Aatu Kivimäki: ”Bundesliiga-paikka on iso mahdollisuus”

12.6.2023 11:28 Aatu Kivimäen, 26, ura on ollut viimeiset kolme vuotta vahvassa nousukiidossa. Kevään 2021 Suomen mestaruutta seurasi aloittavan pelinrakentajan paikka Saksan Pro A:n kärkijoukkue Tübingenissa ja keväällä 2023 nousu Saksan Bundesliigaan. Susijengi Rising Stars -leiritykseen Kivimäki saapuu kokemuksen ja itsevarmuuden siivittämänä.

Aatu Kivimäki debytoi Susijengissä marraskuussa 2022. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

Tigers Tübingenin nousu Saksan toiseksi korkeimmalta tasolta Bundesliigaan on tapahtunut ennen aikojaan.

Jo pitkään Saksassa viihtynyt kouvolalaislähtöinen Daniel Jansson otti joukkueen valmennettavakseen huhtikuussa 2020. Vaikka budjetti oli Pro A:n pienimpiä ja Tigers täydellisessä uudelleenrakennusvaiheessa, jo Janssonin toisella kaudella joukkue sijoittui Aatu Kivimäki pelinrakentajanaan Pro A:n runkosarjan toiseksi ja ylsi Bundesliigaan oikeuttavalle toiselle sijalle kauden päätteeksi.

Seuran taustat eivät kuitenkaan vielä olleet tuolloin Bundesliiga-kelpoiset, joten Tigersin tehtäväksi jäi toistaa sama temppu kaudella 2022-23. Jälleen kerran Kivimäen ja Janssonin joukkue ylsi Pro A:n runkosarjan toiseksi, jälleen kerran se varmisti Bundesliiga-kelpoisuutensa etenemällä finaaleihin ja jo toisena perättäisenä vuonna Pro A:n mestaruus jäi harmillisen pienin marginaalein saavuttamatta.

- Totta kai hyvä fiilis noususta Bundesliigaan. Tietysti finaalitappio jäi harmittamaan. Vaikka liiganousun suhteen sillä ei ollut niin merkitystä, totta kai jokainen kilpailullinen pelaaja tahtoo voittaa kauden viimeisen ottelun, Kivimäki arvioi kautta.

- Kauteen lähtiessä yritettiin pitää aika matalaa profiilia Bundesliiga-haun kanssa. Pyrittiin olemaan ajattelematta liian pitkälle, tahdottiin mennä peli kerrallaan ja voittaa aina seuraava ottelu. En oikeastaan ajatellut Bundesliigaan nousemista ennen kuin kolmas semifinaali ratkesi.

Pelinrakentajan tontti on koripallossa se kaikkein haastavin eikä Aatu Kivimäki epäröinyt hetkeäkään ottaessaan paikkansa Tigersin aloittavana pelinrakentajana syksyllä 2021. Kahden Pro A -kauden aikana ”Kivimagic” on hurmannut tübingenilaisyleisön kirjauttamalla keskiarvoikseen 9,7 pistettä, 4,7 syöttöä, 1,7 levypalloa ja 1,1 riistoa ottelua kohden.

Hyvin tehty työ palkitaan jo ennen viime kautta solmitun optiosopimuksen muodossa: Kivimäki kuuluu niihin runkopelaajiin, joiden kanssa Tigersillä on sopimus Bundesliiga-kaudesta 2023-24.

- Bundesliiga-paikka on iso mahdollisuus ja kehityksen paikka. Hieno päästä pelaamaan sitä sarjaa yhdessä näiden tuttujen jätkien kanssa, Kivimäki kiittelee.

Suomen mestaruus toi henkistä valmiutta

”Mee ohi, mee ohi!”

Suomalainen koripalloyleisö on tietenkin tuntenut Kivimäen jo hyvän aikaa, mutta ensiesiintymisensä suuremmalle urheiluväelle hän teki Korisliiga-kevään 2021 ratkaisevassa välieräottelussa Helsinki Seagullsia vastaan.

Pelikellossa oli enää muutama sekunti jäljellä, kun Kivimäki sai pallon hyökkäysalueella ja kuuli Teemu Rannikon käskevän äänen vaihtopenkiltä. Kivimäki ajoi Seagullsin ison kaluston ohi korille, pujotti kakkosen sisään ja antoi Vilppaalle menolipun Korisliigan finaaleihin, joissa Vilpas lopulta peittosi Karhu Basketin.

- Koriksessa henkinen puoli on tosi tärkeä. Teemu huusi mulle, että mee ohi ja mä menin ja pistin pallon koriin. Päästiin finaaliin ja voitettiin mestaruus, mikä oli varmaan paras fiilis mun korisuralla ja ehdottomasti sellainen asia, minkä haluaa saavuttaa tulevaisuudessakin, Kivimäki kertaa.

- Aika paljon koriksessa kyse on toistojen määrästä, ensin treeneissä ja sitten peleissä. Mitä kovemmat panokset peleissä, pitää vaan pystyä tekemään ne toistot koko ajan huolellisemmin ja itsevarmemmin. Mutta sama peli se on silti.

Kivimäki ei ollut todellisuudessa edes ehtinyt ajatella realistisesti ammattilaisuraa Suomen kenttien ulkopuolella, kun hänen juniorimaajoukkueaikojensa valmentaja Daniel Jansson laittoi Vilppaan mestaruuden jälkeen viestiä, että pitäisikö soitella. Tübingenissa vietetyn kaksivuotisensa jälkeen Kivimäki on edelleen sama ”Laatu-Aatu” kuin aikaisemmin.

- Varmaan suurin yksittäinen Saksassa matkaan tarttunut asia on pelikovuus. Toinen taas se, että vaikka olisi huonompi päivä, omat jutut on pystyttävä silti tekemään ilman mitään tekosyitä. Vietän kentän ulkopuolella entistä kurinalaisempaa elämää, jotta olisin valmis jokaiseen peliin ja treeniin, hän luonnehtii.

Kuten kenellä tahansa menestyvällä pelaajalla, myös Kivimäen matka Suomen mestariksi ja ammattilaiseksi on ollut yhdistelmä kovaa työtä, riman kohottamista, kykyä tunnistaa omat kehityskohteet ja työstää niitä, sekä oikeita ihmisiä ympärillä. Kollegiaalinen suhde Daniel Janssoniin on ollut pitkä ja antoisa, kun taas Salon Vilppaan vuosina esimerkiksi mahdollisuus oppia Teemu Rannikolta kehitti paljon.

- Vilppaan treeneissä pelattiin aina aloitusviisikon ja penkin välisiä otteluita ja mun tehtävähän oli pelata Teemua vastaan aina, Aatu naurahtaa.

- Sen kolmen vuoden aikana tarttui useita pieniä juttuja matkaan aina palloskriinipelaamisesta siihen, millä teholla treenit kannattaa vetää, että pelissä olisi helpompaa. Teemun kanssa kiitollista oli sekin, että häneltä tuli yhtä lailla tiukka palaute ja vuolaat kiitokset. Mun mielestäni se on reilu ja toimiva johtajuustyyli.

Silmissä siintää Susijengi

Kivimäellä on takanaan pitkä juniorimaajoukkueura, joka käsittää 64 juniorimaaottelua vuosina 1996–98 syntyneiden ikäluokassa.

Intohimoisesta koripallokaupungista Karkkilasta ponnistava Kivimäki on ollut juniorivuosista asti taitava, tunnustettu ja arvostettu pelinrakentaja ja korintekijä, mutta omassa ikäluokassaan hänestä ei ole aina puhuttu kansainvälisen tason kärkiprospektina. Viimeksi kuluneet kolme kautta kuitenkin osoittavat, että määrätietoinen työnteko palkitaan.

- Ehkä olennaisinta on ollut se, että mä oikeasti tykkään pelata koripalloa. Rakastan korista ja musta on kivaa treenata. Kunhan nauttii tekemisestä ja koittaa aina parhaansa ja keskittyy tekemään koko ajan vähän paremmin, siitä seuraa hyviä asioita, hän arvioi uransa viimeisimpiä käänteitä.

Kivimäki sai kutsun Susijengin rinkiin ensimmäisen kerran jo kesällä 2021, mutta tuo kesä sujui hänen osaltaan toipilaana. Kauan odotetut ensimmäiset miesten maaottelut Kivimäki pelasi lopulta marraskuun 2022 ja helmikuun 2023 MM-karsintaikkunoissa.

Viikko sitten alkaneeseen Susijengi Rising Stars -leiritykseen Kivimäki on ilmoittautunut yhtenä sen kokeneimmista pelaajista. Jos Kivimäeltä kysytään, hänen vuotensa Susijengissä ovat vasta alkamassa.

- Pari kesää meni loukkaantumisten takia sivu suun, joten sitä suuremmalla motivaatiolla olen nyt mukana Susijengissä. Aion antaa tässä Rising Stars -leirityksessä kaikkeni ja sen perusteella katsotaan, mihin omat rahkeet tänä kesänä riittävät, Aatu miettii.

- Lähitulevaisuudessa pyrkimykseni on varmistaa paikkani arvokisakarsintaikkunoissa ja päätavoite on pelata itseni arvokisakokoonpanoon lähivuosina. EM- tai MM-kisat olisi huikea kokemus ja niihin tähdätään.

Aatu Kivimäki ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia