Bundesliigassa vahva suomalaisvalmentajien panos

24.9.2019 11:35 Miesten Saksan Bundesliigassa nähdään tulevalla kaudella neljä suomalaisvalmentajaa. Tuomas Iisalo jatkaa Crailsheim Merlinsin päävalmentajana ja hän on saanut avukseen veljensä Joonaksen. Daniel Jansson nousi kesällä Ulmin apuvalmentajaksi ja Daniel Herbert jatkaa Frankfurt Skylinersin valmennustiimissä.

Tuomas Iisalo johdattaa Crailsheim Merlinsin toiseen peräkkäiseen kauteen Bundesliigassa. (Kuva: Oma Design)

Iisalon, 37, Crailsheim onnistui viime kaudella pelaamalla säilyttämään sarjapaikkansa ensimmäistä kertaa seuran historiassa, kun huima loppukausi siivitti Crailsheimin sarjassa lopulta sijalle 16. Joukkueessa on tapahtunut kesän aikana useita muutoksia ja yksi niistä on, kun Iisalon oikeana kätenä kolmen kauden ajan toiminut Vesa Vertio palasi Suomeen ja siirtyi Seagullsin apuvalmentajaksi. Iisalo houkutteli vierelleen Vilppaan kahdesti Korisliigassa hopealle johdattaneen veljensä Joonaksen, 33.

- Kartoitin muutamaa eri vaihtoehtoja, joilla olisi tarvittavan laaja-alainen ja korkea osaaminen tälle tasolle. Joonaksella on päävalmentajakokemusta hyvästä sarjasta sekä tietenkin kokemusta apuvalmentajana Bisonsista VTB-liigasta sekä EuroCupista. Tehtävänkuva on suuri, koska muodostamme ainoastaan kahden hengen valmennustiimin, Iisalo kertoo apuvalmentajan valintaprosessista.

Tuomaksen mukaan yhteistyö on alkanut hyvin. Veljekset ovat sparranneet toisiaan valmennusasioissa tiiviisti myös aiemmin.

- Tunnemme toisemme tietenkin hyvin jo valmiiksi ja meillä on korkea luottamussuhde. Olemme keskustelleet viimeiset vuodet muutaman kerran viikossa ja jakaneet näkemyksiämme. Hän on katsonut meidän pelejämme ja minä olen katsonut hänen.

- Meillä oli Vesan kanssa oma, vahva prosessi, ja nyt rakennamme Joonaksen kanssa omannäköistämme, uutta prosessia. Joonakselta tulee uutta näkökulmaa ja haastetta, jonka koen eteenpäin vievänä voimana.

Joonas Iisalo siirtyi veljensä viereen täksi kaudeksi. (Kuva: Ville Vuorinen)

Myös pelaajapuolelta löytyy suomalaisille tuttuja nimiä, kun joukkueessa on Korisliigassa pelanneista pelaajista Javontae Hawkins, Aaron Jones ja Jeremy Morgan. Heistä Hawkins ja Jones ovat pelanneet Joonas Iisalon alaisuudessa Vilppassa ja Morgan johdatti viime kaudella Kouvot Korisliigan finaaleihin.

- On se helpompaa rakentaa joukkuetta, kun on jo ennestään tuttuja pelaajia. Jones ja Hawksins ovat Joonaksen entisiä pelaajia ja tiedämme heidän vahvuudet ja haasteet, sekä mihin rooliin he sopivat. Morganista juttelimme molemmat Jyri Lehtosen kanssa. Tämän lisäksi kolme muuta pelaajaa ovat pelanneet aiemmin minun alaisuudessa. Helpottaa paljon, kun tietää tarkasti pelaajien sopivuuden rooliinsa. Näen sen pienenä kilpailuetuna, että meillä on yksi tuttu markkina joka on toiminut hyvänä ponnahduslautana Bundesliigaan aiempina vuosina.

Crailsheimin joukkue on uudistunut viime kaudesta paljon, mutta uuden joukkueen rakentaminen meni Iisalon mukaan kuitenkin suunnitellusti.

- Joukkue meni aika lailla uusiksi viime kauden jälkeen. Kahtena edelliskautena meillä oli kokenut ikärakenne ja viime kauden joukkueesta pidimme kaksi nuorempaa pelaajaa, joissa näimme eniten kehityspotentiaalia. Lähdimme rakentamaan uutta joukkuetta ja uutta kulttuuria ja se on sujunut yllättävän mutkattomasti. Saimme joukkueen kasaan jo heinäkuun lopussa, joka on huomattavasti aiemmin kuin edellisvuonna. Tuntuu, että löysimme sellaisen "sweet spotin", eli ne pelaajat joista olimme kiinnostuneita, olivat myös kiinnostuneita tulemaan meille.

- Minulla on tosi positiiviset fiilikset joukkueesta. Mielestäni meillä on enemmän talenttia tällä kaudella ja pelaajat istuvat hyvin joukkueeseen sekä ihmisinä että pelaajina. Jokainen pelaaja pitää harjoittelusta ja se on tärkeää, sillä pitkän kauden aikana kehittymisellä on suuri rooli.

Viime kaudella Crailsheimin sarjapaikka varmistui vasta viimeisen kierroksen viime hetkillä. Tällä kaudella Merlins havittelee sarjapaikan sinetöintiä aiemmin ja sijoituksen parantamista edelliskaudesta.

- Minimitavoitteemme on sarjapaikan säilyttäminen. Bundesliigan minimibudjetti nousi tällä kaudella 2,2 miljoonasta kolmeen miljoonaan ja meillä on sarjan pienin budjetti parin muun joukkueen kanssa. Jos kehitymme kauden aikana ja fokus säilyy oikeissa asioissa, niin pystymme mielestäni kamppailemaan myös korkeammista sijoituksista.

Crailsheimin kausi alkaa tiistaina 24.9. Giessenin vieraana.

Janssonilla uusi rooli Ulmissa

Viiden kauden ajan hyvää työtä Ulmin nuorisoakatemiassa tehnyt Daniel Jansson, 40, sai kutsun edustusjoukkueen valmennusryhmään, kun uusi päävalmentaja Jaka Lakovic otti joukkueen komennon joukkueesta kesällä. Hyppäys edustusjoukkueen mukaan on ollut Janssonille helppo, sillä ympäristö ja osa pelaajista ovat jo ennestään tuttuja.

- Siirtyminen uuteen rooliin on mennyt hyvin ja on ollut mukavaa. Monet sanovat, että tämä on ylennys, mutta itse näen sen enemmän niin, että minulla on vähän eri rooli.

- Olin viisi vuotta akatemian valmentajana, niin uudet hommat kyllä piristävät ja tuovat vaihtelua. Kun yksin veti akatemiassa, niin sitä oli vähän sellaisessa akvaariossa. Nyt minulla on mielestäni myös paremmat mahdollisuudet uudistua valmentajana, miettii Jansson uutta rooliaan.

"Danny" Jansson nousi tällä kaudella Ulmin edustusjoukkueen mukaan. (Kuva: Harry Langer)

Samalla Jansson toimii edelleen linkkinä edustusjoukkueen ja junioriakatemian välillä.

- Meillä on 7-8 pelaajaa rinnakkaislisensseillä, jotka pelasivat joukkueessani viime kaudella ProB:ssä. Minun tehtäväni on sitten pitää huolta siitä, että nousu Bundesliigajoukkueeseen on pehmeä lasku. Tietyllä tapaa toimin akatemiavalmentajan ja edustusjoukkueen päävalmentajan välisenä linkkinä.

Viime kaudella Ulm sijoittui runkosarjassa kuudenneksi ja putosi Alba Berliinille puolivälierissä suoraan kolmessa pelissä. Tällä kaudella joukkue on kokenut isoja muutoksia ja on kauteen lähdettäessä pienoinen arvoitus myös Janssonille itselleen.

- On täysin mahdotonta sanoa mihin tulemme tällä kaudella sijoittumaan. Meillä on vaihtunut kymmenkunta pelaajaa ja meillä on uusi päävalmentaja. Voimme olla tosi hyviä, tosi huonoja tai jotain siltä väliltä.

- Kliseisesti sanottuna, ainoa mikä merkkaa, on seuraavat harjoitukset ja seuraava peli. Meillä on kyllä hyvä ryhmä jätkiä kasassa. He harjoittelevat kovaa ja nöyrästi ja sitä kautta se menestys on saavutettavissa.

- Meillä on hyviä pelaajia ja mahdollisuudet pelata hyvää sekä epäitsekästä korista. Bayern ja Alba ovat tietenkin omalla tasollaan, mutta muut joukkueet ovat aika lailla kysymysmerkkejä ja me olemme yksi niistä isoimmista kysymysmerkeistä. Olen kuitenkin luottavainen, että tästä voi tulla tosi hyvä kausi meille.

Euroliiga-legenda Jaka Lakovic (kesk.) toimii Ulmin päävalmentajana. (Kuva: Harry Langer)

Ulm nähdään tällä kaudella myös EuroCupissa, jossa se pelaa samassa lohkossa ranskalaisen AS Monacon, israelilaisen Maccabi Rishon LeZionin, BC Andorran, kreikkalaisen Promitheas Patrasin ja serbitaikuri Milos Teodosicin johtaman italialaisen Virtus Bolognan kanssa samassa lohkossa.

- Lohko ei ole helppo, mutta kun katsoo joitain muita lohkoja, niin se on kyllä mieleinen. Toivottavasti Teodosic on kunnossa, kun kohtaamme Bolognan ja he ovat varmasti se kovin vastustaja. On ainutlaatuista päästä vääntämään EuroCupia ja täytyy olla kiitollinen, että pääsee mukaan tuollaisiin peleihin. Ne antavat taas uutta virtaa.

Ulmin kausi alkaa tiistaina 24.9. kotikentällä Vechtaa vastaan. EuroCupissa avauspeli on edessä 2.10.

Herbert jatkaa Frankfurt Skylinersin valmennusryhmässä

Viime kaudella Frankfurt Skylinersin valmennusryhmään liittynyt Daniel Herbert, 24, jatkaa myös tällä kaudella, vaikka hänen isänsä Gordon Herbert siirtyi Kanadan maajoukkueen valmennukseen. Gordon Herbert ehti valmentaa Skylinersia kaudesta 2013 lähtien ja nyt Daniel jatkaa isänsä jalanjäljissä.

Daniel Herbert aloittaa toisen kautensa Skylinersin valmennusryhmässä. (Kuva: bild.pressehaus)

Loppuviikosta 25 vuotta täyttävän Korihaiden kasvatin pelaajaura loppui viisi vuotta sitten selkävammoihin, jonka jälkeen valmentaminen astui vahvemmin mukaan kuvioihin. Hän opiskeli Vierumäellä valmentamista ja toimi ensin kaudella 2017-18 työharjoittelijana Skylinersin valmennusryhmässä nousten kesken viime kauden mukaan isänsä johtamaan valmennusryhmään vastuunaan muun muassa vastustajien tarkkailu. Hänen kansaan tehtiin kesällä jatkosopimus ja nyt hän toimii uudeksi päävalmentajaksi nimetyn Sebastian Gleimin apuna.

- Viime kaudella olin ensimmäistä kertaa kunnolla mukana. Sitä ennen olin kuusi kuukautta työharjoittelussa. Sain heti paljon vastuuta ja tein esimerkiksi europeliemme vastustajien skouttaukset ja pääsimmekin niissä aina 16 parhaan joukkoon. Paljon tuli pelejä ja pelaajia katsottua.

Herbertille koripallo on ollut läsnä hänen koko elämänsä ajan ja hän on ammentanut paljon oppia isältään.

- Varmasti 95 prosenttia mitä tiedän koripallosta on tullut isältä ja loput sitten muualta. Olemme puhuneet lähes pelkästään koripallosta jo pienestä pitäen. Olen todella kiitollinen siitä opista mitä olen saanut.

Daniel Herbert toimii päävalmentaja Sebastian Gleimin apuna. (Kuva: www.fraport-skyliners.de)

Herbertin oma valmentajaura on vasta alussa ja tällä hetkellä hän nauttii enemmän työskentelystä taustalla.

- Haluaisin keskittyä enemmän pelaajakehityspuolelle ja henkilökohtaisiin treeneihin. Pidän ovet auki kuitenkin joka suuntaan, ja tulevaisuudessa myös se taktinen puoli saattaa alkaa kiinnostaa enemmän. Tällä hetkellä haluan kuitenkin keskittyä enemmän taitopuolelle ja pelaajien skouttaukseen.

Skylinersin viime kausi oli pienoinen pettymys. Joukkue lähti kauteen kovin odotuksin, mutta jäi pudotuspelien ulkopuolelle sijoittuen sijalle 11. pudotuspeleissä.

- Päävalmentaja sanoi, että tavoitteena on parempi kausi kuin viime vuonna. Emme ole suoraan puhuneet pudotuspeleistä, mutta käytännössä se kuitenkin tarkoittaa sitä. Oma henkilökohtainen tavoitteeni on kyllä vähintään pudotuspeleissä.

Skylinersin kausi alkaa ensin Saksan cupin ottelulla sunnuntaina 29.9. Göttingeniä vastaan ja ensimmäinen Bundesliigan peli on edessä keskiviikkona 2.10. Bonnin vieraana.

 
22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

Näytä lisää vastaavia