Alexander Madsen: ”Tavoitteena uran parhaat kisat ja uran paras kausi”

1.8.2023 10:50 Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.

Alexander Madsen on sopeutunut rooliinsa Susijengin kokeneiden pelaajien joukossa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Yleisesti tunnustetun käsityksen mukaan koripalloilija saavuttaa uransa huippuvuodet 27-32-vuotiaana, jolloin hänen taitotasonsa saavuttaa lakipisteensä, mutta hänellä on jäljellä vielä aimo annos nuoruuden urheilullisuutta.

Tammikuussa 28 vuotta täyttänyt Alexander Madsen kuitenkin kokee, että hänen tapauksessaan parhaat vuodet koripalloilijana ovat vielä edessä.

- Mulla on ollut uralla sen verran paljon rikkonaisia vuosia, että en ole ihan päässyt sille tasolle, mitä olen itseltäni odottanut. Toisaalta haluan katsoa asiaa positiivisen kautta: mulla on mielestäni aika hyvä käsitys siitä, missä asioissa voin kehittyä ja kropassakin on vielä vaikka kuinka paljon jäljellä, ”Mädi” hymyilee.

Tshekeissä ja Espanjassa vietettyjen varhaisten ammattilaisvuosien jälkeen Madsen teki suuren kehitysharppauksen vuosina 2019–22, jolloin hän kuului Latvian suurseura VEF Riian voimahahmoihin Viron ja Latvian yhteisliigassa sekä FIBA:n Mestareiden Liigassa.

Seuraava kehitysharppaus nähtiin viime syksynä, kun Madsen teki läsnäolonsa tiettäväksi AEK Ateenan paidassa Kreikassa.

- Alkukausi Ateenassa oli todella lupaava. Koin löytäneeni oman paikan joukkueessa ja Euroopassa. Vaatimustaso oli äärimmäisen kova, pääsin pelaamaan monipuolisesti sekä nelos- että vitospaikalla ja pelasimme joukkueena vaihtelevia puolustustapoja. Se oli monella tapaa ihanteellinen asema, Madsen palaa loka-marraskuun 2022 tunnelmiin.

- Oltuani pari kuukautta loukkaantuneena sivussa en saanut enää ihan hirveästi mahdollisuuksia päästä rytmiin. Loppukevät kuitenkin jo helpotti. Haettiin esimerkiksi voitto kotona Panathinaikosia vastaan, koin olevani kentällä omieni joukossa ja pystyväni auttamaan joukkuetta. Se kokemus ikään kuin asetti raamit sille, minne minun on jatkossa tähdättävä.

”Pelaan sitä roolia, mitä joukkue minulta tarvitsee”

Madsenin rakentaessa kansainvälistä seurajoukkueuraansa viimeksi kuluneen seitsemän kauden aikana on hän ollut Susijengissä paljon vartijana.

Kouvolan Poikien kasvatti teki Susijengi-läpimurtonsa kauden 2017–18 MM-karsintojen aikana Tuukka Kotin manttelinperijänä joukkueen korinalustan lukkona puolustuspäässä. Susijengissä kannettu vastuu näkyy nyt siinäkin, että yhtenä joukkueen kokeneimmista pelaajista Madsen on muiden kantavien ominaisuuksiensa lisäksi entistä enemmän johtaja kentällä.

- Koen edelleenkin opettelevani kommunikaatiota ja joukkuekavereille viestimistä. Oma pyrkimykseni on se, että kerron näkemykseni selkeästi ja lyhyesti, kuuntelen muita ja pyrin aina auttamaan kaveria. Tarkoitus on ylläpitää hyvää henkeä jengin tekemisessä ja pitää kommunikaatiokanavat auki, Madsen kertoo.

Susijengissäkin Madsen on tottunut monenlaisiin rooleihin. Seurajoukkuekauden aikaisissa karsintaotteluissa hän saattaa urakoida 20-25 minuuttia illasta iltaan Susijengin kantavana isona pelaajana, mutta hän pitää itse itselleen luontaisimpana tilanteena energian tuomisen vaihtopenkiltä.

- Siitä on keskusteltu paljon valmennuksen kanssa. Matsin ensimmäisten minuuttien aikana voin katsoa penkiltä, miten vastustaja reagoi mihinkin ja jos tulen kentälle vastustajan joukkuevirheiden ollessa täynnä, pääsen tuoreilla jaloilla sisään ja hakemaan helpot vaparit saman tien, hän kertoo.

- Totta kai pelaan sitä roolia, mitä joukkue multa tarvitsee. Samalla analysoin omaa pelaamistani koko ajan. Esimerkiksi EM-kisoissa olin aika paljon virhevaikeuksissa ja olen käyttänyt paljon aikaa sen miettimiseen, että miten voisin välttää niitä. Rohkenen kuitenkin olla sitä mieltä, että minusta on enemmän hyötyä jengille kentällä kuin penkillä.

Koko jengin tavoin Madsen on huomannut kesän kahden ensimmäisen harjoitusviikon aikana sen, että Susijengillä on hänen pelipaikallaan enemmän taitoa, urheilullisuutta ja kokoa kuin koskaan aikaisemmin. Entistä laajempi iso miehistö vapauttaa myös ”Mädin” peliä niin, että hän voi käyttää luontaista monipuolisuuttaan paremmin Susijengin hyödyksi. Asetelma muistuttaa monella tapaa Euroopan parhaita seurajoukkueita.

- Täytyy sanoa, että meidän treenit on muuttunut aika paljon. Meillä on pelissä sellaisia elementtejä, mitä Susijengillä ei perinteisesti vuosien aikana ole ollut. Voi sanoa, että on ollut aika kivaa ja vastustaja joutuu aika tarkkaan miettimään, miten meihin vastaa, hän hymyilee.

”EM-kisoja tuli prosessoitua tosi pitkään"

Viime syyskesän EM-kisoissa Madsen oli yksi yhdeksästä Susijengin arvokisaensikertalaisesta.

Kokemukset Prahan ja Berliinin EM-kentiltä jättivät Madsenin mieleen ikuisesti säilyvän muistijäljen. Ennen kaikkea ”Mädi” on käyttänyt aikaansa pohtien kaksijakoista puolivälieräottelua Espanjaa vastaan: kuinka lähellä jättiläisen kaataminen oli, mutta kuinka kauaksi se lopulta jäi.

- Tosi paljon olen miettinyt sitä, mitä olisimme voineet tehdä paremmin. Meillä kaikilla on edelleen sellainen fiilis, että Espanja olisi pitänyt klaarata. Tietenkin kaikki kunnia kuuluu Euroopan mestarille, mutta se matsi jäi isosti hampaankoloon, hän pohtii.

- Toisaalta Espanja-tappio oli arvokas kokemus siitä, kuinka pienestä kaikki voi olla kiinni. Oli myös aika opettavaista lähteä ensimmäistä kertaa uran aikana suoraan kisoista uuden jengin mukaan niin, että oli kaksi ja puoli viikkoa aikaa opetella uusi joukkue ja uusi systeemi. EM-kisoja tuli kaikkinensa prosessoitua tosi pitkään.

Alle kolmen viikon päästä Susijengi lähtee kirjoittamaan historiaa uudelleen, kun joukkue nousee Helsinki-Vantaalla Japania kohti vievään MM-kisakoneeseen. MM-kisojen häämöttäessä nurkan takana kertoo Madsen olevansa kunnossa ja motivoitunut.

- Tosi hyvää kuuluu. Olen kuntouttanut selkää rauhassa koko kesän ja olen saanut keskittyä kehittämään itseäni pelaajana ja koulimaan itseeni parhaaseen kuntoon MM-kisojen alkuun mennessä, Madsen kehuu.

- Pitkän kauden jälkeen keskityin antamaan selälle lepoa ja aloitin treenaamisen progressiivisesti. Selkä on tuntunut hyvältä ja nyt tavoitteena on saada ensiksi uran parhaat kisat ja sitten uran paras kausi.

Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Tampereen Nokia Areenalla Liettuan ja keskiviikkona 9.8. Espoo Metro Areenalla Viron. Liput otteluihin ovat myynnissä.

Henkilöt

 
23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

Näytä lisää vastaavia