Koponen järjesti 36 pisteen ilotulituksen tapaninpäivänä

26.12.2010 23:12 Petteri Koponen virittäytyi uudenvuoden aaton tunnelmiin järjestämällä 36 pisteen ilotulituksen, kun Virtus Bologna kaatoi Vanoli Cremonan kolmen jatkoajan jälkeen 116-100 (43-51, 67-67, 81-81, 100-100) Italian Serie A:n tapaninpäivän ainoassa ottelussa. Koposen 36 pistettä on Serie A:n kuluvan kauden korkein yhden pelaajan pistemäärä.

Petteri Koponen hurjasteli tapaninpäivänä Italian Serie A:n kauden piste-ennätyksen, 36.

Koponen upotti Cremonaa vastaan kaikki 14 vapaaheittoaan.

Koponen johdatti henkilökohtaisilla ratkaisuillaan Virtus Bolognan niin ensimmäiselle, toiselle kuin kolmannellekin jatkoajalle. Kuvat: Tomi Kaminen ja Francois Perthuis.

- Tärkeä voitto, ja erityisen makean tuntuinen näin värikkäiden loppuvaiheiden jälkeen. Pakko sanoa, etten muista, milloin olisin ollut viimeksi niin puhki kuin matsin loputtua, onnellinen Koponen tiivisti tunnelmansa juhlivan bolognalaisjoukon keskellä.

Koponen paranteli vuoden takaista 24 pisteen ennätystään peräti 12 pisteellä huhkien saldokseen huikeat 36 pistettä. Koponen viimeisteli ennätyspisteensä erityisesti lähietäisyyksiltä (kakkoset 8/9) ja vapaaheittoviivalta (14/14). Takamiehen yhdeksästä kolmen pisteen heittoyrityksestä upposi kaksi.

- Kaikesta tärkeintä oli se, että joukkue voitti. Kuitenkin jos pohtii, että 22-vuotias kaveri heittää Serie A:n tasoisessa liigassa 36 pistettä, voihan silloin iltapuhteeseensa olla ihan tyytyväinen, naurahti Koponen.

Lähes koko syyskauden huhtikuisesta jalan rasitusmurtumasta toipunut Koponen paransi kuluvan kauden piste-ennätystään peräti 20 pisteellä. Lisäksi Koposen 36 pisteen saldo on Italian Serie A:n kauden suurin: Sienan liettualaistähti Ksistof Lavrinovic ja Sassarin NBA-kenttiäkin kolunnut takamies James White naulasivat aiemmin kaudella 33 pistettä mieheen.

- Fiilikset on erityisen hyvät siihen nähden, että melkein koko alkukausi on mennyt rytmiä hakiessa puolen vuoden poissaolon jälkeen. Oikeaan suuntaan ollaan menossa. Vielä kun saisi kakkosten ja kolmosten heittopelit kulkemaan samana päivänä, Koponen kuittasi.

Koponen uurasti Cremonaa vastaan 45 minuuttia ja keräsi 36 pisteensä oheen viisi levypalloa, yhden korisyötön ja yhden riiston, jonka lisäksi Cremonan puolustus hassutti suomalaistakamiehen viiteen pallonmenetykseen. Virtus Bologna on voittanut 11 ottelustaan kuusi ja jakaa Serie A:n viidennen sijan Scavolini Pesaron kanssa.

Kylmäpäisiä ratkaisuja ratkaisuhetkillä

Vielä tapaninpäivän derbyn varsinaisen peliajan kääntyessä lopuilleen kukaan ei uskaltanut uumoilla Koposelta ennätysiltaa. Maajoukkuetakamies oli kerännyt puoliaikaan mennessä tililleen kaksi pistettä ja 34 minuutin tehokkaan peliajan jälkeen vain seitsemän pistettä. Tahti kääntyi tilanteessa 59-65, jolloin Virtus-luotsi Lino Lardo istutti Koposen pelinrakentajan paikalle ja alkoi pelata luottotakamiehelleen palloscreenejä.

- Ekalla puoliskolla pelasin todella huonosti ja suurimman osan peliminuuteistani vielä heittävän takamiehen paikalla, jolloin pelitatsi oli aika hukassa. Matsin loppua kohden sain pelattua paljon palloscreeniä ja pääsin haastamaan vastustajan isoja miehiä tuloksellisesti, kertailee Koponen ottelun loppuhuipennusta.

Koponen upotti varsinaisen peliajan viimeisen kuuden minuutin aikana kahdeksan pistettä, joista kuusi vapaaheittoviivalta. Koponen johdatti joukkueensa 59-65-tappioasemasta parhaimmillaan kolmen pisteen johtoon. Varsinainen peliaika päättyi Koposen röyhkeän korilleajon päätteeksi tilanteeseen 67-67.

Cremonan amerikkalaistakamies Earl Jerrod Rowland aloitti ensimmäisen jatkoajan räjähtävästi ja hurjasteli kolmen minuutin pelin jälkeen joukkueensa turvallisen tuntuiseen 72-79-johtoon. Kaukoheittopeliään tuskaillut Koponen piiskasi kuitenkin haamukolmosellaan Virtuksen uuteen takaa-ajoon ja vei vapaaheittoviivalta ottelun toiselle jatkoajalle tilanteeseen 81-81.

Toisella jatkoajalla Virtus oli uudelleen vaakalaudalla. Rowland ja Je'Kel Foster veivät Cremonan 91-96-johtoon, kun peliaikaa oli kellossa alle kaksi minuuttia. Koposen vapaaheittojen ja Kennedy Winstonin kahden perättäisen kavennuskorin jälkeen Koponen osoitti jälleen kylmähermoisuutensa ajamalla Cremonan puolustuksen siimekseen ja nostamalla Virtuksen tasoihin tilanteeseen 100-100.

Kolmannella jatkoajalla Cremona tippui lopullisesti Virtuksen kyydistä. Koposen ja Jared Homanin korilleajot sekä Deividad Gailiusin ja Viktor Sanikidzen donkit masensivat cremonalaiset lopullisesti ja viisiminuuttinen päättyi Virtukselle tylysti 116-100.

- Pari kuukautta on mennyt tunnustellen, eikä kroppa ole totellut ihan vanhaan malliin korille ajaessa. Tänään pääsin kuitenkin haastamaan isoja pelaajia hyvistä asemista. Viikko viikolta korilleajot tuntuvat menevän yhä paremmin perille, pohti Koponen ratkaisuvarmuuttaan ottelun kriittisillä hetkillä.

Koposen lisäksi elintärkeitä minuutteja Virtukselle pelasivat Kennedy Winston (24/14/3 syöttöä) ja Jared Homan (22/15/5 riistoa). Cremonan tehoista vastasivat Earl Jerrod Rowland (23/4/3 syöttöä/4 riistoa), Marko Milic (21/12/3 syöttöä) ja Je'Kel Foster (19/4/10 riistoa).

Virtus Bolognan kausi jatkuu 2. tammikuuta, kun joukkue kohtaa hallitsevan mestarin Montepaschi Sienan vieraskentällä.

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

Näytä lisää vastaavia