EBT venytti ottelusarjaa vaikean paikan edessä – Peli-Karhut ja Hyvinkään Ponteva puhtaalla saldolla välieriin

25.3.2019 22:33 Espoo Basket Team pelasi selkä seinää vasten kotikentällään Catzia vastaan, mutta onnistui ottamaan trillerivoiton pisteellä loppusekunneilla. Forssan Alku puolestaan otti toisen kiinnityksen välieräpaikkaan voittamalla Kouvottaret jälleen vieraskentällä. Suoran välieräpaikan 3-0 voitoilla tänään itselleen varmistivat sen sijaan Peli-Karhut sekä Hyvinkään Ponteva. Tapiolan Hongan ja HBA:n kaudet ovat nyt näin ollen taputeltuja.

Espoo Basket Teamin Delaney Hodgins oli ilmiömäisessä vedossa ja pussittamalla 26 pistettä. Kuva: Ville Vuorinen.

Espoo Basket Team pelasi vaikeassa tilanteessa selkä seinää vasten, mutta onnistui nousemaan todelliseen trillerivoittoon kotikentällään pisteellä pelin päättyessä 61-60 (35-29). Tilanne on nyt joukkueiden välillä 1-2 Catzin hyväksi.

EBT:n kaksi aiempaa ottelua Catzia vastaan ovat onnahdelleen jo avausjakson aikana heittopelin yskähdellessä. Tällä kertaa kotijoukkue asteli uudesti syntyneenä parketille käsi kuumana Delaney Hodginsin painaessa heti joukkueen avauskorin kolmen pisteen kaaren takaa sisään.

Takaa-ajajaksi Catz joutui ensimmäisen kerran kunnolla toisen jakson lopussa, kun tällä kertaa vuorostaan Lotta Vesiluoma (7/5) heilutti sukkaa kaaren takaa ja vei joukkueensa yhdeksän pisteen etumatkaan. Kolmannella jaksolla vieraat onnistuivat kuitenkin tehostamaan puolustustaan ja jakson puolivälissä kissat olivat tasoittaneet pelin.

Päätösjaksolla joukkueet kulkivat viimeisille kymmensekuntisille käsi kädessä ottelun ollessa korista koriin juoksua. Vajaa kymmenen sekuntia ennen summeria Valencia McFarland ajoi kylmäpäisesti korille ja onnistui hankkimaan sisäänmenneen suorituksen päälle vielä vapaaheiton, mikä siirsi Catzin pisteen johtoon. Jos McFarlandin ratkaisu oli kylmähermoinen, niin vielä kovempi suoritus nähtiin EBT:n aikalisän jälkeen. Vain pari sekuntia ennen pelikelloa Lotta Eräkangas lähti hyppyheittoon, joka painui kotiyleisön riemuksi korin perukoille. Aleighsa Welch sai tämän jälkeen yrittää vielä heittoa, mutta turhaan. Pisteen voitto riisti tältä erää Catzin suoran välieräpaikan.

– Lopussa voi aina miettiä, mitä olisi voinut tehdä toisin, mutta hävisimme ottelun, kun emme mätsänneet Hodginsia paikassa ja hän pääsi heittämään liian vapaita heittoja. Vieraissa on vaikea voittaa, jos 3p prosentti 13 ja viisi vapaaheittoa, kolme sisään. Siihen nähden oltiin aika lähellä voittoa, Mika Haakana tuumi.

Catz kesti tälläkin kertaa EBT:n levypallopelaamisessa mukana, mutta jalkoihin vierasjoukkue jäi selvästi kolmen pisteen heitoissa. Kotijoukkue sai säkitettyä kaukaa sisään kymmenen kertaa, mutta Catzin heitot kolisivat rautoihin ja saldoksi kertyi vain kolme onnistunutta kolmosta. Parempi Catz sen sijaan oli jälleen lähiheitoissaan, jonka lisäksi joukkue tehtaili kotijoukkueen menetyksistä 17 pistettä EBT:n hyötyessä näistä vain neljällä pisteellä.

Espoo Basket Teamin tehotykki oli Delaney Hodgins (26/4), joka tyylitteli yhdeksästä kolmen pisteen heitoistaan peräti kuusi pohjaan. Hurjan levypallosadon itselleen haali puolestaan Kamilah Jackson (9/18/5s) ja tasaisen varmaa suorittamista jatkoi jälleen pelin ratkaisija Lotta Eräkangas (7/7/4s). Eräkankaan mukaan hyökkäyspään valinnat olivat fiksumpia aiempaan verrattuna:

– Verrattuna kahteen ekaan matsiin verrattuna tehtiin parempia valintoja hyökkäyspäässä. Vaikka kakkosprosentti ei vieläkään kauhean häikäisevä ole, niin fiksummilla ratkaisuilla saatiin enemmän kuin 10 pistettä ekaan jaksoon. Puolustus kokonaisuutena ja levypallopeli oli loppujen lopuksi ihan hyvää.

Koko ottelun korkeimman teholukeman iski pöytään Aleighsa Welch (21/7/4s), joka piti joukkuetta mukana vaikeilla hetkillä. McFarland ei onnistunut yhdessäkään kaukoheitossaan, mutta tyylitteli muuten kasaan vakuuttavat lukemat (19/5/5s).

Ottelutilastot

Forssan Alku haki jälleen voiton Jatke Areenalta

Forssan Alku nappasi toisen kiinnityksen välieräpaikkaan voittamalla Kouvottaret jälleen vieraissa Jatke Areenalla. Kiivasluontoinen ottelu päättyi jälleen pienillä korieroilla luvuin 64-70 (33-39). Mikäli Kouvottaret haluaa tasoittaa ottelusarjan, on sen voitettava keskiviikkona Forssassa vieraskentällä. Ottelusarja on nyt 1-2 Forssan Alun hyväksi.

Forssan Alku voitti kaikki neljännekset viimeistä jaksoa lukuun ottamatta. Alku oli ottelun alkupuolella aktiivisempi ja aggressiivisempi. Vaikeuksiin kotijoukkue joutui ensimmäistä kertaa toisen neljänneksen aikana, kun vierasjoukkue rynnisti yhdeksän pistettä yhtäjaksoisesti Kouvottarien sortuessa ohiheittoihin.

Kouvottarien pelitilanneheitot eivät uponneet mairittelevasti kolmannellakaan jaksolla. Forssan Alku rakenteli kärsivällisesti omia paikkojaan, mutta kotijoukkuetta piti pelissä mukana virheistä saadut vapaaheitot ja päätöskympille kotijoukkue joutui lähtemään kahdeksan pisteen tappioasemasta.

Päätösneljännekselle tultaessa Forssan Alun kivenkova puolustus alkoi osoittaa kääntöpuoltaan, kun joukkueen avainpelaajien virhetilit alkoivat täyttyä uhkaavasti, mikä pakotti esimerkiksi Ella Salmisen sekä Emily Kinnestonin extrahuilille.

Ottelun loppupuolella Kouvottarien Taeler Deer alkoi saada virettään kunnolla käyntiin ja liukasjalkainen pelintekijä viimeisteli ajoja sisään oikealta ja vasemmalta. Vajaa kaksi minuuttia ennen pelikellon soittoa kouvolalaisrivistö oli kuronut eron lopulta enää pisteeseen. Kauaa ei kotijoukkueen hurmos kestänyt kuitenkaan, kun jo hetken päästä luottopelaaja Mia Loyd hankki itselleen vapaaheitot onnistuneella lopputulemalla. Kouvottaret yritti vielä tasoittaa omassa päädyssään, mutta heikolla menestyksellä. Emily Kinneston pääsi vapaaheittoviivalle vielä kaksi kertaa, ja ottelu oli käytännössä sinetöity.

Forssan Alku heitti piirun verran paremmin sisään läheltä ja kaukaa, mutta selkeä erottava tekijä joukkueiden välillä oli levypalloissa. Alku karvasi itselleen näistä suurimman osa ja heitti hyökkäyslevyistä 21 pistettä. Kouvottaret sai näistä aikaiseksi vaatimattomat kuusi pistettä.

Kunnioitettavan komean tupla-tuplan kasaan latasi Mia Loyd (19/13/6s), joka oli myös forssalaisten tehokkain. Kovaa venymistä osoittivat myös Emily Kinneston (18/6) sekä Hanna Vapamaa (7/11).

Pudotuspelien luottohahmoksi Kouvottarien puolelta on osoittautunut Camille Zimmerman (14/16/4r). Kovaa painia korin alla esittivät Claire Lamunu (13/15) sekä Veera Välimaa (9/4).

Ottelutilastot

Peli-Karhut kolmella ottelulla välieriin

Peli-Karhut varmisti joukkueelleen suoran välieräpaikan kotiyleisön edessä. Kovaa kamppailua sai PeKa suorittaa Tapiolan Honkaa vastaan, mutta kotkalaiset vetivät kaikissa kolmessa kohtaamisessa pidemmän korren. Viimeisin ottelu päättyi numeroin 75-59 (33-31).

Selkä seinää vasten pelannut Honka pysyi kotijoukkueen kannoilla aina viimeiselle neljännekselle asti, vaikka helppoa ei hallitsevan mestarin pelaajien pysäyttäminen ollut. PeKan Brittany Starlingia puolustettiin kovaa, mutta niin vain sisäpelaaja otti vaikeita ratkaisuja yksin ja oli säkittänyt jo avausjakson päätteeksi 17 pistettä.

Kotijoukkue nyki eron jatkuvasti viiteen pisteeseen, mutta aina vieraat seurasivat hermostumatta sitkeästi kannoilla. Vierasjoukkueen kompastuskiveksi muodostui lopulta päätösneljänneksen alku. Honka heitti ohi ja jakeli huonoja syöttöjä, mikä avasi väylän kotijoukkueelle eron repimiseen. Noora Järvikangas, Linda-Lotta Lehtoranta sekä Brittany Starling onnistuivat kaikki hyökkäyspäädyssä Hongan säheltäessä ja nopeasti ero oli venähtänyt jo yhdeksään pisteeseen. Tästä ei vierasjoukkue enää toipunut kuumaksi päässeen PeKan kaasuttaessa kohti voittoa ja välieräpaikkaa Hongan joutuessa kesälomalle.

Tälläkään kertaa ei suuria eroja joukkueiden välille tilastoihin päässyt muodostumaan. Kaukoheitot jakautuivat tismalleen tasan, mutta tarkemmin ja enemmän PeKa heitti kahden pisteen heittoja. Myös levypallot PeKa kuittasi täpärästi nimiinsä ja vastustajan menetyksistä kertyi 21 pisteen potti Hongan 12 vastaan.

Hurjassa vedossa oli Peli-Karhujen Brittany Starling, joka mätti käsittämättömän tupla-tuplan (38/16/4s). Starlingin teholukema oli peräti 50. Tehokkaina esiintyivät myös Brooke McCarty (11/6s) sekä Daniela Wallen (11/8/5s/5r).

Hongan kokoonpanosta eniten pisteitä ja levypalloja kasasi Sidney Cook (22/7). Toiseksi tehokkain oli Alexyz Vaioletama (10/6) ja kotimaisen kaartin tehokkaimpana hääri Roosa Lehtoranta (5/4).

Ottelutilastot

Hyvinkään Ponteva varmisti itselleen puhtaalla saldolla välieräpaikan

Hyvinkään Pontena nappasi itselleen välieräpaikan voittamalla HBA:n puhtaalla saldolla 3-0. Joukkueiden viimeinen kohtaaminen päättyi Martinhallissa murskalukuihin 83-48 (44-18).

Jo avausjakson aikana Pontevan rosterista useampi pelaaja sai onnistumisia hyökkäyspäädyssä ja pistetilin komeasti auki. HBA joutuu altavastaajaksi jo avauskympillä kotijoukkueen karatessa 11 pisteen johtoon, mutta luvut olivat vasta alkusoittoa ottelulle.

Toinen neljännes oli todellinen tuskien taival HBA:lle. Lotta Vehka-Aho ja Sara Bejedi olivat joukkueen ainoat, jotka onnisuivat samaan pallon pussiin. Jakson aikana vieraat saivat vaivaiset kuusi pistettä taululle, mutta kotijoukkue mätkäytti tulostaululle puolestaan 21 pistettä.

Loppupelin aikana HBA toipui vielä shokkialustaan ja pääsi parempaan vireeseen hyökkäyspäädyssään, muttei onnistunut enää haastamaan kuumaksi päässyttä konkarijoukkuetta. Näin ollen nuoren HBA:n sarjaurakka on tältä kaudelta päättynyt komeasti pudotuspelien puolivälieriin. Miikka Sopanen antoi varauksetonta suitsutusta nuorelle joukkueelle pelin päätyttyä:

– Ensinnäkin haluan onnitella HBA:ta koko loistavasta kaudesta kaikkien aikojen kovimmassa naisten korisliigassa. Huippulahjakkaiden kärkipelaajiensa johdattamana HBA pelaa aivan hurjalla tasolla ottaen huomioon, että kyse on lukioikäisistä nuorista. Meillä puolestaan on kokenut ryhmä, joka haluaa mennä päätyyn saakka. Me olimme tänään hyviä alusta loppuun ihan jokainen pelaaja. Puolustuksemme oli järkevää ja riittävän fyysistä. Faktaa on nyt, että emme tiedä kuka välierissä vastaan tulee. Eli huilataan nyt pari päivää ja aletaan sitten tiukka valmistautuminen tulevaan sarjaan

Ottelun tilastot eivät jättäneet jossiteltavaa tällä kertaa. Ponteva repi murskaavalla erolla levypallot käsiinsä, hyökkäyslevyistä kertyi 21 pisteen potti ja kolmen sekunnin alueelta joukkue tulitti 44 pistettä HBA:n 16 vastaan. HBA:n menetyksistä HyPo rankaisi kuittaamalla 31 pistettä.

Ottelun tilastokärkinä komeili joukkueen riveistä tuttu kolmikko. Randi Brown kasasi itselleen tupla-tuplan (21/12/6s/5r), mutta niin ikää vakuuttavia tehoja esittelivät jälleen Jessica January (18/8/7s) sekä Taru Tuukkanen (8/7/4s).

HBA:n aikaansaavin oli kentällä Awak Kuier (8/12). Naisten Korisliigan parketilla nähtiin tältä haavaa viimeistä kertaa huippulupaus Sara Bejedi (16) sekä Lotta Vehka-Aho (12), jotka molemmat saivat aikaan mukavan pistetilin.

–Tyhjä on olo. Ponteva karkasi heti alusta selvään voittoon. Toki tiesimme, että vastaan tulee kova vastustaja, joka myös onnistui hyvin ja sitä kautta ansaitsi voiton. Nyt on todellakin tyhjä olo. Pelasimme hienon kauden, jonka kruunasi pääsy playoffs–peleihin ensimmäistä kertaa HBA:n historiassa. Oli hienoa päästä itsekin viimeiseksi lukiovuodeksi tähän prosessiin mukaan ja olla osa tätä hienoa joukkuetta, Lotta Vehka-aho tunnelmoi.

Ottelutilastot

Pudotuspelien puolivälierät jatkuvat keskiviikkona 27.3., jolloin kaksi viimeistä ottelusarjaa ovat katkolla. Catz pelaa tällöin Lappeenrannassa EBT:tä vastaan ja Kouvottaret matkustaa Forssaan ja ottelu on katsottavissa Elisa Viihde Sport -kanavalta. Molemmat ottelut käynnisyvät kello 18:30. 

 

 
25.5.2020 10:46 Naisten Korisliiga

Sentterikonkari Minna Sten jatkaa Peli-Karhuissa

Kokenut sentteri Minna Sten aloittaa jo viidennentoista kautensa Naisten Korisliigassa, kun 32-vuotias Sten on tehnyt jatkosopimuksen Peli-Karhujen kanssa.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

20.5.2020 09:58 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2014: Yhtä tappiota vaille täydellinen Catz

Voitettuaan Naisten Korisliigan mestaruuden jo kahtena edellisenä keväänä Lappeenrannan Catz nytkähti todelliseen dynastiamoodiin, kun joukkue selvitti kauden 2013-14 runkosarjan ja kaksi ensimmäistä pudotuspelikierrosta kokonaan tappioitta. Finaaleissa Peli-Karhut haki Catzista yhden otteluvoiton, mutta kolmas perättäismestaruus matkasi silti Lappeenrantaan.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

13.5.2020 12:29 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2013: Suvereenille Catzille toinen perättäinen

2010-luvun ensimmäisinä vuosina Naisten Korisliigan finaaleissa nähtiin toinen toistaan kutkuttavampia jännitysnäytelmiä, mutta keväällä 2013 nupuillaan ollut Catz-dynastia puhkesi täyteen kukintoonsa. ”Kissalauma” päätti kautensa 24 voiton putkeen ja päihitti finaalissa hegemoniavastustajansa Peli-Karhut suoraan otteluvoitoin 3-0.

6.5.2020 11:11 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2012: Catzille kultaa Huiman hermopaineessa

Lappeenrannan Catz palasi kultakantaan yhden välikauden jälkeen keväällä 2012 pyyhittyään mielestään edelliskevään tappionsa Peli-Karhuille. Vaikka Catzin kausi oli riemumarssia voitosta voittoon, sinnikäs haastaja Äänekosken Huima oli laittaa luun kissojen kurkkuun viisimatsiseksi venyneessä finaalisarjassa.

29.4.2020 11:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2011: PeKa saa revanssinsa

Kevään 2010 Naisten Korisliigan finaalit päättyivät kultajuhliin Lappeenrannassa, kun Catz onnistui neljännellä yrittämällä tuomaan seuralle sen historian ensimmäisen SM-kullan. Hopealle jäänyt Peli-Karhut sisuuntui tappiostaan ja tuli kevään 2011 finaaleihin täynnä tulta ja tappuraa. Mestaruus irtosi Kotkaan lopulta Catzin kotikentällä.

25.4.2020 11:47 Naisten Korisliiga

Alexandra Ailus otti päättyneellä kaudella isoja kehitysaskelia Tapiolan Hongan paidassa

Alexandra Ailukselle kulunut kausi oli läpimurtokausi Naisten Korisliigassa. Pelaajan tavoitteena on jatkaa kehittymistä ja ponnistaa tulevaisuudessa Euroopan kentille.

22.4.2020 09:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2010: Catz neljännellä yrittämällä mestariksi

Karahdettuaan perättäisinä finaalikeväinä ensiksi kahdesti Peli-Karhuihin ja sitten Espoo Teamiin käänsi Catz viimein kurssinsa Naisten Korisliigan vuoden 2010 finaaleissa. Lappeenrantalaisjoukkueen historian ensimmäinen Suomen mestaruus lohkesi lopulta ikimuistoisimpaan mahdolliseen tapaan – viidennessä ottelussa.

17.4.2020 11:19 Naisten Korisliiga

EBT harjoittelee tällä hetkellä itsenäisesti - ‘’Itse oivallettu on usein vahvempi kun ulkoapäin taottu’’

EBT:ssä lajiharjoittelu on tällä hetkellä hyvin itsenäistä. Päävalmentaja Niko Hellman näkee, että itsenäinen harjoittelu voi opettaa pelaajille asioita, joita ei normaaleissa joukkueharjoituksissa opittaisi.

17.4.2020 08:17 Naisten Korisliiga

Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

16.4.2020 08:06 Susiladies

Elina Arike valitsi yliopistokseen UTEP:n

Suomen laiturilupauksiin kuuluva Elina Arike, 20, on valinnut yliopistokseen Yhdysvaltojen yliopistosarjassa NCAA:ssa University of Texas at El Pason.

14.4.2020 15:27 Naisten Korisliiga

Studio 6: Supertalentti Awak Kuier keskiviikkona vieraana, lähetä kysymyksiä Awakille

Uusi Studio 6 -keskusteluohjelma tuo suomalaisen koripallon huippuvieraat ruudullesi ja antaa sinulle tilaisuuden esittää kysymyksiä koristähdille. Studio 6:ssa vieraana keskiviikkona 15.4. huipputalentti, HBA-Märskystä ammattilaiskentille lähtevä Awak Kuier.

10.4.2020 21:10 Korisliiga

Yleisö äänesti Awak Kuierin ja Henri Kantosen Korisliigojen parhaiksi

Tänä keväänä yleisö sai valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri viidessä eri kategorioissa. HBA:n Kuier ja Vilppaan Kantonen putsasivat palkintopöytää voittamalla kaksi kategoriaa.

10.4.2020 10:42 Naisten Korisliiga

Kaisa Lind: Minun valmentajani

Kaisa Lind, 32, on Kouvottarien monivuotinen kapteeni, jolta löytyy pääsarjakokemusta Naisten Korisliigasta jo kahdentoista kauden verran. Lindin taustalta löytyy neljä valmentajaa, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen pelaajakaaressaan: Eero-Pekka Lind, Riku Parkatti, Mikko Tupamäki ja Tuomas Oja.

8.4.2020 12:03 Naisten Korisliiga

Minna Stenin mukaan Naisten Korisliigan taso on noussut huimasti

Tällä kaudella Kotkan Peli-Karhujen riveissä Suomen Cupin voittaneen Minna Stenin mukaan Suomen naisten pääsarjan taso on parantunut huimasti hänen uransa alkuajoista.

7.4.2020 14:22 Naisten Korisliiga

Tähtipelaaja Elena Melto ja päävalmentaja Roope Mäkelä jatkavat Peli-Karhuissa

Elena Melto on solminut jatkosopimuksen kotkalaisseuran kanssa. Päävalmentajana jatkaa joukkueen kahteen Suomen mestaruuteen luotsannut Roope Mäkelä. Molempien jatkosopimukset ovat yksivuotiset.

1.4.2020 18:49 Korisliiga

Yleisöäänestys Korisliigojen parhaista käynnistyy nyt

Tänä keväänä yleisö saa valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri kategorioissa. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 5.4. asti.

30.3.2020 13:47 Naisten Korisliiga

Etäopiskelu ja -harjoittelu tuonut uusia haasteita liigatulokas Kati Ollilaisen arkeen

Kati Ollilainen pelasi Naisten Korisliigan debyyttikauttaan HBA:ssa, kun kausi keskeytettiin. Samoihin aikoihin opiskeluihin tuli iso muutos, kun lähiopetus pistettiin tauolle.

25.3.2020 09:07 Naisten Korisliiga

Anni Mäkitalo korostaa terveyden tärkeyttä: ”Kauden keskeytys oli ehdottomasti oikea päätös”

Tällä kaudella Naisten Korisliigassa Forssan Alkua edustaneen Anni Mäkitalon mukaan kauden keskeyttämispäätös oli aluksi kova pala purtavaksi, mutta samalla ainut oikea ratkaisu.

Näytä lisää vastaavia