March Madness: Markkanen ja Arizona NCAA-lopputurnauksessa

13.3.2017 Lauri Markkasen ja Arizonan yliopiston NCAA-yliopistosarjan lopputurnaus alkaa perjantaiaamuna, kun lännen toiseksi sijoitettu ”Wildcats” kohtaa North Dakotan. Yhdysvaltojen yliopistosarjan mestaruus ratkeaa maaliskuisessa suurturnauksessa eli ”March Madnessissä”. Yle näyttää Arizonan loppukauden ottelut sekä NCAA-lopputurnauksen finaalin riippumatta siitä, onko Arizona mukana.

Lauri Markkanen ja Arizonan yliopiston tie kohti "Final Fouria" alkaa perjantaiaamuna.

"March Madnessin" ensimmäisellä kierroksella Arizona saa vastaansa North Dakotan.

NCAA:n lopputurnaus on yksi Yhdysvaltojen urheiluvuoden kohokohtia, kun ottelukaavion eli "bracketin" täyttää vuosittain noin 40 miljoonaa ihmistä. Kuvat: Ville Vuorinen.


Big Sky -konferenssin voittajaksi selvinnyt North Dakota pääsee ensimmäisen kerran yliopistonsa historiassa NCAA-lopputurnaukseen. Konferenssinsa loppuottelussa North Dakota ”Fighting Hawks” voitti Weber Staten jatkoajan jälkeen 93-89. Kokonaisuudessaan North Dakota saldo tällä kaudella on 22 voittoa ja 9 tappiota. Omassa konferenssissaan North Dakota on voittanut 14 ottelua ja hävinnyt 4.
 

North Dakotan pelin moottori on neljättä kauttaan yliopistossa pelaava Quinton Hooker, joka on tehtaillut kaudella keskimäärin 19,1 pistettä, 4,7 levypalloa ja 3,6 syöttöä ottelua kohden. Vahvasti takamiehiinsä nojaavan North Dakotan muut tehomiehet ovat olleet seniori Corey Baldwin (10,3/3,9) ja toista kauttaan pelaava Geno Crandall (15,6/4,1/4,3).
 

Markkasen lisäksi NCAA-lopputurnaukseen eteni Shawn Hopkinsin Troy. Sun Belt -konferenssin mestaruuden kautta tikettinsä NCAA-lopputurnaukseen ansainnut Troy saa vastaansa ensimmäisellä kierroksella maineikkaan Duken, joka on vuodesta toiseen yksi ”March Madnessin” ennakkosuosikeista.
 

Yle näyttää kaikki Arizonan ottelut ”March Madnessin” aikana. Lisäksi NCAA-lopputurnauksen finaalikamppailu nähdään Ylen kanavilla riippumatta siitä, onko Arizona mukana. Arizonan ja North Dakotan ottelu alkaa perjantaina 17.3. kello 3:50 Suomen aikaa.

”March Madness” pähkinänkuoressa

  • NCAA-lopputurnauksen otteluohjelma on tyly, kun voitolla pääsee jatkoon ja häviöllä tippuu leikistä pois.
  • NCAA:n ykkösdivisioonassa on 351 yliopistoa, joista 32 valitaan lopputurnaukseen konferenssien mestaruuksien perusteella. Loput 36 yliopistoa valitsee valitsijakomitea.
  • Lopputurnaus on jaettu neljään alueeseen eli alkulohkoihin, joissa jokaisessa on vähintään 16 yliopistoa.
  • Ensiksi neljä matalimmalle sijoittunutta konferenssimestaria ja neljä valitsijakomitean matalimmalle sijoittunutta yliopistoa pelaavat alkulohkopaikasta.
  • Pudotuspelejä pelataan kaksi kierrosta, kunnes kuusitoista yliopistoa muodostaa neljän alkulohkon välierävaiheen ”Sweet Sixteen” ja loppuottelut ”Elite Eight”.
  • Jokaisen alkulohkon mestari etenee neljän parhaan joukkoon, josta muodostuu legendaarinen ”Final Four”.
  • ”Final Fourissa” on suomalaisista pelannut vain Hanno Möttölä (1998), Martti Kuisma (1994) ja Timo Makkonen (1981, 1982). Makkonen voitti NCAA:n mestaruuden vuonna 1982 North Carolinan riveissä.
  • "Final Four” pelataan tänä vuonna 1.-3.4. University of Phoenix Stadiumilla, johon mahtuu yli 70 000 katsojaa.
Lisätietoja: NCAA: March Madness

Raitasen, Tahvanaisen ja Niemisen kaudet jatkuvat kutsuturnauksissa

Remu Raitasen San Franciscon ja Joonas Tahvanaisen Utah Valleyn kaudet jatkuvat CBI-turnauksessa (College Basketball Invitational). Raitanen ja San Francisco kohtaa 16 joukkueen turnauksen ensimmäisellä kierroksella Ricen, kun taas Utah Valley saa vastaansa Georgia Southernin.

Lisätietoja: CBI

Samuli Niemisen ja Stephen F. Austinin ottaa osaa CIT-turnaukseen (CollegeInsider.com Postseason Tournament). Stephen F. Austin pelaa ensimmäisellä kierroksella Idahoa vastaan.

Lisätietoja: CIT
 
30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

Näytä lisää vastaavia