FIBA ja ULEB sopuun, seurakilpailut selkiintyvät

16.11.2004 Eurooppalaista koripalloa vuodesta 2000 varjostanut riita kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) ja Euroopan koripalloliigojen unionin (ULEB) välillä on päättynyt. Osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen, jonka myötä kansainvälisiä seurajoukkuekilpailuita järjestää Euroopassa pelikaudesta 2005-06 lähtien vain yksi taho.

FIBA ja ULEB riitaantuivat vuonna 2000, jolloin ULEB pisti maanosan huippuseurojen tukemana pystyyn oman miesten Euroliigansa. Kyseinen sarja on toiminut siitä lähtien irrallaan kansainvälisestä koripalloperheestä. Parin viime vuoden ajan ULEB on pyörittänyt myös omaa kakkostason kilpailuaan, miesten ULEB Cupia. Koripalloyleisölle tilanne on ollut hämmentävä, sillä myös kansainvälisen koripalloliiton Euroopan osastolla (FIBA Eurooppa) on ollut kaksi miesten kilpailua, FIBA Euroopan liiga ja FIBA Euroopan Cup.  

Pelikaudesta 2005-06 lähtien miesten kilpailutoiminta yhdistetään jälleen yhden sateenvarjon alle. FIBA Eurooppa on kilpailujen virallinen järjestäjä, jonka puolesta ULEB hallinnoi miesten kahta ylintä sarjatasoa. Kyseisiin sarjoihin osallistuu 48 joukkuetta vähintään 16 eri maasta. FIBA Eurooppa hallinnoi sopimuksen mukaisesti kaikkia muita miesten ja naisten sarjatasoja ja kilpailuita.  

Saavutettu sopimus ei koske vielä, jo käynnissä olevia, kauden 2004-05 sarjoja. ULEB:n Euroliigassa pelaavat mm. Hanno Möttölän ja Teemu Rannikon italialaisseura Scavolini Pesaro sekä Jukka Matisen edustama, Saksan hallitseva mestari, Frankfurt Skyliners. FIBA Euroopan liigassa mukana ovat mm. Antti Nikkilän kreikkalaisjoukkue Ionikos ja Mikko Noopilan saksalaisseura Braunschweig.  

Naisten kilpailutoimintaan tuore sopimus ei tuo muutoksia. Euroopassa pelataan jatkossakin kahta sarjaa, FIBA Euroopan liiga ja FIBA Euroopan Cupia, joista jälkimmäisessä pelaavat kuluvalla kaudella mm. Michaela Mouan sveitsiläinen Martigny-Ovronnaz sekä BG Dorsten Saksasta, jota edustaa suomalainen Niina Laaksonen.  

FIBA:n päämajassa Genevessä allekirjoitetun FIBA Eurooppa-ULEB –sopimuksen sisältö on luettavissa PDF-tiedostona FIBA Euroopan nettisivuilta. Suora linkki alla.Lisätietoja: http://www.fibaeurope.com/files/FIBA_ULEB_agreement.pdf

Henkilöt

 

Suomen Koripalloliiton puheenjohtaja Zitting FIBA Europen hallitukseen

Suomen Koripalloliiton puheenjohtaja Antti Zitting on valittu Euroopan koripalloliiton (FIBA Europe) hallitukseen. Zitting on vuonna 2002 organisoituneen FIBA Europen historian ensimmäinen suomalainen hallituksen jäsen. FIBA Europen hallitus- ja puheenjohtaja-valinnat suoritettiin lauantaina Münchenissä, Saksassa.

FIBA käynnisti MM-kisafanien välisen kilpailun – kannusta Susijengiä!

Kansainvälinen koripalloliitto ja MM-kisat järjestävä Espanja ovat julkaisseet MM-kisoihin osallistuvien maiden fanien välisen kilpailun ”Most Valuable Fan” (MVF). Nettikilpailussa etsitään arvokkainta fania sekä fanijoukkoa. Osallistu, voita palkintoja ja kannusta Susijengi sekä Suomi voittoon!

11.11.2012 19:13 EM-karsinnat

MM-kisat laajenee, maajoukkueille MM-karsinnat ikkunoineen, EM-kisat 4 vuoden välein

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on Kuala Lumpurissa pitämässään kokouksessa päättänyt merkittävistä miesten maajoukkuekilpailujen järjestelmäuudistuksista. FIBA on päättänyt laajentaa MM-kisoja, aloittaa erilliset MM-karsinnat, avata maajoukkueille sarjakaudelle karsintaikkunoita sekä siirtää maanosien mestaruuskilpailut pelattavaksi neljän vuoden välein nykyisen kahden vuoden asemesta.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

6.12.2010 EM-kilpailut

Miesten EM-kisat 2013 Slovenialle

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus on myöntänyt vuoden 2013 miesten EM-lopputurnauksen järjestelyoikeudet Slovenialle. EM-kisat tulevat olemaan kautta aikain ensimmäiset, jotka pelataan Sloveniassa.

13.9.2010 Pohjoinen alue

Koripallon uudet pelisäännöt, pelikentän muutokset ja niiden voimassaolo

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

18.12.2008 EM-karsinnat

Nuorten EM-kisojen 2009 pelipaikat ja –päivät julkaistu

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA Europe) on julkaissut vuonna 2009 pelattavien nuorten EM-turnausten järjestäjämaat, pelipaikat ja –päivät. Suomen 16-vuotiaat tytöt pelaavat Euroopan mestaruudesta A-divisioonan EM-lopputurnauksessa, jonka lisäksi Suomi lähtee neljän maajoukkueen voimin hakemaan nousua A-divisioonaan.

9.12.2008 Kv. liiton tiedote

FIBA järjestää seurajoukkueiden MM-turnauksen 2010

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA) on päättänyt aloittaa jokavuotiseksi suunnitellun seurajoukkueiden MM-turnauksen järjestämisen. Ensimmäinen turnaus järjestetään lokakuussa 2010. Voittajalle on luvassa miljoonan dollarin palkintoshekki.

19.5.2008 Pohjoinen alue

Koripallosääntöihin tarkennuksia 2008, suurremontti 2012

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on hyväksynyt historiallisia muutoksia pelisääntöihin. Syksyllä 2008 sääntöihin tulee lähinnä tulkintatarkennuksia, mutta vuonna 2012 voimaan astuu muutoksia, jotka muuttavat pelikenttää oleellisesti. FIBA on päättänyt mm. siirtää kolmen pisteen viivaa puolella metrillä taaksepäin.

Näytä lisää vastaavia