Aapeli Alasella iso vastuu Itävallassa – ”Olen johtavassa roolissa”

17.11.2021 13:43 Aapeli Alanen kävi haistelemassa viime kauden lopuksi keskieurooppalaista koripalloa pelatessaan loppukauden tshekkiläisessä Brnossa. Täksi kaudeksi Alanen teki sopimuksen itävaltalaisen SKN St. Pöltenin kanssa.

Aapeli Alanen pelaa ensimmäistä kauttaan Itävallassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Lahtelaisen koriskoulun kasvatti debytoi Korisliigassa jo vuonna 2013 16-vuotiaana. Hänelle kertyi Korisliigassa yhteensä 199 ottelua ja päätti hakea ulkomailta uusia haasteita.

- Halusin vähän maisemanmuutosta. Olen ollut ammattilaisena Suomessa 18-vuotiaasta lähtien ja tietyllä tavalla tavoite on ollut pelata ammattilaisena muuallakin. Tshekki oli viime kaudella ensimmäinen reissu ja nyt oli mahdollisuus tulla Itävaltaan. Valmentaja halusi minut alusta alkaen mukaan ja minulla oli selvä rooli tiedossa, joten ei sitä tarvinnut hirveästi miettiä, Alanen avaa siirtymistään Itävaltaan.

Sopeutunut Alppien juurelle on sujunut Alaselta hyvin.

- Ihan hirveästi ei ole eroja maana Suomeen ja kulttuuri on aika samantyyppinen. Kaupunki on mukava ja olen viihtynyt hyvin. Koripallon ulkopuolella ei ole ollut mitään valittamista.

Eikä Alasella ole juuri valittamista myöskään kentän puolella.

- Olen päässyt joukkueeseen hyvin sisälle ja saan olla hyvässä roolissa sekä saan paljon vastuuta. Kausi on vasta nuori, joten varmasti tulee vielä mutkia matkaan, heittää Alanen.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Koripalloilullisesti Alasen mukaan eroja Korisliigaan ei ole paljon, mutta ulkomaalaispelaajan status tuo omat haasteet ja odotukset.

- Tiedostin, että tämä on varmaan aika samaa tasoa Korisliigan kanssa. Jokaisesta joukkueesta löytyy hyviä pelaajia, mutta sitten sinne kuudenteen ja seitsemänteen pelaajaan mentäessä taso vähän laskee. Koris on korista, mutta pieniä taktisia eroja on siihen verrattuna mihin Suomessa on tottunut. Suurin ero on kuitenkin oma rooli ja ulkomaalaisvahvistuksena oleminen. Se tuo omat haasteensa.

Alanen on saanut heti alkukaudesta tuta millaisen suurennuslasin alla ulkomaalaisvahvistukset ovat.

- Selvin esimerkki oli ehkä toisessa pelissä Wieniä vastaan, joka on yksi sarjan ennakkosuosikeista. He olivat selvästi skoutanneet minut ja halusivat pysäyttää minut. Minussa oltiin heti kiinni ja huomasi miten intensiivistä heidän puolustamisensa oli minua vastaan. He halusivat ottaa minulta vahvuudet pois, ja valitettavasti onnistuivat siinä aika hyvin. Tiedostan tilanteen, että olen johtavassa roolissa, mutta silti tuli pienenä yllätyksenä kuinka he halusivat ottaa minut pois pelistä.

St. Pölten on aloittanut kautensa hyvin. Kaksi ensimmäistä ottelua päättyivät vielä tappioon, mutta nyt alla on kolmen ottelun voittoputki.

- Kaksi ensimmäistä peliä olivat kahta ennakkoon sarjan kovinta joukkuetta vastaan ja heille hävisimme. Se oli ihan ymmärrettävää emmekä laittaneet päitä liian alas. Sen jälkeen olemme voittaneet kolme peliä ihan hyvällä pelillä. Vaikka pelit ovat olleet tiukkoja, niin mielestäni ne ovat olleet kontrollissamme. Meillä on ihan hyvät mahdollisuudet olla neljän parhaan joukossa, kunhan pelaamme omalla tasollamme, arvioi Alanen joukkueen mahdollisuuksia.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Alanen sinetöi joukkueelleen kauden avausvoiton upottamalla kolmen pisteen heiton summerin soidessa, mutta muuten hän ei ole ollut täysin tyytyväinen suorituksiinsa. Alanen on tilastoinut alkukauden keskiarvoikseen 13,4 pistettä, 6,6 levypalloa ja 2,2 syöttöä.

- Alkukausi ei ole mennyt ehkä ihan niin hyvin kuin odotin. Pitää pystyä olemaan aggressiivisempi ja muistaa, että minulta odotetaan pisteitä ja vastuuta. Pitää olla sellainen mentaliteetti, että jatkaa sitä joka pelissä.

- Toivottavasti jatketaan joukkueena samalla tavalla ja itse saan parannettua peliä. Kyllä ne pisteet tulevat kun tulevat enkä ota siitä stressiä. Pitää vain tehdä kovaa töitä treeneissä ja peleissä, miettii Alanen.


Metro Areena täyttyy jälleen ulvovista susifaneista, kun Susijengi aloittaa MM-karsinnat marraskuussa. Torstaina 25.11. joukkue lähtee ryöstöretkelle länsinaapuri Ruotsiin, mutta palaa kotikentälle sunnuntaina 28.11., kun se isännöi kivikovaa Kroatiaa. Parhaat paikat kotiotteluun myydään nyt! Liput >>

Henkilöt

 
18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

19.11.2021 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä viihtynyt Romaniassa – ”Täällä on kiva pelata”

Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.

4.11.2021 11:56 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins nauttinut vahvistuksena olemisen paineista – ”Tuntuu todella hienolta”

Shawn Hopkins, 26, siirtyi kesällä ensimmäistä kertaa ulkomaille ammattilaispelaajana, kun hän teki sopimuksen Islannin liigassa pelaavan Stjarnanin kanssa. Ulkomaalaispelaajana Hopkinsiin kohdistuvat erilaiset odotukset ja paineet, mutta nokialaislähtöinen peluri on nauttinut uudesta asemasta.

2.11.2021 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc hakee taas uusia kokemuksia epämukavuusalueeltaan – ”Jatkettiin samalla teemalla”

Viime kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta Swans Gmundenissa juhlinut Daniel Dolenc, 28, vaihtoi täksi kaudeksi joukkuetta, kun hän siirtyi Ranskan Nationale Masculine 1 pelaavan Les Sablesin joukkueeseen. Dolenc jatkaa jo viime kaudelta tuttua teemaa hakiessaan uudenlaisia haasteita.

22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

25.9.2021 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

11.7.2021 11:48 Suomalaiset ulkomailla

Nousu kruunasi Roope Ahosen kauden – ”Oli tosi hieno kausi”

Roope Ahonen selätti vaikean alaraajavamman ja palasi talvella vuoden tauon jälkeen pelikentille. Ahonen oli tärkeässä roolissa, kun Breogan juhli kauden päätteeksi nousua Espanjan ACB-liigaan.

9.7.2021 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovin katse tulevassa – ”Pidämme isot tavoitteet mielessä ja teemme töitä pitkäjänteisesti”

Lassi Tuovin ensimmäinen täysi kausi SIG Strasbourgin päävalmentajana oli menestyksekäs. Tuovi valmensi joukkueen Ranskan liigassa runkosarjan kolmanneksi ja pudotuspeleissä välieriin sekä myös Mestarien liigassa neljän parhaan joukkoon. Myös kaksi seuraavaa kautta joukkueen päävalmentajana jatkavalle Tuoville kausi oli hyvä lähtölaukaus alkaneelle kehitysprojektille.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

11.6.2021 20:12 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alaselle jäi hampaankoloon loppukaudesta Tshekissä

Aapeli Alanen lähti keväällä kotimaisen Korisliigan jälkeen loppukaudeksi Tshekin liigassa pelaavan Brnon joukkueeseen. Alasen ensimmäinen kokemus ulkomailla ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan, mutta jätti nälkää jatkoa varten.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

Näytä lisää vastaavia