”Bosnian peto” Jusuf Nurkic Susijengin koetinkivenä torstaina – ”Iso haaste meille”

11.9.2018 14:04 Torstaiksi Espoo Metro Areenalle Susijengin vieraaksi saapuva Bosnia-Hertsegovina aloittaa MM-jatkokarsinnat K-lohkon jumbona, mutta Portland Trailblazerissa läpimurtonsa tehnyt 213-senttinen ja 24-vuotias Jusuf Nurkic tuo joukkueelle uudella tavalla iskuvoimaa ja uskottavuutta, kertoo Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala.

Jusuf Nurkic edusti Bosniaa viimeksi vuoden 2017 EM-kisojen karsinnoissa. Kuva: FIBA Europe.

Tarinan mukaan pienessä bosnialaiskylässä varttunut Nurkic ei 14 vuoden ikään mennessä ollut edes koskenut koripalloon, kun bosnialainen pelaaja-agentti kohtasi hänen 213-senttisen, 170-kiloisen rajavartijaisän Hariz Nurkicin ja kysyi, onko tällä poikaa. Loppu on historiaa.

Vain neljä vuotta myöhemmin Jusuf Nurkic sai kutsun Niken kansainväliseen junioriturnaukseen Belgradiin, kohosi ryminällä Euroopan seuratuimpien koripalloilijalupausten joukkoon ja lunasti sopimuksen Kroatian voimaseuroihin lukeutuvaan Cibona Zagrebiin.

Nurkicin ensimmäinen kausi Cibonassa kului opettelun merkeissä, mutta toisella kaudellaan valmentajaguru Jasmin Repesan alaisuudessa hän nousi Adrianmeren liigan parhaimmistoon ja ansaitsi FIBA Euroopan vuoden nuoren pelaajan kiertopalkinnon.

Kesällä 2014 Chicago Bulls kutsui Nurkicin riveihinsä NBA:n varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen 16. varauksena. Bosnialaislupaus siirtyi pelaajakaupassa Denver Nuggetsiin. Nurkic pelasi Nuggetsissa kolme kautta kahdeksan pisteen ja kuuden levypallon keskiarvoilla, kunnes pelikauden 2016-17 edetessä huomasi peliaikansa vähenevän serbisensaatio Nikola Jokicin raivatessa tilaa Nuggetsin aloitusviisikossa.

Helmikuussa 2017 Nuggets lähetti Nurkicin Portland Trailblazersiin. Portland oli etsinyt takamiesvetoiseen joukkueeseensa liikkuvaa, ratkaisukykyistä sentteripelaajaa, ja Nurkic puhkesi kukkaan heti Oregoniin saavuttuaan mm. rekisteröimällä Philadelphiaa vastaan 28 pistettä, 20 levypalloa, kahdeksan syöttöä ja kuusi blokkia.

Kausi 2017-18 oli Nurkicin uran selkeästi paras: Nurkic kirjautti Portlandille 14,3 pistettä, 9,0 levypalloa, 1,8 syöttöä ja 1,4 blokkia ottelua kohden ja johdatti Blazersin 49 voittoon ja läntisen konferenssin kolmanteen sijaan.

Nurkic edusti Bosniaa edellisen kerran vuoden 2017 EM-kisojen karsinnoissa, jolloin hän urakoi joukkueelleen 19,2 pistettä, 13,5 levypalloa ja 1,0 blokkia peliä kohden.

”Nurkic on kohtaamistamme isoista pelaajista isoimpia – ellei isoin”

Nurkic kuuluu käynnissä olevien MM-karsintojen ehdottomasti parhaisiin pelaajiin ja on yksi harvoista NBA:n aloitusviisikon pelaajista syyskuun karsintaikkunassa. Hänen läsnäolonsa tekee Bosniasta kertaheitolla paljon vaarallisemman joukkueen, kertoo Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala.

- Nurkicilla on mittaa saman verran kuin Lauri Markkasella, fysiikaltaan hän on todella iso ja hän on pelannut kovilla tilastoilla erinomaisessa jengissä. Olemme vuosien varrella kohdanneet kaikennäköisiä eurooppalaisia isoja, mutta Nurkic on isoimpia – ellei isoin, Toijala tiivistää.

Nurkic ei ole nyky-NBA:n standardien mukainen hyperatleetti, vaikka korkealle nouseekin. Koon lisäksi ”Bosnian pedon” suurimpia aseita ovat hänen viimeistely- ja pelinlukutaitonsa. Sanalla sanoen: Nurkic osaa pelata koripalloa.

- Nurkic osaa laittaa pallon sisään läheltä koria ja heittää tarkasti vaparin yläpuolelta. Hyvien käsiensä ansiosta Nurkic osaa syöttää hyvin, pitää palloa yhdessä kädessä ja jakaa sitä leikkauksiin ja myös heikolle puolelle, evästää Toijala.

- Toisaalta Nurkicin syöttö/menetyssuhde on negatiivinen, eli kaikki hänen syöttönsä eivät mene perille asti. Tätä meidän on ehdottomasti pystyttävä hyödyntämään.

Bosnia on ilman Nurkiciakin kookas ja fyysinen joukkue, mutta Trailblazers-tähti tuo joukkueen puolustuspäähän aivan oman ulottuvuutensa.

- Nurkic ei liiku ylöspäin niin hyvin kuin monet muut Euroopan isot, mutta hänen ulottuvuutensa tuo meidän hyökkäyspeliimme uuden haasteen. Nurkic peittää paljon ja liikkuu erityisesti kokoonsa nähden ketterästi.

Jusuf Nurkicin NBA-kauden 2017-18 parhaat palat nähtävissä täällä.

Susijengi ja Bosnia kohtaavat MM-jatkokarsintojen avausottelussa torstaina 13.9. klo 19.00 alkaen Espoo Metro Areenalla. Lipunmyynti otteluun täällä.

 
28.2.2023 13:07 Susijengi

Kroatian kaatajaiset ja mestari-Slovenian tuplavoitto – näin Susijengi selvitti tiensä Aasian MM-kisoihin

Susijengi selvitti eilen päättyneissä MM-karsinnoissa tiensä Aasian MM-kisoihin ensimmäisenä joukkueena Euroopasta. MM-kisapaikka irtosi seitsemän ottelun mittaisella voittoputkella vuoden 2022 helmikuun ja elokuun välisenä aikana. Elä uudelleen Susijengin matka karsintojen haastavilta alkumetreiltä Aasian kisaparketeille!

27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

26.2.2023 19:18 Susijengi

Susijengi ja Saksa julkistivat kokoonpanot MM-karsintahuipennukseen, Kaukiainen debytoi

Susijengi ja Saksa ovat vahvistaneet kahdentoista hengen miehistönsä maanantai-iltana Espoo Metro Areenalla pelattavaan MM-karsintojen huipennukseen, joka ratkaisee samalla karsintalohkon ykkössijan. Erinomaista kautta Karhu Basketissa pelaava Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 24, nousee ensimmäistä kertaa uransa aikana Susijengin tusinaan.

26.2.2023 09:48 Susijengi

Susijengin MM-karsinnat huipentuvat maanantain Saksa-otteluun – voitolla lohkovoittoon

Vuosien 2021–23 MM-karsinnat huipentuvat maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun viime syksyn EM-kisat pronssiin päättänyt isokokoinen ja organisoitunut Saksa saapuu Susijengin vieraaksi. Panoksena ottelussa on ei enempää eikä vähempää kuin karsintalohkon voitto.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

23.2.2023 17:33 Susijengi

Susijengi ja Israel nimesivät tusinansa perjantain maaotteluun

Susijengi ja Israel ovat vahvistaneet kaksitoistapäiset miehistönsä perjantai-iltapäivän MM-karsintaotteluun. Israel isännöi Susijengiä Tel Avivin Drive In Arenalla perjantaina klo 14.30. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruudussa.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

Näytä lisää vastaavia