Espoo Team emännöi Forssan Alkua naisten cupin finaalissa

21.1.2011 Naisten vuoden 2010 Suomen cup huipentuu viime vuoden tavoin Tapiolan Urheiluhalliin, jossa Espoo Team saa lauantaina vieraakseen Forssan Alun. Ennakkoasetelmiltaan cupin finaali on kutkuttavin mahdollinen, sillä joukkueet ovat SM-sarjataulukossa tasapisteissä kymmenellä voitolla ja seitsemällä tappiolla.

Espoo Team haluaa hallita tempoa lauantaisessa cup-finaalissa, joka pelataan Tapiolan Urheiluhallissa. Kuvassa espoolaisten Laura Wilson.

Minna Sten ja FoA ovat voittaneet tammikuussa kaikki kolme otteluaan.

Tshekin ex-maajoukkuepeluri Mirka Dettmannin tähdittämälle Espoolle cup-finaalit ovat viime vuosina tulleet tutuiksi.

FoAn Judy Wright puhkoo SM-sarjassa puolustuksia vahvoilla ajoillaan. Kuvat: Francois Perthuis.

Espoo Team on lähtenyt kuluvaan kauteen nuorekkaalla joukkueella tavoitteenaan lupaavien kotimaisten pelaajien jalostaminen. Ryhmällä onkin riveissään vain yksi ulkomaalaisvahvistus, viime kaudella äitiyslomaa viettänyt tshekkiläinen Mirka Dettmann. Joukkueen kapteeni Venlakaisa Hölttä luonnehtii alkukautta lupauksia herättäväksi.

- Vähän ailahtelevasti on mennyt. Olemme ottaneet isoja voittoja hyvistä joukkueista, mutta ennakkoon heikompia joukkueita vastaan meillä on ollut vaikeuksia päästä tasollemme. Kokonaisanti on kuitenkin hyvä, ja olemme hyvissä asemissa tasaisessa sarjassa.

Cupin finaaliin Espoo Team lähtee hienoisena ennakkosuosikkina, sillä "Tiimi" on kukistanut Forssan Alun finalistien kummassakin keskinäisessä kohtaamisessa kauden aikana. Espoolaiset hakivat lokakuussa 72-83 (37-43)-vierasvoiton Forssan Feeniks-hallista ja päihittivät Alun Tapiolassa tammikuussa 71-47 (35-18).

- Alku on sopinut meille vastustajana oikein hyvin. Jos (takapelaaja) Judy Wrightia ei lasketa lukuun, meiltä löytyy heitä enemmän nopeutta ja liikkuvuutta, Hölttä analysoi.

- Tavoitteemme on puolustaa mahdollisimman aggressiivisesti ja päästä juoksemaan kenttää. Runkosarjamatseissa olemme myös malttaneet pysyä aktiivisina, jos Alku on pelannut paikkapuolustusta.

Espoo Teamille cupin finaalissa esiintyminen on tuttua puuhaa, sillä joukkue on pelannut tiensä cupin finaaleihin jo neljänä aikaisempana vuonna. Viime kaudella Espoo Team kaatui finaalissa kotikentällään Peli-Karhuja vastaan, mutta voitti sitä edeltävänä vuonna Äänekosken Huiman Vantaan Energia Areenalla pelatussa finaalissa. Joulukuun 2009 cup-tappio on Höltällä yhä tuoreessa muistissa.

- Kyllähän se oli katkera häviö. Tarkoituksena olisi, että lauantaina päästään muuttamaan viime vuoden hopea kullaksi.

Alku iskussa oikeaan aikaan

Forssan Alun kausi on sujunut Espoo Teamin tavoin ailahtelevasti, mutta joukkue on löytänyt iskunsa oikeaan aikaan. Tammikuussa Alku on voittanut kaikki kolme otteluaan ja kunnostautunut eritoten puolustuspäässä sallimalla vastustajille vain 55,0 pistettä ottelua kohden.

- Kokoonpanomme eli jonkin verran vielä loppusyksyyn asti, mutta nyt olemme alkaneet löytää toisiamme. Olemme tammikuussa pelanneet mielestäni paremmin kuin kertaakaan aiemmin kauden aikana, linjaa Alun kapteeni Minna Sten.

Espoo Teamia Sten kuvailee erittäin vaikeaksi vastustajaksi. Vaikka haaste on kova, forssalaisten resepti lauantain kotijoukkueen kaatamiseen on selvä.

- Espoo pelaa todella organisoitua peliä ja puolustaa kovaa syöttölinjoilta asti. Runkosarjassa Team on onnistunut voittamaan meidät peruspelillään, mutta me tiedämme, että pystymme voittamaan kenet vaan. Tärkeintä on se, että pelataan joukkueena, vaikka tulisi minkälainen paine vastaan.

Lauantain cup-finaalista Sten odottaa hienoa urheilutapahtumaa. Forssalainen koripalloyleisö on löytänyt kauden vanhetessa tiensä Feeniks-halliin, ja Forssasta on saapumassa bussillinen faneja kannustamaan omiaan Espooseen.

- Etenkin edellisessä kotimatsissa PeKaa vastaan Feeniksissä oli erittäin hyvä tunnelma. Toivottavasti saadaan lauantainakin fanikatsomon tuki taaksemme.

Naisten cup-finaalin tärpit

... Joukkueet ovat kohdanneet kahdesti kuluvan SM-sarjakauden aikana, ja molemmat kohtaamiset ovat päättyneet Espoo Teamin voittoon. "Tiimi" nipisti vieraspelistä Forssasta voiton 23. lokakuuta lukemin 72-83 (37-43) Niina Laaksosen (19/3) ja Mirka Dettmannin (15/2/4 riistoa) tahdittamana ja kukisti Alun kotonaan 4. joulukuuta suurinumeroisesti 71-47 (35-18) Dettmannin (16/8/3 syöttöä/8 riistoa), Laaksosen (12/17/3 syöttöä) ja Venlakaisa Höltän (16/1) kunnostautuessa.

... Espoo Team on SM-sarjan toiseksi paras hyökkäysjoukkue 73,5 pisteen ottelukeskiarvollaan, jonka lisäksi joukkue upottaa kahden pisteen heittonsa sarjan toiseksi parhaalla prosentilla (48,4%). Vastaavasti Espoo Team myös menettää palloa toiseksi eniten koko sarjassa (20,2/ottelu).

... Forssan Alku on sarjan huolellisin joukkue pallon kanssa vain 16,6 ottelukohtaisella pallonmenetyksellään. Vastaavasti Alku on myös sarjan huonoin kaukoheittojoukkue: forssalaisten kolmosista on uponnut koriin vain 24,1%.

...Alun kokoonpano on muuttunut merkittävästi kauden alun jälkeen. Amerikkalaispelaaja Myia McCurdy ja takapelaaja Carita Alander eivät ole enää joukkueen vahvuudessa, mutta vastaavasti joukkue on vahvistunut Yhdysvalloista palanneella Kira Kojolalla, Keravalta siirtyneellä Michaela Moualla sekä amerikkalaisella Carleen Cassidylla.

...Alku on voittanut tammikuun kaikki kolme otteluaan ja tehnyt erityisen hyvää työtä puolustuspäässä sallimalla vastustajalleen vain 55,0 pistettä ottelua kohden. Espoo Team on puolestaan menestyksekkään joulukuun jälkeen takellellut tammikuussa voittamalla kolmesta ottelustaan vain yhden.

...Espoo Team saa cupin finaaliin konkarivahvistuksen, kun 34-vuotias Susanna Vartiainen (os. Strömberg) liittyy joukkueen kokoonpanoon yli seitsemän vuoden tauon jälkeen. Vartiainen on pelannut vuosina 1992-99 yhteensä 26 naisten ja 29 nuorten maaottelua.

...Espoo Teamille cupin finaali on jo viides peräkkäinen. Joukkue juhli cupin kultaa joulukuussa 2008 päihitettyään Äänekosken Huiman 75-67 (44-41). Vuosi sitten Espoo Team kaatui Tapiolan Urheiluhallissa PeKaa vastaan 64-71 (29-32).

...Forssan Alku kuuluu suomalaisen koripallohistorian menestyksekkäimpiin joukkueisiin voitettuaan seurahistoriansa aikana peräti kahdeksan Suomen mestaruutta ja kolme cupin mestaruutta. Viimeisimmän cupin mestaruutensa Alku haki 1997 Lea Hakalan johdolla.

Naisten Suomen cup -finaali Espoo Team – Forssan Alku Tapiolan Urheiluhallissa lauantaina 22.1.11 klo 12:30.

Lue myös artikkelit

 
21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti avattu

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyi tänään maanantaina klo 10.

Näytä lisää vastaavia