Anton Mirolybov palaa Saksan ProA-sarjaan: ”Saksa on minulle jo kuin toinen koti”

30.6.2017 Viime kaudella Saksan ProB-liigassa Leipzig Uni-Rieseniä valmentanut Anton Mirolybov palaa ProA-sarjaan Kirchheim Knightsin päävalmentajana. Yhdeksättä kautta Saksassa valmentava Mirolybov pitää suomalaisen valmennuksen tasoa korkealuokkaisena.

Anton Mirolybov pääsee tutustumaan jälleen uuteen saksalaiskaupunkiin Kirchheim Knightsin päävalmentajana. Kuva: Oma Design

 

Vuonna 2005 ensimmäistä kertaa saksalaisen joukkueen (Mitteldeutscher BC) valmennustiimissä ollut Anton Mirolybov siirtyy Saksan ProA-liigassa pelaavan Kirchheim Knightsin päävalmentajaksi. Sopimus on mallia 1+1.

Viime kaudella Mirolybov liittyi Leipzig Uni-Riesenin valmentajaksi kesken kauden. Vaikka joukkueen olisi pelillisten meriittien perusteella pitänyt säilyä sarjassa, se putosi talousvaikeuksien vuoksi sarjaporrasta alemmas.

– Ajattelin jo, että ehkä Saksasta ei löydy hommia. Sitten Kirchheimistä vanha valmentaja purki sopimuksen ja heitin heille hakemusta pöytään. Vanhan managerini suositusten kautta, he alkoivat olla kiinnostuneita. Pääsimme viime maanantaina siihen tilanteeseen, että aloimme pohtia sopimuksen yksityiskohtia.

– Olen tästä mahdollisuudesta äärimmäisen iloinen. ProA on täysiammattilaissarja, joka on kehittynyt valtavasti. Se on nykyään niin kova sarja, että helpoin tapa päästä sinne on löytää ProB:stä organisaatio, mikä haluaa nousta.

Mirolybov kertoo nauttivansa Saksasta, ja erityisesti maan urheilukulttuurista, jonka juuret ovat työntyneet jalkapalloareenoilta kohti koripalloparketteja.

– Fanit ovat positiivisella tavalla fanaattisia, ja peleissä on paljon tunnelmaa. Oman värinsä tuo se, että ProA:ssa on ensi kaudella suomalaisväriä kolmessa eri joukkueessa. Se tuo yhteistyötä ja varmasti mielenkiintoisia kohtaamisia kauden aikana.


 

Kirchheim Knights sijoittui viime kaudella ProA-sarjassa neljänneksi. Mirobylov kertoo, että Kirchheimin organisaatio ei kuulu ProA:n suurseuroihin. Kyseessä on perheorientoitunut pieni yhteisö Stuttgartin vieressä.

– Kyseessä on hyvin hoidettu seura. Pystyn vaikuttamaan asioihin, mutta tiedän kuitenkin perspektiivin. Se sopii omaan tilanteeseen erinomaisesti. Joukkue on pelannut äärimmäisen hyvin kun tietää, että heidän resurssit ja budjetti eivät ole sarjan kärkitasoa.

Mirolybov toivoo saavansa ehjän kauden, jotta pääsisi siihen tilanteeseen, että seura käyttäisi myös valmentajan optiovuoden hyväkseen. Valmentaja on tyytyväinen myös siihen tilanteeseen, että pääsee rakentamaan joukkueen alusta asti itse.

– ProA:ssa on sellainen sääntö, että kentällä pitää olla koko ajan kaksi saksalaista pelaajaa, eli pitää olla hyvät saksalaiset. Viime kaudella joutui oppimaan siihen, että pelasi vierailla palikoilla. Nyt yritän vaikuttaa joukkueeseen niin paljon kuin pystyn. Haluan tehdä omanlaiseni joukkueen.

Mirolybov kertoo saaneensa viime kaudella suurimman oppinsa siinä, että heittää itsensä täysillä kehään.
– Kun saa pelaajista täysillä kaiken irti, sitä kautta tulee tuloksia. Ei sitä kannata juurikaan miettiä kentän ulkopuolisia asioita, vaan pitää laittaa pelillinen puoli kuntoon.


 

Hatunnosto suomalaiselle valmennusosaamiselle


 

Mirolybov kokee, että suomalainen koripallovalmennus kulkee erittäin hyvällä tasolla, mikä näkyy myös kansainvälisessä arvostuksessa.

– Juniorimaajoukkueet kertovat jo siitä (hyvästä tasosta). Haluan nostaa hattua nuorten valmentajille ja muille. Mitä olen Saksan tilannetta pystynyt seuraamaan, siellä on huomattavasti enemmän pelaajia ja hyviä, fyysisiä tyyppejä. Suomessa taas osataan opettaa koripalloa järkyttävän hyvin. Me emme itse edes aina tajua miten hyviä olemme.

– Olen ylpeä ja kiitollinen siitä, että olen suomalaisen valmennuskoulutuksen tulosta. Pitää vaan uskaltaa pitää lippua korkealla.

Suomen Korisliigan ja Saksan ProA-sarjan tasot Mirolybov näkee todella lähellä toisiaan.

– Väitän, että Suomessa taktinen osaaminen tai taktinen peli on hieman kypsemmällä tasolla, kun taas Saksassa peli on fyysisempää ProA-sarjassa. Moni amerikkalainen tulee pelaamaan ProA:an sillä mentaliteetilla, että he hankkivat sopimusta ykkös-Bundesliigaan. Korisliiga on samankaltaisessa tilanteessa.

Henkilöt

 
21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

12.5.2018 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Iisalo siirsi finaalitappion jälkeen katseet jo kohti Bundesliigaa

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentaman Crailsheim Merlinsin upea kausi Saksan ProA:ssa jäi ilman lopullista kirsikkaa kakun päältä, kun Crailsheim taipui kahden ottelun finaalisarjassa Vechtalle yhteistuloksin 158-165. Finaalipaikka kuitenkin riitti jo nostamaan Crailsheimin ensi kaudeksi Bundesliigaan ja valmentajakaksikon katseet ovat jo tiukasti tulevassa

5.5.2018 20:59 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella kasvattava kausi

Annika Holopaisen, 25, debyyttikausi ammattilaiskentillä päättyi ikävästi Saksan Bundesliigan finaalitappioon. Karvaasta kauden päätöksestä huolimatta Holopainen katsoi kautta positiivisin mielin.

4.5.2018 15:00 Haastattelu

Huffin Frankfurt yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Shawn Huffin ja Gordon Herbertin Frankfurt Skyliners selvitti tiensä Saksan Bundesliigan pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena. Pudotuspeleissä vastaan asettuu kovin mahdollinen haaste, kun se kohtaa runkosarjan ykkösjoukkue Bayern Münchenin.

3.5.2018 15:16 Suomalaiset ulkomailla

Nousu ei tyydyttänyt Iisalon joukkueen menestysnälkää – finaalit edessä viikonloppuna

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins juhli viikonloppuna nousua Saksan ProA-liigasta Bundesliigaan. Edessä siintää kuitenkin vielä viikonloppuna pelattava finaalisarja Vechtaa vastaan.

30.4.2018 Haastattelu

Ahosen ja Madsenin kaudet jättivät hampaankoloon

Roope Ahosen kausi Ourensen joukkueessa Espanjan LEB Orossa ja Alexander Madsenin urakka Tshekin liigan USK Prahassa tulivat päätökseen viikonloppuna. Sekä Ahosen että Madsenin kaudesta löytyi sekä hyviä että mieltä kaihertaneita asioita.

26.4.2018 Haastattelu

Holopainen valmiina finaaleihin – Iiskolalle jäi kaudesta paljon oppia

Annika Holopaisen kausi jatkuu viikonloppuna Bundesliigan finaaleilla, kun Wasserburg jahtaa kuudetta peräkkäistä Saksan mestaruuttaan. Evita Iiskolan kausi sen sijaan päättyi viime viikonloppuna, kun joukkue hävisi Kakkosbundesliigan finaaleissa Wolfenbüttelille. Pettymyksestä huolimatta Iiskolalle jäi käteen kaudesta paljon positiivisia asioita.

12.4.2018 Haastattelu

Mäkitalon ja Grönbergin kaudet päättyivät pettymykseen

Saksan Bundesliigassa pelaavan Anni Mäkitalon kausi Donau-Riesin joukkueessa päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja sarjaporrasta alempana pelaavan Camilla Grönbergin taival Bad Homburgin kanssa päättyi välierissä.

9.4.2018 Haastattelu

Salinille ja Koposelle jäi jossiteltavaa Euroliigasta

Petteri Koposen ja Sasu Salinin urakka Euroliigassa päättyi runkosarjaan, kun sekä Barcelona että Malaga jäivät pudotuspelien ulkopuolelle. Molemmille jäi Euroliigasta hieman hampaankoloon.

6.4.2018 Haastattelu

Iisalon ja Vertion Crailsheim taistelee noususta Bundesliigaan – Mirolybovilla ja Janssonilla opettavainen kausi

Saksan ProA-liigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja suomalaisittain runkosarja oli varsin monimuotoinen. Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins ylsi seurahistorian parhaaseen runkosarjasuoritukseen, Anton Mirolybovin käskyttämä Kirchheim Knights jäi niukimmalla mahdollisella tavalla ulos pudotuspeleistä ja Daniel Janssonin luotsaaman OrangeAcademy Ulmin kohtaloksi tuli pudota sarjasta.

Näytä lisää vastaavia