Bisons löysi kolmosjyvän, mestaruus katkolla loimaalaisille keskiviikkona

13.5.2013 21:29 Kaukoheittopeli oli Bisonsille vaikeaa myös Korisliigan finaalien kolmannessa osaottelussa Loimaalla, mutta hallitseva mestari löysi jyvänsä viimein kiihkeän ottelun ratkaisuhetkillä. KTP:n 11 pisteen vierasjohto haihtui savuna ilmaan, kun Bisons sai puolustuksensa lukkoon, vastahyökkäyspelinsä kuntoon sekä viime minuuttien hurmoskolmoset uppoamaan. Bisons haki mestaruuden katkolle 84–73 (34–39)-voitollaan.

Mikko Koivisto laittoi ranteen laulamaan, kun Bisons vei mestaruuden katkolle.

Jeb Ivey jatkoi ilmiömäistä kolmosputkeaan ja nousi yhden onnistumisen päähän perättäin onnistuneiden vapaaheittojen Suomen ennätyksestä.

Sefton Barrettin KTP hallitsi peliä kolmannen jakson puoleenväliin asti.

Kimmo Muurisen anime-lonkerot hakivat tukun taistelupalloja Bisonsille kolmannen jakson lopulla.

Ryan McDade teki tarkkaa työtä vapaaheittoviivalta ja pimensi Devonne Gilesin kahteen pisteeseen.

Finaalisarja siirtyy keskiviikoksi Kotkan Karhuvuoren Steveco Areenalle. Kuvat: Tytti Nuoramo.

Bisons kuittasi viime kevään Suomen mestaruutensa ehjällä joukkuepuolustuksella, Suomen tehokkaimmalla vastahyökkäyspelillä sekä ilmiömäisellä kolmospommituksella. Hallitsevan mestarin ”pyhästä kolminaisuudesta” ei ollut kuitenkaan pienintäkään havaintoa kuusi ja puoli minuuttia ennen kolmannen finaalin loppua, kun KTP pakotti loimaalaiset aikalisälle 39–50-vierasjohdossa.

 

Loimaalaiset ovat kuitenkin lyöneet leimansa pääsarjahistoriaan joukkueena, joka ei suostu antautumaan vaikeassakaan paikassa. Ja jälleen kerran Bisons osoitti tasonsa selkä seinää vasten.

 

Aikalisänsä jälkeen Bisons pysäytti pari kotkalaishyökkäystä kuin seinään Kimmo Muurisen ja Martin Zenon johdolla. Koivisto ja Muurinen virittelivät tulta loimaalaisyleisössä vastapallokolmosillaan, ja kun jyvä viimein asettui kohdalleen, mikään ei enää pysäyttänyt ”Piisonien” rynnistystä.

 

Kolmannen jakson viimeiset kuusi minuuttia päättyivät Bisonsin hyväksi 15-3. Ratkaisu alkoi kypsyä neljännen jakson puolessavälissä, kun Matti Nuutinen kairasi ensiksi nurkkakolmosellaan kotijoukkueen pisteen johtoon, ja hetkeä myöhemmin Mikko Koivisto päätti kaksi nopeaa vastahyökkäystä kolmen pisteen heittoihin. Bisons-johto oli kahdeksassa pisteessä ja Kotkalla siipi maassa.

 

– KTP sai meidän hyökkäyksen todella nihkeäksi ja hitaaksi hyvän alun jälkeen, ja meillä meni koko homma yksinyrittämiseksi. Sitten kun saatiin pari nopeaa hyökkäystä alle ja eka kolmonen upposi, oli rento olo lähteä upottamaan seuraavia, Bisonsille viisi kolmosta upottanut Mikko Koivisto (17/4) mietiskeli.

 

Finaalien ensimmäisessä kahdessa ottelussa Koiviston yhdeksästä kolmen pisteen heittoyrityksestä tiensä pussin perukoille löysi vain kaksi. Maajoukkuemies löysi heittonsa parhaaseen mahdolliseen aikaan.

 

– Joskus kun on oikein hyvä päivä, tuntuu siltä, että pallo menee sisään vaikka vain vähän viskaisisi sinne päin. Tänään ei ollut ihan sellainen päivä, mutta kyllähän se makealta tuntui kun pari ratkaisevaa meni sisään, naurahti Koivisto.

 

Muurinen herätti laumansa

 

KTP sai peliin huonon alun, kun Bisons kaasutti kolmessa minuutissa 12-4-johtoon, mutta seuraavan runsaan kahden jakson ajan KTP oli kuskin paikalla ja tiesi mitä teki. Kotkalaiset tukkivat Bisonsin väylät korille, pitivät loimaalaisheittäjät epätasapainossa ja huolehtivat siitä, ettei Martin Zeno pääse juoksemaan kenttää.

 

Bisonsin loppurynnistys rakentui lopulta hyvin pienistä asioista; yksittäisistä levypalloista, hieman huolellisemmasta joukkuepuolustuksesta, ylimääräisistä syötöissä ylivoimahyökkäyksissä.

 

– Me olimme kahden ja puolen jakson ajan se joukkue, joka määräsi suunnan ja tahdin, ja saimme jopa pari helppoa koria juostua. Kun Bisons alkoi pikku hiljaa hivuttautua kantaan, en tiedä, alkoiko sitten edellisen pelin heikko hyökkäyksemme puristamaan, KTP:n päävalmentaja Sami Toiviainen pyöritteli.

 

– Ei Bisons tehnyt tänään mitään sellaista, mihin emme olisi olleet valmistautuneet. Ei kai tule kenellekään yllätyksenä, että jos vedämme layupin ohi ja Martin Zeno saa puolustuslevypallon, mitä siinä tapahtuu. Sitten vielä pari Koiviston kolmosta koviin paikkoihin, niin pelihän oli jo aika lailla siinä.

 

Ennen loppurynnistystään Bisons tarvitsi kuitenkin kentälle unilukkarinsa. Yhdentoista pisteen takaa-ajoasemassa Bisonsin ”X-tekijä” oli uransa kolmatta Suomen mestaruutta metsästävä Kimmo Muurinen (5/5), joka upotti kaksi pelitilanneheittoaan ja ulotti lonkeroillaan tuiki tärkeitä irtopalloja joukkueelleen.

 

– Kimmo oli painonsa arvoinen kullassa. Kun menen täältä lehdistötilaisuudesta pukuhuoneeseen, hän on pelaaja, jota kiitän kaikkein ensimmäiseksi. Hän antoi meille sen kipinän, jota tarvitsimme kääntääksemme ottelun. Hän pelasi kuin vanhaan aikaan, Bisons-luotsi Gibson iloitsi.

 

Bisonsilla kollektiivinen tasonnosto

 

Lopulta koko biisonilauma oli ottelua ratkaistaessa yhtenäinen sankarien vitja.

 

Martin Zeno (16/10/5 syöttöä) näytti pitkään jäävän Sefton Barrettin (23/9/4 syöttöä/3 riistoa) varjoon, mutta neljännen jakson nopeat hyökkäykset ja pallonriistot käänsivät vaakakupin Zenon puoleen.

 

Ryan McDade (13/5) jatkoi niskalenkkiään Devonne Gilesistä (2/7), joka sai virkaveljensä karhunhalauksen siimeksestä aikaiseksi yhden ainoan pelitilannekorin. Viime kevään finaaleissa kaikki 26 vapaaheittoyritystään rautoihin takonut McDade säkitti maanantaina kuudesta heitostaan viisi.

 

Jeb Ivey (18/3/6 syöttöä) paransi puolestaan suoritustaan jo kolmannessa perättäisessä ottelussa. Bisonsin päästessä viimein kolmannella jaksolla nelistämään kenttää porhalsi Ivey seitsemän peninkulman saappailla karkuun KTP-pelinrakentaja Bojan Sarcevicilta (8/3/5 syöttöä).

 

Ivey upotti kolmosen pussiin jo 157. perättäisessä ottelussa sekä nousi kahdeksalla onnistuneella vapaaheitollaan yhden heiton päähän Hanno Möttölän ja Kalevi Pietikäisen hallussaan pitämästä, 48 onnistuneen perättäisen vapaaheiton Suomen ennätyksestä.

 

– Meillä oli omat vaikeutemme, mutta painotin jätkille, ettei meidän ole pakko keksiä pyörää uudestaan. Pysyimme perusasioissa, teimme pari hienosäätöä ja pikku hiljaa Mikko, Jeb ja Martin saivat pelinsä kulkemaan. Tämä joukkue ei hyydy loppuhetkillä, Gibson ylisti.

 

KTP:sta puhtaat paperit pokkasi lähinnä Barrett, jonka varassa kotkalaishyökkäys oli. Jukka Matinen (8/2) onnistui avauspuoliskolla, Michael Pounds (5/2) teki parhaimmillaan ennakkoluulotonta työtä pelinrakentajan tontilla ja Timo Heinosella (13/5) oli hetkensä KTP:n kolmannen jakson karkumatkan aikana.

 

Mestaruus katkolla Bisonsille keskiviikkona

 

Korisliigan finaalit siirtyvät keskiviikkona Kotkaan, missä KTP on pakkovoiton edessä. Kotkalaiset johtivat finaalisarjaa voitoin 1-0 haettuaan finaaliavauksesta vierasvoiton, mutta sortuivat kauden huonoimpaan heittopeliinsä viime perjantaina kotiyleisönsä edessä.

 

Vaikka Bisonsilla on mahdollisuus leikata korisukkaa jo keskiviikkona Karhuvuoren Steveco Areenalla, KTP-käskyttäjä Toiviainen ei ole huolissaan.

 

– Hyvin pieniin asioihin me tänään kaaduimme. Ei ehkä edes nukahduksiin, vaan huolimattomuusvirheisiin. Teimme kuitenkin monia asioita merkittävästi paremmin kuin ensimmäisessä ja toisessa ottelussa, ja teemme kaikkemme, että saamme palata tänne Loimaalle perjantaina, Toiviainen mietti.

 

Vaikka mestaruus on Bisonsille katkolla, Gibson latoi jäitä innokkaimpien hattuun.

 

– Tiedän kokemuksesta, että kolmannen finaalivoiton hakeminen on ylivoimaisesti vaikein tehtävä koko kauden aikana. Tunnen KTP:n joukkueen ja Sami Toiviaisen niin hyvin, että tiedän, etteivät he jätä tätä tähän. Keskiviikko on meille taas yksi tilaisuus näyttää, mistä meidät on tehty.

 

 

Nilan Bisons, Loimaa – KTP Basket, Kotka 84–73 (20–21, 34–39, 54–53)

Bisons: Jeb Ivey 18/3/6 syöttöä, Mikko Koivisto 17/4, Martin Zeno 16/10/5 syöttöä, Matti Nuutinen 13/8, Ryan McDade 13/5, Kimmo Muurinen 5/5, Ville Mäkäläinen 2/2, Ilpo Pehkonen 0/0, Turkka Rikkonen, Santeri Latvala, Eero Aaltonen, Jerome Djeen.

KTP:
Sefton Barrett 23/9/4 syöttöä/3 riistoa, Antwine Williams 14/2, Timo Heinonen 13/5, Bojan Sarcevic 8/3/5 syöttöä, Jukka Matinen 8/2, Michael Pounds 5/2, Devonne Giles 2/7, Joonas Lehtoranta, Otto Kilpeläinen.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
2.12.2019 20:30 Korisliiga

KTP kukisti Kotkassa hieman siipirikkoisen Katajan

KTP:lle jobinpostia toi ison laiturin DeAndre Danielsin kauden päättyminen leikkaukseen.

2.12.2019 09:41 Korisliiga

Korismaanantai: Onnistuuko Kataja jatkamaan hyvää vierasotteluiden virettään Kotkassa?

KTP:llä on alla komea kotivoitto sarjakärki Seagullsista.

1.12.2019 21:30 Korisliiga

Kataja katkaisi Korihaiden voittoputken Uudenkaupungin sunnuntai-illassa

Joensuulaiset jatkavat hurjaa vierasotteluiden putkeaan jo maanantaina Kotkassa.

30.11.2019 19:28 Korisliiga

Karhu Basket voitti kotonaan tunteikkaassa illassa

Karhu Basket kunnioitti lauantaina seuran varapuheenjohtaja Mika Perälän muistoa.

29.11.2019 20:41 Korisliiga

Kouvot ja BC Nokia lunastivat kotivoitot perjantai-illassa

BC Nokia latasi Kobria vastaan yhden neljänneksen kauden ennätyslukemat, 40 pistettä.

28.11.2019 14:31 Suomen Cup

Miesten Suomen Cupin puolivälieräparit ovat selvillä

Suomen Cup -joukkueiden valintatilaisuus järjestettiin tänään Helsingissä. Korisliigan runkosarjan kärkinelikon joukkueet valitsivat paremmuusjärjestyksessä vastustajansa joulukuussa pelattavaan puolivälierävaiheeseen.

27.11.2019 21:36 FIBA Europe Cup

Kataja päätti FIBA Europe Cupin riemukkaaseen kotivoittoon

Unkarilaisen BC Körmendin kaataminen ei riittänyt Katajalle jatkopaikkaan. Kuudesta lohkovaiheen ottelustaan joensuulaisjoukkue voitti kaksi.

27.11.2019 20:33 Korisliiga

Korihait kääntänyt kelkkansa Nikulan johdolla, kolmesta ottelusta kolme voittoa

Kouvot oli Uudessakaupungissa takaa-ajaja alusta loppuun saakka.

26.11.2019 21:10 Korisliiga

BC Nokia katkaisi hallitsevan mestarin voittokulun – Vilpas mätti Kotkassa peräti 129 pistettä

Seagulls jatkaa sarjakärjessä. Kobrat otti marraskuun ensimmäisen voittonsa.

25.11.2019 20:59 Korisliiga

Kataja nappasi kauden ensimmäisen vierasvoittonsa huimalta 22 pisteen takamatkalta

BJ Raymond ja Osku Heinonen johtivat kaikessa rauhassa Pyrinnön heittojuhlaa Pyynikillä, kunnes Kataja hurjistui komeaan kiriin.

25.11.2019 10:29 Korisliiga

Korismaanantai: Kataja hakee kauden ensimmäistä vierasvoittoaan Pyynikiltä

Studiossa suurennuslasin alla ovat Pyrinnön Osku Heinonen sekä Katajan Matias Ojala.

24.11.2019 19:13 Korisliiga

Vilppaalle tusina voittoja täyteen, Lahti Basketballin tuska kotikentällä sai jatkoa

Hieman vajaamiehinen kotijoukkue ei saanut otetta Teemu Rannikon johtamaan hyökkäykseen.

23.11.2019 20:57 Pääjuttu

Suomen Cupien kahdeksikot selvillä – Puolivälieräparit valitaan torstaina

Sekä naisten että miesten Suomen Cupin finaalin voittaja saa kymmenen tuhannen euron ja hävinnyt kolmen tuhannen euron rahapalkinnon.

23.11.2019 19:15 Korisliiga

Kauhajoella sekä Karhu Basketin että Kobrien putket saivat jatkoa

Korihait nappasi täydet sarjapisteet heti avausvoittonsa perään.

22.11.2019 21:16 Korisliiga

Seagulls kaatoi Katajan korijuhlissa, Kouvot ja KTP kotivoittoihin

Kataja Basket ja Helsinki Seagulls esittivät kovia hyökkäyspään suorituksia. Helsinkiläiset olivat loppuhetkillä parempia ja ottivat seitsemännen peräkkäisen voittonsa 106-99-voitolla. Kouvot ja KTP palasivat voittokantaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.11.2019 21:34 Korisliiga

Korihaille avausvoitto viimeisellä sekunnilla, Pyrintö tyrmäysvoittoon Urasta

Korihait ehti ennen keskiviikkoa hävitä kaikki 12 otteluaan, kunnes onnistui ottamaan avausvoiton kaadettuaan Kobrat vieraskentällä 89-88 (41-48) Jalen Henryn päätössekunnin tippauksella. Toisessa ottelussa Pyrintö murskasi Uran 119-77.

19.11.2019 21:10 Korisliiga

Edes harmaa marraskuu ei hidasta Seagullsin lentoa, BC Nokia seilaa voittoputkessa

Helsinki Seagulls maksoi kalavelkojaan Kouvoille suurinumeroisella kotivoitolla. BC Nokia puolestaan otti neljännen voiton putkeen, kun se kaatoi kotonaan Lahti Basketballin.

18.11.2019 20:22 Korisliiga

Oranssipaitojen voittoputki jatkuu jatkumistaan, KTP:lle synkkä ilta kaaren takaa

Karhu Basket nappasi Korismaanantaina jo seitsemännen peräkkäisen voittonsa.

18.11.2019 08:05 Korisliiga

Korismaanantai: Karhu Basket saalistaa jo seitsemättä voittoaan putkeen, kun KTP saapuu Kauhajoelle

Viikko aloitetaan Kauhajoella kahden hyvävireisen joukkueen kohtaamisella. Studioviereena on SportIQ-toimitusjohtaja Harri Hohteri.

Näytä lisää vastaavia