Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

3.7.2022 10:38 Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

"Vanha pappa" Sasu Salin nauttii pelaamisesta nuorten susikollien kanssa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Karsintalohkon jumbo Kroatia lähti keskikesän MM-karsintaikkunaan kovin panoksin kiinnittämällä vahvuuteensa kaikki eturivin pelaajansa NBA:sta ja Euroliigasta. Vahvistukset olivat kuitenkin laiha lohtu, kun Slovenia antoi Luka Doncicin ja Goran Dragicin johdolla tukkapöllyä Kroatialle kotonaan Ljubljanassa.

Jo 114 miesten maaottelun kokemuksen perusteella Sasu Salin tietää melko lailla tarkkaan, mitä Kroatialta sopii sunnuntaina odottaa.

- Sen perusteella, mitä tallenteelta katsottiin, niin starojen mukaantulon myötä Kroatian joukkuepeli oli aika hakusessa vielä Sloveniaa vastaan. Ei ehkä ihan kaverit tehneet niin kuin valmentaja halusi, vaan mentiin sillä, että kovat yksilöt hoitaa, Sasu pohtii.

- Tietenkin kun matkassa on kavereita kuten Bogdanovic, Hezonja, Zubac ja Zisic, on ilmiselvää, että yksilötaitoa löytyy hirveästi ja sen kanssa meidän on oltava varpaillamme. Ehkä toinen puoli on sitten se, että jos Kroatialla ei heitto putoa tai pallot pompi omalle kohdalle, heidän pelaajillaan on myös taipumusta kiukutteluun ja turhautumiseen. Sitä me tietenkin omalta osaltamme lähdemme hakemaan.

Isoveljen rooliin

Viimeinen parivuotinen on tuonut mukanaan myös siirtymän, jossa joukkueen ikijunnuna pidetystä Salinista on kuin vaivihkaa tullut osa Susijengin pappakööriä. Muutoksen nopeus on yllättänyt ”Malmin roskisdyykkarin” itsensäkin.

- Hullua ajatella, että niistä kavereista, joiden kanssa aloitin pelaamisen Susijengissä 2010, on mukana enää Shawn (Huff) ja Petsku (Koponen), ja heilläkin on viimeinen susikesä käynnissä. Se kertoo siitä, miten vuodet vierii.

Vuosien vieriminen on asettanut myös Salinin uuteen rooliin. Vielä vuosien 2017–19 MM-karsintarupeamassa Salin sai antaa pitkälti pelitaitojensa puhua puolestaan Huffin ja muiden kokeneempien pelaajien hoitaessa kenttädiplomatiaa. Kuluvissa karsinnoissa on ollut kuitenkin ilmiselvää, että Sasu on alituiseen opastamassa nuorempia pelaajia kokeneen kehäketun syvällä rintaäänellä.

- On tämä siitä outo tilanne, että vuosien aikana olen kaverustunut vanhempien pelaajien kanssa, ja kun miestä on yksi kerrallaan jäänyt sivuun, on täytynyt itsekin hypätä siihen kiertokulkuun ja omaksua uusia rooleja, Sasu miettii.

- Toisaalta musta tuntuu siltä, että ”vanhan ukon” rooli tulee mulle ihan luonnostaan. Musta on kiva samalla tavalla tsempata ja ohjeistaa vaikka Ollia (Nkamhoua) tai Miroa (Little) aivan kuten vaikka Hanno (Möttölä) ja Teemu (Rannikko) ohjeistivat minua kymmenen vuotta sitten. Siinä pistetään omalla tavallaan hyvä kiertämään.

Susijengin uuden sukupolven pelivalmiudesta ja ennakkoluulottomuudesta on MM-karsintojen aikana kirjoitettu jo kaikki mahdolliset ylisanat. Salin viskoo kuitenkin yhä runsaampia kauhallisia kiukaalle.

- Näiden nuorten kundien kanssa on vaan niin käsittämättömän helppo pelata. He taitavat modernin koriksen ja mikäs mun siinä mukana heitellessä, kun nuoret pojat pakittaa ja tekee koreja ja pallo tulee omiin käsiin kuin automaattisesti.

Jokainen voitto merkitsee

Seuraavat koripallon MM-kisat pelataan syyskuussa 2023 Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa.

Edellisen kerran Susijengi kävi lähellä MM-unelmaa vuosien 2017–19 MM-karsintojen viimeisessä ottelussa Venäjän Permissä. Tuon ottelun Venäjä käänsi viimeisellä kuusiminuuttisella voitokseen oltuaan pitkään takaa-ajoasemassa.

- Ne oli melkoinen rupeama ne karsinnat. Sieltä taidettiin olla sekä minä että Petsku ekasta neljästä matsista poissa, kun pelattiin Euroliigaa. Aikamoisella taistelulla kammettiin itsemme viimeiseen peliin, joka oli täysin mahdollista hoitaa, mutta ei ollut vielä meidän aikamme silloin.

On vielä aivan liian aikaista puhua ensi vuoden MM-kisoista, mutta ennusmerkit näyttävät lupaavilta. Oman alkulohkonsa voiton Susijengi jo varmisti kotivoitolla Ruotsista ja jos kaikki menee nappiin, karsintojen alkuvaihe olisi mahdollista päättää Kroatiassa viidenteen perättäiseen voittoon.

- Sunnuntain peli ei onneksi ole pakkovoitto, mutta jos asetelmia katsotaan, niin kahdeksalla voitolla ollaan melko varmasti MM-kisoissa ja seitsemälläkin useampi joukkue pääsi viimeksi sisälle. Olisihan se aika makeaa jatkokarsintojen kannalta napata voitto numero viisi mukaan Rijekasta, Sasu hymyilee.

- Tosi kova työ on Kroatia heidän kotikentällään kaataa, etenkin kun kaikki parhaat pelaajat on heillä mukana, mutta meillä on hyvät lähtökohdat ja tervettä itseluottamusta. Pallo on pyöreä.

Kroatia ja Susijengi kohtaavat sunnuntai-iltana 3.7. klo 21.00 Suomen aikaa. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruutu-palvelussa.

Henkilöt

 
28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

21.2.2022 11:04 Susijengi

Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

28.1.2019 14:24 Susijengi

Sasu Salin: ”Tavoite on voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut”

Susijengin lähtölaskenta helmikuun 2019 ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan on alkanut. Asetelma on kutkuttava, sillä MM-jatkokarsintalohko K:n kolmannesta ja viimeisestä kisapaikasta kisaavat rinta rinnan Susijengi ja Venäjä. ”Malmin roskidyykkari” Sasu Salin, 27, odottaa helmikuun karsinnoista kutkuttavaa jatkoa Susijengin tarinalle.

8.9.2018 10:43 Susijengi

Suomeen palannut Sasu Salin: ”Kun meillä on fanit tukenamme, me voitetaan kenet vaan”

Loppukesän ja alkusyksyn seurajoukkueensa Unicaja Malagan riveissä viettänyt Susijengin sytyttäjä Sasu Salin, 27, palasi tänään lauantaina Suomeen. Salin on kuulunut joukkueen ratkaisijoihin koko kuluvan vuosikymmenen ja valaa uskoa Susijengin mahdollisuuksiin edetä jatkokarsintojen kautta Kiinan MM-kisakentille.

10.5.2018 18:59 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla vaiherikas kausi

Carl Lindbomin monimuotoinen kausi sai päätöksensä viikonloppuna, kun hänen edustamansa Osijekin kausi päättyi Kroatian liigan pudotuspeleissä. Lindbomin kauteen mahtui paljon ja samalla oppia tarttui matkaan runsaasti.

4.9.2022 16:03 Susijengi

Petteri Koponen Greatest Hits: ”Kenraali” 150 maaottelun rajapyykillä

Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.

2.9.2022 09:19 Susijengi

Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

1.9.2022 11:41 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

Näytä lisää vastaavia