HKVT 2015 puolessa välissä

11.9.2015

Samalla, kun Susijengi aloitti kisaurakkansa Montpellierissä, jatkoi HKVT 2015 opintojaan Helsingissä. Kyseessä oli kurssin neljäs jakso, jonka myötä saavutettiin vuoden pituisen kokonaisuuden puolivälin krouvi.


Keväällä startanneelle kurssille valikoitui noin 30 hakijan joukosta 18 valmentajan joukko ja koulutus aloitettiin toukokuussa Kisakallion Susi Training Centerissä. Ennen nyt suoritettua neljättä jaksoa HKVT on kokoontunut aloituksen jälkeen kahdesti – PM-kilpailuissa Tukholmassa ja kesäkuun All Stars-leirien yhteydessä. HKVT-koulutuksen keskeisinä teemoina ovat lahjakkuuden tunnistaminen ja tukeminen, lajianalyysilähtöinen harjoittelu ja kilpaileminen sekä pelin kautta oppiminen ja pelin opettaminen. BC Nokian mikrotyttöjen valmentaja Erkko Ojala kiitteleekin koulutuksen pureutumista pelin ytimeen.

- Sisällöt ovat olleet positiivinen yllätys, kaikki liittyy peliin ja pelaamiseen, osa ollut tuttua asiaa, toki päivitettyä sellaista, mutta myös paljon uutta, nykypäivän voittavaan pelaamiseen liittyvää. Yksi isoista asioista on ollut motivoituneiden, eri tilanteissa olevien valmentajien jatkuva keskustelu pelin eri osa-alueista, josta on saanut monta vinkkiä ja kehityskohdetta omaan arkeen.


HKVT on suunnattu kaikille tavoitteellisesta koripallovalmennuksesta kiinnostuneille


Koripalloliiton valmentajakoulutuksen perusfilosofia on auttaa valmentajia kehittymään, jotta valmentajat osaisivat paremmin auttaa pelaajiaan. Lopulta paremmat pelaajat ovat se, mikä vie lajia kaikilla tasoilla eteenpäin. HKVT-koulutuksen sisällöissä pyritään pääsemään valmennukseen sisään pintaa syvemmälle. Se ei kuitenkaan tarkoita, että koulutus olisi suunnattu ainoastaan aikuisten pääsarjoihin tähtääville valmentajille. Erkko Ojalan lisäksi mukana on useita juniorivalmentajia aina pienimmistä ikäluokista lähtien. Itse asiassa valtaosa HKVT 2015:lla mukana olevista valmentajista on juniorivalmentajia.
 

- HKVT ei todellakaan ole vain X’ & O’s luentosarja liigatason ammattivalmentajiksi tähtääville. Valmentamista lähestytään kokonaisvaltaisesti. Lisäksi, koska kurssi on nivottu lähelle U16 ja U18 maajoukkueiden toimintaa ja mukana on paljon aktiivisia juniorivalmentajia, niin junioreiden kehityskaaren tukemisen näkökulma on vahvasti läsnä, Hongan 04 –tyttöjen valmentaja J-P Sipponen kommentoi.
 

Kurssilla on mukana myös aikuisjoukkueiden valmentajia. Eräs heistä on EBT:n naiset viime keväänä Korisliigaan johdattanut Niko Hellman, joka valmistautuu joukkueensa kanssa kauteen sarjanousijana. Hellmanin odotukset koulutusta kohtaan olivat korkealla.
 

- Odotukset kurssin antia kohtaan olivat ennakkoon korkealla. Ne ovat kuitenkin täyttyneet ja olen tyytyväinen siihen ajatusten määrään, joita kurssilla olo on tähän asti synnyttänyt. Osasin odottaa saavani paljon keskusteluista muiden valmentajien kanssa, kuten myös kouluttajien luennoista ja saliosuuksista. Positiivisena yllätyksenä on tullut psyykkisen valmennuksen anti, jota en osannut ennakkoon odottaa, mutta siitä tuntui jäävän paljon oppia viime jaksolla, toteaa Hellman tuoreeltaan neljännen jakson jälkeen.
 

Pitkän ja ansiokkaan pelaajauran tehnyt Juha Sten debytoi päävalmentajana viime kaudella LrNMKY:n riveissä ja oli mukana nousujuhliin päättyneessä 20-vuotiaiden maajoukkueprojektissa Anton Mirolybovin apuvalmentajana.
 

- Opetus on ollut erittäin laadukasta, ja yhtä suuren osan omaan kehittymiseen tuovat jatkuvat keskustelut ja pohdinnat muiden valmentajien kanssa. On todellinen rikkaus, että HKVT:n kautta pääsee keskustelemaan ja spekuloimaan täysin eri ympäristöissä ja eri tavalla toimivien koutsien kanssa. Itse olen jo tähän asti kokenut HKVT:n jaksojen aikana monen monta ahaa-elämystä. Surullista siinä on toki se, että huomaa jälkeenpäin miten pitkin seiniä on joitain asioita itse ennen tehnyt...


HKVT:n tehtävänä on kehittää ja samalla kehittyä


Nykymuotoista HKVT-koulutusta on järjestetty vuodesta 2006 alkaen ja nyt käynnissä oleva kurssi on viides pääkouluttaja Jyri Lohikosken johtama kokonaisuus. Koripalloliiton koulutusvastaava Jussi Räikkä oli aikoinaan mukana vuoden 2006 kurssilla.
 

- Koulutus on kehittynyt aivan valtavasti näiden yhdeksän vuoden aikana ja iso kiitos siitä kuuluu tietenkin Jyrille. Samaan aikaan on kuitenkin todettava, että myös kurssille mukaan pääsevien valmentajien taso on todella korkea. Tämä sama ilmiö on ollut havaittavissa myös II-tasolla – suomalaisen koripallokeskustelun taso kehittyy koko ajan ja valmennuskulttuurimme voimistuu. Myös kurssilla mukana olevien valmentajien motivaatio motivoi meitä kouluttajiakin nostamaan valmentajakoulutuksemme tasoa entisestään – kehitys loppuu tyytyväisyyteen, kiittelee Räikkä.


Seuraava HKVT aloittaa toukokuussa 2017.


HKVT 2015 - valmentajat


Juha-Pekka Sipponen
Erkko Ojala
Susanna Vartiainen
Janne Hänninen
Niko Hellman
Kari Kämppi
Eero Levä
Juho Kailio
Nina Kalmi
Damion Dantzler
Aleksi Suominen
Mike King
Tomi Moberg
Juuso Konttinen
Aapo Heinonen
Petri Velling
Juha Sten
Kristian Palotie
 


HKVT 2015 puolivälissä