18-vuotiaat naiset tähtäävät A-divisioonaan

27.6.2007 Suomen 18-vuotiaiden naisten koripallomaajoukkue aloittaa korisnuorten EM-kisaurakan perjantaina Romanian Timisoarassa. Arpaonni ei tällä kertaa suosinut Suomea, jonka kivikovassa alkulohkossa vastaan asettuvat perinteiset koripallomaat Kroatia ja Montenegro sekä kisaisäntä Romania. Joukkueella on ennakkoasetelmista huolimatta vain yksi tavoite: Nousu Euroopan A-divisioonaan.

- Etukäteen lohkoja tarkasteltaessa rouva Fortuna ei ollut kovinkaan suosiollinen, sillä meidät on arvottu kisojen ehdottomasti kovimpaan alkulohkoon, myöntää joukkueen apuvalmentaja Jussi Laakso.

- A-divisioonaan nouseminen on kova tavoite, mutta voisiko se olla mikään muukaan? Jos saamme hyvän startin alkulohkosta, tavoite on mahdollista saavuttaa, Laakso jatkaa.

Suomi on harjoitellut intensiivisesti kisoja silmälläpitäen ja päätyi lopulta hopeasijalle toukokuisissa PM-kisoissa Ruotsissa. Viime viikolla Suomi pelasi kolme maaottelua Viroa vastaan, joista tuloksena oli yksi voitto.

Laakso näkee, että Suomen menestys EM-kisoissa on pitkälti puolustuspelin onnistumisesta kiinni.

- Puolustus on iso peruspilari pelikonseptissamme. Korvaamme puuttuvia senttejä verikoiramaisella työllä pakkipäässä. Tahtotaso ja asenne puolustamiseen ovat korkealla, mutta vieläkin sitä kuuluisaa ruuvia saa kääntää ainakin yhden napsun eteenpäin. Kuntopuolta olemme pyrkineet kohottamaan leirijaksojen aikana ja uskon tyttöjen olevan myös fyysisesti valmiita laittamaan kroppansa likoon.

Alkulohkossa haastetta

Suomen alkulohkossa Laakso olettaa Kroatian ja Montenegron olevan ennakkosuosikkeja. Suomen 18-vuotiaat naiset pelasivat Kroatiaa vastaan jo viime vuonna.

- Kyseisessä ottelussa pelasi Kroatian paidassa viisi todennäköistä runkopelaajaa. Mikäli tämän vuoden valmentaja on sama, luvassa on vaihtuvia puolustusmuotoja ja vahvaa sisäpelaamista.

Kroatian joukkueen johtotähdeksi voidaan nostaa 195-senttinen Marija Vrsaljko, joka oli avainpelaajana jo 20-vuotiaiden kisoissa nostaen yli 10 pistettä ottelua kohden.

Montenegron maajoukkue on toistaiseksi tuntematon suuruus, sillä maa on itsenäistynyt Serbiasta vasta runsas vuosi sitten. Koska koripallo on tunnetusti vahvassa kurssissa Balkanilla, myös Montenegron voi olettaa kilpailevan turnausvoitosta.

- Ainoa tietomme on, että pari pelaajaa on aiemmin edustanut Serbia & Montenegron maajoukkuetta. Ehdimme kuitenkin tehdä tarvittavat scouttaukset paikan päällä, sillä Montenegro on vastassa viimeisenä.

Laakso ei tahdo myöskään väheksyä muita alkulohkovastustajia, Romaniaa ja Luxemburgia.

- Romaniaa ei todellakaan voi aliarvioida kotikisoissaan. Kyseessä on iso joukkue, jonka tähtenä häärii jo naisten Euroliigaakin kokeillut laituri Claudia Pop (182 cm). Kaksi vuotta sitten pelasimme tiukan ottelun Romaniaa vastaan, joten jos Viro-maaottelut osoittivat kehityskäyrämme oikein, voimme taistella tosissamme voitosta.

- Luxemburg saa myös jalkeille kilpailukykyisen joukkueen. Vaikka maa on pieni, etenkin 1990-syntyneiden ikäluokka kestää komeasti vertailun lohkon muihin maihin. Tämä alkulohko ei varmasti ollut heidänkään toivelistan kärkipäässä.

Tasavahva joukkue

Suomen maajoukkueen kantavia voimia PM-kisoissa ja harjoitusotteluissa ovat olleet naisten SM-sarjan vuoden tulokkaaksi palkittu HNMKY:n Henna Salomaa sekä 2-divisioonasta sarjaporrasta ylöspäin nousseen Orimattilan Jymyn runkopelaaja Hanna Vapamaa. Laakso uskoo myös muiden pelaajien kykenevän tarvittaessa nostamaan pelillistä tasoaan.

- Hyvät puolustusjoukkueet pystyvät ottamaan 1-2 pelaajaa "pois" hyvinkin nopeasti. Tämä tarkoittaa sitä, että koko muun joukkueen on noustava ratkaisijan rooliin. Ryhmä on melko homogeeninen, mutta Viro-maaotteluiden perusteella voidaan sanoa, että Maija-Leena Kaltiokallio (Salon Vilpas), Kia Ignatius (Espoo Team), Margareeta Mäkelä (Orimattilan Jymy) sekä Mette Scheiman (Espoo Team) ovat hyvässä vireessä.

Laakso korostaa joukkueen olevan materiaaliltaan tasainen ja yllätyskelpoinen.

- On vaikeaa nostaa yhtä tai kahta yksittäistä pelaajaa yllättäjän rooliin, sillä kyseessä on tasainen joukkue. Muutamalla pelaajallamme on hurjasti potentiaalia, jonka soisi puhkeavan kukkaan kisoissa.

Suomi aloittaa kisaurakkansa perjantai-iltapäivällä Kroatiaa vastaan. Laakso toivoo joukkueensa venyvän voittoon jo avausottelussa.

- Kova voitto esimerkiksi Kroatiasta tai Romaniasta antaisi varmasti joukkueelle lisää itseluottamusta jatkoa ajatellen. Joukkue ja joukkueenjohto uskovat tavoitteeseen, joten nousua A-divisioonaan lähdetään hakemaan.

Kisojen otteluseuranta löytyy kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n internet-sivustolta. Pelaajien ja valmentajien kommentit otteluista on luettavissa koris.netistä otteluiden päättymisen jälkeen.

Alkulohkon otteluaikataulu

Pe 29.6. klo 13:30 Kroatia-Suomi

Su 1.7. klo 18:00 Suomi-Romania

Ma 2.7. klo 15:45 Luxemburg-Suomi

Ti 3.7. klo 13:30 Suomi-Montenegro

Suomi U18 EM-kisajoukkueen lopullinen kokoonpano

4 Kaltiokallio Maija-Leena

164 cm

Salon Vilpas

5 Jortikka Jutta

174 cm

Turun Riento

6 Tuomi Aino

167 cm

Orimattilan Jymy

7 Ignatius Kia

178 cm

Espoo Team

8 Salomaa Henna

177 cm

Helsingin NMKY

9 Scheiman Mette

175 cm

Espoo Team

10 Vapamaa Hanna

180 cm

Orimattilan Jymy

11 Lindén Pauliina

176 cm

Turun Riento

12 Eerikinharju Meriem

178 cm

ToPo Juniorit

13 Wirtanen Aino

182 cm

Pussihukat

14 Mäkelä Margareeta

182 cm

Orimattilan Jymy

15 Karvonen Suvi

183 cm

Äänekosken Huima

Joukkuetta valmentavat Ensio Helimäki (päävalmentaja), Olli-Pekka Auvinen ja Jussi Laakso. Joukkueenjohtaja Paula Salomaa, kuntovalmentaja Krista Puhakka.Lisätietoja: http://www.fibaeurope-u18women.com/enDivB/
 
1.7.2018 23:51 Sudenpennut

Sudenpennuille kaksi voittoa ja kaksi tappiota Viroa vastaan

Suomen nuorisomaajoukkueista 18- ja 16-vuotiaat tytöt jatkavat tappiottomina Pohjoismaiden mestaruuskisojen toiseksi viimeisenä päivänä. Sudenpentujen kokonaissaldo Viroa vastaan oli kaksi voittoa ja kaksi tappiota.

30.6.2018 23:20 Sudenpennut

Kolme joukkueellista Sudenpentuja jatkaa puhtaalla pelillä PM-kisoissa

Pohjoismaiden mestaruuskisojen kolmantena päivänä nähtiin Suomelta kolme voittoa neljästä Tanskasta. Voittojen myötä kolme Suomen nuorisomaajoukkuetta jatkaa PM-kisoissa ilman tappioita.

30.6.2018 00:27 Sudenpennut

Sudenpennut löylytti Norjaa neljästi PM-kisoissa

Pohjoismaiden mestaruuskisojen toisena päivänä todistettiin Sudenpentujen puhdasta päivää, kun jokainen neljästä ikäluokasta pieksi Norjan Kisakallion Susi Training Centerissä.

28.6.2018 22:15 Sudenpennut

Sudenpennuille kolme Islannin päänahkaa PM-kisojen avauspäivänä

Suomen 18- ja 16-vuotiaat tytöt sekä pojat käynnistivät Pohjoismaiden mestaruuden tavoittelun Kisakallion Susi Training Centerissä tänään torstaina. PM-kisojen avauspäivän saldo Islantia vastaan oli Sudenpennuille kolme voittoa neljästä.

27.6.2018 10:25 Pääjuttu

Suomen nuorisomaajoukkueet mittelevät Pohjoismaiden mestaruudesta Kisakalliossa

Suomen 18- ja 16-vuotiaiden tyttöjen ja poikien maajoukkueet pelaavat Pohjoismaiden mestaruudesta 28.6.-2.7. Kisakallion Susi Training Centerissä. PM-kisoihin ottaa osaa Suomen lisäksi Norja, Viro, Tanska, Ruotsi ja Islanti.

17.1.2018 EM-karsinnat

Sudenpentujen maajoukkuekesän EM-lohkoarvonnat suoritettu

FIBA Europe suoritti tiistaina 16. tammikuuta ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. A-divisioonassa Suomen 18-vuotiaat pojat saavat Latviassa pidettävissä EM-kisoissa C-lohkossa vastaansa Espanjan, Ukrainan ja Bosnia-Hertsegovinan.

5.1.2018 17:15 Maaottelu

Sudenpennuille kolme voittoa Baltic Sea Cupin päätöspäivänä

Tallinnassa pidetty Baltic Sea Basketball Cup sai päätöksensä tänään perjantaina, kun Suomen nuorisomaajoukkueet saivat vastaansa viimeisissä otteluissaan Ruotsin. Kummatkin 18-vuotiaiden maajoukkueista ja 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue nappasivat voitot kotimatkalle, kun taas 16-vuotiaat pojat kärsivät tappion.

4.1.2018 23:50 Maaottelu

Sudenpennuille kaksi voittoa Virosta Baltic Sea Cupissa

Baltic Sea Basketball Cupin toisena päivänä Suomen nuorisomaajoukkueet kohtasivat Viron, josta 18-vuotiaiden maajoukkueet vetivät pidemmän korren, kun taas 16-vuotiaat joutuivat tyytymään tappioihin. BSBC päättyy huomenna, kun Sudenpennut saa vastaansa Ruotsin.

3.1.2018 Maaottelu

Baltic Sea Cup käyntiin, Latvialle kolme voittoa neljästä

Suomen nuorten koripallomaajoukkueet aloittivat maajoukkuevuotensa Tallinnassa vuotuisessa Baltic Sea Basketball Cupissa. Avauspäivänä Sudenpennuista vain 16-vuotiaat tytöt korjasivat nimiinsä voiton, kun jo äidinmaidosta kovuuden saavat latvialaiset olivat etevämpiä kolme kertaa neljästä.

19.8.2017 Pääjuttu

Jantunen, Vähäsalo ja Ukkonen hakivat uusia eväitä BWB-leiriltä

NBA:n Basketball Without Bordersin (BWB) Israelin Tel Avivissa pidetylle leirille 13.-16. elokuuta oli kutsuttu kolme suomalaispelaajaa. Poikien puolelta Suomea leirillä edusti Mikael Jantunen ('00) ja tyttöjen puolella Saga Ukkonen ('01) sekä Sonja Vähäsalo ('00).

13.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat tytöt puolustivat Hollannin kumoon

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue selätti alkukangertelun jälkeen kohenneella puolustuspelillään Hollannin B-divisioonan EM-kisoissa. Suomen 16-vuotiaat pojat hävisivät A-divisioonan EM-kisoissa Turkille.

13.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaiden tyttöjen EM-kisat päätökseen, 16-vuotiaille pojille tappio Saksaa vastaan

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sijoittui kymmenenneksi B-divisioonan EM-kisoissa Dublinissa, kun Suomi hävisi päätöspelissään Bulgarialle. 16-vuotiaat pojat hävisivät alkulohkonsa viimeisen pelin A-divisioonan EM-kisoissa Saksalle ja kohtaa tiistaina pudotuspeleissä Liettuan.

12.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat tytöt selättivät Itävallan, 16-vuotiat pojat tappioon EM-avauksessa

Suomen 18-vuotiaat tytöt päihittivät B-divisioonan EM-kisojen ensimmäisessä jatko-ottelussaan Itävallan. Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue taas taipui A-divisioonan EM-kisojen avausottelussaan Slovenialle.

9.8.2017 Maaottelu

Suomen 18-vuotiaille tytöille jatkoaikatappio Bulgariaa vastaan

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kärsi tappion alkulohkonsa viimeisessä pelissä jatkoajan jälkeen Bulgarialle loppunumeroin 91-87 (42-43, 81-81).

8.8.2017 Maaottelu

Suomen 18-vuotiaat tytöt tärkeään voittoon Puolasta

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue pelasi toiseksi viimeisen alkulohkopelinsä B-divisioonan EM-kisoissa. Suomi aloitti räväkästi ja rehki puolustuksen kautta johdon, joka ailahteluista huolimatta pysyi pelin loppulukemiin 69-72 (32-33) asti.

7.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat pojat kymmenennelle sijalle EM-kisoissa, 18-vuotiaat tytöt löylyttivät Viron

Suomen 18-vuotiaiden poikien EM-urakka sai päätöksensä Slovakiassa, kun Sudenpennut hävisi Venäjälle päätöspelissään 69-75 (29-34). 18-vuotiaat tytöt taas palasivat voittokantaan B-divisioonan EM-kisoissa murskaamalla Viron ylivoimaisesti.

6.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat pojat EM-voittoon Ukrainasta, Sudenpennuille kaksi kotivoittoa Kisakalliossa

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue pelaa huomenna EM-kisojen päätöspäivänä Venäjää vastaan yhdeksännestä sijasta, kun Suomi voitti lauantaina Ukrainan 56-70 (31-31). Suomen 16-vuotiaiden maajoukkueet taas nappasivat kotivoitot Kisakallion Susi Training Centerissä.

4.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat pojat säilyttivät A-divisioonapaikan, 18-vuotiaat tytöt avausvoittoon EM-kisoissa

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue varmisti A-divisoonapaikkansa neljänneksi vuodeksi putkeen EM-kisoissa voittamalla Montenegron 67-82 (39-37). Suomen 18-vuotiaat tytöt taas avasivat B-divisioonan EM-kisansa selättämällä Luxemburgin.

3.8.2017 EM-karsinnat

Suomen 18-vuotiaat tytöt tähtäävät nousuun B-divisioonan EM-kisoissa

Erinomaisen valmistautumisjakson pelannut Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue hakee nousua A-divisioonaan B-divisioonan EM-kisoissa Dublinissa. Sudenpennut saa vastaansa avauspelissään Luxemburgin, jonka lisäksi samassa alkulohko A:ssa Suomen kanssa pelaavat Puola, Portugali, Bulgaria ja Viro.

31.7.2017 Maaottelu

Lahtinen heitti Suomen 18-vuotiaat tytöt voittoon Espanjasta

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue nappasi äärimmäisen kovan päänahan EM-kenraalissaan, kun Sudenpennut voittivat Lotta-Maj Lahtisen vapaaheitoilla EM-kisojen vakiomitalisti Espanjan 60-59 (29-15) Kisakallion Susi Training Centerissä.

Näytä lisää vastaavia