Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

1.11.2020 11:30 Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

Elias Valtosen ammattilaisura käynnistyy Saksasta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Valtonen pelasi kaksi edellisvuotta USA:ssa Arizona Staten yliopistossa. Nyt hän käynnistää ammattilaisuransa Saksan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta tehdessään kesällä sopimuksen Tigersin kanssa.

- Päällimmäisenä syynä oli se, että pääsisi aloittamaan ammattilaisuransa pari vuotta aikaisemmin ja päästä pelaamaan taas eurooppalaista korista. Viihdyin USA:ssa kuitenkin tosi hyvin ja tykkäsin olla siellä, mutta pelilliset asiat eivät kohdanneet.

Valtonen myöntää, että päävalmentajaksi nimetyllä Janssonilla oli suuri rooli sopimuksen teossa.

- Danny oli iso osa sitä valintaa. Opin tuntemaan hänet, kun hän oli junnumaajoukkueissa valmentajana. Hän on ollut Saksassa pitkään ja tuntee saksalaisen koriksen ja minä tunnen hänet valmentajana. Hän haluaa viedä pelaajia eteenpäin ja auttaa nuoria pelaaja. Ajatuksemme kohtasivat hyvin, Valtonen kertoo seuravalintansa taustoista.

Susijengin tulevaisuuden lupauksiin kuuluva Valtonen on ollut tyytyväinen Janssonin valmennukseen.

- ”Danny” on intohimoinen valmentaja, joka toivoo joukkueen parasta ja hän on samalla myös vaativa. Hänestä on tullut hyvä kuva ja hän on ollut jo päävalmentajana Ulmin akatemiassa. Hän on hyvä ja pelaajalähtöinen valmentaja.

Elias Valtonen kuuluu jo Susijengin vakionimiin. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tigersin joukkueessa on tapahtunut paljon muutoksia viime kauteen verrattuna, kun Jansson on kasannut ympärilleen mieleistään joukkuetta. Vaihtuvuus on heijastunut myös harjoituspelien esityksiin. Parhaimmillaan Tigers on pystynyt osoittamaan potentiaalinsa pitäen tiukoilla muun muassa Bundesliigajoukkueita.  

- Joukkueena on ollut vielä aika vuoristorataa. Ajoittain on ollut hyvää, mutta meillä on ollut joitakin avainpelaajia loukkaantuneina. Valmistautumiskausi on mennyt suht hyvin ja olemme harjoitelleet sekä joukkueena että yksilötaitoja. Meillä on nuori jengi, joka pystyy vielä kehittymään, Valtonen arvioi joukkuetta.

Omalta osaltaan Valtonen haluaa saada hyvän startin ammattilaisuralleen ja mennä pelaajana eteenpäin.

- Haluan päästä pelaamaan mahdollisimman paljon ja kehittyä jokaisessa pelissä. Ammattilaisena odotetaan myös tietenkin tulosta. Peleissä toivon tasaisuutta ja sitä, että pystyisi suoriutumaan tasaisesti läpi kauden.

Jansson toimi yhteensä kuuden kauden ajan Ulmin organisaatiossa ollen ensin viisi kautta seuran akatemian päävalmentajana ja viime kaudella edustusjoukkueen apuvalmentajana. Nyt hän tarttuu jälleen päävalmentajan tehtävään luotsatessaan Tübingen Tigersia.

- Joukkue on lähestulkoon uusi ja vie aikansa ennen kuin kaikki sisäistävät opit ja pelaavat yhteen. Joukkue on täynnä tunnollisia harjoittelijoita ja mukava ryhmä, jossa on hyviä tyyppejä, Jansson kehuu.

Valtonen on yksi Janssonin kesän rekrytoinneista ja hänellä on korkeat odotukset nuorukaista kohtaan.

- Elias on äärettömän hyvin harjoitteleva pelaaja ja hyvä persoona. Hän on myös erinomainen puolustaja ja joukkuepelaaja. Joukkueella on ollut vähän ylä- ja alamäkeä ja sama on pätenyt myös Eliakseen.  Heikoimmillaankin Elias on meille erittäin hyvä vahvistus, Jansson kehuu.

- ProA on hyvä sarja ja tämä on Eliakselle hyvä sarjataso. Täytyy kuitenkin muistaa, että hän on myös ulkomaalaisvahvistus, joten häneltä myös odotetaan enemmän. Tämä oli varmasti puolin ja toisin hyvä siirto. En varmaankaan olisi rekrytoinut häntä, jos en tuntisi häntä ja tuskin hän olisi Tübingeniin tullut, jos minä en olisi täällä. Intressimme kohtasivat ja ne palvelevat molempia.

Daniel Jansson toimi pitkään Ulmissa valmentajana ennen siirtymistään Tigersiin. (Kuva: Harry Langer)

Vaikka Tigersin harjoituskausi on ollut monin tavoin haasteellinen, katsoo Jansson luottavaisena kohti kautta.

- Harjoitusmatsit olivat aikamoista vuoristorataa. Välillä pärjäsimme hyvin ja pidimme Bundesliigajoukkueita kantapäillä, mutta välillä hävisimme sitten huonommille joukkueille 20 pistettä. Ei millään joukkueella varmasti ole fiilistä, että olisi täysin valmiina kauden alkuun, mutta kokonaisuudessaan meillä on hyvä pössis ja olemme saaneet hommaa toimimaan.

Valtosen lisäksi Jansson hankki valmennukseen lisää suomalaisväriä, kun Hussain Dassouki liittyi Janssonin avuksi. 27-vuotias Dassouki opiskelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa valmennusta ja urheilujohtamista ja on toiminut aiemmin muun muassa Tapiolan Hongassa valmentajana.

- Kontakti tuli muutaman suomalaisvalmentajan kautta. Hän on oppilasvaihdossa ja etsi paikkaa missä kerryttää työkokemusta. Minulle vinkattiin nuoresta suomalaisvalmentajasta ja meillä kohtasi intressit, sillä minä tarvitsin apua ja hänellä oli myös tarvetta. Juttelimme useasti kesän aikana ja meillä synkkasi heti hyvin. Tästä on molemmille valtava hyöty ja nyt on suomalaismafia kasassa, Jansson naureskelee.

Tigers pelasi 14 kautta peräkkäin Bundesliigassa vuosina 2004-18 ja hakee nyt uutta vauhtia ProA:sta. Janssonin mukaan vielä ei kurkotella kuuta, vaan tarkoitus on rakentaa nuoremmista pelaajista tukevaa pohjaa.

- Meidän vanhin rekrytointi oli 23-vuotias ja meillä on paljon nuoria pelaajia, jotka pystyvät tekemään pitkän ammattilaisuran korkealla tasolla. Keskityn vain aina seuraavaan peliin, mutta isossa kuvassa tässä haetaan kasvutarinaa. Tarkoitus olisi, että jos seura nousee muutaman vuoden päästä Bundesliigaan, niin ei tarvitsisi hankkia 12 uutta pelaajaa sitä varten, Jansson toteaa.

 
7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

22.7.2020 11:29 Susijengi

Edon Maxhuni: Itseluottamusta, säpinää ja korintekotaitoa

Edon Maxhunin juniorimaajoukkueura hakee vertaistaan. Pelaamassaan 125 nuorten ja haastajien maaotteluissa Hyvinkään Pontevan kasvatti on liekittänyt korisukkaa yhteensä 1809 pisteen edestä. Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten tehnyt Maxhuni on nyt murtautumassa jengiin ennen kaikkea pohjattomalla itseluottamukselle varustettuna energiapelaajana.

4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

Näytä lisää vastaavia