Suomalaistulokas Haanpää ei ujostele

21.1.2007 Samuel Haanpää saattaa olla suhteellisen tuntematon nimi suomalaiselle koripalloyleisölle, mutta 203-senttinen nuorten maajoukkuetakamies tekee kovaa vauhtia itseään tunnetuksi Yhdysvalloissa. Valparaison yliopistossa opiskeleva ja koripalloileva Haanpää on noussut jo tulokaskaudellaan joukkueensa ratkaisupelaajaksi. Seuraavassa myös muita suomalaissähkeitä USA:sta.

Yliopistokoripalloilu ei yleisesti tarjoa nelivuotisen opiskelun keltanokille vastuullisia peliminuutteja, vaan ne lähtevät nousuun vasta toisena tai kolmantena opintovuonna. Haanpää on rikkonut tämän kaavan ennakkoluulottomalla ratkaisuhalukkuudellaan.

Valparaison kolmessa viimeisessä ottelussa Haanpää on ollut uskomattomassa vireessä. Joukkueen tuoreimmassa koitoksessa Haanpää paranteli uraennätyksensä 24 pisteeseen. Kolmen viimeisen pelin keskiarvot ovat 19,3 pistettä ja 7,7 levypalloa. Kolmosviivan takaa Haanpää on tehnyt murhaavaa jälkeä upottaen heittonsa peräti 78,9 prosentin (15/19) sihdillä.

Haanpään johdolla Valparaiso on voittanut kaksi viimeistä otteluaan. Ennätyspisteet tuoneen ottelun Western Illinoisia vastaan Valparaiso voitti 78-60. Indiana-Purdue kaatui puolestaan 69-55 Haanpään heittäessä 19 pistettä ja ollen joukkueensa paras korintekijä.

Samuel Haanpää on viimeaikaisten esitystensä ansiosta noussut jo Valparaison kakkostykiksi. Suomalaisen pistekeskiarvo on 17 pelatun ottelun jälkeen 11,6. Haanpään edeltä Valparaison tehotilastosta löytyy ainoastaan pelintekijä Brandon McPherson (12,1).

Viime kesänä Samuel Haanpää kunnostautui 20-vuotiaiden maajoukkueen riveissä olemalla joukkueen paras korintekijä B-divisioonan EM-kisoissa, joissa Suomi jäi voiton päähän A-divisioonan paikasta. Haanpää heitti turnauksessa 17,3 pistettä ottelua kohden Suomen voittaessa kahdeksasta pelistään peräti seitsemän.

Ennen yliopistoon siirtymistä Keravan Kori-80:n kasvatti Haanpää pelasi lukiokoripalloa San Antonion Cornerstone Christian Schoolissa, jossa hän viime kaudella tehtaili tilastokeskiarvoikseen dominoivat 27,4 pistettä, 11,6 levypalloa, 6,3 syöttöä sekä 4,1 riistoa heittäen kolmen pisteen heittonsa 47,4 prosentin tarkkuudella.

Lyhyesti

Valparaison toinen suomalainen, miesten maajoukkueessa luottopelurin asemaan viime kesänä noussut, Shawn Huff kuritti hänkin Western Illinoisia. Huff pussitti 18 pistettä ja kahmi lisäksi kahdeksan levypalloa. Hänen pelitilanneheittonsa suhahtivat korisukan läpi tarkkuudella 7/8. Huffin pistekeskiarvo on 10,4 ottelua kohden. Valparaiso on voittanut kauden 18 pelistään kahdeksan.

Esa Mäki-Tulokas heitti 11 pistettä, kun hänen edustamansa Long Island kärsi viime sekuntien tappion Farleigh Dickinsonille 73-74. Mäki-Tulokas on kirjauttanut 18 ottelussa keskiarvoikseen 4,8 pistettä ja 2,7 levypalloa. Long Islandin voittosuhde on 7-11.

Olli Ahvenniemen Maine on alkukauden taaperruksen jälkeen voittanut kolme peräkkäistä ottelua. Viimeisimmän voittonsa se otti Vermontin kustannukselle luvuin 69-41. Ahvenniemi nosti kaksi pistettä, poimi viisi levypalloa ja torjui kaksi vastustajan heittoa. Edellisessä UMBC-ottelussa (70-56) Ahvenniemen tilastoriville kirjattiin tehot 6/5/5 torjuntaa. Keskimäärin Ahvenniemi on tehnyt 2,4 pistettä, vienyt 3,0 levypalloa ja torjunut 1,7 kertaa. Mainen voittosuhde on 7-11.

Tulokaskauttaan pelaava Mikko Koivisto on päässyt mukavasti UNC-Greensboron pelaavaan rotaatioon. Koivisto on pelannut keskimäärin 22,8 minuuttia ja viimeistellyt 7,1 pistettä. Lisäksi hän on kirjauttanut tilastoihinsa 2,5 levypalloa ja 1,6 koriin johtanutta syöttöä. UNC-Greensboro on voittanut 19 ottelustaan kymmenen ja pitää Southern-konferenssin pohjoislohkon kärkipaikkaa.

Korihaista kesällä Old Dominionin yliopistoon suunnannut Gerald Lee Jr pelasi viikko sitten tulokaskautensa parhaan ottelun. Vaihdosta peliin tullut Lee taiteili 14 pistettä hyvällä prosentilla (heitot 6/8) ja johdatti joukkonsa 84-57-voittoon Drexelistä. Keskimäärin "Junnu-Lee" on saanut pelata 17,6 minuuttia tehden 3,4 pistettä ja poimien 2,8 levypalloa. Old Dominionin kausi on edennyt voittosuhteella 12-7.

Joonas Suotamo on päässyt Penn Staten (10-8) paidassa kentälle kymmenessä ottelussa. Hän on pelannut keskimäärin 3,8 minuuttia, tehnyt 0,9 pistettä ja ottanut 0,8 levypalloa. Jari Vanttajan keskiarvot Baylorin (11-7) riveistä on seitsemässä pelissä 5,1 minuuttia, 1,0 pistettä ja 1,4 levypalloa. Artur Surov on puolestaan mahtunut vain kerran St. Joseph’sin (10-7) pelaavaan kokoonpanoon.

Mikko Niemi on pelannut kaikki 20 Youngstown Staten (9-11) ottelua. Keskiarvoikseen hän on merkkauttanut 10,4 minuuttia, 0,9 pistettä, 1,0 levypalloa ja 0,9 syöttöä. Cedric Latimer on pelannut Santa Claran (13-6) väreissä 13 ottelua. Niissä suomalaistulokas on viettänyt kentällä keskimäärin 4,6 minuuttia 0,9 pisteen ja 0,5 levypallon keskiarvoin.

Sami Pekkolan keskiarvot ovat 6,4 pistettä ja 2,8 levypalloa viidessä pelatussa ottelussa. Hänen edustamansa St. Francisin voittosuhde on 3-15. 



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/pelaajat_usa_ssa/
 
15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

Näytä lisää vastaavia