Salin pirteänä, Olimpija voittoon Valenciasta

18.11.2010 Sasu Salin pussitti Euroliigan ennätyksensä kuusi pistettä keskiviikkona, kun hänen edustamansa Union Olimpija Ljubljana kukisti espanjalaisen Valencian kotonaan 72-68 (35-32) peräti 12 800 slovenialaiskatsojan riemuksi. Olimpija johtaa Euroliigan D-lohkoa neljällä voitolla ja yhdellä tappiolla.

Sasu Salin nakutti uudeksi Euroliigan ennätyksekseen kuusi pistettä.

Samuel Haanpään käsi kävi Palencian päihittäessä Gironan keskiviikkoiltana. Kuvat: Getty Images ja Ville Vuorinen.

Viime viikolla Euroliigan avaustappionsa Moskovan TsSKA:n vieraana kärsinyt Olimpija aloitti keskiviikon ottelun hitaasti. Valencia söi slovenialaisisäntien eväät puolustuspelillään ja rynnisti avausjakson päätteeksi 13-22-johtoon.

Olimpija nousi toisen jakson alussa Kevinn Pinkneyn ratkaisuilla pisteen päähän. Puolustusvoittoinen ottelu eteni tasaisesti jakson loppuun asti, kunnes Sasu Salinin vapaaheitot ja Kenny Gregoryn donkki toivat Olimpijan 35-32-johtoon puoliajalle lähdettäessä.

Valencian ranskalaistakamies Nando De Colo piti joukkueensa mukana pelissä heitoillaan, kun Olimpija alkoi saada kaukoheittojyvänsä kohdalleen viimein kolmannen jakson aikana. Kolmas jakso huipentui Sasu Salinin kolmoseen, joka kasvatti Olimpijan johtolukemat tilanteeseen 54-50.

Olimpija onnistui pitämään päänsä kylmänä päätösjaksolla Valencian koko kentän prässissä ja piti vapaaheitoillaan johtonsa kahdeksan pisteen tuntumassa. Espanjalaisjoukkueen Omar Cook toi joukkueensa vielä kahden pisteen päähän, 70-68, mutta De Colo syyllistyi ratkaisuhetkillä kohtalokkaaseen pallonmenetykseen ja Vlado Ilievski naulasi vapaaheitoilla loppulukemiksi 72-68.

Viime viikonloppuna Adrianmeren liigan piste-ennätyksensä, 14, heittänyt Sasu Salin, kohensi Euroliigan piste-ennätyksensä kuuteen (kolmoset 1/3, vapaaheitot 3/4). Salin keräsi myös kaksi levypalloa, yhden riiston, yhden menetyksen ja neljä virhettä yhdeksässä peliminuutissa.

Olimpijan tehokkaimmat olivat Kevinn Pinkney (14/6/4 riistoa) ja Goran Jagodnik (12/6). Valencian tehoista vastasivat De Colo (16/6/4 syöttöä/4 riistoa), Cook (13/1/3 syöttöä) ja Robertas Javtokas (12/2).

Olimpija on voittanut Euroliigan viidestä ottelustaan neljä ja säilytti paikkansa D-lohkon kärjessä. Ensi viikon keskiviikkona Olimpija kohtaa turkkilaisen Efes Pilsen Istanbulin vieraskentällä.

Haanpään Palencia voiton makuun

Samuel Haanpään Palencia pääsi voiton makuun Espanjan kakkosliiga Adecco Oron keskiviikon kierroksella. Kauden aikaisemmasta kahdeksasta ottelustaan vain yhden voiton hakenut Palencia päihitti vieraskentällä suurinumeroisessa ottelussa Antti Nikkilän viime kauden seuran Gironan 96-100 (47-46).

Gironan illassa nähtiin todellista heittorallia, kun Girona upotti pelitilanneheittonsa 49% ja Palencia 55% tarkkuudella. Peli eteni Gironan hienoisessa hallinnassa kolme jaksoa, kunnes Palencia löysi heittohurmoksensa päätösjaksolla. Palencia vei viimeisen kymmenminuuttisen lukemin 29-38.

Elokuisesta polvileikkauksesta toipunut Haanpää oli heittovireessä ja pussitti Palencialle 18 minuutissa 13 pistettä (kakkoset 1/3, kolmoset 3/4, vapaaheitot 2/2). Lisäksi Haanpää kouri kolme levypalloa, menetti pallon kahdesti ja rikkoi vastustajaa kerran.

Palencian pistekärjen muodostivat Enrique Garrido Foz (23/2) ja Timothy Frost (20/13). Gironaa kannatteli Josep Ortega Rubio (31/8).

Palencia on voittanut kauden yhdeksästä ottelustaan seitsemän ja nousi voitollaan Adecco Oron jaetulta jumbosijalta 15. sijalle Breoganin kanssa.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.