Alex Murphy siirtyy CB Granadaan

10.8.2020 10:40 Viime kaudella erinomaisia otteita Espanjan LEB Oro -liigan kärkijoukkueisiin kuuluneen Gipuzkoa San Sebastianin paidassa esittänyt Susijengi-laituri Alex Murphy, 27, vaihtaa seuraa. 206-senttinen Murphy viilettää tulevalla 2020–21-seurajoukkuekaudella CB Granadan paidassa.

Alex Murphyn erinomainen Espanjan kausi saa jatkoa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Murphylla on takanaan ammattilaisuransa paras kausi tähän asti, sillä hän kuului Espanjan kakkoscupin (Copa Princesa) mestaruuden voittaneen Gipuzkoa San Sebastianin parhaiden pelaajien joukkoon 11,3 pisteen ja 3,4 levypallon ottelukohtaisilla keskiarvoillaan. Murphy valittiin lisäksi kauden aikana kertaalleen kierroskohtaiseen tähdistöviisikkoon.

San Sebastian Gipuzkoa nostettiin kauden päätteeksi sarjaporrasta ylemmäs, Euroopan parhaaksi kansalliseksi sarjaksikin luonnehdittuun Espanjan ACB-liigaan. Murphy puolestaan pelaa tulevalla kaudella LEB Oron keskikastiin lukeutuvassa CB Granadassa.

- Olen kuullut pelkästään hyviä asioita joukkueesta, sen valmennusjohdosta ja faneista. Granada on hieno kaupunki, Murphy kommentoi seuran tiedotteessa.

- Meillä on kaikki edellytykset pelata hieno kausi. Olen onnellinen mahdollisuudesta palata Espanjaan ja odotan jo innolla tapaavani uudet joukkuetoverini ja fanit.

Myös CB Granadan päävalmentaja Pablo Pin kommentoi syntynyttä sopimusta tyytyväisenä.

- Alex Murphyssa kiinnitimme pelaajan, joka pystyy levittämään kenttää ja luomaan tilaa joukkuetovereilleen. Hän osaa paitsi heittää, myös laittaa palloa lattiaan. Hän on hyvin monipuolinen pelaaja.

Murphyn ja CB Granadan välinen sopimus on yksivuotinen.

Susidebyytti jo 2012, kosolti kokemusta Euroopasta

Jay ja Päivi Murphyn kolmilapsisen veljessarjan keskimmäinen, Alex, debytoi Suomen sinivalkopaidassa jo kesällä 2012, jolloin hän edusti Suomea 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa. Murphy urakoi kisoissa Suomelle 17,4 pistettä ja 6,6 levypalloa ottelua kohden.

Yliopistouransa Yhdysvaltain NCAA-liigassa Murphy aloitti maineikkaassa Duken yliopistossa legendaarisen päävalmentajan Mike Krzyzewskin komennossa ja edusti ”Blue Devilsiä” kahden kauden ajan, 2012–14. Kesällä 2014 Murphy siirtyi Dukesta isoveljensä Erik Murphyn entiseen opinahjoon Floridaan peliajan perässä, mutta kausi 2014–15 oli loukkaantumisten johdosta katkonainen ja kaudella 2015–16 pakotti loukkaantuminen hänet olemaan sivussa koko kauden ajan.

Murphy saikin NCAA:lta erikoisluvan pelata vielä viidennen yliopistokauden. Hän siirtyi pelikaudeksi 2016–17 kotikonnuilleen Massachusettsiin Northeasternin yliopistoon. Viimein terveeksi päästyään Murphy oli elementissään ja täytti tilastosarakkeita 14,0 pisteen, 5,8 levypallon ja 1,8 syötön ottelukohtaisin keskiarvoin.

Pelikaudella 2017–18 Murphy teki Euroopan debyyttinsä, kun hän edusti joensuulaista Kataja Basketia Korisliigassa 14,8 pisteen, 4,6 levypallon ja 1,1 syötön keskiarvoin. Syyskaudella 2018 Murphy puolestaan pukeutui unkarilaisen KK Szolnoki Olaj’n pelipaitaan ja viiletti Unkarin liigassa 10,0 pistettä ja 3,7 levypalloa peliä kohden ennen siirtymistään Espanjaan kaudeksi 2019-20.

Susijengissä Murphy debytoi kesällä 2017. Tähän asti pelaamassaan viidessätoista miesten maaottelussa hän on kerännyt 6,6 pistettä ja 2,3 levypalloa ottelua kohden. Murphy edusti Suomea myös vuoden 2015 universiadeissa, missä hän oli joukkueen tehokkain pelaaja 20,0 pisteen ja 7,3 levypallon keskiarvoin.

Alex Murphyn isoveli Erik Murphy on kuulunut vuodesta 2014 Susijengin vakiokalustoon. Veljesten pikkuveli Tomas Murphy, 206 cm ja 22 vuotta, on edustanut viimeiset kolme kautta Northeasternin yliopistoa NCAA-liigassa ja siirtyy seniorikaudekseen Vermontin paitaan.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

Näytä lisää vastaavia