Daniel Jansson ei jäänyt harmittelemaan nousun kariutumista – ”Se oli tiedossa jo kesällä”

30.6.2022 14:19 Daniel Jansson ja Hussain Dassouki valmensivat Tigers Tübingenin upeasti Saksan ProA:n finaaliin vastoin kaikkia ennakko-odotuksia. Finaalipaikka olisi oikeuttanut nousuun Bundesliigaan, mutta seura ei ollut vielä siihen valmis eikä hakenut lisenssiä.

Daniel Jansson valmensi Tigers Tübingenin huippukauteen. (Kuva: Dennis Duddek/Nina Sander)

Tigers lähti kauteen hyvin nuorella joukkueella, jonka keski-ikä oli 23 vuoden korvilla. Viime kaudella Tigers jäi pudotuspelien ulkopuolelle eivätkä ulkopuoliset odotukset olleet korkealla kauteen lähdettäessä. Janssonin miehistö ei kuitenkaan välittänyt muiden ennustuksista ja pyyhälsi koko runkosarjan voittoon. Pudotuspeleissä se raivasi tiensä finaaliin saakka, mutta taipui Rostock Seawolvesille.

- Kauden etukäteisveikkailuissa arvioitiin, että pudotuspeleihin pääseminen olisi meiltä ylisuoritus ja meitä veikattiin taistelemaan sarjapaikastamme. Seitsemän kuukautta myöhemmin voitimme runkosarjan. Täytyy myöntää, että kausi yllätti jossain määrin myös minut, mutta minulla oli sellainen fiilis kauden alla, että tästä voi tulla tosi hyvä kausi, jos kaikki natsaa. Se ei yllättänyt, että pärjäsimme, mutta runkosarjan ykkönen oli pienoinen yllätys itsellenikin, Jansson kertoo.

Tigersissa pelasi myös Aatu Kivimäki, joka nousi heti debyyttikaudellaan isoon rooliin. Ratkaisijana tunnettu Kivimäki naulasi Tigersille pari tärkeää voittoa, jotka omalta osaltaan auttoivat saavuttamaan runkosarjan ykköspaikan.

- Kannattaa muistaa myös sellaiset pienet asiat ja sattumat, jotka loksahtavat kohdilleen. Minulle tulee mieleen muutama sellainen matsi, jotka olimme jo käytännössä hävinneet, mutta jotenkin onnistuimme kairaamaan voiton. Aatu heitti pari buzzer beateria, yhdessä tanskalaispelaajamme heitti voittokorin 0,2 sekuntia ennen loppua ja yhdessä pelissä olimme neljä pistettä tappiolla vielä yhdeksän sekuntia ennen loppua. Jos emme olisi kääntäneet niin, niin ei sitä tiedä mihin olisimme päätyneet, Jansson jatkaa.

Daniel Jansson jatkaa Tigersin päävalmentajana myös ensi kaudella. (Kuva: Dennis Duddek/Nina Sander)

Saksan ProA:ssa finalistit nousevat Bundesliigaan, joten mestaruus toimii pienimuotoisena jälkiruokana nousun varmistuttua jo aiemmin. Tigers ei kuitenkaan hakenut lisenssiä Bundesliigaan, sillä seuralla ei ollut vielä resursseja lähteä kilpailemaan pääsarjaan. Janssonin mukaan asia oli jo pitkään tiedossa ja nousun kariutumista on sikäli turha murehtia. Mestaruuden karkaaminen sen sijaan kismitti.

- Siitä on lähtökohtaisesti kaksijakoiset fiilikset. Päällimmäisenä on se, että on täysin selvää, ettemme olleet valmiita Bundesliigaan. Se oli jo tiedossa viime kesästä lähtien. Se auttoi meitä sikäli, että pystyimme vain keskittymään mestaruuden jahtaamiseen. Siitä taistelimme ihan viimeiseen asti, ja siitä jäi enemmän hampaankoloon kuin siitä, ettemme voineet nousta. Jos tänä kesänä joutuisimme lähtemään asevarusteluun Bayern Münchenin, ALBA Berliinin ja Bonnin kaltaisia joukkueita vastaan, niin voisi olla aika kova paikka.

Tübingenissä ei rakenneta pilvilinnoja, vaan keskitytään laittamaan pohja kuntoon. Viime kauden menestys näkyi konkreettisesti myös seuran tilanteessa.

- Tuntui, että faneista lähtien kaikki olivat samalla sivulla ja tässä rakennetaan jotain kauaskantoisempaa. Me nousemme, kun olemme siihen valmiita. Meillä on jo ollut keskustelua, että ensi kaudeksi haemme lisenssiä ja saattaa löytyä se kolme miljoonaa, mikä Bundesliigaan vaaditaan. Tämä kausi loi sellaista momentumia taas seuran ympärille. Fanit heräsivät ja palasivat katsomoon ja seura sai 40 uutta yhteistyökumppania, joten ensi kaudella lisenssin hakeminen voi olla realistista, Jansson valottaa.

Jansson saa pidettyä myös suurimman osan pelaajistostaan, Kivimäki mukaan lukien, sillä yhdeksän viime kauden pelaajaa jatkaa joukkueessa. Kaksi kautta hänen rinnallaan apuvalmentajana toiminut Dassouki sen sijaan palasi Suomeen ja siirtyi Tapiolan Honkaan.

- Meiltä on tulossa yhdeksän pelaajaa takaisin viime kaudesta. Isoin menetys on Ryan Mikesellin paikkaaminen. Hän oli mielestäni koko sarjan paras pelaaja viime kaudella ja johtaja joukkueessa. Meillä on kuitenkin hyvä pohja minkä päälle rakentaa. Voimme katsella ihan rauhassa markkinoita, Jansson miettii tulevaa.

 
4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

1.10.2022 18:26 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo päävalmentajina Bundesliigassa – ”Onhan tämä aika harvinaista”

Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella mielenkiintoinen suomalaisvalmentajien kohtaaminen, kun veljekset Tuomas ja Joonas Iisalo ovat vastakkaisilla puolilla. Tuomas jatkaa Bonnin päävalmentajana, kun taas Joonas sai pestin MLP Academics Heidelbergin käskijänä.

1.10.2022 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Jansson pitää joukkueensa jalat maassa – Aatu Kivimäki hyvistä asetelmista kauteen

Saksan ProA:n sarjakausi käynnistyy viikonloppuna ja viime kaudella sensaatiomaisesti pelannut Tigers Tübingen lähtee taas päävalmentaja Daniel Janssonin ja takamies Aatu Kivimäen johdolla hakemaan menestystä.

27.9.2022 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulosen tavoite Serie A1:stä täyttyi – ”Olen odottanut kautta jo kauan”

Helmi Tulonen kuului viime kaudella Italian Serie A2:n parhaimpiin pelaajiin. Erinomaiset esitykset noteerattiin myös kovatasoisessa Serie A1:ssä, kun Tulonen sai täksi kaudeksi sopimuksen sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Basket Le Mura Luccassa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

21.9.2022 10:14 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybovin valmentama Swans Gmunden taistelee paikasta Mestarien liigaan

Mestarien liigan karsintaturnaukset pelataan tällä viikolla. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden jahtaa paikkaa lohkovaiheessa Belgradissa pelattavasta karsintalohkosta.

29.6.2022 15:54 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

28.6.2022 21:18 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov selviytyi kaudesta voittajana finaalitappiosta huolimatta

Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

26.6.2022 11:28 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäellä vakuuttava kausi Saksassa – ”Ihan plussan puolelle meni”

Aatu Kivimäki siirtyi viime kaudella Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin joukkueeseen. Kivimäki otti heti isoa roolia Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa ja sopeutui hyvin Saksan pelikentille.

25.6.2022 11:41 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi ammensi kokemusta Belgiasta – ”Kyllä siinä kaikenlaista oppi”

Seagullsin kanssa sopimuksen tehnyt Okko Järvi pelasi menneen kauden belgialaisen Phoenix Brysselin joukkueessa. Kausi oli kuitenkin Järvelle vaikea, mutta samalla opettavainen.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

15.6.2022 12:11 Suomalaiset ulkomailla

Anni Mäkitalon kausi päättyi pahaan loukkaantumiseen – ”Jatkosta on tosi vaikea sanoa vielä mitään”

Anni Mäkitalo teki paluun ulkomaan kentille, kun hän pelasi menneen kauden Kreikassa PAOK:n joukkueessa. Suurta vastuuta nauttineen Mäkitalon kausi sai kuitenkin ikävän päätöksen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

8.6.2022 15:10 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelasi vahvan kauden Italian Serie A2:ssa – ”Oma peli meni yllättävänkin hyvin”

Helmi Tulonen pelasi menneen kauden Italian Serie A2:ssa Carugaten joukkueessa. Tulonen johdatti joukkueensa aivan pudotuspelien kynnykselle, mutta Tulosen vahvoista otteista huolimatta Carugate sijoittui yhdeksänneksi.

7.6.2022 14:49 Suomalaiset ulkomailla

Anni Jämsä nautti ensimmäisestä ulkomaan kokemuksesta – ”Yhtä urani parasta aikaa”

Anni Jämsä siirtyi kesken kauden Pyrinnöstä Italian Serie A2:ssa pelaavaan Torino Teen Basketiin. Loppukausi oli Jämsälle henkilökohtaisesti menestys, mutta samanaikaisesti joukkue jäi sarjassa viimeiseksi ja putosi.

Näytä lisää vastaavia