Ikä on Tuukka Kotille vain numero

27.3.2017 Kaikkien aikojen eniten miesten maaotteluita pelannut Tuukka Kotti täytti hiljattain 36 vuotta. Vaikka ikämiesikä on jo ohitettu, Kotin vauhti vain yltyy Saksan ProA-liigan Crailsheim Merlinsissä.

Tuukka Kotti pelaa vahvaa kautta Crailsheim Merlinsissä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tuukka Kotti tunnetaan erityisesti maailmanluokan puolustuspelaajana. Tässä hänen pihdeissään NBA-tähti Marcin Gortat. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tuukka Kotista tuli viime kesänä A-maaotteluiden ennätysmies, kun hän ohitti Jouko Heikkisen. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kotti siirtyi täksi kaudeksi Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentamaan Crailsheim Merlinsiin. Merlins putosi viime kauden päätteeksi Bundesliigasta, mutta ProA:ssa meno on ollut vahvaa. Joukkue on voittanut 16 edellisottelustaan 15 ja on jo varmistanut runkosarjan kakkospaikan.

- Meillä on ollut erittäin nousujohteinen kausi ja olemme koko ajan parantaneet peliämme. Olemme löytäneet identiteettimme kauden aikana.  Pelaamme laajalla rotaatiolla ja kesti aikansa ennen kuin hitsauduimme, mutta nyt kevätkaudella on lähtenyt rullaamaan, Kotti kertoo vireen salaisuutta.

Lauantaina Merlins voitti Hamburg Towerin niukasti pisteellä, mutta sitä ennen se oli voittanut seitsemän edellisotteluaan keskimäärin yli 31 pisteen marginaalilla. Selvät voitot tuovat hyvän itseluottamuksen, mutta samalla raja itseluottamuksen ja ylimielisyyden välillä on hyvin häilyvä.

- Meillä on sarjasijoitus varmistunut, niin silloin menee aika helposti pelailuksi. On kuitenkin tärkeää saada playoff-asenne ja kovuus harjoituksiin sekä peleihin. Peli muuttuu, kun pudotuspelit alkavat emmekä voi olla millään tavalla takki auki, Kotti muistuttaa yli vuosikymmenen ammattilaiskokemuksella.

Säännöt tuoneet muutoksia peluutukseen

ProA:ssa on voimassa sääntö, jonka mukaan kentällä pitää olla koko ajan vähintään kaksi saksalaispelaajaa. Se asettaa valmennukselle haasteita peluutuksessa ja ulkomaalaispelaajille mahdollisesti hieman pienempiä peliminuutteja. Kotti ymmärtää säännön lähtökohdat, mutta ei silti täysin purematta sitä niele.

- Rehellisesti sanottuna se on joskus todella ärsyttävää ja turhauttavaa. Joskus on tilaisuus mennä kentälle, mutta säännön takia ei voi mennä. Ne ovat keljuja tilanteita, mutta ymmärrän säännön kyllä ajatuksena. Valmentaja joutuu todella paljon miettimään viisikoita, mutta mielestäni olemme löytäneet rotaation ja kaikille on aika selvä milloin kentälle menee ja kenen tilalle.

Kotti on käyttänyt reilun 21 minuutin peliaikansa tehokkaasti hyväksi tällä kaudella. Pisteitä on syntynyt 9,6 pisteen keskiarvolla, levypallokeskiarvo on 5,8 ja korisyöttöjen 1,7. Merlinsin päävalmentaja Tuomas Iisalo kiittelee Kotin suhtautumista peluutukseen.

- Tuukka on yleensä tottunut pelaamaan 25-26 minuuttia, mutta joutunut nyt totuttautumaan reilun 20 minuutin peliaikaan ja hän on käsitellyt sen erittäin hyvin. Hän sanoo myös asiat aina suoraan ja hänen kanssaan voi keskustella asioista. Meillä on hyvä luottamustila, Iisalo suitsuttaa.

Kotti arvostaa niin ikään hyvää keskusteluyhteyttä valmennuksen kanssa.  

- Olemme paljon keskustelleet siitä ja he ovat selittäneet asian. Se on helpompi hyväksyä, kun kulkee ja voittoja tulee. Joukkueen etu on kuitenkin aina tärkein. Pienemmät minuutit on myös helpompi ottaa vastaan, kun on jo ikää ja alla pari aika raskasta kautta, niin ei ole välttämättä huono asia, jos minuutteja on hieman vähemmän. Voi säästellä myös vähän tuleviin pudotuspeleihin. Tärkeintä on säilyttää pelirytmi.

Palo jatkaa huipputasolla edelleen kova

Kotti vietti lauantaina 18.3. 36-vuotispäiviään, mutta vaikka hän olisi ikämieskelpoinen, aikoo hän jatkaa nuorempiensa kiusaamista parketeilla jatkossakin. Hänellä on vielä ensi kaudesta optio Merlinsin kanssa, mutta päätökset siitä missä ura jatkuu, tehdään vasta kauden jälkeen.

- Olen yrittänyt pitää ikää numerona eikä tässä ole mitään syytä fyysisesti tai henkisesti sitä miettiä. Tässä mennään kausi kerrallaan ja minulla on optio ensi kaudesta ja kauden päätteeksi sitten tehdään päätös jatketaanko täällä. Iso tekijä siihen tietenkin on, että nousemmeko Bundesliigaan. Mielestäni minulla olisi vielä annettavaa korkeammallakin sarjatasolla. Katsotaan nyt kuitenkin tämä kausi ensin loppuun.

Iisalo kehuu Kotin kokemuksen tuomaa rauhallisuutta sekä johtajuutta kentällä.

- Tuukka on tosi tasainen suorittaja ja kun hän tuli joukkueeseen, niin saimme heti rauhallisuutta. Kuulumme sarjan puolustuseliittiin ja se on paljolti Tuukan ansiota, sillä kaikki koripalloilua seuraavat tietävät kuinka hyvä puolustaja hän on.

Kotti on urallaan pelannut myös USA:n yliopistosarjassa, Italiassa ja Ranskassa, mutta on nyt ensimmäistä kertaa Saksassa. Hän on viihtynyt maassa ja joukkueessa erinomaisesti.

- Olen tykännyt olla täällä. Onhan tässä hirveä kontrasti esimerkiksi Italiaan siinä miten asiat hoidetaan, vaikka viihdyin sielläkin hyvin. Täällä kaikki on järjestelmällistä ja jämptiä ja on hienoa, että hommat pelittää. Tuomas ja Vesa helpottavat luonnollisesti tosi paljon ja kommunikointi on paljon helpompaa, kun tunnet valmentajat eikä tarvitse suotta kaunistella, vaan voi sanoa asiat suoraan.

Yhtenä kauden huippukohtana ovat luonnollisesti elo-syyskuun vaihteessa siintävät EM-kotikisat. Kotti on myös pistänyt merkille, että lipunmyynti kisoihin on käynyt vilkkaana ja odottaa kisoja suurella innolla.

- Olen kuullut miten lipunmyynti on sujunut. Se on ihan mieletöntä, vaikka sitä osasi odottaa, että saamme tuen taakse kotikisoihin. On upeaa, että se toteutuu. Hartwall Areenan myyminen täyteen on mieletön homma ja yksi sellainen asia, jota ei osaa vielä sisäistää. Tulee varmasti kylmänväreet, kun pääsee sinne pelaamaan kotiyleisön eteen, 196 A-maaottelua pelannut Kotti hekumoi.

Lisätietoja: Tuukka Kotti
 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia