FIBA muutti koripallon miesten ja naisten EM-karsinnat

2.5.2003 Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) Euroopan hallitus on päättänyt tehdä maajoukkuekilpailujen suurremontin. Uudistuksen kokevat niin miesten kuin naistenkin Euroopan mestaruuskilpailut ja niihin liittyvät karsinnat. Muutosaikataulu on nopea ja mm. Suomen suunnitelmat menevät niin miesten kuin naistenkin maajoukkueiden osalta uusiksi.

FIBA-Euroopan hallituksen päätöksen mukaisesti sekä miesten että naisten EM-kisoissa maat jaetaan jatkossa kahdelle eri tasolle (A ja B), jotka pelaavat EM-karsintoja joka toinen vuosi. A-ryhmässä ratkotaan EM-kisoihin pääsevät ja B-ryhmässä puolestaan A-ryhmään pääsevät joukkueet. Miehissä sekä A- että B-ryhmään kuuluu 24 ja naisissa 20 maata. Tarkempi kilpailujärjestelmä julkaistaan toukokuun aikana.  

Uudistuksen taustalla on jo usean vuoden ajan käynnissä ollut riita kansainvälisen koripalloliiton ja eurooppalaisten koripalloliigojen yhdistyksen ULEB:n välillä. Joukko Euroopan huippuseuroja irtaantui ULEB:n johtamaan rintamaan ja perusti vuonna 2000 oman liigansa, kansainvälisestä koripalloliitosta irrallaan toimivan Euroliigan. FIBA ja ULEB ovat käyneet läpi lukuisia neuvotteluita pääsemättä kuitenkaan sopuun. Taloudellisten seikkojen ohella yksi hiertävistä asioista on ollut seurakilpailukauden lomaan sijoitetut maajoukkuetauot. Euroopassa maajoukkueethan ovat pelanneet perinteisesti EM-karsintoja marraskuussa, jonka lisäksi miehet ovat pelanneet myös tammikuussa. Kuin myönnytyksenä riidan tälle osalle FIBA-Maailman hallitus teki jo aiemmin päätöksen kilpailukalenterin ”harmonisoimisesta”, jonka mukaisesti seura- ja maajoukkuekilpailut saisivat omat, keskeytymättömät ajanjaksonsa vuoden aikana.  

Suomi vastustaa aikataulua 

On ollut siis odotettavissa, että maajoukkuekilpailuihin tulee muutoksia. Se mikä FIBA-Euroopan hallituksen tuoreessa päätöksessä yllätti oli aikataulu. Hallitus päätti, että uusi järjestelmä otetaan käyttöön jo vuodesta 2004 lähtien. Käytännössä tämä tarkoittaa sekä miesten ja naisten EM-kisoja 2005 ja niihin liittyviä karsintoja. FIBA-Eurooppa oli jo aiemmin ilmoittanut kyseisten arvokisojen peliformaatin ja karsintatavan. Lisäksi maat olivat jo ilmoittautuneet kyseisiin kilpailuihin, säännöt on painetuissa kirjoissa ja pelipäivämäärät lyöty lukkoon. Mm. Suomen Koripalloliitto ehti näiden tietojen valossa solmia miesten maajoukkueen kotiotteluiden pelipaikkaa sekä televisiointia koskevat yhteistyösopimukset. Miesten EM-karsintojen piti käynnistyä marraskuussa 2003 ja naisilla piti olla edessään EM-esikarsintaturnaus syyskuussa 2003. Nyt FIBA-Euroopan hallituksen päätöksen mukaisesti seuraavat EM-karsinnat pelataan molempien osalta kesällä 2004. 

-  Asia on monisyinen. Pitkällä tähtäimellä esimerkiksi miesten EM-karsinnoissa ja –kisoissa ovat mukana maiden NBA-pelaajat, kun maajoukkueiden ottelut pelataan elo- ja syyskuun aikana. Tämä on päätöksen positiivinen puoli ja olimme ehtineet jo varautua tähän muutokseen muutaman vuoden aikajänteellä, mutta FIBA-Euroopan hallituksen päättämä aikataulu tuli yllätyksenä. Asiat olivat lyötyinä lukkoon FIBA:n itsensä toimesta vuoden 2005 EM-kisoja ajatellen ja olimme työstäneet tulevia EM-karsintoja sen mukaisesti, kommentoi Suomen miesten maajoukkueen päävalmentaja Ari Tammivaara.  

- Pahoittelen pitkäjänteisen suunnittelun puutetta. Ei tämän luokan muutoksia pitäisi tehdä päätetyllä aikataululla, jyrisi Suomen Koripalloliiton toiminnanjohtaja Pekka Litmanen.  

Suomi ei ole Euroopan ainoa maa, joka suostuisi mukisematta nielemään FIBA-Euroopan hallituksen päätöksen. Joidenkin maiden tiedetään keränneen vastarintaliikettä FIBA-Euroopan vuosikokousta varten. Vuosikokous järjestetään Espanjan Seviliassa 16.-18.5. ja siihen osallistuu kaikkien Euroopan maiden koripalloliitot. Kokouksella on teoriassa valtuudet kumota FIBA-Euroopan hallituksen tekemiä päätöksiä.  

Katso myös Koris.net-artikkeli "Nuorille ikäluokittain pelattavat EM-kisat".

 
11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

11.11.2012 19:13 EM-karsinnat

MM-kisat laajenee, maajoukkueille MM-karsinnat ikkunoineen, EM-kisat 4 vuoden välein

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on Kuala Lumpurissa pitämässään kokouksessa päättänyt merkittävistä miesten maajoukkuekilpailujen järjestelmäuudistuksista. FIBA on päättänyt laajentaa MM-kisoja, aloittaa erilliset MM-karsinnat, avata maajoukkueille sarjakaudelle karsintaikkunoita sekä siirtää maanosien mestaruuskilpailut pelattavaksi neljän vuoden välein nykyisen kahden vuoden asemesta.

30.4.2010 EM-karsinnat

Basket.fi-sivut avattu Facebookissa – osallistu kisaan!

Suomen Koripalloliitto on avannut ”Basket.fi – Korista 24/7” –sivut yhteisöpalvelu Facebookissa. Avajaisten kunniaksi Facebook-sivulla on tarjolla muun muassa kilpailu, jonka pääpalkintona on Nokia 97 mini –multimedialaite Comes with Music –palvelulla.

22.4.2004 Pohjoinen alue

EM-karsintojen kotiottelupaikat valittu – YLE vahvasti mukana

Miesten ja naisten maajoukkueet pelaavat ensi syyskuussa viisi EM-karsintojen otteluaan Suomen kamaralla. Pelipaikat kyseisille otteluilla on valittu. Suomen Koripalloliitto on myös solminut EM-karsintoja koskevan televisiointisopimuksen YLE:n kanssa, joka takaa kattavan näkyvyyden Suomi-koriksen lippulaivoille.

26.11.2003 EM-karsinnat

Korisnuorille arvottiin EM-karsinta- ja –kisavastustajat

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) Euroopan hallitus on suorittanut vuoden 2004 puolella pelattavien nuorten EM-karsintojen ja –kisojen lohkoarvontoja. Suomen maajoukkueista vastustajat selvisivät 18- ja 16-vuotiaille eli vuosina 1986 ja 1988 syntyneille pojille ja tytöille.

26.11.2003 EM-karsinnat

Suomen naiset EM-karsintojen A-divisioonaan, miehet ottavat vauhtia B-divisioonasta

Suomen naisten koripallomaajoukkue aloittaa syyskuussa 2004 taistelun kohti vuoden 2005 EM-kisoja kovassa joukossa. Miesten maajoukkue puolestaan joutuu hakemaan vauhtia uudistuneissa EM-karsintajärjestelmissä B-divisioonasta. Molemmat asiat saivat varmistuksen, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) Euroopan hallitus käsitteli kokouksessaan sekä miesten että naisten maajoukkueiden ranking-listaukset ja rankingin edellyttämät paikat EM-karsintojen A- tai B-divisioonissa.

2.5.2003 EM-karsinnat

Nuorille ikäluokittain pelattavat EM-kisat

Aikuisten kilpailutoiminnan lisäksi FIBA-Euroopan hallitus pisti myös nuorten kilpailutoiminnan uuteen uskoon. Tämä uudistus ei kuitenkaan aiheuta aikuisiin kohdistuvan muutoksen lailla suuria ristiriitoja, vaan muutos otetaan avosylin vastaan.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

20.9.2017 EM-kilpailut

Koripallon EM-kotikisat kokosivat lähes 88.000 katsojaa

Viime sunnuntaina Istanbulissa päättyneiden koripallon EM-kilpailuiden katsojatilastot olivat suomalaisittain ilahduttavaa luettavaa. Helsingin EM-huumassa koettiin muun muassa kisojen korkein yleisömäärä. Kaikkiaan Susijengin EM-kotikisoja seurasi Hartwall Arenalla 87.806 katsojaa.

14.7.2017 EM-kilpailut

Susijengin EM-kisat avaaviin Ranska- ja Slovenia-otteluihin alle 500 lippua jäljellä

Susijengin EM-kotikisojen alkuun on enää alle 50 päivää. Samalla pääsyliput Susijengin otteluihin Helsinki Arenalle hupenevat hyvää vauhtia. Susijengin kahden ensimmäisen EM-koitoksen osalta on ylitetty 10 000 pääsylipun rajapyykki. Suomen Ranska- (31.8.) ja Slovenia-otteluihin on lippuja jäljellä alle 500.

Näytä lisää vastaavia