Mikä ihmeen ”drafti”? Näin toimii NBA:n vuotuinen varaustilaisuus

21.6.2017 10:40 Golden State Warriorsin mestaruusjuhliin päättyneestä NBA-kaudesta 2016-17 on ehtinyt kulua hädin tuskin kahta viikkoa, kun 2017-18-pelikauden valmistelut ovat pyörähtäneet täyteen käyntiin. Uuden kauteen valmistautumisen aloittaa virallisesti NBA:n jokakesäinen varaustilaisuus, joka on aitoamerikkalaiseen tapaan jättimäisen kokoluokan mediasirkus kuukausien ennakkospekulaatioineen.

Petteri Koponen pääsi kesän 2007 NBA:n varaustilaisuudessa vatkaamaan komisaari David Sternin kättä.

Edellinen NBA:han varattu suomalaispelaaja on Chicago Bullsin 2013 varaama Susi-Erkki Murphy.

Hanno Möttölä kohosi kesällä 2000 NBA:han Atlanta Hawksin varauksena.

NBA:n varauspäivän vaihdot ovat jo käsite: Kobe Bryant siirtyi vuoden 1996 varauspäivänä Charlottesta Los Angeles Lakersiin..

..ja saksalaislegenda Dirk Werner Nowitzki Milwaukeesta Dallasiin.

Lauri Markkasen tähtihetki NBA:n varaustilaisuudessa koittaa perjantaiaamuna klo 02:00 alkaen Suomen aikaa. Kuvat: Getty Images / AllOver Press, Ville Vuorinen, FIBA Europe & Oma Design.

Tänä päivänä NBA:n varaustilaisuus on maailman suurimpiin urheilutapahtumiin lukeutuva seremonia, joka televisioidaan suorana lähes 150 maahan yli 30 kielellä. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolenvälin jälkeen varaustilaisuus on kerännyt yhä suurempaa mediahuomiota, ja tänä päivänä lukuisat verkkosivustot ovat erikoistuneet nimenomaan varaustilaisuuksilla spekuloimiseen.

NBA:n varaustilaisuuden historia juontaa juurensa aina vuoteen 1947, jolloin silloisen BAA:n (Basketball Association of America) joukkueet pääsivät ensimmäistä kertaa varaamaan vahvistuksikseen täysi-ikäisiä yliopistopelaajia. Ensimmäinen maailmanluokan mittakaavan pelaajavaraus oli vuoden 1948 BAA:n draftissa New York Knicksiin neljännellä vuorolla varattu Dolph Schayes, joka pelasi Hall of Fame -tasoisen ammattilaisuran Syracuse Nationalsissa ja Philadelphia 76ersissä.

Varaustilaisuuden varhaisina vuosina joukkueet saivat varata pelaajia, kunnes ehdolla olleet pelaajat loppuivat. Vielä vuoden 1968 varaustilaisuudessa järjestettiin hulppeat 21 neljäntoista pelaajan varauskierrosta. Kesään 1974 mennessä varaustilaisuuden kierrosten lukumäärä oli kaventunut kymmeneen ja kesään 1985 mennessä seitsemään.

Vuodesta 1989 alkaen varaustilaisuudessa on järjestetty enää kaksi 27-30 pelaajan kierrosta. Varaustilaisuudessa valitsemattomilla pelaajilla on mahdollisuus lunastaa sittemmin paikkansa NBA:ssa harjoitus- ja kesäliiganäytöillä. Varaustilaisuudessa varattujen pelaajien ulkopuolelle on historian saatossa jäänyt myös kosolti maailmanluokan pelaajia, kuten Ben Wallace, John Starks, Bruce Bowen ja David Wesley.

Kuinka drafti toimii?

Tänä päivänä NBA:n varaustilaisuudessa ehdolla olleiden pelaajien oltava iältään vähintään samana kalenterivuonna 19 vuotta täyttäviä, Yhdysvalloissa high school -koripalloa pelanneiden pelaajien tapauksessa lisäksi vähintään yhden vuoden yliopisto- tai ammattilaiskoripalloa pelanneita.

Sääntö on muokannut amerikkalaista yliopistokoripalloa niin, että NCAA-liigan parhaat pelaajat ovat lähes pääsääntöisesti ns. ”one and done”-prospekteja, eli pelaavat vain yhden vuoden yliopistossa. Tähän kategoriaan kuuluu myös yhden kauden Arizonassa viettänyt Lauri Markkanen.

NBA:n varaustilaisuuden ensimmäisen kerroksen ensimmäistä neljäätoista varausvuoroa kutsutaan käsitteellä ”Lottery picks” eli “lottovaraukset”. Tämä viittaa siihen, että NBA:n pudotuspelien ulkopuolelle jääville neljälletoista joukkueelle arvotaan varaustilaisuuden kärkivuorot niin, että kehnoimman voittosuhteen edellisellä kaudella pelanneilla joukkueilla on suuremmat todennäköisyydet saada varausnumero ensimmäisten joukossa.

NBA-joukkueilla on kuitenkin mahdollisuus kaupata varausvuorojaan niin, että myös hyvin pelanneilla joukkueilla on mahdollisuus päästä varaamaan kärkisijoilla. Tuore esimerkki tästä on NBA:n itäisen konferenssin finaaliin päässyt Boston Celtics, joka hallitsi kesän 2017 NBA:n varaustilaisuuden kärkipaikkaa ennen sen kauppaamista Philadelphia 76ersille.

NBA:n ensimmäisen vuoden pelaajien palkat määrittyvät liigan työehtosopimuksen mukaan progressiivisesti niin, että pelaajat ansaitsevat sitä suuremman palkan, mitä korkeammalla numerolla heidät varataan. Jos ensimmäisellä kierroksella varattu pelaaja lunastaa paikkansa NBA-joukkueessa, hänelle on taattu kaksivuotinen sopimus. Toisella kierroksella varatuksi tuleminen puolestaan merkitsee sitä, että pelaajan varaavalla NBA-joukkueella on etuoikeus harjoituttaa varattua pelaajaa ja tarjota tälle sopimusta.

Edellinen NBA:han varattu suomalaispelaaja on Susijengin Erik Murphy, jonka Chicago Bulls varasi kesän 2013 varaustilaisuuden 49. varauksena. Ensimmäisellä kierroksella valittiin edellisen kerran Petteri Koponen, jonka Philadelphia 76ers kutsui riveihinsä kesän 2007 varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen 30. varauksena. Suomalaispelaajien historiaa NBA:n varaustilaisuudessa voi lukea täällä.

Varauspäivän vaihdot jo amerikkalainen ilmiö

NBA:n varaustilaisuuspäivä tunnetaan myös jättimäisen kokoluokan pelaajasiirroista, jotka saattavat horjuttaa koko liigan voimasuhteita.

Boston Celticsin päävalmentaja-manageri Red Auerbach vaihtoi vuoden 1956 varaustilaisuuspäivänä Ed McCauleyn ja Cliff Haganin St. Louis Hawksin varaamaan nuoreen sentteriin Bill Russelliin, joka johdatti sittemmin Celticsin yhteentoista NBA:n mestaruuteen.

Auerbach iski uudelleen vuonna 1980, jolloin hän kauppasi varaustilaisuuden 1. ja 13. varaukset Golden State Warriorsiin vaihdossa sentteri Robert Parishiin ja 3. varaukseen, jolla Celtics hankki riveihinsä Kevin McHalen. Parish ja McHale muodostivat sittemmin Celticsin kivikovan korinaluspelaajaduon, joka Larry Birdin vierellä juhli NBA:n mestaruuksia 1981, 1984 ja 1986.

Kesällä 1987 Chicago Bulls hankki Seattle Supersonicsin 9. varaaman laituri Scottie Pippenin vaihdossa sentteri Olden Polyniceen. Pippenistä tuli Chicagolle kuusi mestaruutta voittaneen, Michael Jordanin johtaman joukkueen tähtipelaaja ja puolustuspään lukko, joka urakoi NBA:ssa 17 kautta 16,1 pisteen, 6,4 levypallon ja 5,2 syötön urakeskiarvoilla.

Vuonna 1996 Charlotte Hornets varasi 13. varausnumerolla vasta 18-vuotiaan Kobe Bryantin, mutta kauppasi Bryantin Los Angeles Lakersiin vaihdossa Vlade Divaciin. Lakers-ikoniksi kohonnut Bryant voitti Los Angelesissa viisi NBA:n mestaruutta 20 kauden aikana ja takoi urallaan 25,0 pistettä ottelua kohden.

Kesällä 1998 Milwaukee Bucks hankki riveihinsä 20-vuotiaan saksalaislupauksen Dirk Nowitzkin, mutta suostui kauppaamaan Nowitzkin päittäin Dallas Mavericksiin vaihdossa Robert Trayloriin ja Pat Garrityyn. Nowitzki on tähän mennessä pelannut 19 kautta Dallasissa 21,7 pisteen ja 7,8 levypallon urakeskiarvoilla ja johdattanut Mavericksin vuoden 2011 NBA:n mestaruuteen.

Vuonna 2007 Kevin Garnettilla vahvistunut Boston Celtics lähetti Wally Szczerbiakin, Delonte Westin ja viidenneksi varaamansa Jeff Greenin Seattle Supersonicsiin vaihdossa heittäjä-ässä Ray Alleniin. Garnettin, Allenin, Paul Piercen ja Rajon Rondon muodostama kivijalka toi Bostoniin mestaruuden jo keväällä 2008.

Myös vuoden 2017 NBA:n varaustilaisuus käynnistyi räjähtävästi, kun Boston Celtics ja Philadelphia 76ers vaihtoivat varauksia päittäin. Vuosia NBA:n pohjamudissa viipyillyt Philadelphia varannee ensimmäisellä vuorolla pelinrakentaja Markelle Fultzin, joka luo joukkueelle ainutlaatuisen nuoren rungon yhdessä sentteri Joel Embiidin ja laituri Ben Simmonsin kanssa. Bostonilla on puolestaan optio joko vahvistua nuorella pelaajalla kolmannella varausvuorolla tai kaupata varausvuoronsa toiselle joukkueelle pedatakseen itsensä parempiin asemiin.

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Näytä lisää vastaavia