Alexander Madsen: ”Tavoitteena uran parhaat kisat ja uran paras kausi”

1.8.2023 10:50 Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.

Alexander Madsen on sopeutunut rooliinsa Susijengin kokeneiden pelaajien joukossa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Yleisesti tunnustetun käsityksen mukaan koripalloilija saavuttaa uransa huippuvuodet 27-32-vuotiaana, jolloin hänen taitotasonsa saavuttaa lakipisteensä, mutta hänellä on jäljellä vielä aimo annos nuoruuden urheilullisuutta.

Tammikuussa 28 vuotta täyttänyt Alexander Madsen kuitenkin kokee, että hänen tapauksessaan parhaat vuodet koripalloilijana ovat vielä edessä.

- Mulla on ollut uralla sen verran paljon rikkonaisia vuosia, että en ole ihan päässyt sille tasolle, mitä olen itseltäni odottanut. Toisaalta haluan katsoa asiaa positiivisen kautta: mulla on mielestäni aika hyvä käsitys siitä, missä asioissa voin kehittyä ja kropassakin on vielä vaikka kuinka paljon jäljellä, ”Mädi” hymyilee.

Tshekeissä ja Espanjassa vietettyjen varhaisten ammattilaisvuosien jälkeen Madsen teki suuren kehitysharppauksen vuosina 2019–22, jolloin hän kuului Latvian suurseura VEF Riian voimahahmoihin Viron ja Latvian yhteisliigassa sekä FIBA:n Mestareiden Liigassa.

Seuraava kehitysharppaus nähtiin viime syksynä, kun Madsen teki läsnäolonsa tiettäväksi AEK Ateenan paidassa Kreikassa.

- Alkukausi Ateenassa oli todella lupaava. Koin löytäneeni oman paikan joukkueessa ja Euroopassa. Vaatimustaso oli äärimmäisen kova, pääsin pelaamaan monipuolisesti sekä nelos- että vitospaikalla ja pelasimme joukkueena vaihtelevia puolustustapoja. Se oli monella tapaa ihanteellinen asema, Madsen palaa loka-marraskuun 2022 tunnelmiin.

- Oltuani pari kuukautta loukkaantuneena sivussa en saanut enää ihan hirveästi mahdollisuuksia päästä rytmiin. Loppukevät kuitenkin jo helpotti. Haettiin esimerkiksi voitto kotona Panathinaikosia vastaan, koin olevani kentällä omieni joukossa ja pystyväni auttamaan joukkuetta. Se kokemus ikään kuin asetti raamit sille, minne minun on jatkossa tähdättävä.

”Pelaan sitä roolia, mitä joukkue minulta tarvitsee”

Madsenin rakentaessa kansainvälistä seurajoukkueuraansa viimeksi kuluneen seitsemän kauden aikana on hän ollut Susijengissä paljon vartijana.

Kouvolan Poikien kasvatti teki Susijengi-läpimurtonsa kauden 2017–18 MM-karsintojen aikana Tuukka Kotin manttelinperijänä joukkueen korinalustan lukkona puolustuspäässä. Susijengissä kannettu vastuu näkyy nyt siinäkin, että yhtenä joukkueen kokeneimmista pelaajista Madsen on muiden kantavien ominaisuuksiensa lisäksi entistä enemmän johtaja kentällä.

- Koen edelleenkin opettelevani kommunikaatiota ja joukkuekavereille viestimistä. Oma pyrkimykseni on se, että kerron näkemykseni selkeästi ja lyhyesti, kuuntelen muita ja pyrin aina auttamaan kaveria. Tarkoitus on ylläpitää hyvää henkeä jengin tekemisessä ja pitää kommunikaatiokanavat auki, Madsen kertoo.

Susijengissäkin Madsen on tottunut monenlaisiin rooleihin. Seurajoukkuekauden aikaisissa karsintaotteluissa hän saattaa urakoida 20-25 minuuttia illasta iltaan Susijengin kantavana isona pelaajana, mutta hän pitää itse itselleen luontaisimpana tilanteena energian tuomisen vaihtopenkiltä.

- Siitä on keskusteltu paljon valmennuksen kanssa. Matsin ensimmäisten minuuttien aikana voin katsoa penkiltä, miten vastustaja reagoi mihinkin ja jos tulen kentälle vastustajan joukkuevirheiden ollessa täynnä, pääsen tuoreilla jaloilla sisään ja hakemaan helpot vaparit saman tien, hän kertoo.

- Totta kai pelaan sitä roolia, mitä joukkue multa tarvitsee. Samalla analysoin omaa pelaamistani koko ajan. Esimerkiksi EM-kisoissa olin aika paljon virhevaikeuksissa ja olen käyttänyt paljon aikaa sen miettimiseen, että miten voisin välttää niitä. Rohkenen kuitenkin olla sitä mieltä, että minusta on enemmän hyötyä jengille kentällä kuin penkillä.

Koko jengin tavoin Madsen on huomannut kesän kahden ensimmäisen harjoitusviikon aikana sen, että Susijengillä on hänen pelipaikallaan enemmän taitoa, urheilullisuutta ja kokoa kuin koskaan aikaisemmin. Entistä laajempi iso miehistö vapauttaa myös ”Mädin” peliä niin, että hän voi käyttää luontaista monipuolisuuttaan paremmin Susijengin hyödyksi. Asetelma muistuttaa monella tapaa Euroopan parhaita seurajoukkueita.

- Täytyy sanoa, että meidän treenit on muuttunut aika paljon. Meillä on pelissä sellaisia elementtejä, mitä Susijengillä ei perinteisesti vuosien aikana ole ollut. Voi sanoa, että on ollut aika kivaa ja vastustaja joutuu aika tarkkaan miettimään, miten meihin vastaa, hän hymyilee.

”EM-kisoja tuli prosessoitua tosi pitkään"

Viime syyskesän EM-kisoissa Madsen oli yksi yhdeksästä Susijengin arvokisaensikertalaisesta.

Kokemukset Prahan ja Berliinin EM-kentiltä jättivät Madsenin mieleen ikuisesti säilyvän muistijäljen. Ennen kaikkea ”Mädi” on käyttänyt aikaansa pohtien kaksijakoista puolivälieräottelua Espanjaa vastaan: kuinka lähellä jättiläisen kaataminen oli, mutta kuinka kauaksi se lopulta jäi.

- Tosi paljon olen miettinyt sitä, mitä olisimme voineet tehdä paremmin. Meillä kaikilla on edelleen sellainen fiilis, että Espanja olisi pitänyt klaarata. Tietenkin kaikki kunnia kuuluu Euroopan mestarille, mutta se matsi jäi isosti hampaankoloon, hän pohtii.

- Toisaalta Espanja-tappio oli arvokas kokemus siitä, kuinka pienestä kaikki voi olla kiinni. Oli myös aika opettavaista lähteä ensimmäistä kertaa uran aikana suoraan kisoista uuden jengin mukaan niin, että oli kaksi ja puoli viikkoa aikaa opetella uusi joukkue ja uusi systeemi. EM-kisoja tuli kaikkinensa prosessoitua tosi pitkään.

Alle kolmen viikon päästä Susijengi lähtee kirjoittamaan historiaa uudelleen, kun joukkue nousee Helsinki-Vantaalla Japania kohti vievään MM-kisakoneeseen. MM-kisojen häämöttäessä nurkan takana kertoo Madsen olevansa kunnossa ja motivoitunut.

- Tosi hyvää kuuluu. Olen kuntouttanut selkää rauhassa koko kesän ja olen saanut keskittyä kehittämään itseäni pelaajana ja koulimaan itseeni parhaaseen kuntoon MM-kisojen alkuun mennessä, Madsen kehuu.

- Pitkän kauden jälkeen keskityin antamaan selälle lepoa ja aloitin treenaamisen progressiivisesti. Selkä on tuntunut hyvältä ja nyt tavoitteena on saada ensiksi uran parhaat kisat ja sitten uran paras kausi.

Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Tampereen Nokia Areenalla Liettuan ja keskiviikkona 9.8. Espoo Metro Areenalla Viron. Liput otteluihin ovat myynnissä.

Henkilöt

 
18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

9.8.2023 09:01 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Haemme hallittua kaaosta!”

Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.

7.8.2023 10:18 Susijengi

Elias Valtonen: ”Annetaan keskiviikkona yleisölle kunnon show”

Susijengien luottopelaajien joukkoon viime vuosina murtautuneelle Elias Valtoselle, 24, viime pelikausi oli haastava, mutta opettavainen. Satakuntalaislähtöinen Valtonen uskoo voivansa valjastaa pitkän kauden kokemukset käyttöönsä MM-kisakesän aikana ja kasvavansa entistäkin merkittävämpään rooliin Susijengissä.

5.8.2023 10:58 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Mikäs sen makeampaa kuin voittaa tuollaisen yleisön edessä”

Susijengin syömähammas Lauri Markkanen käynnisti kesänsä 24 pisteen henkilökohtaisella potilla hurmosvoitossa Liettuaa vastaan. Markkanen löysi omasta pelistään vielä runsaasti parantamisen varaa, mutta kehui vuolaasti sekä joukkuetovereitaan että Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päistä ennätysyleisöä.

4.8.2023 10:17 Susijengi

Miro Little: ”Tampere on koriskaupunki!”

Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.

31.7.2023 14:50 Susijengi

Henri Kantonen: ”Mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia”

ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 25, kohosi vuosi sitten polvivamman ikeestä Susijengin EM-kisajoukkueeseen ja loisti parrasvaloissa neljännesvälierävoitossa Kroatiasta. Kantonen kantoi EM-kisoista ammennetun itseluottamuksen Karhu Basketin paitaan Korisliigaan ja FIBA Europe Cupiin ja on nyt valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

28.7.2023 11:51 Susijengi

Kesäliigakokemuksen vahvistama Mikael Jantunen: ”Kaikki mahdollisuudet on käytettävä”

Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.

27.7.2023 12:23 Susijengi

Alex Murphy: ”Olen hyvässä paikassa koripalloilijana”

Syyskesällä 2022 Alex Murphy katsoi riemuissaan ja haikeana Susijengin menestyksekästä taivalta Prahan ja Berliinin EM-kisoissa. Heti kisojen jälkeen Murphy kävi Henrik Dettmannin kanssa pitkän keskustelun, jonka seurauksena hän on sitoutunut Susijengiin vahvemmin kuin koskaan ja odottaa MM-kisakesältä 2023 suuria.

26.7.2023 13:25 Susijengi

Olivier Nkamhoua: “Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaan aika kova jengi”

Suomalainen koripalloyleisö sai kesän 2022 aikana esimakua siitä, mitä Olivier Nkamhoua voi Susijengiin tuoda. Viime kaudet Tennesseetä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut 203-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti uskoo, että Susijengillä on mahdollisuudet yltää seuraavien vuosien aikana ennennäkemättömiin korkeuksiin.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

Näytä lisää vastaavia