EBT venytti ottelusarjaa vaikean paikan edessä – Peli-Karhut ja Hyvinkään Ponteva puhtaalla saldolla välieriin

25.3.2019 22:33 Espoo Basket Team pelasi selkä seinää vasten kotikentällään Catzia vastaan, mutta onnistui ottamaan trillerivoiton pisteellä loppusekunneilla. Forssan Alku puolestaan otti toisen kiinnityksen välieräpaikkaan voittamalla Kouvottaret jälleen vieraskentällä. Suoran välieräpaikan 3-0 voitoilla tänään itselleen varmistivat sen sijaan Peli-Karhut sekä Hyvinkään Ponteva. Tapiolan Hongan ja HBA:n kaudet ovat nyt näin ollen taputeltuja.

Espoo Basket Teamin Delaney Hodgins oli ilmiömäisessä vedossa ja pussittamalla 26 pistettä. Kuva: Ville Vuorinen.

Espoo Basket Team pelasi vaikeassa tilanteessa selkä seinää vasten, mutta onnistui nousemaan todelliseen trillerivoittoon kotikentällään pisteellä pelin päättyessä 61-60 (35-29). Tilanne on nyt joukkueiden välillä 1-2 Catzin hyväksi.

EBT:n kaksi aiempaa ottelua Catzia vastaan ovat onnahdelleen jo avausjakson aikana heittopelin yskähdellessä. Tällä kertaa kotijoukkue asteli uudesti syntyneenä parketille käsi kuumana Delaney Hodginsin painaessa heti joukkueen avauskorin kolmen pisteen kaaren takaa sisään.

Takaa-ajajaksi Catz joutui ensimmäisen kerran kunnolla toisen jakson lopussa, kun tällä kertaa vuorostaan Lotta Vesiluoma (7/5) heilutti sukkaa kaaren takaa ja vei joukkueensa yhdeksän pisteen etumatkaan. Kolmannella jaksolla vieraat onnistuivat kuitenkin tehostamaan puolustustaan ja jakson puolivälissä kissat olivat tasoittaneet pelin.

Päätösjaksolla joukkueet kulkivat viimeisille kymmensekuntisille käsi kädessä ottelun ollessa korista koriin juoksua. Vajaa kymmenen sekuntia ennen summeria Valencia McFarland ajoi kylmäpäisesti korille ja onnistui hankkimaan sisäänmenneen suorituksen päälle vielä vapaaheiton, mikä siirsi Catzin pisteen johtoon. Jos McFarlandin ratkaisu oli kylmähermoinen, niin vielä kovempi suoritus nähtiin EBT:n aikalisän jälkeen. Vain pari sekuntia ennen pelikelloa Lotta Eräkangas lähti hyppyheittoon, joka painui kotiyleisön riemuksi korin perukoille. Aleighsa Welch sai tämän jälkeen yrittää vielä heittoa, mutta turhaan. Pisteen voitto riisti tältä erää Catzin suoran välieräpaikan.

– Lopussa voi aina miettiä, mitä olisi voinut tehdä toisin, mutta hävisimme ottelun, kun emme mätsänneet Hodginsia paikassa ja hän pääsi heittämään liian vapaita heittoja. Vieraissa on vaikea voittaa, jos 3p prosentti 13 ja viisi vapaaheittoa, kolme sisään. Siihen nähden oltiin aika lähellä voittoa, Mika Haakana tuumi.

Catz kesti tälläkin kertaa EBT:n levypallopelaamisessa mukana, mutta jalkoihin vierasjoukkue jäi selvästi kolmen pisteen heitoissa. Kotijoukkue sai säkitettyä kaukaa sisään kymmenen kertaa, mutta Catzin heitot kolisivat rautoihin ja saldoksi kertyi vain kolme onnistunutta kolmosta. Parempi Catz sen sijaan oli jälleen lähiheitoissaan, jonka lisäksi joukkue tehtaili kotijoukkueen menetyksistä 17 pistettä EBT:n hyötyessä näistä vain neljällä pisteellä.

Espoo Basket Teamin tehotykki oli Delaney Hodgins (26/4), joka tyylitteli yhdeksästä kolmen pisteen heitoistaan peräti kuusi pohjaan. Hurjan levypallosadon itselleen haali puolestaan Kamilah Jackson (9/18/5s) ja tasaisen varmaa suorittamista jatkoi jälleen pelin ratkaisija Lotta Eräkangas (7/7/4s). Eräkankaan mukaan hyökkäyspään valinnat olivat fiksumpia aiempaan verrattuna:

– Verrattuna kahteen ekaan matsiin verrattuna tehtiin parempia valintoja hyökkäyspäässä. Vaikka kakkosprosentti ei vieläkään kauhean häikäisevä ole, niin fiksummilla ratkaisuilla saatiin enemmän kuin 10 pistettä ekaan jaksoon. Puolustus kokonaisuutena ja levypallopeli oli loppujen lopuksi ihan hyvää.

Koko ottelun korkeimman teholukeman iski pöytään Aleighsa Welch (21/7/4s), joka piti joukkuetta mukana vaikeilla hetkillä. McFarland ei onnistunut yhdessäkään kaukoheitossaan, mutta tyylitteli muuten kasaan vakuuttavat lukemat (19/5/5s).

Ottelutilastot

Forssan Alku haki jälleen voiton Jatke Areenalta

Forssan Alku nappasi toisen kiinnityksen välieräpaikkaan voittamalla Kouvottaret jälleen vieraissa Jatke Areenalla. Kiivasluontoinen ottelu päättyi jälleen pienillä korieroilla luvuin 64-70 (33-39). Mikäli Kouvottaret haluaa tasoittaa ottelusarjan, on sen voitettava keskiviikkona Forssassa vieraskentällä. Ottelusarja on nyt 1-2 Forssan Alun hyväksi.

Forssan Alku voitti kaikki neljännekset viimeistä jaksoa lukuun ottamatta. Alku oli ottelun alkupuolella aktiivisempi ja aggressiivisempi. Vaikeuksiin kotijoukkue joutui ensimmäistä kertaa toisen neljänneksen aikana, kun vierasjoukkue rynnisti yhdeksän pistettä yhtäjaksoisesti Kouvottarien sortuessa ohiheittoihin.

Kouvottarien pelitilanneheitot eivät uponneet mairittelevasti kolmannellakaan jaksolla. Forssan Alku rakenteli kärsivällisesti omia paikkojaan, mutta kotijoukkuetta piti pelissä mukana virheistä saadut vapaaheitot ja päätöskympille kotijoukkue joutui lähtemään kahdeksan pisteen tappioasemasta.

Päätösneljännekselle tultaessa Forssan Alun kivenkova puolustus alkoi osoittaa kääntöpuoltaan, kun joukkueen avainpelaajien virhetilit alkoivat täyttyä uhkaavasti, mikä pakotti esimerkiksi Ella Salmisen sekä Emily Kinnestonin extrahuilille.

Ottelun loppupuolella Kouvottarien Taeler Deer alkoi saada virettään kunnolla käyntiin ja liukasjalkainen pelintekijä viimeisteli ajoja sisään oikealta ja vasemmalta. Vajaa kaksi minuuttia ennen pelikellon soittoa kouvolalaisrivistö oli kuronut eron lopulta enää pisteeseen. Kauaa ei kotijoukkueen hurmos kestänyt kuitenkaan, kun jo hetken päästä luottopelaaja Mia Loyd hankki itselleen vapaaheitot onnistuneella lopputulemalla. Kouvottaret yritti vielä tasoittaa omassa päädyssään, mutta heikolla menestyksellä. Emily Kinneston pääsi vapaaheittoviivalle vielä kaksi kertaa, ja ottelu oli käytännössä sinetöity.

Forssan Alku heitti piirun verran paremmin sisään läheltä ja kaukaa, mutta selkeä erottava tekijä joukkueiden välillä oli levypalloissa. Alku karvasi itselleen näistä suurimman osa ja heitti hyökkäyslevyistä 21 pistettä. Kouvottaret sai näistä aikaiseksi vaatimattomat kuusi pistettä.

Kunnioitettavan komean tupla-tuplan kasaan latasi Mia Loyd (19/13/6s), joka oli myös forssalaisten tehokkain. Kovaa venymistä osoittivat myös Emily Kinneston (18/6) sekä Hanna Vapamaa (7/11).

Pudotuspelien luottohahmoksi Kouvottarien puolelta on osoittautunut Camille Zimmerman (14/16/4r). Kovaa painia korin alla esittivät Claire Lamunu (13/15) sekä Veera Välimaa (9/4).

Ottelutilastot

Peli-Karhut kolmella ottelulla välieriin

Peli-Karhut varmisti joukkueelleen suoran välieräpaikan kotiyleisön edessä. Kovaa kamppailua sai PeKa suorittaa Tapiolan Honkaa vastaan, mutta kotkalaiset vetivät kaikissa kolmessa kohtaamisessa pidemmän korren. Viimeisin ottelu päättyi numeroin 75-59 (33-31).

Selkä seinää vasten pelannut Honka pysyi kotijoukkueen kannoilla aina viimeiselle neljännekselle asti, vaikka helppoa ei hallitsevan mestarin pelaajien pysäyttäminen ollut. PeKan Brittany Starlingia puolustettiin kovaa, mutta niin vain sisäpelaaja otti vaikeita ratkaisuja yksin ja oli säkittänyt jo avausjakson päätteeksi 17 pistettä.

Kotijoukkue nyki eron jatkuvasti viiteen pisteeseen, mutta aina vieraat seurasivat hermostumatta sitkeästi kannoilla. Vierasjoukkueen kompastuskiveksi muodostui lopulta päätösneljänneksen alku. Honka heitti ohi ja jakeli huonoja syöttöjä, mikä avasi väylän kotijoukkueelle eron repimiseen. Noora Järvikangas, Linda-Lotta Lehtoranta sekä Brittany Starling onnistuivat kaikki hyökkäyspäädyssä Hongan säheltäessä ja nopeasti ero oli venähtänyt jo yhdeksään pisteeseen. Tästä ei vierasjoukkue enää toipunut kuumaksi päässeen PeKan kaasuttaessa kohti voittoa ja välieräpaikkaa Hongan joutuessa kesälomalle.

Tälläkään kertaa ei suuria eroja joukkueiden välille tilastoihin päässyt muodostumaan. Kaukoheitot jakautuivat tismalleen tasan, mutta tarkemmin ja enemmän PeKa heitti kahden pisteen heittoja. Myös levypallot PeKa kuittasi täpärästi nimiinsä ja vastustajan menetyksistä kertyi 21 pisteen potti Hongan 12 vastaan.

Hurjassa vedossa oli Peli-Karhujen Brittany Starling, joka mätti käsittämättömän tupla-tuplan (38/16/4s). Starlingin teholukema oli peräti 50. Tehokkaina esiintyivät myös Brooke McCarty (11/6s) sekä Daniela Wallen (11/8/5s/5r).

Hongan kokoonpanosta eniten pisteitä ja levypalloja kasasi Sidney Cook (22/7). Toiseksi tehokkain oli Alexyz Vaioletama (10/6) ja kotimaisen kaartin tehokkaimpana hääri Roosa Lehtoranta (5/4).

Ottelutilastot

Hyvinkään Ponteva varmisti itselleen puhtaalla saldolla välieräpaikan

Hyvinkään Pontena nappasi itselleen välieräpaikan voittamalla HBA:n puhtaalla saldolla 3-0. Joukkueiden viimeinen kohtaaminen päättyi Martinhallissa murskalukuihin 83-48 (44-18).

Jo avausjakson aikana Pontevan rosterista useampi pelaaja sai onnistumisia hyökkäyspäädyssä ja pistetilin komeasti auki. HBA joutuu altavastaajaksi jo avauskympillä kotijoukkueen karatessa 11 pisteen johtoon, mutta luvut olivat vasta alkusoittoa ottelulle.

Toinen neljännes oli todellinen tuskien taival HBA:lle. Lotta Vehka-Aho ja Sara Bejedi olivat joukkueen ainoat, jotka onnisuivat samaan pallon pussiin. Jakson aikana vieraat saivat vaivaiset kuusi pistettä taululle, mutta kotijoukkue mätkäytti tulostaululle puolestaan 21 pistettä.

Loppupelin aikana HBA toipui vielä shokkialustaan ja pääsi parempaan vireeseen hyökkäyspäädyssään, muttei onnistunut enää haastamaan kuumaksi päässyttä konkarijoukkuetta. Näin ollen nuoren HBA:n sarjaurakka on tältä kaudelta päättynyt komeasti pudotuspelien puolivälieriin. Miikka Sopanen antoi varauksetonta suitsutusta nuorelle joukkueelle pelin päätyttyä:

– Ensinnäkin haluan onnitella HBA:ta koko loistavasta kaudesta kaikkien aikojen kovimmassa naisten korisliigassa. Huippulahjakkaiden kärkipelaajiensa johdattamana HBA pelaa aivan hurjalla tasolla ottaen huomioon, että kyse on lukioikäisistä nuorista. Meillä puolestaan on kokenut ryhmä, joka haluaa mennä päätyyn saakka. Me olimme tänään hyviä alusta loppuun ihan jokainen pelaaja. Puolustuksemme oli järkevää ja riittävän fyysistä. Faktaa on nyt, että emme tiedä kuka välierissä vastaan tulee. Eli huilataan nyt pari päivää ja aletaan sitten tiukka valmistautuminen tulevaan sarjaan

Ottelun tilastot eivät jättäneet jossiteltavaa tällä kertaa. Ponteva repi murskaavalla erolla levypallot käsiinsä, hyökkäyslevyistä kertyi 21 pisteen potti ja kolmen sekunnin alueelta joukkue tulitti 44 pistettä HBA:n 16 vastaan. HBA:n menetyksistä HyPo rankaisi kuittaamalla 31 pistettä.

Ottelun tilastokärkinä komeili joukkueen riveistä tuttu kolmikko. Randi Brown kasasi itselleen tupla-tuplan (21/12/6s/5r), mutta niin ikää vakuuttavia tehoja esittelivät jälleen Jessica January (18/8/7s) sekä Taru Tuukkanen (8/7/4s).

HBA:n aikaansaavin oli kentällä Awak Kuier (8/12). Naisten Korisliigan parketilla nähtiin tältä haavaa viimeistä kertaa huippulupaus Sara Bejedi (16) sekä Lotta Vehka-Aho (12), jotka molemmat saivat aikaan mukavan pistetilin.

–Tyhjä on olo. Ponteva karkasi heti alusta selvään voittoon. Toki tiesimme, että vastaan tulee kova vastustaja, joka myös onnistui hyvin ja sitä kautta ansaitsi voiton. Nyt on todellakin tyhjä olo. Pelasimme hienon kauden, jonka kruunasi pääsy playoffs–peleihin ensimmäistä kertaa HBA:n historiassa. Oli hienoa päästä itsekin viimeiseksi lukiovuodeksi tähän prosessiin mukaan ja olla osa tätä hienoa joukkuetta, Lotta Vehka-aho tunnelmoi.

Ottelutilastot

Pudotuspelien puolivälierät jatkuvat keskiviikkona 27.3., jolloin kaksi viimeistä ottelusarjaa ovat katkolla. Catz pelaa tällöin Lappeenrannassa EBT:tä vastaan ja Kouvottaret matkustaa Forssaan ja ottelu on katsottavissa Elisa Viihde Sport -kanavalta. Molemmat ottelut käynnisyvät kello 18:30. 

 

 
19.10.2021 08:56 Koripalloliitto tiedottaa

Paluu korisarkeen etenee rohkaisevalla tahdilla – harrastajat ja katsojat löytäneet tiensä takaisin

Alkukauden lisenssi- ja katsojatilastot ovat rohkaisevaa luettavaa koripalloperheelle. Lisenssimäärät ovat palanneet samalle tasolle kuin ennen koronapandemiaa, ja yleisö on löytänyt myös takaisin liigakatsomoihin.

12.10.2021 20:18 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut jatkaa tappioitta

Naisten Korisliiga jatkui tiistaina yhdellä ottelulla. Paikallisottelussa ottivat yhteen Kouvottaret ja Peli-Karhut. Voitto matkasi lopulta Kotkaan Peli-Karhujen mukana.

2.10.2021 19:58 Naisten Korisliiga

Honka, Vimpeli ja PeKa kotivoittoihin – FoA haki pisteet Tampereelta

Naisten Korisliigan avauskierros saatiin pelattua päätökseen. Voittoihin ylsivät Honka, ViVe, PeKa ja FoA.

1.10.2021 20:24 Naisten Korisliiga

HBA vei pisteet avausottelussa

Naisten Korisliiga avattiin yhdellä ottelulla, kun HBA sai vieraakseen EBT:n. Samalla kotijoukkue pelasi ensimmäisen virallisen pelinsä uudessa kotihallissaan. Pisteet jäivät Helsinkiin 82-78.

1.10.2021 13:03 Korisliiga

Tervetuloa takaisin koriskatsomoihin ja -parketeille!

Kaudet koriksen pääsarjoissa käynnistyy ja harrastetasoillakin mennään jo täydellä vauhdilla. Lokakuun 1. päivänä poistuvat yleisesti myös yleisörajoitukset kaikkialta Suomesta. Suomen Koripalloliitto toivottaa koko korisperheen puolesta kaikki tervetulleeksi takaisin koriskatsomoihin ja -parketeille – vastuullisesti ja yhdessä!

30.9.2021 19:55 Suomen Cup

Miesten ja naisten Suomen cup uudistuu, kruununa Final Four -huipennus

Suomen cupin kilpailujärjestelmä uudistuu alkavaksi kaudeksi, kun puolivälierien voittajat pääsevät tammikuussa pelattavaan Final Four -huipennukseen. YLE seuraa Suomen cupia tiiviisti omilla kanavillaan.

30.9.2021 11:00 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliiga-ennakko 3/3: PeKa, FoA, Honka ja ToPo mitalinkiilto silmissä kauteen

Ennakkojen viimeisessä osassa äänessä Peli-Karhut, Forssan Alku, Tapiolan Honka sekä ToPo. Monien papereissa nelikkoa voidaan povata sarjan kärkeen alkavalla kaudella.

29.9.2021 14:00 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliiga-ennakko 2/3: EBT, HBA ja Kouvottaret uusista asetelmista kauteen

Kouvottaret metsästää seurahistorian ensimmäistä SM-mitalia. EBT ja HBA lähtevät kauteen päämääränään pelaajakehitys, mutta myös menestymään.

28.9.2021 12:30 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliiga-ennakko 1/3: Catz, Pyrintö ja Veto hamuavat pudotuspelipaikkaa

2000-luvun kestomenestyjä Catz lähtee kauteen uuden äärellä, kun Petri Joukainen otti päävalmentajavastuun Lappeenrannassa. Tampereen Pyrinnön ja Vimpelin Vedon tavoitteena on pelata keväällä pudotuspelejä.

21.9.2021 10:43 Naisten Korisliiga

Honka vahvistuu Sandra Karsténilla – Jemina Airaksinen palaa kasvattajaseuraansa

Tapiolan Hongan naisten Korisliiga-joukkue on solminut sopimuksen Ruotsin liigassa pelanneen Sandra Karsténin kanssa. Kouvottaria kaksi edelliskautta edustanut Jemina Airaksinen palaa kasvattajaseuraansa.

7.9.2021 10:41 Naisten Korisliiga

Henna Salomaa palaa naisten Korisliigaan – myös Kelsey McClure vahvistamaan ToPoa

Torpan Poikien naisten Korisliiga-joukkue on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta tulevalle kaudelle. Joukkueeseen lisäkokemusta tuo paluun Korisliiga-kentille tekevä Henna Salomaa. Lisäksi seura solmi sopimuksen Kelsey McCluren kanssa.

6.9.2021 08:37 Naisten Korisliiga

Vuoden pelaajaksi valittu Linda-Lotta Lehtoranta jatkaa Peli-Karhuissa

Hallitseva Suomen mestari sai iloisia uutisia, kun naisten maajoukkueen takapelaaja Linda-Lotta Lehtoranta solmi yksivuotisen jatkosopimuksen kotkalaisseuran kanssa.

3.9.2021 08:30 Naisten Korisliiga

EBT:lle tärkeitä jatkosopimuksia: Vesiluoma, Mäntylä ja Niinikoski jatkavat

Naisten Korisliiga-kauteen valmistautuva Espoo Basket Team on solminut jatkosopimukset Lotta Vesiluoman, Kiia Mäntylän ja Amanda Niinikosken kanssa. Uusina pelaajina joukkueeseen liittyvät Juliana Haddad ja Roberta Björnman.

25.8.2021 08:55 Susiladies

Liisa Taponen on sitoutunut Illinoisin yliopistoon

Kasvattajaseurassaan Tampereen Pyrinnössä loistodebyyttikauden naisten Korisliigassa pelannut Liisa Taponen, 19, on tehnyt suullisen sitoumuksen University of Illinoisin kanssa. Susiladiessa tulikasteensa tänä kesänä saanut Taponen siirtyy Yhdysvaltojen yliopistosarjaan syksyllä 2022.

5.8.2021 09:07 Naisten Korisliiga

Upea ura jatkuu: Taru Tuukkanen vahvistamaan ToPoa

Suomalaisen naiskoripalloilun ikoni, Taru Tuukkanen, on solminut vuoden mittaisen sopimuksen kasvattajaseuransa kanssa. Tuukkanen tekee paluun seuran edustusjoukkueeseen yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

26.7.2021 08:23 Naisten Korisliiga

Rashida Timbilla vahvistaa Kouvottaria – Elli Salovaara jatkaa

Naisten Korisliigan Kouvottaret on solminut tulevaa kautta koskevan pelaajasopimuksen kanadalaisen 185-senttisen Rashida Timbillan, 28, kanssa. Timbillan lisäksi takapelaaja Elli Salovaara, 20, jatkaa Kouvolassa myös tulevalla kaudella.

23.7.2021 10:00 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2021-2022 on julkaistu

Kamppailu Suomen mestaruudesta naisien osalta käynnistyy lokakuun alussa ja mestari on selvillä viimeistään 26.4.2022. Myös naisten Korisliigassa siirrytään formaattiin, jossa joukkueet jaetaan tammikuussa ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

17.7.2021 13:21 Naisten Korisliiga

Magdalene Agyei ja Meri Damoiseaux jatkavat ToPossa

Torpan Poikien naisten Korisliiga-joukkue on solminut kaksi jatkosopimusta. Viime kausien luottopelaaja Magdalene Agyei, 22, jatkaa joukkueessa, jonka lisäksi myös Meri Damoiseaux, 20, on solminut jatkosopimuksen ToPon kanssa.

14.7.2021 13:03 Naisten Korisliiga

Elena Melto tekee paluun Lappeenrannan Catziin

Naisten Korisliigan Catz Lappeenranta sai riveihinsä kovan luokan paluumuuttajan, kun kaksi edellistä kautta Peli-Karhuissa pelannut Elena Melto, 35, palaa kasvattajaseuraansa. Melton ja Catzin välinen sopimus on yksivuotinen.

12.7.2021 14:43 Naisten Korisliiga

Vuoden kehittynein pelaaja Roosa Kosonen siirtyy Forssan Alkuun

Naisten Korisliigan kauden 2020/21 kehittyneimmäksi pelaajaksi valittu Roosa Kosonen, 21, siirtyy Catz Lappeenrannasta Forssan Alkuun. Alku on myös tehnyt sopimuksen Tampereen Pyrinnöstä siirtyvän Tinna Rantalaisen kanssa.

Näytä lisää vastaavia