Cup-mestari LrNMKY koulutti Katajaa

10.12.2005 Lappeenrannan NMKY korjasi kotimaisen koripalloilun komeimman potin vuonna 2005. LrNMKY juhli keväällä riehakkaasti Suomen mestaruutta kruunaten kautensa cupin voitolla puolueettomalla maaperällä pääkaupungissa.

Koko joukkueena kovaa puolustanut ja laajalla arsenaalilla hyökännyt Namika kohotti cup-kannun kohti Helsingin jäähallin korkeaa kattoa kukistettuaan finaalissa Joensuun Katajan selvin numeroin 87-58 (39-33).

Historiansa ensimmäisen Suomen cupin kuitannut kiireinen LrNMKY on siis voittanut jo tuplan, eikä Pasi Riihelän mainitsema triplakaan ole mahdottomuus. Namikalla on täydet saumat edetä Euroopan Challenge cupissa ainakin kahdeksan parhaan joukkoon.

Hollannista Helsinkiin perjantaina lentänyt LrNMKY näytti karkaavan omille teilleen jo kättelyssä takomalle tulostaululle 12-0 johdon. Liigakärki Katajan kipsi mureni vasta reilun kolmen minuutin kuluttua, kun kapteeni Jyri Lehtonen osui kaaren takaa.

Kataja johti peliä toisella neljänneksellä parhaimmillaan seitsemällä pisteellä (28-21), kunnes tilanteessa 28-28 LrNMKY nousi kipparinsa Andre Foremanin vapaaheitoilla johtoon pysyen siellä vakuuttavasti  loppuun asti.

Katajan katastrofi

Varsinkin toinen puoliaika oli cup-mestarin täydellistä näytöstä: Namika vei ja Kataja vikisi - jos enää sitäkään numeroin 48-25. Aseeton ja itseluottamuksensa kadottanut Kataja sortui ahdingossaan sooloilun, mikä kuvastui varsinkin kolmannella neljänneksellä. Kataja pystyi tekemään enää 11 pistettä ja niistäkin kahdeksan ensimmäistä oli Sami Lehtorannan käsialaa.

- Matkailussa on se hyvä puolensa, että meillä jäi aikaa palavereille. Loimme taktiikan fiksujen pelaajien kanssa, jotka toteuttivat sitä kentällä komeasti. Jokainen kaveri tosiaankin pisti itsensä likoon erityisesti puolustuksessa, kehaisi valmentaja Mika Turunen omiaan.

- Pystyimme puolustamaan Korisliigan käkijoukkueen 58 pisteeseen. Siitä pitää olla ylpeä.

Katajan kollega Timo Heinonen ei sortunut selityksiin, eikä niihin ollut toki aihettakaan.

- Kaikki kunnia Lappeenrannalle, joka puolusti tyylikkäästi. Esityksemme oli älyttömän nihkeää alusta alkaen. Juoni katosi toisella jaksolla täydellisesti, jolloin emme saaneet enää mitään järkevää aikaan.

Kataja roiski finaalissa käsittämättömän karmealla 26,8 prosentin tarkkuudella: 71 pelitilanneheitosta vain ja ainoastaan 19 sisään. Vaparit sentään lävistivät korirenkaan saldolla 16/20.

Tarkkaa työtä yleensä tekevä takamies Petri Virtanenkin oli täysin poissa  tolaltaan Namikan puristuksessa.  Kaksi onnistunutta heittoa 11 mahdollisesta on kaikkea muuta kuin tavallista Virtasta.

- Toinen jakso oli meiltä täydellinen katastrofi ja luokaton esitys, puhisi maajoukkuemies ja lokakuun liigapelaaja posket punaisina.

Merzoug LrNMKY:n peli-ilon ilmentymä

Lappeenrannan heittopeli ei ollut sekään häikäisevää, mutta silti aivan toista luokkaa kuin joensuulaisilla. Kakkoset putosivat 46,7:n ja kymmenen kolmostakin 40,0 prosentin tarkkuudella.

Tasaisen cup-mestarin riveistä neljä pelaajaa, Riihelä (16/11), Matt Williams (16/5), Jussi Kumpulainen (14/12) ja Chanan Colman (13/5), ylsi kaksinumeroisille pisteluvuille. Foreman (9/5), Yasin Merzoug (8/-) ja 218-senttinen tanskalaisjätti Chris Christoffersen  (6/10) täydensivät täysosuman.

LrNMKY:n pettämätön pelihuumori ilmentyi ruotsalaistakamies Merzougin iloisille kasvoille. Vikkelä veijari teki varsinkin viimeisellä neljänneksellä aivan mitä tahtoi: puolusti Virtasen ja tarjosi yhteensä kuudesta koriin johtaneesta syötöstään ne neljä ehdottomasti maukkainta.

- Itseluottamuksena löytänyt Merzoug kantaa joukkueessamme lempinimeä “Kameli”, koska hänen suunsa käy koko ajan. Mies on varsinainen ilopilleri, josta huokuu myös muille positiivista energiaa, totesi Turunen.

Turusella ja hänen apuvalmentajallaan Lassi Tuovilla on Christoffersenin tulon myötä parhaimmillaan pelottavankin kova materiaali kotimaan ja miksei myös kansainvälisillekin kentille. LrNMKY:ltä löytyy parketille tilanteen mukaan joko pitkä viisikko tai vauhdikas viisikko, kun Merzoug on palannut tasolleen Colmanin rinnalla.

Laitureitahan Lappeenrannalla riittää, mutta nyt pelotetta piisaa myös korin alla kookkaan kaksikon Christoffersen-Kumpulainen hahmossa.

- He pelaavat nyt jo aika hyvin yhteen, vaikka takana on vasta kolme ottelua. Christoffersen tuo peliimme lisäaseita. Hän on järkevä pelaaja, joka osaa jaella hyvin palloja sortumatta tyhmiin heittoihin, analysoi Turunen tuoretta hankintaansa, joka blokkasi Katajan heiton kolme kertaa. Ne kaikki nähtiin jo avausjakson aikana.

Vuonna 2002 cup-mestaruuden voittaneen Katajan osalta ei jäänyt jälkipolville paljonkaan kerrottavaa. Tehot lepäsivät pitkälti kaksikon Alex Wesby (19/4)-Sami Lehtoranta (17/9) varassa. Lehtoranta pisti kaikki kymmenen vapaaheittoaan sisään, mutta muuten hänenkin sihtinsä oli pahasti hukassa: kakkoset 2/9 ja kolmoset 1/7.

Samanlaisen hiustyylin nykyään omaavat Lehtonen ja Clifton Jones saivat kokoon tehot 8/3 sekä 6/9. Pää siirtoparkettiin painuneena LrNMKY:n mestaruusjuhlia kulmiensa alta vilkuillut Bastian Kordyaka noukki kuusi levypalloa, mutta ei saanut kuudesta heitostaan ainuttakaan sisään.

 
28.11.2022 11:45 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus maanantaina suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella.

24.11.2022 13:30 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat ratkenneet

Korisliigan ja naisten Korisliigan tulevan talven Suomen Cupin rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä. Joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä. Valintatilaisuus järjestetään 28.11. ja se näytetään suorana YouTubessa.

16.1.2022 20:33 Suomen Cup

Suomen Cup jälleen Kotkaan

Kotkan Peli-Karhut uusi Suomen Cupin voittonsa, kun se kukisti jännittävien vaiheiden jälkeen ToPo:n 77-64.

15.1.2022 19:35 Korisliiga

Suomen Cup -finaali äityi jännäriksi, mutta Seagulls otti jälleen voiton

Helsinki Seagulls saalisti kolmannen perättäisen Suomen Cup -mestaruutensa, vaikka Salon Vilpas antoi loistavan vastuksen.

15.1.2022 16:36 Suomen Cup

ToPo ja Peli-Karhut Suomen Cupin finaaliin, ToPon Bronson hurjasteli tripla-tuplan

Sunnuntaisessa naisten Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Torpan Pojat ja hallitseva cup-mestari Peli-Karhut. Välierät tarjosivat kaksi jännää ottelua, jotka ratkesivat vasta päätösneljänneksellä.

14.1.2022 11:15 Suomen Cup

Suomen Cup -ennakko: Lahti ja Seagulls mittelevät finaalipaikasta

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan tänään Helsingin uudessa Urhea-hallissa, vaikka valitettavasti asetelma onkin tiivistynyt vain final threeksi.

20.12.2021 07:39 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti käynnistyy maanantaina klo 10

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 14.–16. tammikuuta uudessa Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyy tänään maanantaina klo 10.

11.12.2021 18:07 Pääjuttu

Lahti ja Vilpas venyivät yllätyksiin Suomen Cup -puolivälierissä – Jeremiah Wood tilastoi voitossa triplatuplan

Miesten Suomen Cupin puolivälierät saatiin päätökseen. Jatkoon etenivät Lahti Basketball, Salon Vilpas ja Kauhajoki.

11.12.2021 16:47 Suomen Cup

HBA leimasi viimeisenä joukkueena lippunsa välieriin

Viimeisessä puolivälierässä HBA sai vieraakseen Vimpelin vedon. Helsinkiläisjoukkue otti jo toisen voiton Vimpelistä tämän viikon aikana ja varmisti samalla paikkansa Suomen Cupin välierissä. Ottelu päättyi 86-75.

10.12.2021 20:19 Pääjuttu

Suomen Cupin puolivälierä muuttui Petteri Koponen Show'ksi – Seagulls matkaa välieriin

Helsinki Seagulls eteni miesten Suomen Cupin välierään reippaalla voitolla. Loput otteluparit ratkaistaan huomenna.

10.12.2021 12:00 Suomen Cup

Suomen Cupin puolivälierät vauhtiin perjantaina

Molempien sarjojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta yrittävät selvittää tiensä 14.-16.1.2022 pelattavaan Final Four –turnaukseen. Loppuhuipennus järjestetään Urhea-hallissa Helsingissä. Puolivälieriä pelataan perjantaina ja lauantaina.

22.11.2021 15:11 Suomen Cup

Miesten ja naisten Suomen Cupin puolivälieräparit on valittu

Suomen Cup -joukkueiden valintatilaisuus järjestettiin tänään. Korisliigojen runkosarjan kärkinelikon joukkueet valitsivat paremmuusjärjestyksessä vastustajansa joulukuussa pelattavaan puolivälierävaiheeseen.

17.11.2021 22:18 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat selvillä

Korisliigan ja naisten Korisliigan keskiviikon kierroksesta muodostui dramaattinen tulevan talven Suomen Cupin osallistumisoikeuksien suhteen. Rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä ja joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä.

17.11.2021 10:25 Suomen Cup

Suomen Cup -pakoista käydään tänään kova kilpailu Korisliigoissa – näistä lähtökohdista kierroksille lähdetään

Korisliigan ja naisten Korisliigan illan kierroksilla panokset ovat kovat. Kierroksen jälkeen ratkeaa molemmista sarjoista kahdeksan joukkuetta, jotka saavat osallistumisoikeuden tämän vuoden Suomen Cupiin.

10.11.2021 15:45 Suomen Cup

Taistelu Suomen Cup -paikoista käy kuumana molemmissa sarjoissa

Molempien sarjojen kahdeksan parasta joukkuetta osallistuvat Suomen Cupiin. Osallistujat ratkeavat 17.11. pelattujen otteluiden jälkeen. Final Four -huipennus järjestetään tammikuun puolessa välissä uudessa Urhea-hallissa Helsingissä.

30.9.2021 19:55 Suomen Cup

Miesten ja naisten Suomen cup uudistuu, kruununa Final Four -huipennus

Suomen cupin kilpailujärjestelmä uudistuu alkavaksi kaudeksi, kun puolivälierien voittajat pääsevät tammikuussa pelattavaan Final Four -huipennukseen. YLE seuraa Suomen cupia tiiviisti omilla kanavillaan.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

14.2.2021 19:12 Suomen Cup

Naisten Suomen Cupin mestaruus jälleen Kotkaan

Peli-Karhut voitti toisen perättäisen Suomen Cupin mestaruuden, kun se voitti vieraskentällä EBT:n. PeKa karkasi jo avausjaksolla emänniltään, eikä luopunut johdostaan missään vaiheessa. Finaali päättyi 98-81.

13.2.2021 19:32 Suomen Cup

Seagulls uusi cup-mestaruutensa Kisahallin heittorallissa

Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö kiskoivat vuoden 2021 Suomen cupin finaalissa kolmen pisteen heittoja kahteen pekkaan paitsi enemmän kuin yhdessäkään ottelussa aiemmin, myös erinomaisin tarkkuuksin. Lopussa Seagullsin kylmähermoisuus ratkaisi periksiantamattoman Pyrinnön rynnistyksessä ja cup-pokaali pysyi Helsingissä pistein 97–95 (51–46).

12.2.2021 12:44 Suomen Cup

Naisten Suomen Cupin finaaliennakko: EBT haastaa tappioitta kauden pelanneen Peli-Karhut

Naisten Suomen Cupin finaali pelataan ystävänpäivänä 14.2. Pallo nousee ilmaan klo 17:30, mutta lähetys ottelusta alkaa Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa 17:20.

Näytä lisää vastaavia