Espanja ja Ranska jyräsivät EM-finaaliin

17.9.2011 Perjantai-illan EM-välierissä ei nähty koripalloväen odottamia yllätyksiä. Espanja karisti sisukkaasti taistelleen Makedonian kannoiltaan pistein 92–80 (44–45) ja Ranska katkaisi Venäjän yhdeksän ottelun voittoputken 79–71 (39–34)-voitollaan. Espanja ja Ranska ratkovat Euroopan mestaruuden sunnuntai-iltana.

Nicolas Batum oli Ranskan sytyttäjä Venäjää vastaan.

Juan Carlos Navarro viimeisteli 35 pistettä Makedoniaa vastaan. Kuvat: FIBA Europe.

Makedonia aloitti välieräottelunsa suurta ja mahtavaa Espanjaa vastaan tunnustellen, ja Espanja onnistui hyökkäyslevypalloissa kunnostautumalla käymään toisen kymmenminuuttisen alussa jo 28–18-karkumatkalla. Taukoa lähestyttäessä Makedonian ote kenttätapahtumista tiivistyi, ja joukkue lietsoi kannattajansa hurmokseen viemällä toisen jakson viimeiset yhdeksän minuuttia 27–16 ja lähtemällä tauolle 44–45-johtoasemasta.

 

Espanjan luotsasi karikoiden yli kuitenkin Juan Carlos Navarro (35/4), joka pommitti kolmannen jakson alussa kymmenen perättäistä pistettä ja päätti jakson perättäisiin kolmen pisteen heittoihin. Päätösjaksolla Makedonia taisteli hartiavoimin, mutta ei onnistunut enää palaamaan peliin materiaaliylivoimaista Espanjaa vastaan.

 

– Meillä on suuri sydän ja tahdoimme pelata hyvää koripalloa tänään, vaikka tiesimme, että Espanjan yllättäminen olisi todella vaikeaa. Emme puolustaneet yhtä hyvin kuin aiemmissa otteluissa, mutta se selittyy paitsi väsymyksellä, myös Espanjan hyökkäyslevypallopelaamisella, harmitteli Makedonian päävalmentaja Marin Dokuzovski.

 

Espanja haki muhkeat 19 hyökkäyslevypalloa Makedonian seitsemää vastaan.

 

– Tahdon onnitella Makedoniaa heidän erinomaisista saavutuksistaan näissä kisoissa. He pelaavat sydämellä, järkevästi ja arvokkaasti, antoi Espanjan päävalmentaja Sergio Scariolo tunnustusta vastustajalleen.

 

Kentän ykkönen oli jälleen kerran Navarro, jonka 35 pisteeseen mahtui kahdeksan onnistunutta kakkosta ja viisi onnistunutta kolmosta pelitilanneheittojen 56,5% osumatarkkuudella. Navarron lisäksi Pau Gasol (22/17/3 syöttöä) ja Marc Gasol (11/10/5 syöttöä/2 blokkia) olivat elementissään.

 

– Navarro oli tänään kuin maalaus Louvressa, suitsutti Scariolo suojattiaan.

 

Makedonian yllätysmahdollisuuksia ruokkivat Bo McCalebb (25/3/5 syöttöä), Pero Antic (17/9/3 syöttöä) sekä Vlado Ilievski (15/3).

 

Ranska katkaisi Venäjän voittoputken

 

EM-kisojen ainoana tappiottomana joukkueena välieriin edennyt Venäjä koki perjantaina suuren pettymyksen, kun Ranska paransi peliään huomattavasti Slovenia-puolivälierän jälkeen ja nipisti Venäjästä 79–71 (39–34)-voiton.

 

Kovaotteinen ja hidastempoinen ottelu aaltoili puolelta toiselle, kunnes Ranska pääsi kaukoheitoillaan kahdeksan pisteen johtoon juuri ennen taukoa. Ranskalaispuolustuksen nukahduksen myötä Vitali Fridzon (3/0) päätti kuitenkin avausjakson onnistuneeseen kolmoseen, ja kolmannen jakson alussa venäläiset olivat huomattavasti Ranskaa terävämpiä.

 

Sinniteltyään kolmannen jakson ensimmäiset neljä minuuttia pisteittä Ranska sai ylimääräisen energialatauksen Nicolas Batumilta (19/7/4 syöttöä/2 blokkia), joka siivitti kolmosillaan Ranskan 45–45-tasatilanteesta 53–45-johtoon. Vaikka piste-ero pysyi pienehkönä, Venäjä ei enää päässyt viittä pistettä lähemmäksi.

 

– Olemme olleet huikea joukkue läpi turnauksen ja pettymyksen hetkemme tuli aivan väärään otteluun. Ranska ansaitsi voittonsa parempana joukkueena, huokaisi Venäjän päävalmentaja David Blatt.

 

– Olemme onnellisia siitä, että pelaamme sunnuntaina EM-kullasta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1949. Pelasimme tänään turnauksen parhaan ottelumme ja pystyimme kontrolloimaan kaikkia vahvoja osa-alueita venäläisten pelissä, Ranskan päävalmentaja Vincent Collet summasi.

 

Joukkueensa sytyttäjänä toimineen Batumin lisäksi Ranskan kulmakivet olivat Tony Parker (22/3/3 syöttöä/4 riistoa) sekä Joakim Noah (7/8). Illan venäläisnimet olivat Andrei Kirilenko (21/3/3 riistoa) ja Timofej Mozgov (12/4).

 

Paikkansa Lontoon vuoden 2012 kesäolympialaisiin varmistaneet Ranska ja Espanja kohtaavat EM-loppuottelussa sunnuntaina klo 21:00. Makedonia ja Venäjä ratkaisevat pronssimitalien kohtalon aiemmin samana iltana klo 17:30.

 

Kreikka pelaa olympiakarsintapaikasta

 

EM-kisojen sijoitusotteluissa Kreikalla on edelleen mahdollisuus selviytyä Lontoon vuoden 2012 olympialaisten karsintoihin. Kreikka varmisti paikkansa kukistamalla Serbian 87–77 (48–26).

 

Ottelu oli käytännössä ohi jo kymmenen minuutin jälkeen, jolloin Kreikka johti pistein 34-8. Kreikkalaiset käyttivät ottelun viimeiset kolme jaksoa johtoasemansa varmistamiseen ja pelitempon kontrolloimiseen.

 

Kreikkalaiskoneen tehokkaimmat Serbia-ottelussa olivat Ioannis Bourousis (27/6), Nikolaos Zisis (18/1/5 syöttöä), Antonis Fotsis (16/8) ja Nick Calathes (10/1/10 syöttöä). Serbialta tasolleen nousivat Marko Keselj (22/4/3 syöttöä) ja Nenad Krstic (15/3).

 

Liettua ja Serbia ratkaisevat EM-kisasijoitusten 5.-6. kohtalon ja viimeisen paikan Lontoon olympiakarsintoihin lauantaina illalla. Serbia ja Slovenia pelaavat kisasijoituksista 7.-8.

 
22.8.2023 07:41 Susijengi

Prahan hurmos, Kroatian kaatajaiset ja Berliinin puolivälierä – elä uudelleen Susijengin kesän 2022 EM-kisat!

Koripallon EM-kisat järjestettiin pitkäksi venyneen tauon jälkeen jälleen viime kesänä eikä Susijengi aikaillut lyödessään leimaansa kansainväliselle arvokisatasolle. EuroBasket 2022-turnauksen kohokohdat olivat Prahan alkulohkon Puola- ja Tshekki-voitot, Berliinin neljännesvälierävoitto Kroatiasta sekä Espanja-puolivälieräottelu.

19.9.2022 08:10 Susijengi

Susijengin päihittänyt Espanja juhlii Euroopan mestaruutta, Susijengi EM-kisojen 7. sijalle

Susijengin EM-puolivälierissä kukistanut Espanja seppelöitiin Euroopan mestarina myöhään sunnuntai-iltana, kun joukkue päihitti EM-finaalissa Ranskan 88–76 (47–37). Pronssiottelussa Saksa nujersi Puolan, joka jäi puolestaan alkulohkossa Susijengin jalkoihin. Susijengi sijoittui EM-kisoissa lopulta seitsemänneksi, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein suomalaissijoitus.

18.9.2022 14:24 Susijengi

Puola nimetty vuoden 2025 EM-kisojen neljänneksi isännäksi

Suomen, Kyproksen ja Latvian kumppani vuoden 2025 koripallon EM-kisojen neljäntenä isäntämaana on valittu. FIBA Euroopan hallitus vahvisti lauantaina, että kisojen neljännen alkulohkon isäntämaaksi on nimetty Puola, jonka maajoukkue pelaa paraikaa EM-mitalipeleissä ensimmäistä kertaa 51 vuoteen.

16.9.2022 09:33 Susijengi

Elä uudelleen ikimuistoinen susikesä 2022!

Lauri Markkasen paluu maajoukkuepaitaan, Shawn Huffin ja Petteri Koposen viimeinen susikesä, Miro Littlen debyytti. Lassi Tuovin paikka uutena päävalmentajana. Neljä perättäistä MM-karsintavoittoa, ikimuistoinen EM-alkulohko Prahassa ja riemukas neljännesvälierävoitto Berliinissä. Elä ikimuistoinen susikesä 2022 kuvin, tekstein ja videopätkin uudelleen!

15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

13.9.2022 21:28 Susijengi

Susijengi kynnen päässä mitalipelipaikasta, Espanja kiilasi rutiinilla ohi

Susijengin paikka miesten koripallohistorian ensimmäisissä EM-mitalipeleissä oli omissa käsissä. Susijengi vei tiistain puolivälierän avauspuoliskolla Espanjaa mielin määrin, mutta joutui toisella puoliskolla myöntämään Hernangomezin veljesten johtaman ja puolustuksensa intensiteettiä parantaneen Espanjan paremmakseen 100–90 (43–52).

13.9.2022 11:41 Susijengi

Muistoja Espanjasta: Kotikisavoitto 1967, Koposen crossover ja Laurin voittokori

Susijengi ja Espanja ovat historian saatossa kohdanneet miesten maaotteluissa 17 kertaa, joista kaksi ottelua on päättynyt suomalaisvoittoon – viimeksi Helsingin EM-kotikisoissa 1967. Nykyjengiläisillä on jäänyt ennen kaikkea mieleen EM-jatkosarjakohtaaminen Ljubljanassa 2013 sekä 20-vuotiaiden miesten vuoden 2016 EM-kisojen jatkoaikavoitto Helsingissä.

12.9.2022 19:10 Susijengi

Susijengin puolivälierävastustaja, maailmanmestari Espanja pelaa älykoripalloa

Kolme vuotta sitten pelatuissa Kiinan MM-kisoissa maailmanmestaruutta juhlinut Espanja saapuu tiistain puolivälierässä Susijengiä vastaan miehistöllä, joka on nuorentunut ja uudistunut sitten edellisten arvokisojen, mutta pelaa espanjalaisen koripallokoulukunnan hyveiden mukaan: älykkäästi, tehokkaasti ja joukkueella.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

11.9.2022 19:18 Susijengi

Susijengi jyräsi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen!

Jos Kroatia todellakin taktikoi Susijengin EM-neljännesvälierävastustajakseen, olisi sen kannattanut miettiä kahdesti. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon!

Näytä lisää vastaavia