21.5.2022 09:04 Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.
Mikael Jantunen ja Edon Maxhuni aloittavat mestaruustaistelun viikonloppuna. (Kuva: Ville Vuorinen)
Yhteisliigan pudotuspelijärjestelmä on hieman normaalia poikkeavampi ja kimurantimpi. Ensin yhteisliigassa maiden kuusi parasta joukkuetta jatkoivat kauttaan kansallisissa pudotuspeleissä ja liittyvät yhteisliigan pudotuspeleihin kansallisten pudotuspelien jälkeen. Kansallisten sarjojen pudotuspelien ulkopuolelle jääneet joukkueet sen sijaan aloittivat yhteisliigan pudotuspelit.
Heroes eteni Hollannin finaaliin voittamalla Donar Groningenin suoraan kolmessa ottelussa. Finaalissa vastaan asettuu Leiden.
- Voitimme välierät 3-0, mutta ne olivat koko ajan tasaista vääntöä. Emme rehellisesti sanottuna odottaneet vievämme ottelusarjaa suoraan kolmessa pelissä, mutta meillä on hyvä henki joukkueessa ja uskoimme omaan tekemiseemme, Maxhuni aloittaa.
Leiden oli yhteisliigassa paras hollantilaisjoukkue ja joukkueiden keskinäiset kohtaamiset kauden aikana menivät 1-1. Maxhuni odottaakin tiukkaa finaalitaistelua.
- Tosi kovia pelejä on tiedossa. He pelaavat nopeaa koripalloa ja vähän samanlaista kuin me. Molemmilla on aika lailla samanlainen pelityyli, joten yleisölle on tulossa varmasti viihdyttävä finaalisarja.
Maxhunille finaalisarja on henkilökohtaisesti tärkeä, sillä viime kaudella pelatessaan Pärnussa hän oli finaalin häviävänä osapuolena ja Heroes hävisi myös Hollannin cupin finaalin aiemmin tällä kaudella.
- Tässä on hävitty kaksi finaalia putkeen, joten nyt on iso halu voittaa. Eikö se niin ole, että kolmas kerta toden sanoo. Tämä on iso juttu ainakin henkilökohtaisesti.
Kansallinen mestari pääsee suoraan yhteisliigan välieriin. Hävinnyt joukkue sen sijaan aloittaa pudotuspelit puolivälieristä, joten yhteisliigaakin ajatellen mestaruus olisi tärkeä.
- Meillä on tavoitteena menestyä myös siellä. Mestaruudella pääsisimme suoraan välieriin ja sitä kautta saisimme hyvät mahdollisuudet menestyä myös yhteisliigassa.
Heroes sijoittui yhteisliigan ylemmässä loppusarjassa viidenneksi edellään Leiden sekä kolme belgialaisjoukkuetta. Heroes lähtee yhteisliigan pudotuspeleihin haastajana, mutta Maxhuni ei näe syytä miksei joukkue voisi menestyä.
- Ennen kauden alkua oli puhetta, etteivät hollantilaisseurat pysty pärjäämään belgialaisille, mutta sekä me että Leiden voitimme muun muassa Oostenden. Ehkä tasossa on pieni ero belgialaisjoukkueiden hyväksi, mutta ei se ole niin iso kuin luullaan, Maxhuni miettii.
Oostende suosikkina Belgian finaaleihin
Oostende oli yhteisliigan ylemmän loppusarjan ykkönen häviten vain kaksi ottelua runkosarjan aikana. Belgian välierissä se kaatoi Mons-Hainautin suoraan kolmessa ottelussa, kun taas finaalivastus Mechelen joutui punnertamaan täydet viisi ottelua Leuven Bearsia vastaan.
- Näitä pelejä kaikki haluavat pelata. Meillä on nyt kauden huipennus edessä ja meillä on hyvät lähtökohdat. Hoidimme välierät suoraan kolmessa pelissä ja saimme pienen tauon ennen finaaleja. Mechelen joutui pelaamaan kaikki viisi ottelua, joten ehkä meillä on siinä pieni etu, Jantunen pohtii finaalisarjan lähtöasetelmia.
Oostende on Belgian selkeä ykkösjoukkue ja se on juhlinut mestaruutta kymmenenä kautena peräkkäin. Yksi pokaali kuitenkin karkasi aiemmin tällä kaudella sen käsistä, kun Oostende hävisi yllättäen Belgian cupin finaalissa Topias Palmin Limburg Unitedille.
- Se oli harmin paikka ja tuo lisämotivaatiota ja -energiaa näihin peleihin, sillä emme ole voittaneet vielä mitään joukkueena, yhteisliigan vuoden kuudenneksi pelaajaksi valittu Jantunen kertoo.
Jantunen tiedostaa, että kaikki katseet ovat Oostendessa sekä Belgian sarjassa että yhteisliigassa. Ennakkosuosikin asema ei kuitenkaan tuota lisäpaineita.
- Voitimme runkosarjan ja joukkueesta on aistittavissa, että meillä on vain yksi ja ainoa tavoite, eli voittaa. Täällä on hyvä taso ja meillä oli parissa pelissä vaikeuksia hollantilaisjoukkueita vastaan. Tässä vaiheessa kilpailuja ei ole enää kuin hyviä joukkueita jäljellä ja cupin finaali osoitti, että jokaisessa pelissä pitää olla valmiina ja keskittyneenä.
Hollannin ja Belgian kansallisten sarjojen mestaruudet ratkeavat paras viidestä -järjestelmällä. Yhteisliigan pudotuspeleissä on mukana myös Topias Palmin Limburg United, joka on raivannut tiensä kolmannelle pudotuspelikierrokselle. Limburg United kohtaa kolmannella kierroksella Donar Groningenin.
Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.
Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.
Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.
Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.
Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.
Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.
Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.
Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.
Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.
Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.
Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.
Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.
Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.
Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.
Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.
Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.
Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.
Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.