoitiin runkosarja ja Ville Tahvanaisen kausi jatkuu pudotuspelien merkeissä. Antti Kanervon osalta kausi tuli päätökseen.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

1.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Kolme Susiladies-pelaajaa Bundesliigan välieriin – Espanjassa hienoja onnistumisia ja voittoja

Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern eteni vakuuttavasti Saksan Bundesliigan välieriin ja saivat Anissa Poundsista sekä Lions Hallesta seuraa. Espanjassa suomalaisten joukkueet ottivat tärkeitä voittoja.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

Näytä lisää vastaavia