Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

1.11.2020 11:30 Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

Elias Valtosen ammattilaisura käynnistyy Saksasta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Valtonen pelasi kaksi edellisvuotta USA:ssa Arizona Staten yliopistossa. Nyt hän käynnistää ammattilaisuransa Saksan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta tehdessään kesällä sopimuksen Tigersin kanssa.

- Päällimmäisenä syynä oli se, että pääsisi aloittamaan ammattilaisuransa pari vuotta aikaisemmin ja päästä pelaamaan taas eurooppalaista korista. Viihdyin USA:ssa kuitenkin tosi hyvin ja tykkäsin olla siellä, mutta pelilliset asiat eivät kohdanneet.

Valtonen myöntää, että päävalmentajaksi nimetyllä Janssonilla oli suuri rooli sopimuksen teossa.

- Danny oli iso osa sitä valintaa. Opin tuntemaan hänet, kun hän oli junnumaajoukkueissa valmentajana. Hän on ollut Saksassa pitkään ja tuntee saksalaisen koriksen ja minä tunnen hänet valmentajana. Hän haluaa viedä pelaajia eteenpäin ja auttaa nuoria pelaaja. Ajatuksemme kohtasivat hyvin, Valtonen kertoo seuravalintansa taustoista.

Susijengin tulevaisuuden lupauksiin kuuluva Valtonen on ollut tyytyväinen Janssonin valmennukseen.

- ”Danny” on intohimoinen valmentaja, joka toivoo joukkueen parasta ja hän on samalla myös vaativa. Hänestä on tullut hyvä kuva ja hän on ollut jo päävalmentajana Ulmin akatemiassa. Hän on hyvä ja pelaajalähtöinen valmentaja.

Elias Valtonen kuuluu jo Susijengin vakionimiin. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tigersin joukkueessa on tapahtunut paljon muutoksia viime kauteen verrattuna, kun Jansson on kasannut ympärilleen mieleistään joukkuetta. Vaihtuvuus on heijastunut myös harjoituspelien esityksiin. Parhaimmillaan Tigers on pystynyt osoittamaan potentiaalinsa pitäen tiukoilla muun muassa Bundesliigajoukkueita.  

- Joukkueena on ollut vielä aika vuoristorataa. Ajoittain on ollut hyvää, mutta meillä on ollut joitakin avainpelaajia loukkaantuneina. Valmistautumiskausi on mennyt suht hyvin ja olemme harjoitelleet sekä joukkueena että yksilötaitoja. Meillä on nuori jengi, joka pystyy vielä kehittymään, Valtonen arvioi joukkuetta.

Omalta osaltaan Valtonen haluaa saada hyvän startin ammattilaisuralleen ja mennä pelaajana eteenpäin.

- Haluan päästä pelaamaan mahdollisimman paljon ja kehittyä jokaisessa pelissä. Ammattilaisena odotetaan myös tietenkin tulosta. Peleissä toivon tasaisuutta ja sitä, että pystyisi suoriutumaan tasaisesti läpi kauden.

Jansson toimi yhteensä kuuden kauden ajan Ulmin organisaatiossa ollen ensin viisi kautta seuran akatemian päävalmentajana ja viime kaudella edustusjoukkueen apuvalmentajana. Nyt hän tarttuu jälleen päävalmentajan tehtävään luotsatessaan Tübingen Tigersia.

- Joukkue on lähestulkoon uusi ja vie aikansa ennen kuin kaikki sisäistävät opit ja pelaavat yhteen. Joukkue on täynnä tunnollisia harjoittelijoita ja mukava ryhmä, jossa on hyviä tyyppejä, Jansson kehuu.

Valtonen on yksi Janssonin kesän rekrytoinneista ja hänellä on korkeat odotukset nuorukaista kohtaan.

- Elias on äärettömän hyvin harjoitteleva pelaaja ja hyvä persoona. Hän on myös erinomainen puolustaja ja joukkuepelaaja. Joukkueella on ollut vähän ylä- ja alamäkeä ja sama on pätenyt myös Eliakseen.  Heikoimmillaankin Elias on meille erittäin hyvä vahvistus, Jansson kehuu.

- ProA on hyvä sarja ja tämä on Eliakselle hyvä sarjataso. Täytyy kuitenkin muistaa, että hän on myös ulkomaalaisvahvistus, joten häneltä myös odotetaan enemmän. Tämä oli varmasti puolin ja toisin hyvä siirto. En varmaankaan olisi rekrytoinut häntä, jos en tuntisi häntä ja tuskin hän olisi Tübingeniin tullut, jos minä en olisi täällä. Intressimme kohtasivat ja ne palvelevat molempia.

Daniel Jansson toimi pitkään Ulmissa valmentajana ennen siirtymistään Tigersiin. (Kuva: Harry Langer)

Vaikka Tigersin harjoituskausi on ollut monin tavoin haasteellinen, katsoo Jansson luottavaisena kohti kautta.

- Harjoitusmatsit olivat aikamoista vuoristorataa. Välillä pärjäsimme hyvin ja pidimme Bundesliigajoukkueita kantapäillä, mutta välillä hävisimme sitten huonommille joukkueille 20 pistettä. Ei millään joukkueella varmasti ole fiilistä, että olisi täysin valmiina kauden alkuun, mutta kokonaisuudessaan meillä on hyvä pössis ja olemme saaneet hommaa toimimaan.

Valtosen lisäksi Jansson hankki valmennukseen lisää suomalaisväriä, kun Hussain Dassouki liittyi Janssonin avuksi. 27-vuotias Dassouki opiskelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa valmennusta ja urheilujohtamista ja on toiminut aiemmin muun muassa Tapiolan Hongassa valmentajana.

- Kontakti tuli muutaman suomalaisvalmentajan kautta. Hän on oppilasvaihdossa ja etsi paikkaa missä kerryttää työkokemusta. Minulle vinkattiin nuoresta suomalaisvalmentajasta ja meillä kohtasi intressit, sillä minä tarvitsin apua ja hänellä oli myös tarvetta. Juttelimme useasti kesän aikana ja meillä synkkasi heti hyvin. Tästä on molemmille valtava hyöty ja nyt on suomalaismafia kasassa, Jansson naureskelee.

Tigers pelasi 14 kautta peräkkäin Bundesliigassa vuosina 2004-18 ja hakee nyt uutta vauhtia ProA:sta. Janssonin mukaan vielä ei kurkotella kuuta, vaan tarkoitus on rakentaa nuoremmista pelaajista tukevaa pohjaa.

- Meidän vanhin rekrytointi oli 23-vuotias ja meillä on paljon nuoria pelaajia, jotka pystyvät tekemään pitkän ammattilaisuran korkealla tasolla. Keskityn vain aina seuraavaan peliin, mutta isossa kuvassa tässä haetaan kasvutarinaa. Tarkoitus olisi, että jos seura nousee muutaman vuoden päästä Bundesliigaan, niin ei tarvitsisi hankkia 12 uutta pelaajaa sitä varten, Jansson toteaa.

 
15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

25.9.2021 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

Näytä lisää vastaavia