Taru Tuukkanen varattiin WNBA:han

21.4.2001 Neljä viimeistä vuotta Xavierin yliopistossa viettänyt Taru Tuukkanen teki perjantai-iltana suomalaista koripallo- ja urheiluhistoriaa. Naisten NBA-joukkue New York Liberty varasi Tuukkasen neljännellä varauskierroksella numerolla 57.

23-vuotias Tuukkanen on ensimmäinen suomalaispelaaja WNBA:n historiassa, joka varataan liigaan.

- Olihan varaus aikamoinen shokki. Ennen varaustilaisuutta järjestetty katsastusleiri meni huhtikuun alussa omalta osaltani sen verran heikosti, etten osannut odottaa varausta. New Yorkilla oli vasta neljännellä kierroksella ensimmäinen varaus ja he käyttivät sen minuun, joka tuntuu tietenkin kivalta, kertasi puhelimitse tavoitettu Tuukkanen tuntojaan.

Tuukkanen pelasi yliopistojoukkueineen upean kauden, joka päättyi maaliskuussa. Xavier voitti kauden 34 ottelustaan peräti 31. Joukkue eteni yliopistojen mestaruusturnauksessa aina kahdeksan parhaan joukkoon, kunnes Purdue katkaisi Xavierin 21 ottelun mittaisen voittoputken.

Laiturin ja sentterin tonteilla viihtyvä 189-senttinen Tuukkanen oli läpi kauden joukkueensa tukipilari. Hän oli joukkueensa paras pisteidentekijä (keskiarvo 19,1) ja levypallojen kerääjä (8,4) ja sijoittui pelitilanneheittojen onnistumisprosentillaan 60,1 valtakunnallisten tilastojen kärkikymmenikköön.

Xavierin joukkueesta perjantaisessa varaustilaisuudessa napattiin kaksi muutakin pelaajaa Tuukkasen lisäksi. Los Angeles Sparks valitsi Nicole Levanduskyn numerolla 32 ja Charlotte Sting Jennifer Phillipsin numerolla 34.

Varaus muutti suunnitelmia

Varaus New Yorkiin pisti opinnoissaan loppusuoralla olevan Tuukkasen lähiaikojen suunnitelmat uusiksi.

- Minulle oli merkitty viimeiset tentit 11. päivälle toukokuuta. Nyt minun pitää matkustaa New Yorkiin viimeistään 1.5, joten useamman viikon opinnot pitäisi selvittää reilussa viikossa, kauhisteli Tuukkanen.

- New Yorkissa edessä on reilun kymmenen päivän leiritys, josta ensimmäinen viikko on tappotahtia. Viikon aikana katsotaan kuka on kunnossa ja kuka ei. Harjoituspelit alkavat 12.5 ja päivää ennen ilmoitetaan, ketkä joukkueeseen selviävät.

Tuukkasen tavoite on luonnollisesti ansaita paikka Libertyn vahvuudessa.

- Haluan pelata ammattilaisena. WNBA on ollut tavoitteena siitä lähtien, kun Yhdysvaltoihin neljä vuotta sitten tulin. Realistiseksi tavoite muodostui viimeisen yliopistokauden aikana.

Vaikka paikka jäisikin saavuttamatta, ei se Tuukkaselle olisi mikään katastrofi. Varasuunnitelma on nimittäin jo olemassa.

- Aina voi yrittää uudelleen, jos ensimmäisellä kerralla ei tärppää. Hyvä kausi Euroopassa edesauttaisi varmasti WNBA-pääsyä. Kyselyjä on Euroopasta tullut tosi paljon - Saksasta, Espanjasta, Turkista ja Italiasta, luetteli Tuukkanen.

New Yorkissa ollaan tyytyväisiä

Tuukkanen on pyrkimässä kovaan seuraan, yhteen maailman kovimmista. New York Liberty on esiintynyt neljänä viime vuonna kolmesti WNBA:n finaaleissa, joihin se on selviytynyt voittamalla itäisen konferenssin. Tuukkaselle Liberty ei vielä muutamia tunteja varauksen jälkeen ollut tuttu.

- Tiedän, että joukkueen nimekkäimmät pelaajat ovat Rebecca Lobo ja Terese Weatherspoon. Lisäksi listoilla näyttää olevan Peli-Karhuissa viime kaudella pelannut Shea Mahoney.

Yhtymäkohtia Suomeen löytyi yllättäen lisääkin, kun New York varasi Tuukkasen jälkeen numerolla 60 Tara Mitchemin. Mitchem oli Ohio State -yliopistossa Suomen maajoukkuepelaaja Michaela Mouan huonetoveri Mouan ensimmäisenä opiskeluvuonna, jonka jälkeen Mitchem siirtyi kuitenkin SW Missouri Stateen.

New York Libertyn ylin johto oli onnellinen molemmista varauksistaan.

- Olemme riemuissamme pelaajista, jotka saimme näinkin alhaisilla varausvuoroilla. Omissa veikkauksissamme sekä Taru että Tara olivat menossa muihin joukkueisiin ennen omia (varaus)vuorojamme, kommentoi Carol Blazejowski, New York Libertyn toimitusjohtaja.

Tyytyväisyyttään ei peitellyt myöskään Libertyn päävalmentaja Richie Adubato.

- Olen erittäin iloinen siitä, että saimme lisää syvyyttä joukkueesemme. Viime vuonna meillä oli hyvä aloitusviisikko ja kaksi pelaajaa penkiltä, mutta nyt saamme lisää apua ja joustavuutta kokoonpanojen kasaamisessa. Erityisesti saimme lisää heittovoimaa, josta meillä ei ole ikinä puutetta.

- Tarun low-post -pelaaminen on hyvää, hän pystyy päättämään hyökkäyksiä kummallakin kädellä. Hänen tilastot ovat parantuneet joka vuosi, ja hänen heittoprosenttinsa kentältä oli tänä vuonna 60 prosenttia. Me tarvitsemme lisää pelaajia joukkueeseen, jotka pystyvät korintekoon korin alla ja hakevat myös levypalloja.

"Kotiin terveisiä"

Tuukkasen suurin huoli varaustilaisuuden päättymisen jälkeen oli se, ettei hän ollut saanut vielä yhteyttä Suomessa asustaviin vanhempiinsa.

- Vanhemmille tosiaan terveisiä. New Yorkiin ollaan menossa, jossei vielä ole tiedossa. Kaikille topolaisille myös terveisiä, letkautti sympaattinen Tuukkanen viitaten kasvattajaseuransa "perhepiiriin".

Myös kiitoksia Tuukkanen halusi välittää ihmisille, jotka häntä ovat matkan varrella auttaneet.

- Erityisesti haluaisin lähettää kiitokset Malle Järvimaalle, joka valmensi minua koko urani ajan Suomessa ja ToPo:ssa. Ja tietenkin Tomi Kamiselle, joka kannusti minua lähtemään Yhdysvaltoihin sekä Alf Strömbergille, jonka kesäharjoitukset viime kesänä valmisti minut hyvin tähän kauteen.

WNBA-varauksensa juhlinnan Tuukkanen aikoi viettää erikoisella tavalla - pelaamalla koripalloa poikia vastaan.

- Pojat ovat nopeampia, vahvempia ja siksi heitä ottaa päähän, kun jäävät alakynteen. Sen takia heitä vastaan on kiva voittaa, päätti Tuukkanen naurahtaen.

Taru Tuukkanen pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 30.12.1977
Pituus: 189 cm
Kasvattajaseura: Torpan Pojat
Yliopisto: Xavier University, USA

Valinnat

  • Atlantic 10 -konferenssin tähdistöviisikko 2000 ja 2001
  • Atlantic 10 -konferenssin Vuoden kehittynein pelaaja 2000
  • Suomen Koripalloliiton valinnoissa I divisioonan Vuoden pelaaja 1997

Saavutuksia ja merkkipaaluja

  • New York Libertyn 57. varaus WNBA Draftin 2001 neljännellä kierroksella
  • NCAA-turnauksessa 8 parhaimman joukkoon 2001
  • Xavierin historian yhden kauden ennätys tehdyissä pisteissä (648) ja levypalloissa (287) kaudella 2000-01
  • Xavierin kaikkien aikojen tilastossa toisena pisteissä (1.785) ja kolmantena levypalloissa (857)
  • Maaotteluita: 16 naisten maajoukkueessa, neljä 22-vuotiaissa, kolme 20-vuotiaissa
  • Ensimmäinen naisten maaottelu: 4.4.1998, Saksaa vastaan
  • Piste-ennätys naisten maajoukkueessa: 23 pistettä, Saksaa vastaan 1998
  • Naisten I divisioonan korikuningatar 1996 keskiarvolla 22,3 ja 1997 keskiarvolla 27,7
  • Naisten I divisioonan levypallokuningatar 1996 keskiarvolla 12,6
 
18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier taistelee EuroCupin finaalipaikasta – Anissa Pounds juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

EuroCupin välierät alkoivat viime viikolla ja Awak Kuierin Reyer Venezia petasi jännittävät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun. Anissa Pounds pääsi paukuttelemaan henkseleitään Saksassa suomalaiskohtaamisen voiton kunniaksi.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

8.3.2024 07:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin Teneriffa lähellä jatkopaikkaa Mestarien liigassa

Teneriffa puristi lähemmäs Mestarien liigan puolivälieräpaikkaa ilman Sasu Saliniakin. Ranskassa, Liettuassa ja Islannissa suomalaispelaajat pääsivät juhlimaan tärkeitä voittoja.

4.3.2024 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen isossa roolissa tärkeässä voitossa – ”Itsellä upposi tärkeissä paikoissa”

Lotta-Maj Lahtisen heitot upposivat oikeisiin hetkiin, kun hän auttoi Sedis Basquetin tärkeään voittoon maratonottelussa. Elina Aarnisalo merkkautti komean tupla-tuplan Belgiassa, Roosa Lehtoranta ylsi kauden piste-ennätykseensä Saksassa ja Sofia Pelander sai valinnan kierroksen joukkueeseen Ruotsissa.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

1.3.2024 10:13 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia EuroCupin välieriin

Awak Kuier oli siivittämässä Reyer Veneziaa EuroCupin välieriin, kun latvialainen TTT kaatui selvästi. Sofia Pelander sai vahvan startin viikkoon Ruotsissa.

Näytä lisää vastaavia