Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

9.11.2022 10:09 Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Alexander Madsen saavuttaa 50 miesten maaottelun rajapyykin. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Ensimmäisen miesten maaottelunsa ”Mädi” muistaa edelleen kuin eilisen päivän.

- Oltiin kesällä 2015 harjoitusturnauksessa Koperissa ja pelattiin Sloveniaa vastaan. Pääsin ihan lopussa muutamaksi minuutiksi kentälle ja heitin layupin ohi. Jäi pistetili avaamatta, hän hymähtää.

Vielä ikimuistoisempi on Madsenin ensimmäinen kotiottelu seuraavana kesänä. Susijengi kohtasi 6. elokuuta 2016 Hartwall Arenalla Saksan, ja Madsen pääsi jo varhain kentälle ison pään pelaajien virhevaikeuksien vuoksi.

- Meillä oli niin paljon miehiä pöytäkirjassa, ettei mun nimi mahtunut edes tulostaululle. Ja sitten heitin 17 pinnaa kahteentoista minuuttiin. Pääsin toteuttamaan Susijengissä täsmälleen samoja asioita, mitä oltiin tehty Kouvojen kanssa edellisellä kaudella. Mikäs siinä upottaessa.

Hetken näytti siltä, että tähti oli syttynyt.

- Myönnetään nyt, että pää meni pikkuisen pyörälle sen matsin myötä. Seuraavat ottelut kuitenkin osoitti, ettei tämä ihan sillä lailla mene, että mies ilmestyy paikalle ja pisteet syntyy automaattisesti.

”Pelin muuttuminen nopeammaksi on auttanut”

Madsenin läpimurto Susijengiin antoi vielä odottaa itseään. Kouvojen kanssa voitetun kevään 2016 Suomen mestaruuden jälkeen nuorukainen ammensi oppia Tshekin liigasta USK Prahan paidassa, jota seurasi pesti Espanjan CB Gran Canariaan, jonka edustusjoukkue pelasi tuolloin Euroliigaa.

Susijengissä Madsen murtautui rotaatioon vuosien 2017–19 MM-karsinnoissa, joissa Madsenin luontaiset vahvuudet liikkuvuudesta syöttötaitoon ja ponnistusvoimaan pääsivät oikeuksiinsa ja kouvolalaisesta kehittyi vähitellen Tuukka Kotin manttelinperijä Susijengin korinaluspuolustuksen avainpalasena.

- Se on omanlaisensa kasvutarina. Mulla oli rikkonaisia kausia ja hain omaa paikkaani ja mietin, mikä olisi urani kannalta paras ratkaisu. Susijengissä tapahtui varmasti sama asia kuin Kouvoissa aiemmin, eli tein nöyrästi joka vuosi omaa työtäni, opiskelin itseäni ja lajia, kunnes jossain vaiheessa aika oli oikea, Madsen analysoi.

Viimeistään kuluvan 2020-luvun aikana Madsen on ymmärtänyt, kuka hän on koripalloilijana. Hän osaa nostaa kuppeja up and under -tilanteista, ratkaista short roll -peleistä, saanut luvan ja valmiuden hakea kolmen pisteen pick and pop -heiton. Myös koripallon evoluutio on vaikuttanut asiaan.

- Pelasin Kouvoissa kolmospaikkaa ekat vuoteni Jyri Lehtosen opastuksessa ja sain tuntumaa kaarella operoinnista. Siitä puolestaan liikuin vähitellen nelospaikalle, missä sain oppia Kauniston Villeltä. Se oli vähän kuin olisi saanut parhaat puolet molemmista maailmoista, jatkaa Madsen.

- Pelin muuttuminen nopeammaksi on myös auttanut. Nykykoriksessa tarvitaan monipuolisia isoja pelaajia, jotka ennen kaikkea osaa puolustuksessa vaihtaa palloskriinejä. Ja mitä enemmän luottoa valmentajilta tulee, sitä helpompaa tämä on. Vähän on vielä tekemistä esimerkiksi puolustuspään aggressiivisuuden säätelyn kanssa, mutta vähitellen kohti parempaa.

”Nautitaan nyt tästä rajapyykistä”

Susijengi lähti historiallisiksi muodostuneisiin Prahan ja Berliinin EM-kisoihin peräti kahdeksalla arvokisauntuvikolla, joista Madsen oli yksi. Jo tätä kirjoitettaessa Madsen uskaltaa sanoa kokemuksen olleen käänteentekevä sekä hänelle että koko ryhmälle.

- Kova suoritus joukkueelta etenkin siihen nähden, miten vähän meillä lopulta oli valmistavia maaotteluita täydellä kisakokoonpanolla, hän arvioi.

- Espanja-pelistä jäi hampaankoloon. Se oli ihan hallussa taukoon asti, mutta me ei pystytty vastaamaan, kun Espanja pisti uuden vaihteen päälle. Uskallan sanoa koko joukkueen puolesta, ettei todellakaan aiota pysähtyä tähän.

Madsen puhuu avoimesti Susijengin uudistumisesta, nuoruudesta ja potentiaalista. Ajan merkki sekin, että 27-vuotiaana Madsen on miesten maaotteluilla mitattuna toiseksi kokenein pelaaja heti setämieskategoriaan kohonneen Sasu Salinin jälkeen. Viisikymmentä maaottelua saattaa kilahtaa täyteen jo perjantai-iltana Bambergissa.

- On tosi etuoikeutettu olo. Toisaalta 50 maaottelua ei kuulosta erityisen isolta luvulta, mutta toisaalta todella moni erinomainen koripalloilija jää maajoukkuepelien ulkopuolelle joka vuosi, hän pohtii.

- Nautitaan nyt tästä rajapyykistä ja ennen kaikkea siitä, että olen vasta 27-vuotias, ja että tässä pitäisi olla omalla uralla vielä monta maajoukkuekesää ja toivottavasti arvokisaa jäljellä. Seuraavat varmaankin jo ensi kesänä.

Susijengi kohtaa marraskuun MM-karsintaikkunassa perjantaina 11.11. vieraskentällä Saksan ja maanantaina 14.11. kotikentällä Viron. Otteluliput Susijengi-Viro-otteluun myynnissä täällä.

Henkilöt

 
15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

21.2.2022 11:04 Susijengi

Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

Näytä lisää vastaavia