BC Nokian Henri Hirvikoski: ”Tämä on iso asia koko Nokialle”

9.4.2016 Sarjanousija BC Nokia vastasi koripallokauden suurimmasta yllätyksestä, kun se tiputti hallitsevan mestarin ja runkosarjan selvän ykkösen Joensuun Katajan viemällä puolivälieräsarjan nimiinsä voitoin 3-1. Joukkueen taisteluasenteen ilmentymä Henri Hirvikoski tietää, että joukkue on edelleen altavastaajan asemassa, mutta missään nimessä BC Nokia ei lähde välieriin nöyristelemään.

BC Nokian Henri Hirvikoski on tottunut joukkueessaan kantamaan puolustuksen johtajan roolia...

...sekä myös joukkueen sytyttäjän viittaa. Pudotuspeleissä mies on onnistunut molemmissa...

...tehtävissä loistavasti, eikä BC Nokia lähde välieriinkään nöyristelemään, tuli vastaan sitten mikä tahansa joukkue. Kuvat: Mikko Pitkänen & Erkki Hautaviita

- Me ollaan edelleen runkosarjan kahdeksanneksi sijoittunut joukkue. Kyllä mä näkisin että olemme edelleen ”underdogs”, altavastaajia näissä pudotuspeleissä, toteaa BC Nokian kasvatti ja nykyisellä pysähdyksellään toista kauttaan näätäpaidassa pelaava 29-vuotias Henri Hirvikoski.

Jalat ovat tukevasti maassa niin BC Nokian joukkueella kuin Hirvikoskellakin. Korisliigan perustoja järisyttänyt 3-1 –voitto puolivälierissä Joensuun Katajasta voisi heilauttaa heikompipäisemmän keltanokan ajatukset jo mestaruusjuhliin, mutta näin ei ole Nokialla käynyt.

Sarjanousija BC Nokiaa kuvailtiin jo ennen kauden alkua vähän epätavalliseksi nousijajoukkueeksi, sillä edellä mainittuja keltanokkia joukkueen riveistä löytyy hyvin vähän. Kevään kuumissa peleissä nokialaisten pelaamisessa on noussut esille tuo kokemus. Pelaajat tunnistavat roolinsa, eivät yritä tehdä kentällä liikaa, eivätkä etenkään yksin. Tähän asti on päästy joukkueena, eikä sitä reseptiä ole syytä kadottaa.

- Sillä on huima merkitys meidän onnistumisille, että meiltä löytyy useita kokeneita ja myös mestaruuden voittaneita pelaajia. Se on aika iso juttu, että penkiltä löytyy kaiken nähneitä ja kokeneita kavereita kuten Antti Nikkilä ja Joni Harjula, Hirvikoski toteaa.

Toinen iso tekijä näätäpaitojen menestyksessä on ollut Nokian palloiluhallin äänekäs kotiyleisö ja fanien kasvattama itseluottamus. Puolivälieräsarjan ratkaisevassa ottelussa palloiluhallin lehterit pullistelivat täysinä ja meteli päätössummerin soidessa oli sanoinkuvaamaton.

- Ei se kaikista isoin stadion ole, mutta kun tiiviiseen tilaan saadaan iso määrä ihmisiä pitämään meteliä, saadaan siitä aika lämmin tunnelma, Hirvikoski pyörittelee.

- Ja kyllä tämä koko juttu on ollut iso asia Nokialla. Kaikille seuran ympärillä työskenteleville, entisille seuratoimijoille ja nykyisille talkoolaisille tämän kyllä suo. Se puhdas ilo mikä heistä välittyy, se on todella hieno juttu.

Katajan kaatamisen pohjapiirrokset

Se, miten BC Nokia välieriin asti tiensä selvitti, ei lopulta ollut sellainen ”ihme” mitä tässäkin jutussa on jo ehditty maalailemaan. Sarjanousijan riveistä löytyy, kuten todettua, kokeneita ja paljon nähneitä kotimaisia pelimiehiä sekä kovan luokan vahvistuksia.

BC Nokia on jo pelkästään pelaajalistansa puolesta ehkä ikävin mahdollinen vastustaja Joensuun Katajalle. Sentterikaksikko Dragan Labovic – David Kravish loi valtavia ongelmia Katajan ison pään laihalle rotaatiolle ja vastaavasti Teemu Rannikolle löytyi useampikin näätäpaitainen päällystakki.

- Jos otan itseni esimerkiksi, niin tilanne on kuitenkin se, ettei tässä tarvitse hirveästi enää todistella mitään pelaajana. Voi lähteä tekemään niitä asioita missä on hyvä ja muilta osin toteuttamaan joukkueen pelisuunnitelmaa, Hirvikoski avaa.

- Sama juttu on esimerkiksi Harjulalla. Ei sekään sinne kentälle juoksemaan mene, kun eihän hän ole sellaista juoksijatyyppiä.

Palasen kunniaa ansaitsee myös BC Nokian valmennusjohto. Kauden aikana lopullista muotoaan pitkään hakenut kokoonpano saatiin Nokialla vihdoin lukkoon muutama viikko ennen runkosarjan päätöstä. Samalla valmennusjohto serbi Oliver Vidinin johdolla pääsi keskittymään joukkueen pelaamisen viimeisten kehitysaskelten maaliin ohjaamiseen.

Helpoimman kautta paikka pudotuspeleihin ei kuitenkaan tullut, vaan BC Nokia joutui taistelemaan tiensä runkosarjan kahdeksannelle sijalle vielä päätöskierroksen ottelussa Helsinki Seagullsia vastaan. Seagulls kaatui tiukan taistelun jälkeen ja Nokian palloiluhallin yleisö sai omalla tavallaan esimakua kevään kovimmista otteluista.

BC Nokia oli valmis kääntämään tiukat taistelut nimiinsä, kuten kävi Kataja-sarjan neljännessä ottelussa Labovicin ja serbitakuri Vuk Malidzanin pussittaessa ottelun ratkaisseet vapaaheitot pussin pohjalle. Ison osan pudotuspelien onnistumisista Hirvikoski sysää kuitenkin valmentajien suuntaan.

- Rantasen Ilpo teki fantastisen työn katsoessaan videoita ihan järjettömiä määriä ja tehdessään pelaajille loistavat ”scoutit” Katajasta. Kauden edetessä päävalmentaja Oliver Vidin on ehkä oppinut luottamaan vielä vähän enemmän ”Ipeen” ja tuo luottamus kantaa nyt hedelmää, Hirvikoski paljastaa.

- Vidin tulee vähän sellaisesta ”macho” –kulttuurista, missä luotetaan tosi paljon omaan itseensä. Siinä missä meillä kaikilla on omat vikamme, on Vidin ehkä huomannut että Rantanen tuo tähän yhtälöön todella paljon miehen omaa valmennustyyliä täydentäviä asioita.

Hyvän työn tehneet valmentajat antavat pelaajille työkaluja joiden avulla pelisuunnitelman toteutus parketilla helpottuu. Niin hyökkäyspäässä kuin puolustuspäässäkin, mutta Katajan tasoista joukkuetta vastaan etenkin puolustuspään kurinalaisuus ja pelaajien sitoutuminen samaan pelisuunnitelmaan ovat elintärkeitä osia tiellä onnistumiseen.

- Pudotuspeleissä ottelusta toiseen siirtyessä valmistautuminen ja se oma ”gameplan” sekä siihen sitoutuminen nousevat ehdottomasti todella korkeaan arvoon, Hirvikoski vakuuttaa.

- Kun työ on tehty otteluiden välissä riittävän hyvin, on pelaajien vähän helpompi reagoida pelin sisällä ja samalla toteuttaa etenkin puolustuksessa niitä sovittuja asioita joihin on kiinnitetty jo ennen ottelua paljon huomiota. Tässä me olimme todella hyviä.

”Tämän jälkeen tavoitteena finaalit”

Nälkä kasvaa syödessä. Tuo vanha sanonta pitää urheilun saralla lähes poikkeuksetta paikkansa, eikä BC Nokia ole tässä tapauksessa yksi noista poikkeuksista. Joukkueen sisällä meininki on kuitenkin kaikkea muuta kuin jännittynyt, eivätkä ajatukset ole karanneet vielä liian kauas tulevaisuuteen.

Nöyristelemään nokialaiset eivät välieriin silti missään nimessä ole lähtemässä.

- Kyllä se niin on, että tämän jälkeen tavoitteena on finaalit. Tiedostetaan kuitenkin se tosiasia, että olemme edelleen altavastaajia, mutta tavoitteena on paikka finaaleissa, Hirvikoski niputtaa.

BC Nokian temppu tämän kevään pudotuspeleissä on jo itsessään erittäin kova saavutus, mutta osoittaa samalla koripallon äärimmäisen kauneuden. Voit olla paperilla miten kova altavastaaja tahansa, mutta nimet paperilla eivät merkitse mitään sillä hetkellä kun pallo irtoaa ylösheittoon ja pelaajat pistävät itsensä likoon toistensa ja koko paikallisen yhteisön puolesta.

Kahdeksannelta sijalta pudotuspeleihin lähtenyt BC Nokia on osoittanut pelaamisellaan sen, että jokainen pudotuspeleihin selvinnyt joukkue on nykyään niin kova, ettei yhtäkään joukkuetta ole varaa lähteä aliarvioimaan. Joukkueen sisällä tilanne on ehtinyt naurattamaankin ryhmän kokeneempia yksilöitä.

- Nikkilän Antti taisi bussissa sanoa kolmannen ottelun jälkeen, että ihan turhaan on koko runkosarja stressattu sijoitusta sarjataulukossa kun ei niillä peleillä ole näköjään mitään väliä, Hirvikoski naurahtaa.

- Samalla me muut ollaan oltu tosi innoissamme Harjulan Jonin puolesta. Se on oikeasti tosi kiva juttu, että uransa jo kertaalleen haudannut pelimies saa vieläkin noin paljon vilpitöntä iloa koriksen pelaamisesta.

Välieriin ainakin sillä paljon puhutulla paperilla altavastaajana lähtevä BC Nokia on osoittanut jo nyt olevansa valmis kaatamaan joukkueen kuin joukkueen myös vieraskentällä. Kotonaan Nokian palloiluhallissa näätäpaidat ovat yksi vaikeimmin kaadettavista ryhmistä ja tämän tietää myös Hirvikoski.

- Se on se ajatusmaailma millä me lähdetään välieriin. Yksi vierasvoitto pitää hakea. Sen jälkeen pidämme kotihallimme koskemattomana, niin paikka finaaleissa on meidän, Hirvikoski naulaa.

- Kotiyleisön tuki ja henki joukkueen sisällä on niin hyvä, että se tuo meille valtavasti itseluottamusta. Ryhmän sisäinen rento fiilis ja kotiyleisön tuoma raivoisa kannustus, ne kantavat meitä eteenpäin.

 
29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

13.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

19.1.2017 Haastattelu

Ville Kaunisto: ”On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen”

Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

7.1.2017 Haastattelu

Vilppaan Desmond Williams: ”Fanimme saavat jokaisen hallin tuntumaan kotikentältä”

Salon Vilppaan Desmond Williams, 25, on tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen koripalloympyröissä jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Southern Connecticut -yliopiston kasvatti kertoo, että hänen ja joukkueensa runkosarjassa saavuttama menestys on tullut hänelle hienoisena yllätyksenä.

12.12.2016 Haastattelu

Teemu Rannikko: ”Näissä peleissä kyse on koko joukkueen panoksesta”

Kataja Basket on voittanut pelaamistaan Mestarien liigan otteluista puolet ja hakenut vierasvoitot muun muassa Israelista ja Turkista. Joensuulaiset ovat viime vuosina kaataneet useita Euroopan huippujoukkueita, mutta Teemu Rannikko ei suostu pitämään joukkuetta yllättäjänä.

11.11.2016 Haastattelu

Matias Ojala: ”Saatiin heti alkukaudesta itseluottamus kohdilleen”

Moni ennakoi Salon Vilppaalle vaikeaa uudelleenrakennuskautta sen jälkeen, kun kevään 2016 menestysryhmä hajosi yhtä rotaatiopelaajaa lukuun ottamatta kokonaan. Syöksyyn sijaan Vilpas viihtyy marraskuun ensimmäisen kolmanneksen jälkeen runkosarjan kakkossijalla. Suurimpia syitä salolaisten vahvaan syksyyn on parasta kauttaan pelaava Matias Ojala, 27.

2.11.2016 Haastattelu

Raymond Cowels: ”Olemme määrätietoinen, epäitsekäs ja yhtenäinen joukkue”

Korisliiga-kausi 2016-17 on alkanut kaikki kuusi otteluaan voittaneen Helsinki Seagullsin merkeissä. Nimivahvan, iskukykyisen ”lokkiparven” johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Raymond Cowels III, 25, joka löytää lukuisia loogisia syitä joukkueensa vahvalle alkukaudelle.

Näytä lisää vastaavia