Alexander Madsen kevätkaudeksi Espanjan liigaan

29.12.2023 18:21 Syyskauden ajan Latvian mestari VEF Rigaa FIBA:n Mestareiden liigassa ja Viron-Latvian koripalloliigassa edustanut Susijengin ison pään luottomies Alexander Madsen, 208 cm ja 28 vuotta, on allekirjoittanut kevätkauden kattavan sopimuksen Espanjan ACB-liigaa pelaavan BC Andorran kanssa.

Alexander Madsen löysi uuden työnantajan Andorrasta. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Madsen löysi uuden joukkueen varsin pian sen jälkeen, kun hänen ja VEF Rigan välinen sopimus purettiin latvialaisjoukkueen pelien päätyttyä FIBA Mestareiden Liigan alkusarjaan.

Kahdeksan ottelun tappioputkeen Espanjan ACB-liigassa ajautunut BC Andorra etsi korvaajaa loukkaantuneelle isolle laitahyökkääjälleen Tyson Perezille ja seuran tutka löysikin pikavauhtia riveihinsä suomalaisen veteraanisentterin.

- Joukkue on ollut viime viikot alamäessä ja hävisi useamman ottelun putkeen ennen kuin haki eilen pitkästä aikaa voiton. Tavoitteeni on pelata hyvin nelospaikalla, auttaa joukkue takaisin voittojen tielle ja myöhemmin, Perezin paluun jälkeen, pelata joukkueen tarpeiden mukaan niin nelos- kuin vitospaikallakin, Madsen kommentoi.

ACB-liigaa pidetään yleisesti Euroopan parhaana kansallisena koripalloliigana, ja sen parhaat joukkueet pelaavat myös Euroliigaa, Eurocupia, FIBA:n Mestareiden liigaa sekä FIBA Europe Cupia. Madsen on kuluvan kauden kolmas Susijengi-pelaaja ACB:ssa Sasu Salinin (Lenovo Tenerife) ja Elias Valtosen (BAXI Manresa) ohella.

- Uran aikana olen ollut useamman kerran lähellä sopimusta Espanjaan, joten sitäkin hienompaa, että se nyt toteutuu. Olen odottanut pitkään mahdollisuutta päästä kokemaan, minkälaista korista Euroopan parhaassa liigassa pelataan, Madsen hymyilee.

- Sasu (Salin) pistikin jo viestillä keskinäiset ottelumme eikä se Manresakaan (Elias Valtosen seura) mahdottoman kaukana ole, vaikka sinne pitääkin pari tuntia Andorrasta ajella. Terveiset molemmille kavereille ja varmasti tullaan näkemään ja olemaan yhteydessä tulevien kuukausien aikana.

Suomen mestari, moninkertainen Latvian mestari, Susijengin arvokisaveteraani

Madsen teki debyyttinsä Korisliigassa helmikuussa 2012 vasta 17 vuoden iässä Kouvojen riveissä. Kouvojen liigajoukkueen rotaatioon hän teki läpimurtonsa kaudella 2013-14, jolloin hänelle kirjattiin 6,3 pisteen ja 2,3 levypallon keskiarvot ottelua kohden.

Korisliigan eliittiin Madsen eteni ryminällä keväällä 2016. Madsen mätti Kouvojen mestaruuteen päättyneen pudotuspelikevään keskiarvoikseen 10,3 pistettä, 6,1 levypalloa ja 2,0 blokkia ottelua kohden hyvin heittotarkkuuksin (2p 56,7%, 3p 31,4%, 1p 77,5%). Madsen äänestettiin kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi kuudenneksi pelaajaksi.

Nuorisomaajoukkuevuosinaan Madsen kuului 1994-96 syntyneiden kantaviin voimiin. Hän pelasi 64 juniorimaaottelua 7,7 pisteen keskiarvolla ja haki juniorivuosiensa kruunuksi 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan Euroopan mestaruuden kesällä 2015. Madsen äänestettiin myös kisojen All Star -viisikkoon. Vuonna 2017 Madsen edusti Suomea Taiwanin kesäuniversiadeissa.

Vuodet 2016-18 Madsen pelasi Tshekin pääsarjaa ja Alpe Adria Cupia USK Prahan paidassa. Kahden Tshekin vuotensa aikana Madsen kirjautti joukkueelleen 9,9 pistettä, 5,9 levypalloa, 1,8 syöttöä, 1,4 blokkia ja 1,0 riistoa ottelua kohden. Madsen nimettiin myös kahdesti Tshekin liigan All Star -otteluun ja niiden yhteydessä järjestettyihin donkkikisaan ja kolmen pisteen heittokisaan.

Prahasta Madsen eteni Las Palmasiin, missä hän harjoitteli CB Gran Canarian edustusjoukkueen kanssa ja pelasi Gran Canarian farmijoukkueessa Espanjan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla (EBA).

Seuraavat kolme vuotta Madsen niitti menestystä Latvian kestomenestyjän VEF Riian kanssa. Kolmen vuoden ajanjaksolla Madsen sai juhlia kolmasti Latvian kansallista mestaruutta, kerran Latvian cupin mestaruutta sekä Latvian ja Viron yhteisliigan kultaa ja hopeaa. Lisäksi Madsen pelasi VEF Riian kanssa kaikkina kolmena kautena FIBA Mestareiden Liigaa. Keväällä 2022 Madsen nimettiin Latvian cupin arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Pelikaudella 2022-23 Madsen pelasi Kreikan pääsarjaa sekä FIBA Mestareiden liigaa historiallisen AEK Ateenan paidassa. Erinomainen syyskausi katkesi alkutalven loukkaantumiseen, mutta Madsenille merkittiin Kreikan liigassa 6,0 pisteen ja 2,4 levypallon ja Mestareiden liigassa 4,6 pisteen ja 2,4 levypallon ottelukeskiarvot.

Syyskaudeksi 2023-24 Madsen palasi Latviaan ja VEF Riiaan ja kirjautti heti uransa parhaat tilastot FIBA Mestareiden Liigassa: 11,0 pistettä, 5,0 levypalloa, 2,8 syöttöä, 1,2 riistoa ja 1,2 blokkia ottelua kohden.

Susijengissä Madsen debytoi kesällä 2015. Läpimurtonsa Susijengiin hän teki vuosien 2017-19 MM-karsinnoissa Tuukka Kotin manttelinperijänä joukkueen sisäpuolustuksen lukkona.

Tähän mennessä Madsen on pelannut Susijengissä 60 ottelua 5,7 pisteen, 3,2 levypallon ja 1,2 syötön ottelukeskiarvoin. Madsen kuului Susijengin arvokisakokoonpanoon vuoden 2022 EM-kisoissa Prahassa ja Berliinissä ja vuoden 2023 MM-kisoissa Okinawalla.

Lisätietoja: CB Andorran tiedote

Henkilöt

 
10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

Näytä lisää vastaavia