Anniina Äijänen tietää nyt mitä huipulle pääseminen vaatii

2.5.2019 11:20 Neljän USA:n yliopistossa vietetyn kauden jälkeen Anniina Äijänen, 23, otti viime kesänä ensimmäisen askeleen ammattilaisena, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan liigassa Sedis Basquetin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle menestyksekäs, sillä se selvitti tiensä aina välieriin saakka ja samalla Äijänen sai vyölleen arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

Anniina Äijänen pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisena. (Kuva: Ville Vuorinen)

Sedis sijoittui runkosarjassa kolmanneksi ja pudotti pudotuspelien avauskierroksella Gipuzkoan otteluvoitoin 2-1. Toisella kierroksella vastaan tuli suurseuroihin lukeutuva Girona. Ensimmäisen ottelun Sedis hävisi selvästi 48-69, mutta toisessa sillä oli voiton avaimet käsissään.

Vielä 10 sekuntia ennen loppua Girona johti neljällä pisteellä, mutta Sedis pääsi iholle, kun Nuria Martinezia rikottiin epäurheilijamaisen virheen arvoisesti koria tehdessään ja hän nosti Sedisin pisteen päähän. Sedisillä oli vielä mahdollisuus voittaa ottelu, kun Yurena Diazia rikottiin peliajan täyttyessä ja hän pääsi vapaaheittoviivalle. Sedisin epäonneksi molemmat heitot menivät ohi ja näin Girona nappasi finaalipaikan 74-73-voitolla.

- Ensimmäisessä välierässä meillä ei ollut avaimia voittoon. Toiseen peliin paransimme puolustusta ja meillä oli parempi pelisuunnitelma. Lähdimme haastamaan heitä heti alusta saakka, ettemme joutuneet koko ajan olemaan takaa-ajajina. Lopputilanteet jäivät harmittamaan, sillä meillä oli mahdollisuudet voittaa peli. En tietenkään syytä meidän vapaaheittäjää, sillä olisimme voineet ratkaista aiemminkin. Oli kuitenkin hienoa kotiyleisön edessä pystyä haastamaan Girona ja se oli hieno tapahtuma, Äijänen palaa välierien tapahtumiin.

Anniina Äijänen sai tärkeää kokemusta jatkoa ajatellen. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kokonaisuudessaan Sedisin kausi oli kuitenkin hieno. Runkosarjan ja välieräpaikan lisäksi se selvitti tiensä myös Espanjan cupin, Copa de la Reynan, välieriin.

- Pitää olla tyytyväinen, että sai olla osana menestyvää joukkuetta. Se toi mukanaan uusia tilaisuuksia ja kokemuksia. Olen oppinut paljon ainakin pelikovuudessa ja saanut pelata sekä treenata erilaisten pelaajien kanssa ja oppia heiltä.

Äijänen kuului koko kauden Sedisin pelaavaan rotaatioon. Vaikka peliaikaa tuli ajoittain vaihtelevasti, taisteli hän kentällä keskimäärin noin 10 minuuttia tilastoiden keskiarvoikseen 2,5 pistettä ja 1,7 levypalloa. Samalla kausi toi perspektiiviä siitä missä ovat hänen kehityskohteensa.

- Nyt tiedän missä se maailman taso menee ja mitä sinne pääseminen vaatii, kun on pelannut Avenidan ja Gironan kaltaisia joukkueita vastaan. Tiedän mitä osa-alueita minun pitää pystyä parantamaan ja niihin panostetaan sitten kesällä.

USA:n yliopistosta Espanjan peli- ja elämänrytmiin

Ennen siirtymistään Espanjaan Äijänen pelasi ja opiskeli neljän vuoden ajan Xavierin yliopistossa USA:ssa. Yliopistokoris ja espanjalainen pelityyli vaativat Äijäseltä vähän totuttelua.

- Yliopistossa meillä oli hyvin tarkkaa, että piti pelata kuvioiden mukaan, mutta Espanjassa pelityyli oli vapaampi ja pelaajilla oli enemmän vapauksia. Minun pitää yrittää totuttautua entistä enemmän siihen, että asioita voi tehdä vapaammin.

Espanjan elämänrytmi vaati Äijäseltä hieman totuttelua. (Kuva: Ville Vuorinen)

Vaikka pelikentälle sopeutumisessa Äijäsellä ei ollut ongelmia, niin pelikentän ulkopuolella paikalliset tavat aiheuttivat hieman päänvaivaa.

- En ihan kaikkeen tottunut. Minulla oli vähän vaikeuksia, kun kaupat olivat kiinni siestan aikaan päivisin ja illallinen syötiin 21-23 aikaan. Siihen elämän rytmiin en ihan tottunut, mutta muuten kokonaisuudessaan meni kuitenkin ihan hyvin, Äijänen toteaa naureskellen.

Universiadit edessä kesällä

Tällä hetkellä Äijänen viettää hyvin ansaittua lepohetkeä, jonka jälkeen katseet siirtyvät jo kesällä siintäviin universiadeihin.

- Aluksi palaudutaan hieman henkisesti ja fyysisesti ja sitten aletaan hiljalleen taas treenata ja valmistautumaan universiadeihin. Kokoonnumme kesäkuun alussa ja on kiva päästä taas treenaamaan ja pelaamaan kavereiden kanssa ja pelaamaan kovia pelejä.

Äijäsen ensi kauden seurasta ei ole vielä tietoa, mutta hän ei aio kiirehtiä tilanteen kanssa.

- Nyt katsotaan rauhassa eri vaihtoehtoja ja valitaan niistä sitten, mikä olisi uran kannalta paras ratkaisu, paljastaa Äijänen.

Anniina Äijäsen kauden tilastot

Henkilöt

 
16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.10.2019 14:45 Susiladies

Veera Pirttinen valmiina isoon rooliin Islannissa

Veera Pirttinen, 22, pelasi vahvan viime kauden Saksan Bundesliigassa ChemCats Chemnitzissä ja siirtyi täksi kaudeksi Islantiin Snæfell joukkueeseen. Pirttistä odottaa Islannissa iso rooli.

20.9.2019 17:27 Susiladies

Heta Äijänen ja Anissa Pounds valmiina kauteen Saksassa

Saksan koriskentillä nähdään tulevalla kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Heta Äijänen, 21, aloittaa toisen kautensa Bundesliigassa Donau-Riesissä ja Anissa Pounds, 26, pelaa sarjaporrasta alempana MSP Bergische Löwenin joukkueessa.

14.9.2019 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta aloittaa kautensa lauantaina – ”Vastuuta tulee paljon ja rooli on iso”

Kesällä belgialaisen Antwerp Giantsin kanssa sopimuksen tehnyt Roosa Lehtoranta, 22, aloittaa kautensa uudessa seurassaan lauantaina. Loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt Lehtoranta toivoo ehjää kautta.

25.4.2019 12:02 Susiladies

Kausi Islannissa oli Vilma Kesäselle hieno kokemus

Vilma Kesäsellä, 30, oli vahva kausi Islannin liigassa KR:n riveissä. Joukkueen taival päättyi välierissä, mutta Kesäselle kausi oli menestyksekäs ja hieno kokemus.

5.4.2019 12:15 Susiladies

Kausi Puolassa oli Annika Holopaiselle erilainen ja mielenkiintoinen kokemus

Annika Holopainen pelasi ensimmäisen kautensa Puolan kovassa pääsarjassa. Holopaisen kauteen mahtui paljon uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia.

2.4.2019 11:42 Susiladies

Vilma Kesänen hyvässä iskussa Islannin liigan pudotuspeleihin

Islannin liigan pudotuspelit pyörähtävät käyntiin Vilma Kesäsen KR:n osalta keskiviikkona, kun vastaan asettuu runkosarjan voittaja Valur. Otteluparissa on erityistä jännitettä, sillä kyseessä on paikallisottelu.

1.4.2019 12:57 Susiladies

Sofia Pelanderilla vahva kausi Ruotsissa

Sofia Pelanderin, 26, neljäs kausi Ruotsissa tuli päätökseen viime viikolla, kun Norrköping Dolphins putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kauden päättyminen otti koville, niin kokonaisuudessaan Pelanderin kausi oli positiivinen.

21.3.2019 14:36 Susiladies

Suomalaisnaiset onnistuivat hienosti Saksan Bundesliigassa

Naisten Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelasi peräti viisi suomalaispelaajaa. Vaikka joukkueiden kaudet olivat vaikeat, ylsivät pelaajat hyviin suorituksiin.

30.1.2019 19:52 NCAA

Viimeistä NCAA-kauttaan pelaava Elina Koskimies: ”Isompaa roolia ei saa ilmaiseksi”

American Universityä edustava Elina Koskimies on noussut neljässä vuodessa joukkueensa avainpelaajaksi. Tällä kaudella tähtäimessä on konferenssivoitto sekä NCAA-turnaus, sen jälkeen Euroopan ammattilaiskentät.

25.1.2019 12:14 Susiladies

Sofia Pelander nauttii pelaamisesta – ”Kaikki tuntuu hyvältä”

Sofia Pelander, 26, pelaa vahvaa kautta Ruotsin liigan Norrköping Dolphinsin riveissä. Kolmasti tällä kaudella kierroksen tähdistöjoukkueeseen valittu Pelander nauttii pelaamisesta, kun pelit kulkevat ja voittoja tulee.

30.12.2018 09:36 Susiladies

Helmi Tulonen nauttinut vastuusta Saksassa – ”Olen päässyt hyvin pelaamaan”

Ensimmäistä kauttaan ammattilaisena pelaava Helmi Tulonen, 20, on ollut Saksan Bundesliigassa pelaavat Saarlouis Royalsin valopilkkuja tällä kaudella. Tulonen on ottanut heti ison roolin joukkueessa ja myös tulosta on tullut.

19.12.2018 14:36 Haastattelu

Tulokaskauttaan NCAA:ssa pelaava Lotta-Maj Lahtinen: ”Itsevarmuus on avain”

HBA:n peliasu vaihtui kesän aikana Georgia Techin paitaan, kun Lotta-Maj Lahtinen lähti Atlantaan tavoittelemaan unelmaansa ja keräämään kokemusta kansainvälisiltä koripallokentiltä. Nyt 19-vuotiaalla Lahtisella on takanaan kymmenen ottelua Yhdysvaltojen arvostetuimmassa yliopistosarjassa NCAA:ssa.

15.11.2018 12:19 Susiladies

Veera Pirttinen sopeutunut nopeasti Bundesliigan vaatimuksiin

Veera Pirttinen, 21, pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla ammattilaisena, kun hän teki kesällä sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan ChemCats Chemnitzin kanssa. Vaikka joukkueen alkukausi on ollut vaikea, on Pirttinen aloittanut ammattilaisuransa hienosti.

6.10.2018 13:51 Susiladies

Anniina Äijänen ja Anissa Pounds tällä kaudella Espanjan kovissa sarjoissa

Anniina Äijänen, 23, ja Anissa Pounds, 25, ottavat ensimmäiset askeleensa ammattilaiskentillä Espanjassa. Äijänen teki pääsarjajoukkue Sedis Basquetin kanssa kesällä sopimuksen ja Pounds edustaa tulevalla kaudella Liga Femenina 2:ssa pelaavaa Club Maristas Corunaa.

5.10.2018 13:35 Susiladies

Annika Holopainen uudenlaisessa roolissa Puolassa

Annika Holopainen, 25, aloittaa toisen kautensa Euroopan ammattilaiskentillä, kun hän siirtyi kesällä kovaan Puolan sarjaan Politechnika Gdanskin joukkueeseen. Viime kauteen verrattuna Holopainen lähtee kauteen erilaisista asetelmista, sillä tällä kertaa hän on joukkueen kokenutta kaartia.

29.9.2018 10:16 Susiladies

Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa – Janne Hänninen aloittaa Uppsalan päävalmentajana

Sofia Pelander ja Janne Hänninen ovat tällä kaudella suomalaisedustajat Ruotsin liigassa, kun Pelanderilla käynnistyy neljäs kausi Norrköping Dolphinsin joukkueessa ja Hänninen aloittaa ensimmäisen kautensa Uppsala Basketin päävalmentajana.

27.9.2018 17:20 Susiladies

Bundesliigassa vahva Susiladies-edustus

Saksan Bundesliiga pyörähtää käyntiin viikonloppuna ja sarjassa nähdään tällä kaudella ilahduttavasti peräti viisi suomalaispelaajaa.

Näytä lisää vastaavia