Prahan vinkit

Praha tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa. Paikallinen kontaktimme ja käytännön järjestelyissä auttanut Joonas Mäkilä on alapuolelle avannut, mitä kaikkea Susijengi-fanin kannattaa kokea historiallisessa kaupungissa.

Kultaisen kaupungin kuuluisimmat nähtävyydet ovat varmasti Kaarlen silta, linna-alue ja vanhankaupungin aukio. Suosittelen mahdollisiksi vierailukohteiksi myös Kampa-puistoa, josta löytyy Lennon Wall, Josefovin juutalaiskortteleita, paikallisten iltaisin suosimaa Naplavkan joen rantaa ja hieman keskustan ulkopuolelta löytyvää Vysehradin vanhaa linna-aluetta. Prahaa on myös hienoa ja mukavaa tarkastella jokilaivoilta. Parasta mielestäni on kuitenkin kulkea Prahan vanhan kaupungin kapeilla ja kauneilla kaduilla, ja aina tasaisin väliajoin pysähtyä virkistäytymään paikallissa ravitsemusliikkeissä.

Tsekki tunnetaan olutmaana ja hyviä oluita löytyy moneen makuun. Omat suosikki olutpaikkani on Červený Jelen, moderni suuri oluthalli, joka on rakennettu vanhaan keskuspankkiin. Mielestäni kaupungin paras Pilsner Urquell löytyy "Jelenistä" ja keittiö tekeeloistavaa uuden sukupolven tsekkiläistä ruokaa. U Pinkasů löytyy läheltä vanhankaupunginaukiota ja ravintola tunnetaan ensimmäisenä prahalaisena kapakkana, jossa tarjottiin Pilsner Urquellia. Prague Beer Museum on jokaisen olutfanin ykköspaikka, koska PBM:ssa on 30 eri tsekkiläistä olutta hanassa. Ketjun paikkoja on keskustassa , joista yksi löytyy Kaarlen Sillankupeesta. Paikallisten lempitapa olueen juontiin on kesäisin mennä istumaan "olutpuistoihin", joista suosituimmat löytyvät Letna ja Riegrovy Sady puistoista.

Kulinaarinen kehitys on ollut Prahassa viimeisen vuosikymmenen aikana nopeaa. Kaupunkiin on tullut kymmeniä huippuravintoloita ja kokemukset eri ravintoloissa ovat yleisesti nousseetuudelle tasolle. Suosikkini on luonnollisesti oma ravintolani, Ragazzi Pizza & Bar. Ragazzilöytyy omalta asuinalueeltani, Praha 2:sta noin 1.5 kilometrin päästä keskustasta. Ragazzistalöytyy italialaiset suosikit bruschettoineen ja burratoineen sekä raikkaat salaatit ja pizzat. Hanasta tarjoillaan kolmea eri tsekkiläistä olutta ja ;viini- ja cocktaillistalla on jokaisellejanoiselle tarjontaa. Henkilökunnalta voi pyytää myös Mölkkyä lainaa, jota on mukava mennä pelaamaan korttelin päähän jo mainittuun Riegrovy Sady puistoon.

Mielestäni kaupungin paras ravintola on Ragazzin lähellä oleva tunnelmallinen tapasravintola, El Camino Muita suosikkejani ovat muun muassa aasialaiset QQ ja Sansho, Kantyna, La Finestra, Botel Matylda ja Lokal-kapakat. Kahviloista suosittelen klassikoita Cafe Savoyta ja Cafe Louvrea, jotka löytyvät samalta kadulta molemmin puolin jokea. Iltaelämään löytyy myös paljon tarjontaa. Olutpaikkoja löytyy jokaisesta kadunkulmastamutta cocktail-paikkoja ei ole niin monia. Hyviä vaihtoehtoja Praha:ssä on mielestäni Hemingway; Bar, Bar &Books, Black ;Angels ja L’Fleur. Bukovka Dlouha-kadun sisäpihalla on suosikki viinibaarini. Samalta kadulta löytyy myös paljon iltaelämää mm. Roxy, joka on "paikallinen Tavastia". Yökerhoista suosituimmat Moon Club, Epic ja Duplex. Viimeisenä mutta ei vähäisempänä vinkkinä suosittelen U Prince -hotellin kattoterassia, josta on upeatnäkymät vanhaankaupunkiin. Suosittelen paikkaa aina kaikille kaupunkiin saapuville.

Kaupunkina Praha on turvallinen mutta suosittelen välttämään ilta-aikaan rautatieaseman lähistöä. Pyrkisin myös välttämään ”tunnuksettomien” taksien käyttämistä. Molemmat Uber ja Bolt -kuljetuspalvelut toimivat hyvin. Rahanvaihtoa kannattaa myös välttää. Rahaa kannattaa vaihtaa jo Suomessa tai sitten paikallisissa pankeissa tai kansainvälisten toimijoiden pisteissä. Käteistä tarvitsee joissain ravintoloissa ja n. 10% juomaraha on suosittua antaa käteisenä.

Toivotan kaikki tervetulleeksi Prahaan nauttimaan kotikaupunkini keski-eurooppalaisesta tunnelmasta ja kannustamaan Susijengiä jatkamaan voittojen tiellä!

Joonas Mäkilä