Anniina Äijänen tietää nyt mitä huipulle pääseminen vaatii

2.5.2019 11:20 Neljän USA:n yliopistossa vietetyn kauden jälkeen Anniina Äijänen, 23, otti viime kesänä ensimmäisen askeleen ammattilaisena, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan liigassa Sedis Basquetin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle menestyksekäs, sillä se selvitti tiensä aina välieriin saakka ja samalla Äijänen sai vyölleen arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

Anniina Äijänen pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisena. (Kuva: Ville Vuorinen)

Sedis sijoittui runkosarjassa kolmanneksi ja pudotti pudotuspelien avauskierroksella Gipuzkoan otteluvoitoin 2-1. Toisella kierroksella vastaan tuli suurseuroihin lukeutuva Girona. Ensimmäisen ottelun Sedis hävisi selvästi 48-69, mutta toisessa sillä oli voiton avaimet käsissään.

Vielä 10 sekuntia ennen loppua Girona johti neljällä pisteellä, mutta Sedis pääsi iholle, kun Nuria Martinezia rikottiin epäurheilijamaisen virheen arvoisesti koria tehdessään ja hän nosti Sedisin pisteen päähän. Sedisillä oli vielä mahdollisuus voittaa ottelu, kun Yurena Diazia rikottiin peliajan täyttyessä ja hän pääsi vapaaheittoviivalle. Sedisin epäonneksi molemmat heitot menivät ohi ja näin Girona nappasi finaalipaikan 74-73-voitolla.

- Ensimmäisessä välierässä meillä ei ollut avaimia voittoon. Toiseen peliin paransimme puolustusta ja meillä oli parempi pelisuunnitelma. Lähdimme haastamaan heitä heti alusta saakka, ettemme joutuneet koko ajan olemaan takaa-ajajina. Lopputilanteet jäivät harmittamaan, sillä meillä oli mahdollisuudet voittaa peli. En tietenkään syytä meidän vapaaheittäjää, sillä olisimme voineet ratkaista aiemminkin. Oli kuitenkin hienoa kotiyleisön edessä pystyä haastamaan Girona ja se oli hieno tapahtuma, Äijänen palaa välierien tapahtumiin.

Anniina Äijänen sai tärkeää kokemusta jatkoa ajatellen. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kokonaisuudessaan Sedisin kausi oli kuitenkin hieno. Runkosarjan ja välieräpaikan lisäksi se selvitti tiensä myös Espanjan cupin, Copa de la Reynan, välieriin.

- Pitää olla tyytyväinen, että sai olla osana menestyvää joukkuetta. Se toi mukanaan uusia tilaisuuksia ja kokemuksia. Olen oppinut paljon ainakin pelikovuudessa ja saanut pelata sekä treenata erilaisten pelaajien kanssa ja oppia heiltä.

Äijänen kuului koko kauden Sedisin pelaavaan rotaatioon. Vaikka peliaikaa tuli ajoittain vaihtelevasti, taisteli hän kentällä keskimäärin noin 10 minuuttia tilastoiden keskiarvoikseen 2,5 pistettä ja 1,7 levypalloa. Samalla kausi toi perspektiiviä siitä missä ovat hänen kehityskohteensa.

- Nyt tiedän missä se maailman taso menee ja mitä sinne pääseminen vaatii, kun on pelannut Avenidan ja Gironan kaltaisia joukkueita vastaan. Tiedän mitä osa-alueita minun pitää pystyä parantamaan ja niihin panostetaan sitten kesällä.

USA:n yliopistosta Espanjan peli- ja elämänrytmiin

Ennen siirtymistään Espanjaan Äijänen pelasi ja opiskeli neljän vuoden ajan Xavierin yliopistossa USA:ssa. Yliopistokoris ja espanjalainen pelityyli vaativat Äijäseltä vähän totuttelua.

- Yliopistossa meillä oli hyvin tarkkaa, että piti pelata kuvioiden mukaan, mutta Espanjassa pelityyli oli vapaampi ja pelaajilla oli enemmän vapauksia. Minun pitää yrittää totuttautua entistä enemmän siihen, että asioita voi tehdä vapaammin.

Espanjan elämänrytmi vaati Äijäseltä hieman totuttelua. (Kuva: Ville Vuorinen)

Vaikka pelikentälle sopeutumisessa Äijäsellä ei ollut ongelmia, niin pelikentän ulkopuolella paikalliset tavat aiheuttivat hieman päänvaivaa.

- En ihan kaikkeen tottunut. Minulla oli vähän vaikeuksia, kun kaupat olivat kiinni siestan aikaan päivisin ja illallinen syötiin 21-23 aikaan. Siihen elämän rytmiin en ihan tottunut, mutta muuten kokonaisuudessaan meni kuitenkin ihan hyvin, Äijänen toteaa naureskellen.

Universiadit edessä kesällä

Tällä hetkellä Äijänen viettää hyvin ansaittua lepohetkeä, jonka jälkeen katseet siirtyvät jo kesällä siintäviin universiadeihin.

- Aluksi palaudutaan hieman henkisesti ja fyysisesti ja sitten aletaan hiljalleen taas treenata ja valmistautumaan universiadeihin. Kokoonnumme kesäkuun alussa ja on kiva päästä taas treenaamaan ja pelaamaan kavereiden kanssa ja pelaamaan kovia pelejä.

Äijäsen ensi kauden seurasta ei ole vielä tietoa, mutta hän ei aio kiirehtiä tilanteen kanssa.

- Nyt katsotaan rauhassa eri vaihtoehtoja ja valitaan niistä sitten, mikä olisi uran kannalta paras ratkaisu, paljastaa Äijänen.

Anniina Äijäsen kauden tilastot

Henkilöt

 
9.10.2020 20:52 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kolmikko aloittaa kautensa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.

6.10.2020 20:13 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds palasi hyvillä mielin Belgiaan – ”Hyvä paikka jatkaa uraa”

Kesken viime kauden belgialaisjoukkue Pepinsteriin siirtynyt Anissa Pounds jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Pounds aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa.

2.10.2020 19:42 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin ammattilaisura starttaa Italiassa – ”Toivottavasti pystyn kehittymään paljon”

Awak Kuier teki kesällä italialaisen Ragusan kanssa sopimuksen ja aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kuier antoi jo osviittaa siitä mitä tuleman pitää kauden alla pelatussa Supercupissa. Pelaaja itse lähtee kuitenkin jalat maassa kauteen.

1.10.2020 09:57 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

4.8.2020 08:57 Susiladies

Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

1.4.2020 14:09 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen sai peliinsä uusia elementtejä Ranskassa – ”Peliini tuli monipuolisuutta”

Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.

29.3.2020 15:34 Suomalaiset ulkomailla

Pirttisellä ja Kertillä positiiviset kaudet

Veera Pirttinen, 22, pelasi menneen kauden Islannissa Snæfell joukkueessa lukeutuen joukkueen kantaviin voimiin. Carolina Kert, 19, sen sijaan otti alkuvuodesta ensimmäisen hyppäyksensä ulkomaille vaihdettuaan HBA Märskyn Tallinna Ülikoolin joukkueeseen.

25.3.2020 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannalla ja Anissa Poundsilla vaiherikkaat kaudet

Roosa Lehtoranta, 22, pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla ja kuului belgialaisseura Antwerpen Giantsin avainpelaajiin läpi kauden. Anissa Poundsin, 27, kauteen sen sijaan mahtui käänteitä, kun hän aloitti kauden Saksan 2. Bundesliigassa Bergische Löwenissä, mutta siirtyi kesken kauden Belgiaan Pepinsterin joukkueeseen.

28.2.2020 13:03 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä nousujohteinen kausi Espanjassa – ”Olen kehittynyt kauden aikana paljon”

Espanjan Liga Femenina 2:n Ferrolissa pelaava Anniina Äijänen, 24, on parantanut joukkueen mukana peliään kauden edetessä. Tällä hetkellä nousijasuosikkeihin lukeutuva Ferrol liihottaa seitsemän ottelun voittoputkessa ja Äijänen on raivannut tiensä avausviisikkoon.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

Näytä lisää vastaavia