Katajan déja-vu: Karsiyakan kaaduttava kotikentällä

24.1.2017 Kataja Basket on tutun tilanteen edessä, kun se kohtaa tiistaina Mestarien liigan lohkovaiheen viimeisessä ottelussaan turkkilaisen Pinar Karsiyakan. Joensuulaiset olivat täsmälleen samassa tilanteessa neljä vuotta sitten FIBA EuroChallengessa.

Rion Brown on ollut Katajan paras pistemies Mestarien liigan otteluissa.

Greg Gibson painottaa, että menetysten on pysyttävä Karsiyakaa vastaan kurissa ja levypallopeliin on löydyttävä voimaa.

Kataja hakee kotiyleisönsä edessä samanlaista lopputulosta, kuin neljä vuotta sitten kun Karsiyaka kaatui FIBA EuroChallengessa. Kuvat: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka

Mestarien Liigan alkulohkovaihetta on pelaamatta enää yksi kierros ja joensuulaisittain asetelmat ovat täsmälleen samat, kuin neljä vuotta sitten. Myös tuolloin oli kotikentällä vastassa turkkilainen Pinar Karsiyaka, ja pudotuspelipaikka silloisessa FIBA EuroChallengessa edellytti voittoa sekä sopivasti apuja muilta joukkueilta. Mestarien liigan ratkaisevat lohko-ottelut käynnistyvät tiistai-iltana klo 21.30.

– Ei ole epäilystäkään, etteikö Karsiyaka tulisi Joensuuhun hyvällä asenteella. He haluavat varmasti kuitata kotitappion ja ottaa lohkon kakkospaikan kannalta tärkeän voiton, ennakoi Kataja-luotsi Greg Gibson.

– He pelaavat aktiivisesti ja pyrkivät pitämään tempoa aina kun mahdollista. Toisaalta heillä on myös yli 30 erilaista hyökkäyspään-optiota, joilla pyrkivät luomaan laadukkaita korintekopaikkoja.

– Me yritämme vastata haasteeseen pakottamalla Karsiyakan puolen kentän peliin. Menetykset tulee minimoida ja levyreissä on pärjättävä. Jos onnistumme, meillekin avautuu mahdollisuus päästä juoksemaan kenttää. Turkissa kontrolloimme levypallopeliä ja se oli yksi voittomme avaintekijä, Gibson kertaa.

Tiukka taistelu myös lohkon kärkisijoista

Paikka pudotuspeleihin ja 24 parhaan joukkoon edellyttää kotivoiton lisäksi joko venäläisen Avtodor Saratovin tai romanialaisen CSM CSU Oradean häviämistä tiistaina. Mikäli Oradea voittaa ja Saratov häviää, myös israelilaisen Maccabi Rand Median on hävittävä päätösottelunsa, jotta Katajalle heltiää jatkopaikka.

Saratov pelaa Ranskassa lohkovoiton jo varmistanutta Le Mansia vastaan, Oradea italiassa Umana Reyer Veneziaa vastaan ja Maccabi Rand Media Ukrainassa Khimikiä vastaan.

Le Mansin motivaatio taistella kaikkensa antaen voi olla kyseenalainen, mutta ainakin Venezia tulee tekemään kaikkensa kahden sarjapisteen eteen: neljä parasta lohkokakkosta etenee viiden lohkoykkösen tapaan suoraan 16 parhaan joukkoon ja Katajan lohkossa juuri italialaiset ja turkkilaiset käyvät lopullisen kamppailun arvokkaasta kakkospaikasta.

Neljä vuotta sitten Kataja kaatoi lohkovoittonsa varmistaneen Karsiyakan 87-79 ja eteni FIBA EuroChallengen kahdeksan parhaan joukkoon, mikä on edelleen seuran paras saavutus kansainvälisillä kentillä.

 

Karsiyakan aseena vahva takakenttä

Katajan käytyä shokeeraamassa turkkilaiset marraskuun lopussa tapahtui Karsiyakan riveissä välittömästi yksi muutos: takamies Kevin Dillard sai lähtöpassit ja hänen tilalleen hankittiin Mike Green, joka on Petteri Koposen Khimki-seurakaveri kaudelta 2013-14. Green on paitsi kokenut, myös todella hyvä ”kenttäjohtaja”, joka Teemu Rannikon tapaan saa ympärillään olevista pelaajista näiden parhaat tehot irti. Tästä kertoo muun muassa miehen seitsemän syötön keskiarvo Mestarien liigassa. Toisena takamiehenä joukkueessa häärii J´Covan Brown, joka on joukkueen paras pistemies (BCL-ka 15,4).

– Mielestäni Green on parempi kuin Dillard. Hän saa muut hyvin mukaan ja heittotaitoakin löytyy. Emme kuitenkaan voi keskittyä häneen liikaa, sillä myös Brown on vierellään todella vaarallinen. Lisäksi heidän ”iso nelosensa” (DeJuan) Summers heittää kaukaa yli 40 prosentin tarkkuudella.

Turkissa Kataja onnistui lähes täydellisesti kaikkien muiden paitsi 21 pistettä viimeistelleen Summersin kanssa.

Katajan paras pistemies Mestarien Liigassa on ollut Rion Brown, jonka keskiarvo 17,2 on sarjan neljänneksi korkein. Levypalloja Brown repii keskimäärin 6,1 per ottelu ja kolmoset hän on upottanut hurjalla 46% tarkkuudella.

Kataja pääsee otteluun lähes täydellä kokoonpanolla. Vain viime päivinä kuumeilleen Tommi Huolilan tilanne on pienoinen kysymysmerkki.

Katajan kansainvälinen kausi jatkuu varmuudella vähintään edelliskausilta tutussa FIBA Europe Cupissa, jonka playoff-vaiheeseen joensuulaisten lopullinen sijoitus (Mestarien liigan sijat 25-32) tulee riittämään.

Fanseat näyttää Mestarien liigan lohkovaiheen ratkaisut suorassa lähetyksessä kello 21.20 alkaen.

 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

Näytä lisää vastaavia