EM-kisojen ”Hype Man” Tidjân Ba odottaa koripallojuhlaa

30.8.2017 Huomenna käynnistyvissä koripallon EM-kisoissa juontajan ja viihdyttäjän roolissa toimiva Kwan-yhtyeestä tuttu muusikko Tidjân Ba odottaa malttamattomana kisojen alkua.

Tidjân Ba odottaa innokkaana EM-kotikisojen alkua.

Tidjân Ba pitää huolta siitä, että EM-kotikisojen tunnelma pysyy katossa. Kuvat: Ville Vuorinen


Vaikka suomalaisten luonteenpiirteisiin lasketaan hiljaisuus ja rauhallisuus, koripallon EM-kisoissa yleisö yltyy varmasti useaan otteeseen villiin kannustukseen. Ja jos yleisö ei räjähdä huikeista otteista pelikentällä, yleisön tunnelmaa nostattaa Tidjân Ba, joka kuvailee rooliaan "haippimieheksi" –yleisönsytyttäjäksi.

– Olen EM-skabojen suomalainen Flavor Flav. Olen se, joka laittaa meininkiä pystyyn jos yleisö ei muuten syty, mutta epäilen sitä vahvasti, varsinkin Suomen peleissä. Minulla on kisoihin muutama pieni yllätys. Sieltä tulee yllätyskappaletta, huutoa ja tanssia. Jotain, mitä ei kuule joka areenalla, Ba vinkkaa pilke silmäkulmassa.

– Tämä on minulle unelmajobi, kun saan yhdistää kahta rakkauttani: koripalloa ja esiintymistä.
Tidjân Ban rooli on yksinkertaisesti tiivistettynä MC (Master Of Seremonies): seremoniamestari. Vaikka esiintymisen pääpaino on Suomen peleissä, Ba kertoo, että tunnelmaa pyritään saamaan myös muihin otteluihin.


 

Tidjân Ba odottaa kotikisojen alkua äärimmäisellä innokkuudella. Hän uskoo, että tunnelma tulee olemaan kisojen aikana katossa.

– Odotan huikeaa juhlaa ja koripalloiloittelua. Kun ajattelee, että tämä koko Suomen kannattajalauma oli messissä Espanjassa ja Ranskassa, niin kotikisoissa ei voi dottaa kuin parasta. Siitä tulee huikeaa.

Ba kertoo osaavansa viihdyttää kansaa myös Ranskan kielellä, ja muutkin kielet vääntyvät tarpeen vaatiessa.

– Osaan kaikkia kieliä kohtuullisesti, siksi minut varmaan otettiinkin mukaan. Olen vähän niin kuin Folke West. Minulla ei ole varsinaista äidinkieltä.


 

Ba kertoo rakkaustarinansa koripallon kanssa syntyneen hänen seuratessaan vuoden 1992 olympialaisten harjoitusottelua Usan Dream Teamin ja Ranskan välillä.

– Silloin se palo syttyi. Olin aivan ihmeissäni, että wau, mikä tämä juttu on. Siellä oli Michael Jordanit ja Magic Johnsonit. Se oli kuin balettia pallon kanssa.

Tidjan aloitti pelaamaan nuorena Ranskassa asuessaan. Hän pelasi noin 12-vuotiaasta A-junioreihin, jonka jälkeen mies alkoi panostamaan musiikkiuraansa.
– Tajusin, että minulla on musiikin saralla enemmän mahdollisuuksia. Ei minusta tullut uutta Isaiah Thomasia, Ba sanoo nauraen.

Ba kertoo omanneensa nuorena hyvän pompun. Hän pystyi donkkaamaan 18-vuotiaana.

 

Ba löytyy koripallokatsomosta aina kun se on mahdollista. Hän kertoo seuraavansa monipuolisesti koripalloa Korisliigasta NBA:aan ja Euroliigoihin. Hän seuraa Susijengin pelaajien uria mahdollisimman monipuolisesti.

– Olen todellinen koriksen hc-fani. Se on ehdottomasti lempilajini. Vaikka seuraan muutakin urheilua, koris on selkeesti ykkönen.

Muusikko kertoo, että koripallosta tutut termit sekoittuvat usein hiphoppiin ja rap-kappaleisiin. Jos Ban pitäisi tehdä kappale jostain Susijengin pelaajasta, hän valitsisi ehdottomasti Sasu Salinin.

– Sasusta pitäisi tehdä joku oodi. Hän on maailman iloisin tyyppi, mutta varsinainen terrieri puolustuksessa. Mahtava paradoksi.

 
9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

12.6.2017 Haastattelu

Petteri Koponen odottaa innokkaana EM-kotikisoja: ”On hienoa olla suomalainen koripalloilija tällä hetkellä”

Ensimmäisen kautensa suurseura Barcelonan riveissä pelannut Petteri Koponen kertoo, että suomalainen koripallo elää kukoistuksen aikaa. Susijengin ”alfoihin” kuuluva pelintekijä odottaa kesältä ennen kaikkea kotikisahuumaa – kovia otteluita ja fanien luomaa tunnelmaa.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

22.11.2016 22:05 Haastattelu

Susikapteeni Shawn Huffin analyysi EM-vastustajista: “Kovia koripallomaita kaikki”

Susijengin kapteenin viittaa kantava Shawn Huff, 32, seurasi Helsingin EM-alkulohkon joukkuearvontoja hyvillä mielin. Maajoukkuekonkari kiittelee Susijengin kisavastustajien laatua ja leveyttä ja korostaa, että vastaan on tulossa pelityylillisesti toisistaan merkittävästi poikkeavia, mutta kukin omalla tavallaan hankalia vastustajia.

20.8.2016 Haastattelu

MU16-päävalmentaja Miikka Sopanen: ”Pelaajat uskoivat omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa”

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue teki suomalaista koripallohistoriaa tänään lauantaina, kun Sudenpennut kaatoivat EM-kisojen päätöspelissään Ranskan ja sijoittuivat viidenneksi. Kyseessä on Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras EM-sijoitus kautta historian. Suomen päävalmentaja Miikka Sopanen kertoo haastattelussa MU16-maajoukkueen EM-taipaleesta.

22.7.2016 10:55 Haastattelu

Henrik Dettmann FIBA:n sivuilla: ”Markkasessa on All Star -potentiaalia”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann keskusteli FIBA:n haastattelussa Suomen Sudenpentujen syömähampaan Lauri Markkasen, 19, urasta, potentiaalista ja kehityskaaresta. Dettmann näkee Markkasella olevan mahdollisuudet jopa lajin kirkkaimmalle huipulle asti.

21.7.2016 11:40 Haastattelu

Arttu Saarijärvi: ”Haluamme, että seuraavatkin ikäluokat saavat pelata EM-kisoissa”

EM-alkulohkonsa ikimuistoisiin Espanja- ja Ranska-voittoihin päättänyt Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue joutui keskiviikkoiltana pettymään, kun Liettua pudotti Suomen alempaan loppusarjaan. Sudenpentujen energiapakkaus Arttu Saarijärven, 20, mukaan joukkueen prioriteetti on nyt varmistaa paikka A-divisioonan EM-kisoissa kotiyleisön tuella.

Näytä lisää vastaavia