Alex Murphy: ”Olen hyvässä paikassa koripalloilijana”

27.7.2023 12:23 Syyskesällä 2022 Alex Murphy katsoi riemuissaan ja haikeana Susijengin menestyksekästä taivalta Prahan ja Berliinin EM-kisoissa. Heti kisojen jälkeen Murphy kävi Henrik Dettmannin kanssa pitkän keskustelun, jonka seurauksena hän on sitoutunut Susijengiin vahvemmin kuin koskaan ja odottaa MM-kisakesältä 2023 suuria.

Susijengin kesän 2023 viimein käynnistyttyä Alex Murphy on täynnä energiaa ja syystä – onhan hänen edellisestä virallisesta koripallo-ottelustaan vierähtänyt hetki.

Viime kaudella Levanga Hokkaidoa Japanin pääsarjassa edustaneen Murphyn sopimus seurajoukkueensa kanssa päättyi helmikuun 2023 MM-karsintaikkunaan, joten hän on edellisen kerran juossut kentälle 27. helmikuuta Espoo Metro Areenalla Susijengin ja Saksan välisessä MM-karsintaottelussa.

- Lähdin heti Suomesta takaisin kotiin. Vietin hyvän aikaa Massachusettsissa perheeni ja ystävieni kanssa, jonka jälkeen suuntasin Floridaan treenaamaan. Vietin suurimman osan keväästä Miamissa ja lisäksi minulla oli mahdollisuus harjoitella pikkuveljeni Tomasin yliopistojoukkueen tiloissa Fort Lauderdalessa, Alex kertoo.

Kesäkuun alussa kolmekymmentä vuotta täyttänyt Alex sanoo olevansa koripalloilijana hyvässä paikassa. Niin yliopistouraa kuin varhaista ammattilaisuraakin varjostaneet loukkaantumiset ovat muisto vain, ja taustalla on kaksi tehokasta seurajoukkuekautta Japanissa sekä sitä edeltänyt menestyksekäs kausi Espanjan kakkosliigan hopeajoukkue CB Granadassa.

- Voi olla, että olen koripalloilijaksi jo aavistuksen vanha, mutta olen hyvässä paikassa. Päätin juuri kuudennen kauteni ammattilaiseni ja kropassani tuntuu hyvältä, Alex hymyilee.

- Minulla on pitkän kevään ja alkukesän jälkeen virkistynyt olo ja motivaationi koripalloilijana on korkealla. En ole vielä allekirjoittanut sopimusta ensi kaudeksi, mutta seuraavien viikkojen jälkeen olemme taas viisaampia.

”Minun pitää olla enemmän johtaja kentällä ja sen ulkopuolella”

Alex Murphy ei kuulunut Susijengin leiritykseen EM-kisakesän 2022 aikana, mutta hän katsoi Susijengin otteita Prahan ja Berliinin EM-kisoja kotonaan Massachusettsissa puoliksi riemuissaan ja puoliksi haikeana.

Heti EM-kisojen jälkeen Murphy soitti Henrik Dettmannille, ja kaksikko keskusteli pitkään. Tuon keskustelun lopputuloksena Alex sitoutui uudella motivaatiolla Susijengin toimintaan ja kuului joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin kahden viimeisimmän MM-karsintaikkunan aikana.

- Meillä oli loistava ja hedelmällinen keskustelu Henrikin kanssa. Lopetimme keskustelun samalla sivulla ja sen lopputuloksena olen ottanut innolla vastaan uuden roolini joukkueessa. Olen nyt kolmanneksi vanhin kaveri koko porukassa ja minun pitää olla enemmän johtaja kentällä ja sen ulkopuolella, hän selventää.

Murphy debytoi sinivalkopaidassa kesällä 2012 osana Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkuetta. Kolmen vuoden tauon jälkeen Murphy kuului Suomen universiadijoukkueeseen Etelä-Koreassa ja debyytti Susijengissä odotti vuoroaan EM-kotikisakesänä 2017. Murphyn varttuessa tulokkaasta veteraaniksi on joukkue ottanut valtavia kehitysloikkia.

- Jengin evoluutio on ollut uskomaton. Vielä kymmenen vuotta sitten Susijengi oli joukkue, joka taisteli, kynsi ja raapi ja lähti jokaiseen otteluunsa altavastaajana. Nyt me olimme ensimmäinen eurooppalainen MM-kisoihin päässyt joukkue ja yksi MM-kisalohkomme vahvimpia joukkueita, hän arvioi.

Olosuhteet ovat Murphyn Susijengissä viettämän runsaan vuosikymmenen aikana parantuneet niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Erityisen suuri muutos on ollut etukentällä. Jos Murphy pelasikin viime syksyn ja talven MM-karsinnoissa paikoin vitospaikalla, kesän 2023 Susijengissä hän pääsee operoimaan itselleen luonnollisempaan asemaan kauemmaksi korista.

- Lassi (Tuovi) painottaa meille koko ajan, että meillä on joka pelipaikalla taitavia pelaajia, jotka osaavat käsitellä palloa. Vaikka meidän tietenkin täytyy tietää oma pelipaikkamme kulloisessakin kentällä olevassa viisikossa, olemme parhaimmillamme, kun pelaamme pelipaikatonta koripalloa, Alex analysoi.

- On myös iso etu, että joukkue on täynnä pelaajia, jotka ovat isoja, monipuolisia, liikkuvia ja urheilullisia. Voimme pelata ”small ball”-koripalloa viisikolla, jossa on kolme enemmän tai vähemmän 210-senttistä pelaajaa. Henkilökohtaisesti pelaan mitä roolia tahansa, kunhan me voitamme. Voittaminen menee yli kaiken muun.

”Jokainen Susijengin peli tullaan myymään loppuun”

Jos viime kesänä Alex Murphy katsoikin kotisohvalta Susijengin viiletystä EM-kisoissa, mahdollisuus edustaa Suomea Aasian MM-kisoissa tuo hymyn hänen huulilleen.

- Olen latautunut. Tämä on historiallinen kesä. Susijengi on MM-kisoissa vain toista kertaa koko historiansa aikana. Meillä on vielä paljon töitä tehtävänämme ennen Okinawaa, mutta jokainen kaveri tässä joukkueessa on latautunut, hän hymyilee.

- Tämä on suuri palkinto jokaiselle pelaajalle, joka on edustanut Susijengiä viime vuosina ja samalla uskomaton mahdollisuus. Sen isompaa näyteikkunaa ei ole kuin MM-kisat. Siellä pelaavat parhaista parhaat.

Unohtaa ei sovi sitäkään, että Alex Murphy pääsi testaamaan Okinawan MM-kisa-areenan viime kaudella pelatessaan Levanga Hokkaidon kanssa Ryukyu Golden Kingsiä vastaan. Hänen mukaansa niin joukkueella kuin suomalaisfaneilla on suuresti odotettavaa.

- Okinawa on kaunis ja sää uskomaton. Uimarantoja riittää silmänkantamattomiin. Peliareena on ensiluokkainen, uusi, NBA-standardien mukainen halli ja okinawalaiset fanit ovat äänekkäitä, mutta äärimmäisen kunnioittavia. Odotan, että jokainen Susijengin peli tullaan myymään loppuun.

Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Liettuan Tampereen Nokia Areenalla ja keskiviikkona 9.8. Viron Espoo Metro Areenalla. Liput kotiotteluihin myynnissä.

Henkilöt

 
23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

Näytä lisää vastaavia