Elisa Viihde näyttää Korisliigan klassikko-otteluita maanantaisin, Laakso muistelee viime vuoden finaalisarjaa

23.3.2020 13:30 Elisa Viihteen Korismaanantai niputtaa tänään studiolähetyksessään kuluneen kauden. Luvassa ajankohtaisia kuulumisia sekä kauden parhaiden valitsemisia. Lähetyksen jälkeen nähdään uusintana viime vuoden 1. finaali Kauhajoki-Kouvot. Mestarivalmentaja Jussi Laakso muistelee finaalisarjaa lämmöllä.

Jussi Laakso johdatti Karhu Basketin toiseen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen viime keväänä. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Viime kauden finaaleihin Kauhajoki ja Kouvot lähtivät loppuottelusarjaan erilaisista lähtökohdista. Siinä missä edellisellä kaudella seurahistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden voittanut Kauhajoki marssi finaaliin tyylipuhtaasti kukistamalla Helsinki Seagullsin ja KTP-Basketin, Kouvojen kevät oli tiukempi. Kouvolalaiset kaatoivat kotiedun puolivälieriin saaneen Tampereen Pyrinnön tyylipuhtaasti 3-0, mutta välieräsarjasta Vilpasta vastaan muodostui seitsemän ottelun mittainen eeppinen jännitysnäytelmä.

Siinä missä Kouvot sai palautumisaikaa pari päivää välieräsarjan jälkeen, Kauhajoki sai odotella 9 päivää ennen ensimmäistä finaalin ylösheittoa. Kauhajoen silloinen päävalmentaja Jussi Laakso muistelee, että päivät kuluivat hitaasti.

- Muistan, että vähän siinä oli odottelua. Kävimme Salossa katsomassa Vilppaan ja Kouvojen ottelusarjaa. Kun kukistimme KTP:n suoraan neljässä ottelussa, se antoi meille mahdollisuuden valmistautua molempiin joukkueisiin. Meidän ei tarvinnut kiireessä tehdä mitään ja kokenut joukkueemme pystyi käsittelemään pitkän tauon loistavasti.

Katsokaa vanhoja pelejä ja nauttikaa. Mutta ennen kaikkea pysykää kotona ja terveinä.

- Harjoittelimme todella hyvin välieräsarjan jälkeen. Aloimme käydä Kouvoja tarkemmin läpi vasta sitten, kun joukkueen finaalipaikka selvisi. Sekä Vilppaalla että Kouvoilla oli hyökkäyspelissä joitain samoja juttua, joten pystyimme koko ajan valmistautumaan vähän molempiin, Laakso muistelee.

Viime kauden finaalipaikka oli kauhajokiselle toinen putkeen. Joukkueessa oli paljon samoja pelaajia kuin ensimmäisessä mestaruusjoukkueessa. Myös Laaksolle kokemus oli toinen.

- Pystyimme varmasti tekemään asioita entistä rauhallisemmin ja maltillisemmin. Keskityimme ainoastaan olennaiseen. Emme ensimmäisenä vuotenakaan panikoineet, mutta tilanne oli toisella kerralla paljon enemmän balanssissa. Aikaisemmat kokemukset tuovat aina turvallisuuden tunnetta ja luottamusta omaan tekemiseen.

 

Kouvojen Gipson aloitti finaalisarjan dominoimalla

Kouvot aloitti ensimmäisen finaalin Kauhajoella terävästi. Thomas Gipson III (27p, 2pt: 13/15) satutti jatkuvasti Kauhajoen puolustusta korin läheisyydessä. Vierasjoukkue johti avauskympillä parhaimmillaan yhdeksällä pisteellä.

- Meillä oli Gipsonin runnomista vastaan todella vaikeaa. Meillä oli ajatus, että Chris McKnight aloittaa penkiltä ja Greg Mangano painii Gipsonia vastaan. Kun McKnight menee kentälle, oli puhuttu, että hän menee puolustamaan Gipsonia. Pelaajat kuitenkin keskenään päättivät, että Mangano jatkaa Gipsonissa.

Thomas Gipson III teki tuhojaan ensimmäisessä finaalissa. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Thomas Gipson III teki tuhojaan ensimmäisessä finaalissa. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

- Vasta finaalisarjan kolmannessa ottelussa onnistuimme Gipsonin kanssa, kun vaihdoimme määrätysti match-uppeja häntä vastaan. Gipson on äärimmäisen hyvä syöttämään sisältä palloa kaarelle, ja hyvät heittäjät Tuomas Hirvosen, Jeremy Morganin ja David Gonzalvezin johdolla pääsivät nauttimaan näistä tarjoiluista niin Vilpasta kuin meitäkin vastaan.

Ensimmäinen finaaliottelu kääntyi toisella puoliajalla kotijoukkueelle. Kauhajoen pallonliike ja 27 koriin johtanutta syöttöä sekä kokonaisvaltainen hyvä heittopeli kaatoi Kouvot. Cameron Jonesilla oli 11 koriin johtanutta syöttöä, Bojan Sarcevicilla kahdeksan.

- Saimme heitettyä etenkin ensimmäisessä finaalissa paljon kolmen pisteen heittoa suoraan vastapallosta. Meidän hyökkäyspelikirjamme oli todella paksu, eikä Kouvoilla ollut mahdollisuutta ottaa kaikkea pois niin lyhyellä valmistautumisajalla.

 

Aika kultaa muistot 

Vaikka tapahtuneista on jo aikaa ja osa on jo pyyhkiytynyt pois mielestä, muistelee Laakso viime vuoden finaalisarjaa lämmöllä.

- Muistan finaalisarjasta etenkin Jeremy Morganin hyvyyden etenkin puolustuspäässä. Hän oli mielestäni sarjan paras puolustaja. Ei ole mikään ihme, että hän tällä kaudella loisti Bundesliigan Crailsheim Merlinsissä, kuten on koko joukkuekin Iisalojen johdolla.

Kauhajoki vei viime finaalisarjan 4-1. Yksi käännekohdista oli neljäs finaali Kouvolassa. Kauhajoki haki 94-56-vierasvoiton Lumon Areenalta.

- Meillä oli vahva fiilis joukkueessa, että tarvittava vierasvoitto otetaan nyt. Kouvolassa on tapana, että valmentajat käyvät vip-tilassa avaamassa ennen peliä lähtökohtia otteluun. Menin Jyri Lehtosen jälkeen tilaisuuteen ja siellä muutamat tutut naamat kyselivät kaikennäköistä. 

Kauhajoki villiintyi toisesta peräkkäisestä mestaruudesta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Kauhajoki villiintyi toisesta peräkkäisestä mestaruudesta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

- Muistan, että olin todella rentona ja hymyissä suin keskustelin kaikkien kanssa. Puheen jälkeen moni tuli sanomaan, että näyttää siltä, että voitatte tänään ihan pystyyn. Lehtonen oli kuulemma ollut selvästi varautuneempi, josta osa ihmisistä olivat tehneet omat tulkintansa. Peli meni lopulta, kuten puheet vip-tilaisuudessa, Laakso muistelee ylivoimaista esitystä.

Elisa Viihde näyttää maanantaisin vanhoja klassikko-otteluita kanavallaan. Nykytilanne saa Laakson vakavaksi.

- On harmi, ettei tätä vuonna kukaan meistä pääse kokemaan playoff-elämää. Kun kaksi vuotta pääsi elämään sitä loppuun asti, sitä tietyllä tapaa kaipaa. Kyse ei missään nimessä ole siitä, ettei päätökset olisi oikeita. On tärkeää, että menemme terveys edellä ja samaa toivon myös jokaiselta suomalaiselta. 

- Katsokaa vanhoja pelejä ja nauttikaa. Mutta ennen kaikkea pysykää kotona ja terveinä, Laakso päättää.

 

Korismaanantai ma 23.3. klo 18.00 @ Elisa Viihde Sport

  • Langan päässä Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara
  • Lisäksi kuullaan Sasu Salinin, Petteri Koposen sekä Joonas Iisalon kuulumiset
  • Valtava määrä TOP 5 -listoja
  • Yleisön valitsemat kauden pelaaja ja ulkomaalaispelaaja
  • Kauden all stars -viisikot
  • Korisliiga-valmentajien yhteenvedot
  • Saksan ja Espanjan sarjat laitetaan pakettiin
  • Juontajina Toni Flink, Esa Mäkynen ja Saku Mäkynen
  • #Korismaanatai-hashtagin alle pyydetään muistoja kuluneesta kaudesta – paras twiitti palkitaan virallisella pelipallolla

 

Klassikko-ottelu ma klo 20.30 1. finaali Kauhajoki – Kouvot, pelattu 17.5.2019 @ Elisa Viihde Sport

 
30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

Näytä lisää vastaavia