Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

3.10.2020 17:07 Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

Daniel Dolenc aloittaa ensimmäisen kautensa ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

27-vuotias Dolenc debytoi Korisliigassa jo kaudella 2010-11, mutta nousi vakituiseksi pääsarjapeluriksi vasta paria vuotta myöhemmin. Lähes 250 Korisliigaottelun jälkeen oli aika ottaa uusi askel uralla.

 - Tavoite on ollut pitkään päästä ulkomaille hakemaan uutta haastetta. Nyt löytyi sopiva paikka ja tartuin siihen kiinni. Olen ollut erittäin tyytyväinen, Dolenc kertoo siirtonsa taustoista.

Mirolybov onnistui houkuttelemaan 205-senttisen pelurin mukanaan Gmundeniin eikä hän ole katunut päätöstä.

- ”Ponttis” ei ole aikaisemmin valmentanut minua, mutta hän painoi päätöksessä. Etenkin, kun tämä on ensimmäinen kauteni ulkomailla, niin se auttaa hirveästi, että on suomalainen valmentaja ja auttaa sopeutumaan uuteen ympäristöön. Se oli iso juttu, että ”Ponttis” oli täällä.

Dolenc on päässyt hyvin sisälle uuteen joukkueeseen.  

- Kaikki on mennyt tosi hyvin ja olen sopeutunut hyvin. Arki on täälläkin arkea. Meillä on harjoituskaudelta hyviä pelejä alla ja tuntuu, että olemme valmiita kauden alkaessa. On ollut tosi mukavaa.

Dolenc on kauden alkaessa joukkueen ainoa ulkomaalaisvahvistus. Samalla häneen kohdistuvat entistä suuremmat odotukset ja katseet. Se ei kuitenkaan haittaa Dolencia.

- Se oli yksi iso syy miksi halusin lähteä. Minua odottaa iso vastuu, kun olen ainakin alkuun ainoa ulkomaalaisvahvistus. Minun pitää treenata ja pelata astetta kovempaa joka päivä. Olen ottanut sitä vastuuta ja se oli sellainen asia mitä kaipasinkin ja on vähän erilaista kuin Suomessa.

Hän uskoo ison vastuun vievän häntä entistä enemmän pelaajana eteenpäin.

- Pystyy pelaamaan isoja minuutteja ja se auttaa palon. Haluan viedä peliäni eteenpäin ja olla johtajana sekä ottaa isoja harppauksia eteenpäin kehittyen sekä tottuen olemaan isossa roolissa. Yksi kehitysaskel on ottaa iso rooli, vastata huutoon ja jatkaa siitä sitten eteenpäin tulevina kausina.

Mirolybov on ollut tyytyväinen siihen miten Dolenc on aloittanut joukkueen mukana.

- Hän on ollut äärimmäisen hyvä lisä joukkueellemme sekä kentällä että sen ulkopuolella. Hän tuo positiivista henkeä joukkueeseen. Hän ymmärtää peliä hyvin ja on istunut joukkueeseen.

- Daniel on meidän ainoa ei-itävaltalainen pelaaja, joten silmäparit kohdistuvat häneen ja odotukset ovat häntä kohtaan isot. Olemme keskustelleet siitä hänen kanssaan ja hän on ottanut sen positiivisena haasteena. Hän kantaa isoa roolia ja tähän mennessä hän on täyttänyt saappaat. Olen tosi iloinen, että hän tuli meille pelaamaan, Mirolybov kehuu.

Dolenc on uransa aikana kärsinyt loukkaantumisista, mutta viime kaudella hän pääsi pitkästä aikaa pelaamaan ehjän kauden. Se näkyi myös tilastoissa, kun merkkautti keskiarvoikseen 10,9 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,2 syöttöä.

- Tavoitteena on jatkaa kehittymistä. Kun laitetaan kova kovaa vasten, niin yleensä siitä tulee jotain hyvää.

Hyvä kausi noteerattiin myös maajoukkuetasolla, kun Dolenc kutsuttiin mukaan kesän maajoukkueryhmitykseen. Hän debytoikin Susijengin paidassa kesän Viro-maaotteluissa.

- Sekin oli minulle uusi haaste. Samalla tuli vahvistus, että kehitys on tuottanut tulosta ja kuulun olla tuolla korkealla tasolla ja pystyn tekemään, treenaamaan ja pelaamaan kovemmissa ympyröissä. Se antoi vahvistusta, että olen oikealla polulla. Tämä on sellainen positiivinen oravanpyörä, kun tulee enemmän uusia haasteita ja kokemuksia, Dolenc toteaa.

Mirolybov on ollut suhteellisen tyytyväinen joukkueen valmistautumiskauteen, vaikka maailman tilanne asettaa omat haasteensa.

- Kaikki on mennyt ihan ok uhkakuvista huolimatta. Olemme pystyneet keskittymään joukkueena kauteen ja tekemään hommia. Olemme ottaneet koko ajan askeleita oikeaan suuntaan, Mirolybov valottaa.

Anton Mirolybov ja Aleksi Koskinen valmentavat Swans Gmundenia toista kautta. (Kuva: Swans Gmunden)

Vallitsevan tilanteen vuoksi Gmunden on ollut varovainen ulkomaalaisrekrytointien kanssa, sillä Dolenc on kauteen lähdettäessä ainoa ulkomaalaisvahvistus.

- Meillä on aika pieni rosteri tällä hetkellä. Viime kaudella meillä oli seitsemän todella hyvää pelaajaa sekä muutama potentiaalinen nuori. Meillä oli viime kaudella kolme ulkomaalaista, mutta nyt meillä on vain yksi, joten meillä on aika kapea runko kasassa.

Kauden edetessä Mirolybov saattaa kuitenkin saada vihreän valon uusien vahvistusten hankkimiseen.

- Se on ollut seurajohdon toive ja he haluavat seurata pystytäänkö ensin pelaamaan. Jos kaikki menee hyvin, niin sitten voimme vahvistaa joukkuetta. Nyt meillä on hyvä viisikko koossa.

Mirolybov ei vaivaa päätään mahdollisilla kauhuskenaarioilla, vaan keskittyy päivittäiseen työntekoon.

- Minun näkökulmani ja filosofiani on, että pelataan normaali sarja eikä pohdita ”mitä jos”. Johdon kanssa olemme puhuneet, ettei tämä saa olla mikään koronakausi ja panostamme siihen, että olemme keväällä hyviä. Nyt pelaamme vähän kapeammalla ryhmällä nuorempien pelaajien kanssa ja toivottavasti se kasvaa keväällä korkoa. Tavoitteena on taas olla siellä kärkikahinoissa mukana.

Viime kaudella Mirolybov johdatti Gmundenin runkosarjan voittajaksi ja kauden keskeytyshetkellä joukkue oli jatkosarjassa toisena. Gmunden pelasi viime kaudella Alpe Adria Cupissa kansainvälisiä pelejä ja olisi ollut tällä kaudella oikeutettu osallistumaan europeleihin runkosarjan voittajana, mutta Gmunden keskittyy vain kotimaan peleihin.

- Tässä tilanteessa olemme mieluummin omassa kuplassamme ja nautimme kauniista kaupungista, Mirolybov heittää.

Swans Gmundenin kausi alkaa sunnuntaina Klosterneuburg Dukesia vastaan.

 
6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

1.11.2020 11:30 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

22.7.2020 11:29 Susijengi

Edon Maxhuni: Itseluottamusta, säpinää ja korintekotaitoa

Edon Maxhunin juniorimaajoukkueura hakee vertaistaan. Pelaamassaan 125 nuorten ja haastajien maaotteluissa Hyvinkään Pontevan kasvatti on liekittänyt korisukkaa yhteensä 1809 pisteen edestä. Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten tehnyt Maxhuni on nyt murtautumassa jengiin ennen kaikkea pohjattomalla itseluottamukselle varustettuna energiapelaajana.

4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

16.6.2020 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan lopputurnaus alkaa – Sasu Salin haluaa saavuttaa jotain hienoa Teneriffan kanssa

Espanjan koripallokausi viedään loppuun 12 joukkueen lopputurnauksena. Sasu Salinin Teneriffa lähtee hakemaan lopputurnauksesta menestystä.

5.6.2020 12:38 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen mestaruus mielessä Bundesliigan lopputurnaukseen – ”Tiukka rutistus on tulossa”

Saksan Bundesliigan lopputurnaus käynnistyy lauantaina ja Petteri Koposen Bayern München lähtee puolustamaan mestaruutta. Koposen mukaan lopputurnauksesta ei tule helppoa ja siinä piilee yllätysmomentti.

31.5.2020 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena – ”Kaudesta jäi tosi hyvä maku”

Edon Maxhuni, 22, vaihtoi täksi kaudeksi USA:n yliopistokentät Euroopan ammattilaisparkettiin pelattuaan espanjalaisen Gran Canarian reservijoukkueessa. Maxhuni oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

12.4.2020 20:43 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla ikimuistoinen debyyttikausi ulkomailla

Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Näytä lisää vastaavia