Dettmann & Co MM-pronssille

9.9.2002 Myöhään sunnuntai-iltana kirjoitettiin uusi luku sekä Saksan että Suomen koripallohistoriaa. Suomalaisluotsi Henrik Dettmann, 44, käskytti Saksan maajoukkueen MM-pronssiottelussa 117-94-voittoon Uudesta-Seelannista. Dettmann on kautta aikojen ensimmäinen suomalainen päävalmentaja MM-mitaleilla ja mitali on Saksan historian ensimmäinen. Mestaruuden Indianapoliksen arvoturnauksessa vei Jugoslavia kukistettuaan finaalissa Argentiinan jatkoajan jälkeen 84-77.

- Tämä on viides vuoteni Saksassa. Viime vuonna olimme EM-kisoissa neljänsiä ja nyt MM-kisoissa kolmansia. Mielestäni se on merkki siitä, että olemme menossa eteenpäin ja kehittyneet. Toivottavasti tämä näyttää myös, että menestymisemme ei ole vain yhden päivän onnenpotku vaan määrätietoisen työn tulosta, analysoi Dettmann tuoreeltaan pronssiottelun jälkeen.

- Tämä on mielettömän hieno juttu joukkueelle. Pelaajat ovat tehneet valtavasti työtä tämän eteen. Tärkeintä tässä oli nähdä joukkueen ja pelaajien kehitys turnauksen aikana, ja minusta se oli selvästi havaittavissa. Yksilömme ovat oppineet, että työskentelemällä yhdessä he voivat menestyä, jatkoi Dettmann.

Kun taistelu MM-pronsseista oli jo tauonnut, sai Dettmann maistaa konkreettisella tasolla pelaajiensa yhteistyökykyä, kun pelaajat kantoivat suomalaiskäskyttäjänsä vaatteet päällä suihkuun.

Saksan paras sijoitus MM-tasolla oli Indianapolisia vuodelta 1994, jolloin saksalaiset sijoittuivat 12:nneksi.

Itse pronssikamppailu ratkesi jo varhaisessa vaiheessa. Avausminuuteilla Uuden-Seelannin vikkelät takamiehet pitivät pilkkanaan saksalaisia. SM-Koriksessa Honkaa ja Kouvoja edustanut Phillip Jones nakutti kuin hurmiossa 16 pistettä, kunnes Dettmann löysi lääkkeet vastustajan heittosumaan muutamalla oikea-aikaisella vaihdolla. Saksan ollessa tappiolla 22-25 upotti Ademola Okulaja ensin kolmosen tasoittaen pelin ja heti perään Saksan tähtipeluri Dirk Nowitzki teki kahdeksan pistettä peräkkäin. Okulajan ja Nowitzkin korit toimivat sytykkeenä roihulle, jonka aikana Saksa myrskysi tulostaululle lukemat 74-48 puoliaikaan mennessä. Saksa hyödynsi kokoylivoimaansa häikäilemättömästi, jonka lisäksi joukkueen heittopeli kulki kuin unelma. Ensimmäisellä puoliajalla Saksan kahden pisteen heittojen onnistumisprosentiksi kirjattiin 77 ja 11:stä kolmosyrityksestäkin suhahti korisukan läpi peräti yhdeksän. Nowitzki heitti kahden ensimmäisen jakson aikana peräti 25 pistettä.

Toisella puoliajalla Dettmann pystyi keskittymään jo miehistönsä tasaiseen peluuttamiseen ja kaikki Saksan 12 pelaajaa pääsivät pisteiden makuun. Voitto ei missään vaiheessa ollut uhattuna. Koko päätösneljänneksen vaihtopenkillä istuneen Nowitzkin saldo oli lopulta 29 pistettä 23 minuutissa. Okulaja takoi 21 ja Marko Pesic 11 pistettä.

- Uusi-Seelanti oli sopiva vastustaja meille, koska olimme kohdanneet heidät jo kertaalleen ja tiesimme valmiiksi heidän pelityylinsä. Meillä on laajempi materiaali kuin heillä, ja tällaisessa pelissä se ratkaisi asian eduksemme, totesi Dettmann pronssiottelusta viitaten jatkosarjan otteluun, jossa Saksa kukisti Uuden-Seelannin 84-64.

Bodiroga Jugoslavian juhlittu

Jos oli MM-pronssiottelu Saksan yksipuolista näytöstä, oli finaali todellinen kahden joukkueen välinen jännitysnäytelmä. Jugoslavian juhlituksi sankariksi nousi Dejan Bodiroga. 29-vuotias Bodiroga teki varsinaisen peliajan lopussa yhdeksän peräkkäistä pistettä, joiden avulla Jugoslavia nousi kahdeksan pisteen tappioasemasta jatkoajalle. Lisäajalla jugot osoittivat kokemustaan ja runttasivat 84-77-voiton Argentiinasta.

- Tänään oli minun vuoroni ottaa ohjat kuten Vlade Divac, Predrag Stojakovic ja Milan Gurovic tekivät aiemmissa otteluissa. Tänään oli minun mahdollisuuteni. Olen iloinen, että pystyimme venymään parhaimpaamme, kun panokset olivat kovimmillaan, juhlisti Bodiroga, joka heitti MM-finaalissa kaikkiaan 27 pistettä.

Upean turnauksen pelanneelle Argentiinalle ratkaisuhetket olivat sen sijaan myrkkyä. Joukkue epäonnistui viimeisessä 12 pelitilanneheitossaan, joista yhdeksän jatkoajalla. Tappio oli Argentiinalla MM-turnauksen ensimmäinen – se tullaan muistamaan mm. joukkueena, joka voitti ensimmäisenä Yhdysvaltojen NBA-ammattilaiset.

- Olen todella pahoillani Argentiinan puolesta. He pelasivat mahtavan ottelun. Olen varma, että he taistelevat MM-kullasta vielä uudestaan, tarjosi sympatiaansa Jugoslavian Vlade Divac.

Jugoslavialle MM-kulta oli historian viides.

Henkilöt

 

Pienet uinahdukset Saksan turmiona

Kaksi ja puoli jaksoa ilman tähtipelaajaansa pelannut Argentiina eteni jännittävien vaiheiden jälkeen MM-loppuotteluun kaatamalla Henrik Dettmannin luotsaaman Saksan pistein 86-80 myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa. Argentiinan vastustaja sunnuntain finaalissa on Jugoslavia, joka pudotti kisojen todellisen yllättäjän Uuden-Seelannin pistein 89-78.

Saksa välieriin, USA ulkona mitalipeleistä

Suomalaisvalmentaja Henrik Dettmannin uskomaton menestystarina Saksan maajoukkueen peräsimessä sai jatkoa torstain ja perjantain välisenä yönä, kun Saksa venyi MM-kisojen puolivälierissä voittoon Espanjasta. Näin Saksa taistelee MM-mitaleista. Jälleen päähuomion Saksan menestykseltä vei kuitenkin toinen joukkue, sillä Jugoslavia järjesti kisayleisölle suurjärkytyksen pudottamalla kotijoukkue USA:n mitalipeleistä.

Saksa puolivälieriin, vastaan Espanja

Suomalaisvalmentaja Henrik Dettmann teki joukkoineen historiaa Indianapoliksessa pelattavissa MM-kisoissa keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa. Vakuuttavalla 103-85-voitollaan Venäjästä Dettmannin luotsaama Saksa varmisti jatkolohkon kolmossijan ja paikan puolivälierissä. Saavutus on Saksan historian paras. Päivän puheenaiheeksi nousi kuitenkin toinen historiallinen teko, kun Argentiina päätti vihdoin Yhdysvaltojen NBA-miehistöjen voittokulun.

Saksa joutui taipumaan Argentiinalle

Suomalaisvalmentaja Henrik Dettmannin käskyttämä Saksa koki Indianapoliksessa pelattavissa MM-kisoissa toisen tappionsa. Ilman häviöitä turnauksessa edennyt Argentiina oli vahvempi lukemin 86-77. Argentiina on kotijoukkue USA:n ohella kisojen ainoa tappioton joukkue.

Saksa jyräsi Uuden-Seelannin yli

Saksan avaus MM-kisojen jatkolohkossa F Indianapoliksessa ei ollut paras mahdollinen, mutta tarpeeksi tehokas kuitenkin. Henrik Dettmannin luotsaama Saksa käytti ottelun toisella puoliskolla hyväkseen fyysistä ylivoimaansa ja jyräsi tärkeän 84-64-voiton Uudesta-Seelannista.

Dettmannin Saksa jatkaa

Suomalaisvalmentaja Henrik Dettmannin, 44, luotsaama Saksan maajoukkue selviytyi jatkoon MM-kisojen kovasta C-lohkosta. Viikonvaihteen aikana Saksa hävisi kisojen suursuosikki Yhdysvalloille, mutta varmisti voitollaan Algeriasta lohkon kakkossijan.

Saksa avasi voitolla Kiinasta

Henrik Dettmannin valmentama Saksa aloitti torstain ja perjantain välisenä yönä taipaleensa koripallon MM-kisoissa Indianapoliksessa. Kiinasta ei ollut saksalaisille vastukseksi, vaan supertähti Dirk Nowitzkin johdolla germaanit veivät turnauksen avauspisteet lukemin 88-76. Samalla Dettmannista tuli historian ensimmäinen suomalainen päävalmentaja MM-areenoilla.

Dettmannin Saksa tulikasteessa

Koripallon MM-kisat käynnistyvät torstain ja perjantain välisenä yönä Yhdysvaltain Indianapoliksessa. Suomalaisittain mielenkiinto kohdistuu alkulohkoon C, jossa mukana on suomalaisvalmentaja Henrik Dettmannin Saksa. Vastus Saksalla on kivenkova, sillä samassa alkulohkossa pelaa kisojen suursuosikki ja isäntämaa USA sekä Kiina ja Algeria.

8.1.2022 10:01 Pääjuttu

Suomaisvalmentajat loistavat Euroopassa – menestyksen takana tukku syitä

Kansallisia mestaruuksia, mitalisijoja ja kärkipaikkoja, kansainvälisten liigojen lopputurnauksia, maajoukkueiden päävalmentajapestejä – suomalaiset ammattivalmentajat ovat olleet kovaa valuuttaa Euroopan sarjoissa 2020-luvulla. Lassi Tuovi (Strasbourg), Tuomas Iisalo (Bonn) ja Anton Mirolybov (Gmunden) näkevät menestyksen taustalla ison tukun taustatekijöitä.

3.7.2020 08:56 Suomalaiset ulkomailla

Gordon Herbert siirtyy Venäjälle Avtodorin peräsimeen

Kanadan päävalmentajaksi vuoden 2019 MM-kisojen jälkeen noussut suomalais-kanadalainen Gordon Herbert, 61, valmentaa seuratasolla ensi kaudella Venäjän korkeimmalla seuratasolla VTB-liigassa pelaavaa Avtodor Saratovia. Apuvalmentajaksi Avtodoriin saapuu viime kaudella Frankfurtissa apuvalmentanut 25-vuotias Daniel Herbert.

Näytä lisää vastaavia