Daniel Dolenc: ”Hyvä tulee, kun puolustetaan fiksusti”

25.11.2021 10:41 Kesällä 2020 Susijengissä debytoineen Espoo Basket Teamin kasvatin Daniel Dolencin, 205 cm ja 28 vuotta, harteilla on torstai-illan ottelussa paljon. MM-karsinta-avauksen isäntäjoukkue Ruotsi on kookkaampi, mutta Susijengin ison pään rouhijan roolissa uurastava Dolenc uskoo huolelliseen valmistautumiseen ja fiksuun puolustukseen ruotsalaiskolosseja vastaan.

Daniel Dolenc on valmis taistoon ruotsalaisjässejä vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Japan Basketball Federation.

Viimeisen runsaan kahden vuoden ajan Susijengin sisäpuolustuksen kulmakiven ja Tuukka Kotin manttelinperijän roolia on näytellyt ansiokkaasti Latvian VEF Riikaa edustava Alexander Madsen.

Kun tieto Madsenin poissaolosta marraskuun MM-karsintaikkunasta saavutti Susijengin, kääntyivät katseet joukkueen sisällä 205-senttiseen ja 110-kiloiseen Dolenciin, joka pelaa vasta toista vuottaan maajoukkueessa.

- Alea (Madsen) on tietysti ikävä sekä joukkuekaverina että ihmisenä muutenkin, mutta peli on sama yksittäisten pelaajien poissaoloista huolimatta. Meikäläiselle vastuuta on tarjolla varmasti enemmän kuin ennen, mutta oma tekeminen pysyy samana, Dolenc arvioi tonttinsa kokoluokkaa Ruotsi-ottelun aattona.

Susijengin tiistain päiväharjoituksissa Dolencin roolin merkittävyys paistoi silmään, kun hän veti henkilökohtaisia harjoituksia sivukorilla Lassi Tuovin kanssa muun joukkueen treenatessa koko kentällä.

- Aika paljon keskityttiin hakemaan fiilistä palloon, lämmiteltiin tulevaa peliä varten. Otin muutamia omia heittoja ja lisäksi valmistauduttiin muutamiin Ruotsia vastaan pelattaviin setteihin. Oli hyvä treeni ja mulla on luottavainen olo.

Susijengin iso pää pienempi mutta sisukas

MM-karsinta-avauksen lähestyessä Ruotsin maajoukkueen ison pään kokoa ja kokemusta on pyöritelty kunnioittavin sanankääntein eri foorumeilla. Espanjan liigaa pelaavat Simon Birgander (210 cm) ja Nicholas Spires (210 cm) ovat tuttuja seppiä jokaiselle eurooppalaista huippukoripalloa seuraavalle, jättiläismäinen Mattias Markusson (217 cm) on tehnyt läpimurtonsa Tshekin liigassa ja Adam Ramstedt (210 cm) tekee tulosta Puolan liigassa.

Ruotsin pituus- ja kokoylivoima on merkittävä, mutta vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa Georgian 216-senttistä Giorgi Shermadinia vastaan tuloksellisesti valssannut Daniel Dolenc kääntää mieluummin katseen omaan tekemiseen.

- Meidän haaste EM-karsinnoissa oli virheongelmat, joista Shermadini pääsi vuosi sitten rankaisemaan. Me ollaan aika hyvin valmistauduttu siihen, mitä Ruotsi tekee, mutta vielä tärkeämpää on pelata oman konseptin mukaisesti, hän arvioi.

Dolencin urakka vitospaikalla on suuren suuri, mutta unohtaa ei sovi muutakaan Susijengin isoa kalustoa Mikael Jantusesta Juho Nenoseen ja Calle Lindbomiin. Dolencin mukaan iso susimiehistö tulee olemaan torstaina tilanteen tasalla.

- Kyllä me pärjätään. Meidän on oltava aktiivisia, lukea tilanteita oikein ja vähän ennakoida, olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, hän jatkaa.

- Mun tehtävä on tapella levypalloista, käyttää omat heittopaikat, tuoda energiaa puolustukseen ja positiivisuutta joukkuetekemiseen. Vaikka koris onkin joukkuelaji, tsemppaava ja taisteleva yksilö tekee joukkueelleen tosi paljon.

”Mennään hakemaan lisää muistoja”

Elokuussa 28 vuotta täyttäneellä Dolencilla on jo kunnioitettava ura takanaan. Juniorimaaotteluita hän kellotti 114 kappaletta ja edessä on yhdestoista miesten maaottelu. Korisliigassa Dolenc debytoi jo 17-vuotiaana kaudella 2010–11.

Vuosikymmenen kestäneeseen pääsarja- ja ammattilaisuraan mahtuu monta ikimuistoista hetkeä, kuten runkosarjavoittaja Kataja Basketin tiputtaminen Korisliigan puolivälieristä BC Nokian paidassa keväällä 2016 tai kevään 2021 Itävallan finaalit, joissa Dolenc kimmelsi mestaruuden voittaneen Swans Gmundenin luottomiehenä.

Torstai-iltana edessä on puolestaan lähes loppuunmyyty Avicii Arena Tukholmassa ja MM-karsintojen avausottelu pitkällä tiellä kohti syksyn 2023 MM-kisoja. Onko edessä isoin matsi, mitä Dolencin äidin poika on koskaan pelannut?

- Päivien edetessä Globenissa on ensiksi ollut 9000 myytyä lippua, sitten 10 000 ja nyt ollaan jo lähempänä 11 000. Tiesin jo tänne maajoukkueleirille tullessa, että huikea tapahtuma tulossa, ja koko ajan huikeammalta vaikuttaa, hän naurahtaa.

- Mä oon saanut pelata monta hienoa yksittäistä peliä uran aikana. Täytyy olla tosi kiitollinen korikselle siitä, mitä se on tuonut mun eteen. Mennään hakemaan tältä illalta lisää muistoja.

Ruotsi ja Susijengi kohtaava MM-karsintojen avausottelussa torstaina 25.11. klo 21.00 Suomen aikaa. Ottelu nähtävillä suorana Jim-kanavalta ja Ruutu-palvelusta.

Henkilöt

 
28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

28.1.2019 14:24 Susijengi

Sasu Salin: ”Tavoite on voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut”

Susijengin lähtölaskenta helmikuun 2019 ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan on alkanut. Asetelma on kutkuttava, sillä MM-jatkokarsintalohko K:n kolmannesta ja viimeisestä kisapaikasta kisaavat rinta rinnan Susijengi ja Venäjä. ”Malmin roskidyykkari” Sasu Salin, 27, odottaa helmikuun karsinnoista kutkuttavaa jatkoa Susijengin tarinalle.

8.9.2018 10:43 Susijengi

Suomeen palannut Sasu Salin: ”Kun meillä on fanit tukenamme, me voitetaan kenet vaan”

Loppukesän ja alkusyksyn seurajoukkueensa Unicaja Malagan riveissä viettänyt Susijengin sytyttäjä Sasu Salin, 27, palasi tänään lauantaina Suomeen. Salin on kuulunut joukkueen ratkaisijoihin koko kuluvan vuosikymmenen ja valaa uskoa Susijengin mahdollisuuksiin edetä jatkokarsintojen kautta Kiinan MM-kisakentille.

23.5.2018 14:44 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi siirsi seurajoukkueen kauden jälkeen katseet maajoukkuepeleihin

Lassi Tuovi toimi tällä kaudella Ranskan liigassa pelanneen Gravelines-Dunkerquen apuvalmentajana. Joukkue jäi runkosarjan päätteeksi ulos pudotuspeleistä, mutta Tuovi löysi pettymyksestä huolimatta myös paljon positiivisia asioita.

10.5.2018 18:59 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla vaiherikas kausi

Carl Lindbomin monimuotoinen kausi sai päätöksensä viikonloppuna, kun hänen edustamansa Osijekin kausi päättyi Kroatian liigan pudotuspeleissä. Lindbomin kauteen mahtui paljon ja samalla oppia tarttui matkaan runsaasti.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

29.11.2021 10:55 Susijengi

Henrik Dettmannille 150. voitto miesten maajoukkueen peräsimessä

Suomen miesten koripallomaajoukkuetta jo neljällä vuosikymmenellä luotsannut Henrik Dettmann, 63, ylsi merkittävään tasalukuun sunnuntai-iltana Susijengin kaataessa MM-karsinnoissa Kroatian. Voitto oli Dettmannille jo 150. miesten maajoukkueen päävalmentajana.

29.11.2021 10:26 Susijengi

Slovenia karsintalohkon kärkeen puhtaalla pelillä

MM-karsintojen avausottelussaan Kroatian täpärästi kaatanut hallitseva Euroopan mestari Slovenia jatkoi voitokkaita otteitaan myöhään sunnuntai-iltana kaatamalla Ruotsin kotonaan Koperissa 94–89 (42–44). Slovenia johtaa MM-karsintalohko C:ta kahdella voitolla yhtä monesta ottelusta perässään yhden voiton hakeneet Ruotsi ja Susijengi.

28.11.2021 21:46 Susijengi

Maxhuni ja Salin pommittivat Susijengin avausvoittoon MM-karsinnoissa

Yli 5000 susifania sai tuulettaa täysin palkein sunnuntai-iltana Espoo Metro Areenalla, kun Edon Maxhuni ja Sasu Salin takasivat viime hetkien kolmosillaan Susijengille elintärkeän MM-karsintavoiton Kroatiasta. Pieni viisikko, uhrautuva joukkuepuolustus ja erinomainen kaukoheittopeli olivat sinivalkean voiton elementit 77–71 (34–34) -voitossa.

27.11.2021 12:00 Susijengi

Nuori Kroatia prässää, hiertää ja puskee päälle

Viime vuosina alavireisesti esiintynyt perinteinen eurooppalainen koripallovalta Kroatia pettyi kesällä jäätyään olympiakarsintojen kotiturnauksessaan rannalle NBA- ja Euroliiga-pelaajistaan huolimatta. Alkaneisiin MM-karsintoihin Kroatia on koonnut kasaan joukkueen, jonka syömähampaita ovat Hanno Möttölän mukaan aggressiivisuus, energisyys ja epäitsekkyys.

26.11.2021 18:44 Susijengi

Toijalan Viro nujersi Herbertin Saksan karsinta-avauksessa

Jukka Toijalan valmentaman Viron maajoukkueen taival MM-karsinnoissa sai parhaan mahdollisen alun, kun Viro haki Nürnbergissä yllätysvoiton Gordon Herbertin valmentamasta Saksasta pistein 66–69 (34–30).

25.11.2021 23:39 Susijengi

Håkansson tukahdutti Susijengin kiriyritykset Tukholman illassa

Susijengi oli jälleen lähellä kääntää piinallisen illan voitoksi, kuten aiemminkin viime vuosien arvokisakarsinnoissa. Jengi kiri Ruotsia vastaan pelatun MM-karsinta-avauksen päätösjaksolla 17 pisteen päästä kahden heiton tuntumaan, kunnes Ruotsin tähti Ludvig Håkansson otti kentän haltuunsa ja johdatti sinikeltapaidat arvokkaaseen 72–62 (31–19) -voittoon.

24.11.2021 21:35 Susijengi

Susijengi ja Ruotsi julkaisivat tusinansa Globenin derbyyn

Karsinnat pääsystä syyskesän 2023 MM-kisoihin käynnistyvät Susijengin osalta torstai-iltana klo 21 Suomen aikaa täpötäydessä Tukholman Globenissa (nyk. Avicii Arena) ottelulla Ruotsia vastaan. Susijengi ja Ruotsi ovat julkaisseet tusinansa huomisillan otteluun.

24.11.2021 13:46 Susijengi

Torstai-illan isännällä Ruotsilla kasassa kaikkien aikojen joukkue

2010-luvun arvokisakarsinnoissa pettymyksien tietä kulkenut Ruotsi on kaikessa hiljaisuudessa koonnut marraskuun MM-karsintoihin kenties kaikkien aikojen parhaan maajoukkueensa. Ruotsilta löytyy kokoa, taitoa ja kokemusta jokaiselle pelipaikalle ja villinä korttina esiin voi nostaa myös joukkueen neljän päävalmentajan järjestelmän.

Näytä lisää vastaavia