Daniel Dolenc Liettuan liiganousijan korin alle

10.7.2023 20:07 Karhu Basketin menestyksekkään 2022–23-kauden kulmakiviin sekä Korisliigassa että FIBA Europe Cupissa kuulunut Daniel Dolenc, 29, käyttää ulkomaanoptionsa. 205-senttisen Espoo Basket Teamin kasvatin ja Susijengi-jyrän uusi seura on Liettuan liiganousija BC Mazeikiai, joka on rekrytoinut Dolencia riveihinsä jo pidemmän aikaa.

Daniel Dolenc siirtyy Kauhajoelta Liettuan pääsarjaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

BC Mazeikiai sijoittui Liettuan toiseksi korkeimman sarjatason (NKL) ylemmässä jatkosarjassa neljänneksi, mutta teki selvää jälkeä pudotuspeleissä yltämällä aina Liettuan finaaliin Zalgiris Kaunasin kakkosjoukkuetta vastaan ennen taipumistaan.

- Olemme nousijajoukkue, mutta haluamme lähteä kauteen isolla pamauksella. Budjettimme kilpailee kansainvälisiin sarjoihin osallistuvien liettualaisjoukkueiden kanssa ja valmentaja on saanut joukkueeseen hyviä pelaajia joka pelipaikalle, Dolenc uhkuu.

- Tietysti näin heinäkuussa puheet voi olla kovat, mutta tulokset ratkaisevat ja työ tehdään joka päivä hallilla. Kausi kestää toukokuulle asti ja meidän on pysyttävä läpi kauden yhtenäisinä läpi hyvien ja heikompien hetkien ja lähdettävä haastamaan jokaista joukkuetta, on se sitten Zalgiris Kaunas tai mikä muu tahansa jengi.

Suurimpia syitä Dolencin sopimuksen taustalla on BC Mazeikiain kokenut valmentaja Marius Kiltinavicius, joka rekrytoi Dolencia joukkueeseensa läpi kesän.

- Kiitos Liettuaan kärsivällisyydestä tämän pitkän rekrytointiprosessin aikana. Olen otettu siitä, miten paljon BC Mazeikiai ja valmentaja Kiltinavicius minut joukkueeseensa tahtoivat. Olen itse parhaimmillani, kun pääsen pelaamaan hyvän systeemin sisällä tarkoin määriteltyjen parametrien mukaan, ja uskon, että Mazeikiai on juuri sellainen joukkue, Dolenc kiittää.

- Suuri kiitos myös Suomen päähän kaikille onnittelijoille ja tukijoille. Olen saanut paljon viestejä viimeisen vuorokauden aikana. Se on koskettavaa ja merkitsee minulle paljon.

Korisliigan työhevosesta Itävallan mestariksi

Dolenc debytoi Korisliigassa pelikaudella 2010-11, jolloin hän edusti Espoon Honkaa pääsarjassa yhdentoista ottelun verran. Dolenc kuittasi 19-vuotiaiden poikien SM-sarjassa kultaa keväällä 2011 ja saman ikäluokan SM-hopeaa 2012.

Seuraavat Korisliiga-vuotensa Dolenc pelasi Kouvoissa 2013-15 ja BC Nokiassa 2015-20. Viimeisellä BC Nokian kaudellaan Dolenc mursi itsensä läpi Korisliigan parhaimmistoon kirjautettuaan nokialaisjoukkueelle 10,9 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,2 syöttöä ottelua kohden. Keväällä 2016 Dolenc juhli BC Nokian kanssa myös SM-pronssia.

Nokialta Dolencin tie vei Itävaltaan, Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentamaan Swans Gmundeniin. Kausi Gmundenissa oli huippuonnistuminen: Dolenc kirjautti 10,6 pistettä, 4,8 levypalloa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden ja Swans voitti sekä Itävallan mestaruuden että Itävallan cup-mestaruuden.

Pelikaudella 2021-22 Dolenc edusti Ranskan NM1-liigan Les Sables Vendéetä 8,5 pistettä ja 4,6 levypallon ottelukohtaisilla keskiarvoilla. Päättyneellä kaudella Dolenc auttoi Karhu Basketin Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon. Korisliigassa Dolencin keskiarvot olivat 10,2 pistettä, 4,1 levypalloa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden.

Dolenc teki Susijengi-debyyttinsä kesällä 2020. Tähän mennessä Dolencille on merkitty kuusitoista miesten maaottelua, joissa hän on uurastanut 2,6 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden. Dolenc on edustanut Suomea vuosien 2020-21 EM-karsinnoissa ja 2021-23 MM-karsinnoissa.

Juniorimaajoukkueurallaan Dolenc pelasi hurjat 114 ottelua ja heitti niissä yhteensä 647 pistettä. Dolencilla on tilillään myös yksi miesten haastajamaaottelu.

Henkilöt

 
18.9.2023 22:17 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen aloitti kautensa komeasti Ranskassa – ”Tästä on hyvä jatkaa”

Tuomas Iisalon alaisuuteen Paris Basketballin riveihin siirtynyt Mikael Jantunen aloitti kautensa hienosti auttamalla pariisilaisseuran kauden avausvoittoon. Kausi on startannut myös Liettuassa ja Tanskassa.

4.9.2023 18:21 Susijengi

Alexander Madsen palaa Latvian mestariin

Vahvoja näyttöjä Kreikan liigassa viime kaudella antanut Susijengin luottosentteri Alexander Madsen, 28, on allekirjoittanut yksivuotisen Latvian suurseuran VEF Riian kanssa. 208-senttinen Kouvolan Poikien kasvatti Madsen edusti latvialaisjoukkuetta aiemmin vuosina 2019–22.

12.8.2023 18:08 Susijengi

Perttu Blomgren Slovenian pääsarjaan

Viime kaudet Salon Vilppaassa pelannut Lapuan Kobrien kasvatti ja Susijengin nuoren kaartin takamies Perttu Blomgren, 195 cm ja 22 vuotta, jatkaa uraansa Sloveniassa allekirjoitettuaan yksivuotisen sopimuksen Helios Domzalen kanssa.

12.8.2023 14:59 Susijengi

Alex Murphy kaksivuotisella sopimuksella Estudiantesiin

Viime kaudet Japanissa pelannut Susijengin veteraanilaituri Alex Murphy, 206 cm ja 30 vuotta, on allekirjoittanut kaksivuotisen sopimuksen Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla (LEB Gold) pelaavan madridilaisen Estudiantesin kanssa.

11.8.2023 17:50 Susijengi

Remu Raitanen jatkaa Espanjan kakkosliigassa

Viime kaudella debyyttinsä Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla (LEB Oro) tehnyt Susijengin laituri ja ToPo Juniorien kasvatti Remu Raitanen, 26, jatkaa Espanjassa. 206-senttisen Raitasen uusi seura on CB Cáceres, joka on tehnyt Raitasen kanssa yksivuotisen sopimuksen.

4.8.2023 08:29 Susijengi

Ville Tahvanainen aloittaa ammattilaisuransa Islannissa

Nelivuotisen yliopistouransa Bradleyn paidassa keväällä päättänyt Helsingin NMKY:n kasvatti ja Susijengin nuoren kaartin takamies Ville Tahvanainen, 193 cm ja 23, aloittaa ammattilaisuransa Islannissa. Susijengi Rising Starsiin alkukesällä kuulunut Tahvanainen on solminut sopimuksen aiemmin Osku Heinosen riveihinsä hankkineen Haukarin kanssa.

26.7.2023 18:35 Susijengi

Mikael Jantunen Paris Basketballin riveihin kaksivuotisella sopimuksella

Tuomas Iisalon päävalmentajakseen kiinnittänyt Paris Basketball on värvännyt joukkoihinsa jo toisen suomalaisen. NBA:n kesäliigasta tuoreeltaan palannut Susijengin luottomies ja Wartti Basketin kasvatti Mikael Jantunen, 23, on allekirjoittanut kaksi kautta kattavan sopimuksen Ranskan pääsarjaa ja Eurocupia pelaavan pariisilaisjoukkueen kanssa.

20.7.2023 19:35 Susijengi

Korisliigan MVP Severi Kaukiainen Slovakian mestarin puikkoihin

Karhu Basketissa erinomaista jälkeä niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin tehnyt Susijengi-takamies ja Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 25, käyttää ulkomaanoptionsa ja siirtyy ensi kaudeksi Slovakian mestarin Patrioti Levicen takalinjoille.

17.7.2023 13:24 Suomalaiset ulkomailla

Max Besselink kolmivuotisella sopimuksella Belgiaan

Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 21, vaihtaa seuraa, kun belgialainen Belfius Mons-Hainaut tiedotti tehneensä kolmivuotisen pelaajasopimuksen suomalaislaiturin kanssa. Besselink pelasi viime kaudella Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

17.7.2023 09:51 Susijengi

Lassi Tuovin Utah Jazzin kesäliigaurakka päätökseen

Lassi Tuovin vahvistaman Utah Jazzin voitokas tie NBA:n Las Vegasin kesäliigassa tuli päätökseensä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa, kun Jazz taipui Houston Rocketsille pistein 101-115 (37-49). Jazzin saldoksi Las Vegasista jäi neljä voittoa ja yksi tappio.

16.7.2023 11:13 Susijengi

Jantuselle 10 pistettä viimeisessä kesäliigaottelussa, Tuovin Jazz semifinaaliin

Mikael Jantunen pääsi jälleen minuuteille NBA:n Las Vegasin kesäliigassa ja teki läsnäolonsa tiettäväksi kirjauttamalla Golden State Warriorsille kymmenen pistettä ja kolme levypalloa tappiossa Torontoa vastaan. Lassi Tuovin Utah Jazz puolestaan jatkoi voittojen tiellä peittoamalla Phoenix Sunsin ja etenemällä kesäliigan semifinaaliin.

10.7.2023 09:07 Susijengi

Mikael Jantunen vireessä NBA:n kesäliigassa

Mikael Jantunen pääsi toisen kerran minuuttien makuun NBA:n kesäliigassa ja kohosi heti Golden State Warriorsin tehokärkien joukkoon. Jantunen kellotti Las Vegasissa pelatussa kesäliigaottelussa 22 minuuttia ja teki läsnäolonsa tunnetuksi 16 pisteen ja viiden levypallon iltapuhteella.

7.7.2023 18:06 Susijengi

Sasu Salinille jatkosopimus Lenovo Tenerifen kanssa

Kohta jo vuosikymmenen päivät Espanjassa viihtynyt helsinkiläislähtöinen MaSu-Basketin kasvatti ja Susijengin kapteeni Sasu Salin, 32, jatkaa uraansa Lenovo Tenerifen kanssa. Salin aloittaa 1+1-vuotisen jatkosopimuksensa myötä syksyllä jo viidennen kautensa Teneriffan La Lagunassa.

6.7.2023 10:40 Susijengi

Jantusen pistetili auki NBA:n kesäliigassa

Golden State Warriorsia vahvistava Mikael Jantunen avasi peliminuutti- ja pistetilinsä viime yönä Suomen aikaa, kun Warriors peittosi Charlotte Hornetsin NBA:n kesäliigan California Classic -turnauksessa pistein 98-83.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

29.6.2023 09:57 Susijengi

Lassi Tuovi Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohtoon

Toisen vuotensa Susijengin päävalmentajana aloittanut Lassi Tuovi, 36, on liittynyt Utah Jazzin kesäliigajoukkueiden valmennusjohtoon. Tuovi lensi Salt Lake Cityyn heti NBA:n varaustilaisuuden jälkeen ja palaa Suomeen Salt Lake Cityn ja Las Vegasin kesäliigojen jälkeen heinäkuun puolessavälissä.

29.6.2023 08:03 Susijengi

Mikael Jantunen Golden State Warriorsin kesäliigajoukkueeseen

Susijengin uuden sukupolven avainpelaajiin kuuluva Mikael Jantunen, 23, pelaa tänä kesänä NBA:n kesäliigaa viime vuosien menestysjoukkueisiin kuuluvan Golden State Warriorsin riveissä.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

Näytä lisää vastaavia