Elisa Viihde näyttää Korisliigan klassikko-otteluita maanantaisin, Laakso muistelee viime vuoden finaalisarjaa

23.3.2020 13:30 Elisa Viihteen Korismaanantai niputtaa tänään studiolähetyksessään kuluneen kauden. Luvassa ajankohtaisia kuulumisia sekä kauden parhaiden valitsemisia. Lähetyksen jälkeen nähdään uusintana viime vuoden 1. finaali Kauhajoki-Kouvot. Mestarivalmentaja Jussi Laakso muistelee finaalisarjaa lämmöllä.

Jussi Laakso johdatti Karhu Basketin toiseen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen viime keväänä. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Viime kauden finaaleihin Kauhajoki ja Kouvot lähtivät loppuottelusarjaan erilaisista lähtökohdista. Siinä missä edellisellä kaudella seurahistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden voittanut Kauhajoki marssi finaaliin tyylipuhtaasti kukistamalla Helsinki Seagullsin ja KTP-Basketin, Kouvojen kevät oli tiukempi. Kouvolalaiset kaatoivat kotiedun puolivälieriin saaneen Tampereen Pyrinnön tyylipuhtaasti 3-0, mutta välieräsarjasta Vilpasta vastaan muodostui seitsemän ottelun mittainen eeppinen jännitysnäytelmä.

Siinä missä Kouvot sai palautumisaikaa pari päivää välieräsarjan jälkeen, Kauhajoki sai odotella 9 päivää ennen ensimmäistä finaalin ylösheittoa. Kauhajoen silloinen päävalmentaja Jussi Laakso muistelee, että päivät kuluivat hitaasti.

- Muistan, että vähän siinä oli odottelua. Kävimme Salossa katsomassa Vilppaan ja Kouvojen ottelusarjaa. Kun kukistimme KTP:n suoraan neljässä ottelussa, se antoi meille mahdollisuuden valmistautua molempiin joukkueisiin. Meidän ei tarvinnut kiireessä tehdä mitään ja kokenut joukkueemme pystyi käsittelemään pitkän tauon loistavasti.

Katsokaa vanhoja pelejä ja nauttikaa. Mutta ennen kaikkea pysykää kotona ja terveinä.

- Harjoittelimme todella hyvin välieräsarjan jälkeen. Aloimme käydä Kouvoja tarkemmin läpi vasta sitten, kun joukkueen finaalipaikka selvisi. Sekä Vilppaalla että Kouvoilla oli hyökkäyspelissä joitain samoja juttua, joten pystyimme koko ajan valmistautumaan vähän molempiin, Laakso muistelee.

Viime kauden finaalipaikka oli kauhajokiselle toinen putkeen. Joukkueessa oli paljon samoja pelaajia kuin ensimmäisessä mestaruusjoukkueessa. Myös Laaksolle kokemus oli toinen.

- Pystyimme varmasti tekemään asioita entistä rauhallisemmin ja maltillisemmin. Keskityimme ainoastaan olennaiseen. Emme ensimmäisenä vuotenakaan panikoineet, mutta tilanne oli toisella kerralla paljon enemmän balanssissa. Aikaisemmat kokemukset tuovat aina turvallisuuden tunnetta ja luottamusta omaan tekemiseen.

 

Kouvojen Gipson aloitti finaalisarjan dominoimalla

Kouvot aloitti ensimmäisen finaalin Kauhajoella terävästi. Thomas Gipson III (27p, 2pt: 13/15) satutti jatkuvasti Kauhajoen puolustusta korin läheisyydessä. Vierasjoukkue johti avauskympillä parhaimmillaan yhdeksällä pisteellä.

- Meillä oli Gipsonin runnomista vastaan todella vaikeaa. Meillä oli ajatus, että Chris McKnight aloittaa penkiltä ja Greg Mangano painii Gipsonia vastaan. Kun McKnight menee kentälle, oli puhuttu, että hän menee puolustamaan Gipsonia. Pelaajat kuitenkin keskenään päättivät, että Mangano jatkaa Gipsonissa.

Thomas Gipson III teki tuhojaan ensimmäisessä finaalissa. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Thomas Gipson III teki tuhojaan ensimmäisessä finaalissa. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

- Vasta finaalisarjan kolmannessa ottelussa onnistuimme Gipsonin kanssa, kun vaihdoimme määrätysti match-uppeja häntä vastaan. Gipson on äärimmäisen hyvä syöttämään sisältä palloa kaarelle, ja hyvät heittäjät Tuomas Hirvosen, Jeremy Morganin ja David Gonzalvezin johdolla pääsivät nauttimaan näistä tarjoiluista niin Vilpasta kuin meitäkin vastaan.

Ensimmäinen finaaliottelu kääntyi toisella puoliajalla kotijoukkueelle. Kauhajoen pallonliike ja 27 koriin johtanutta syöttöä sekä kokonaisvaltainen hyvä heittopeli kaatoi Kouvot. Cameron Jonesilla oli 11 koriin johtanutta syöttöä, Bojan Sarcevicilla kahdeksan.

- Saimme heitettyä etenkin ensimmäisessä finaalissa paljon kolmen pisteen heittoa suoraan vastapallosta. Meidän hyökkäyspelikirjamme oli todella paksu, eikä Kouvoilla ollut mahdollisuutta ottaa kaikkea pois niin lyhyellä valmistautumisajalla.

 

Aika kultaa muistot 

Vaikka tapahtuneista on jo aikaa ja osa on jo pyyhkiytynyt pois mielestä, muistelee Laakso viime vuoden finaalisarjaa lämmöllä.

- Muistan finaalisarjasta etenkin Jeremy Morganin hyvyyden etenkin puolustuspäässä. Hän oli mielestäni sarjan paras puolustaja. Ei ole mikään ihme, että hän tällä kaudella loisti Bundesliigan Crailsheim Merlinsissä, kuten on koko joukkuekin Iisalojen johdolla.

Kauhajoki vei viime finaalisarjan 4-1. Yksi käännekohdista oli neljäs finaali Kouvolassa. Kauhajoki haki 94-56-vierasvoiton Lumon Areenalta.

- Meillä oli vahva fiilis joukkueessa, että tarvittava vierasvoitto otetaan nyt. Kouvolassa on tapana, että valmentajat käyvät vip-tilassa avaamassa ennen peliä lähtökohtia otteluun. Menin Jyri Lehtosen jälkeen tilaisuuteen ja siellä muutamat tutut naamat kyselivät kaikennäköistä. 

Kauhajoki villiintyi toisesta peräkkäisestä mestaruudesta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Kauhajoki villiintyi toisesta peräkkäisestä mestaruudesta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

- Muistan, että olin todella rentona ja hymyissä suin keskustelin kaikkien kanssa. Puheen jälkeen moni tuli sanomaan, että näyttää siltä, että voitatte tänään ihan pystyyn. Lehtonen oli kuulemma ollut selvästi varautuneempi, josta osa ihmisistä olivat tehneet omat tulkintansa. Peli meni lopulta, kuten puheet vip-tilaisuudessa, Laakso muistelee ylivoimaista esitystä.

Elisa Viihde näyttää maanantaisin vanhoja klassikko-otteluita kanavallaan. Nykytilanne saa Laakson vakavaksi.

- On harmi, ettei tätä vuonna kukaan meistä pääse kokemaan playoff-elämää. Kun kaksi vuotta pääsi elämään sitä loppuun asti, sitä tietyllä tapaa kaipaa. Kyse ei missään nimessä ole siitä, ettei päätökset olisi oikeita. On tärkeää, että menemme terveys edellä ja samaa toivon myös jokaiselta suomalaiselta. 

- Katsokaa vanhoja pelejä ja nauttikaa. Mutta ennen kaikkea pysykää kotona ja terveinä, Laakso päättää.

 

Korismaanantai ma 23.3. klo 18.00 @ Elisa Viihde Sport

  • Langan päässä Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara
  • Lisäksi kuullaan Sasu Salinin, Petteri Koposen sekä Joonas Iisalon kuulumiset
  • Valtava määrä TOP 5 -listoja
  • Yleisön valitsemat kauden pelaaja ja ulkomaalaispelaaja
  • Kauden all stars -viisikot
  • Korisliiga-valmentajien yhteenvedot
  • Saksan ja Espanjan sarjat laitetaan pakettiin
  • Juontajina Toni Flink, Esa Mäkynen ja Saku Mäkynen
  • #Korismaanatai-hashtagin alle pyydetään muistoja kuluneesta kaudesta – paras twiitti palkitaan virallisella pelipallolla

 

Klassikko-ottelu ma klo 20.30 1. finaali Kauhajoki – Kouvot, pelattu 17.5.2019 @ Elisa Viihde Sport

 
26.5.2020 16:49 Korisliiga

Korisliigan parhaaksi äänestetty Henri Kantonen siirtyy Vilppaasta Ranskaan

22-vuotias takamies on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Ranskan ProB-liigassa pelaavan Aix-Maurienne Savoie Basketin kanssa. Viime kaudella samassa seurassa pelasi Susijengin takamies Ilari Seppälä.

23.5.2020 10:00 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2014: Tampereen Pyrintö palaa kultakantaan

Kahden perättäisen Bisons-mestaruuden jälkeen Kataja Basket kaatoi hallitsevan mestarin välierissä kapellimestarinsa Teemu Rannikon johdolla. Finaaleissa pidemmän korren vei kuitenkin runkosarjaykkönen Tampereen Pyrintö, jonka näytös finaaleissa oli lähestulkoon ylivoimainen.

18.5.2020 09:50 Korisliiga

Elisa Viihde tarjoilee tänään yhden viime kausien hurjimmista avausfinaaleista

Tänään klassikko-otteluna Elisa Viihteellä nähdään ensimmäinen finaali keväältä 2017, jossa Vilpas ja Kataja taistelivat avausvoitosta päätössekunneille asti. Ensimmäisestä ottelusta muodostui jännitysnäytelmä, joka lopulta oli merkityksellinen finaalisarjan kannalta.

16.5.2020 09:23 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2013: Bisons peittoaa KTP:n klassikkosarjassa

Päätettyään ensimmäisen pääsarjakautensa mestaruuteen pääsi Nilan Bisons liigakauteen 2012-13 äärimmäisen pienin kokoonpanomuutoksin ja jylläsi runkosarjavoiton nimiinsä. Finaaleissa Bisons sai kuitenkin tasaveroisen vastuksen nimivahvasta KTP:sta, joka eteni loppuotteluihin ensimmäistä kertaa sitten kevään 1994.

13.5.2020 08:27 Korisliiga

Jeremiah Wood jatkaa Vilppaassa

Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen kesken viime kauden joukkueeseen liittyneen Jeremiah Woodin kanssa. 35-vuotias Wood ehti viime kaudella osoittaa olevansa kovassa iskussa.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

11.5.2020 12:36 Korisliiga

Matias Ojala muistelee kuumaa heittokättään välierissä 2018 – ”jouduimme opettelemaan, miten pelataan ilman Teemua”

Elisa Viihteen maanantai-illassa nähdään klassikko-otteluna vuoden 2018 kolmas välierä. Vilppaassa pelannut Matias Ojala muistaa yhä elävästi tuon kevään pudotuspelit.

9.5.2020 10:19 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2012: Nousija-Bisons kertayrittämällä mestariksi

Voitettuaan divarin mestaruuden keväällä 2011 Loimaan Korikonkarit pisti tuulemaan. Nilan Bisonsiksi nimensä vaihtanut joukkue haavi riveihinsä tukun maajoukkuepelaajia ja ensiluokkaisia ulkomaalaisvahvistuksia. Keväällä 2012 Loimaalla tuuleteltiin Suomen mestaruutta vasta toisena nousijajoukkueena kautta Korisliigan historian.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

5.5.2020 12:30 Korisliiga

Sami Toiviaisesta Vilppaan uusi päävalmentaja kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kärkiseuroihin viime vuosina noussut Salon Vilpas on solminut päävalmentajasopimuksen kokeneen Sami Toiviaisen kanssa.

1.5.2020 11:46 Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jatkaa Lahti Basketballin riveissä

Lahti Basketball ja kapteeni Vesa Mäkäläinen, 33, ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Mäkäläiselle tuleva kausi on jo hänen neljästoista Suomen pääsarjatasolla.

1.5.2020 11:36 Korisliiga

Miikka Sopanen Pyrinnön päävalmentajaksi

Tampereen Pyrinnön tulevan Korisliiga-kauden päävalmentaja on lyöty lukkoon, kun Miikka Sopanen, 46, palaa kasvattajaseuransa luotsiksi. Sopasen ja Pyrinnön välinen sopimus kattaa kauden 2020/21.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

27.4.2020 08:36 Korisliiga

Antto Nikkarinen muistelee Seagullsin pronssikautta: ”Tuntui, että ohjat oli käsissä”

Elisa Viihde matkustaa maanantaina ajassa takaisin keväälle 2017, kun Helsinki Seagulls ja Kouvot väänsivät ikimuistoisen puolivälieräsarjan. Stadilaisten pelinrakentaja Antto Nikkarinen muistelee ottelun loppuhetkiä sekä tuplajatkoaikaa, joiden jälkeen Lokit eteni välieriin.

25.4.2020 10:04 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2010: Williamsin Pyrintö voittoon ToPosta klassikkosarjassa

Miesten Korisliigan finaalit saivat 2010-luvulla näyttävimmän mahdollisen lähdön, kun Kotkasta Tampereelle palanneen Damon Williamsin Pyrintö haastoi kultakamppailuun pitkän ammattilaisuran jälkeen koti-Suomeen asettuneen Hanno Möttölän ToPon. ToPo vei sarjan katkolle kotikentälleen kolmannessa ottelussa, mutta viimeiset kaksiosaottelua olivat määrätietoisen Pyrinnön näytöstä.

24.4.2020 10:21 Susijengi

Susijengi-ikoni Tuukka Kotti jatkaa Seagullsissa

Korisliigan kärkisijaa runkosarjakaudella 2019-20 isännöinyt Helsinki Seagulls on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Susijengin teräsmiehen, 39-vuotiaan ja urallaan käsittämättömät 225 miesten maaottelua pelanneen Forssan Koripoikien kasvatin Tuukka Kotin kanssa.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

23.4.2020 08:51 Katsojat

Katsojan opas: Mikä ihmeen pick and roll?

Koripallon katsojan oppaan päivitetyssä versiossa tutustumme koripallon peruspeleihin. Ensimmäisellä kerralla vuorossa on legendaarinen pick and roll, jota käydään lävitse Teemu Rannikon videoiden kautta opastajanaan tuore Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentaja Juha Sten.

21.4.2020 08:41 Korisliiga

Studio 6: Vilppaan ja Susijengin Juho Nenonen vieraana keskiviikkona

Studio 6 -keskusteluohjelma tuo suomalaisen koripallon huippuvieraat ruudullesi ja antaa sinulle tilaisuuden esittää kysymyksiä koristähdille. Studio 6:ssa vieraana keskiviikkona 22.4. Juho Nenonen

20.4.2020 10:02 Korisliiga

Juho Nenonen palaa ikimuistoiseen videopalaveriin: ”Vahvistus totesi, että Juhon ei kannattaisi pelata”

Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2017, kun Salon Vilpas ja Karhu Basket kohtasivat toisensa välieräsarjassa. Tänään nähtävässä klassikko-ottelussa kauhajokiset menivät omia menojaan ottelun ensimmäisellä puoliajalla, kunnes Juho Nenonen astui kentälle.

Näytä lisää vastaavia